Oceanul Indian

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Oceanele de pe Pământ
Întinderea pe glob a Oceanului Indian
Topografia reliefului submarin al Oceanului Indian

Oceanul Indian este al treilea ocean ca mărime din lume. Acoperă aproximativ 20% din suprafața oceanică a pamantului, are o suprafață de 73.556.000 km², iar volumul oceanului este estimat la 292.131.000 km³.
Este mărginit în nord de subcontinentul Indian, în vest de Peninsula Arabică și Africa, în est de Malaezia, Insulele Sunda și de Australia și în sud de Oceanul Antarctic.[1] Cel mai mare fluviu care se varsă în Oceanul Indian este fluviul african Zambezi.

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Oceanul Indian este numit după India.[2][3] Numit Sindhu Mahasagara sau Marea mare a Sindhu de către indienii vechi, acest ocean a fost numit în mod diferit Oceanul Hindus, Oceanul Indic, etc., în diferite limbi. Oceanul Indian a fost, de asemenea, cunoscut mai devreme ca Oceanul de Est.[2] Termenul era încă folosit în mijlocul secolului al XVIII-lea.

Morfologia reliefului submarin[modificare | modificare sursă]

Pe fundul Oceanului Indian se află dorsala subacvatică central-indiană cu o direcție nord-sud, praguri și gropi de diverse adâncimi. Între aceste gropi se numără Groapa Sunda cu o adâncime maximă de 7455 m și Groapa Diamantelor cu o adâncime maximă de 8047 m, aceasta fiind adâncimea maximă a Oceanului Indian.

Mări ce aparțin de Oceanul Indian[modificare | modificare sursă]

Mările și golfurile ce aparțin de acestui ocean sunt: Marea Andaman, Marea Arabiei, Golful Bengal, Marele Golf Australian, Golful Aden, Golful Oman, Strâmtoarea Mozambicului, Golful Persic, Marea Roșie și Strâmtoarea Malakka.

Insule[modificare | modificare sursă]

Oceanele de pe Pământ
Harta Oceanului Indian

Porturi[modificare | modificare sursă]

Epicentrumul cutremurului 2004

Cutremure[modificare | modificare sursă]

Oceanul este bântuit de cutremure ca de exemplu mai recent la data de 26 decembrie 2004 a avut loc un cutremur cu intensitatea de 9,2 pe scara Richter, având epicentrul în apropiere de insula Sumatra, coordonatele 3°33' N, 95°8' E.
Acest cutremur submarin a declanșat valuri uriașe cu o viteză de 500 km/h numite Tsunami, producând în Indonezia, Tailanda, India și Sri Lanka un număr de peste 300.000 de victime omenești.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ 'Indian Ocean' — Merriam-Webster Dictionary Online”. Accesat în . ocean E of Africa, S of Asia, W of Australia, & N of Antarctica area ab 73.427.795 kilometri pătrați (28.350.630 mi2) 
  2. ^ a b Harper, Douglas. „Indian Ocean”. Online Etymology Dictionary. Accesat în . 
  3. ^ Harper, Douglas. „India”. Online Etymology Dictionary. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Oceanul Indian

Imagini