Cibernetică

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Cibernetica este disciplina care studiază comunicațiile și controlul între diferitele subsisteme constituind un organism viu sau o mașină construită de om.

O altă definiție, cu un conținut filozofic mai profund, a fost sugerată în 1958 de Louis Couffignal, unul dintre pionierii ciberneticii din anii 1930, care considera cibernetica drept „arta de a realiza eficiența acțiunii”. Cibernetica se ocupă cu studiul sistemelor. Feedback-ul este principala sa componentă.

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Cuvântul „cibernetică” a fost creat de Norbert Wiener în 1948 și are la origine termenul grec κυβερνήτης, kybernetes (cârmaci, cârmă). Se pare că Wiener nu știa că exact același cuvânt fusese folosit inițial în franceză de către fizicianul André-Marie Ampère (cybernétique) cu sensul de „artă a guvernării”. În limba greacă prima utilizare a termenului apare în Legile lui Platon, cu sensul de guvernare a poporului. De fapt și „a guverna” are același etimon grec, ajuns în limba română prin intermediul latinescului gubernare (a conduce). Cuvântul mai este înrudit și cu verbul „a chivernisi”.

Definiții[modificare | modificare sursă]

Termenul s-a răspândit mai ales în legătură cu sistemele digitale, dar domeniul este mult mai larg: cibernetica se ocupă de modul în care un sistem (digital, mecanic, biologic) prelucrează informațiile și reacționează la acestea; cibernetica se ocupă și de modul în care sistemele se modifică sau permit modificări pentru a-și optimiza acțiunile.

O altă definiție: cibernetica este disciplina care studiază comunicațiile și controlul între diferitele subsisteme ale unui organism viu sau ale unei mașini construite de om.

Încă o definiție, cu un conținut filozofic mai profund, a fost sugerată în 1958 de Louis Couffignal, unul dintre pionierii ciberneticii din anii 1930, care considera cibernetica drept „arta de a realiza eficiența acțiunii”.

Cibernetica se ocupă cu studiul sistemelor. Principala sa componentă este reacția prin bucle de control.

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]