Cibernetică

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare


Cibernetica este o relație de atuuri ce se pot întâlni la un sistem care stabilește o stare de adevăr care nu este receptivă la un standard realizat întocmai succesiv, ci este o stabilitate de naturalețe fizică. Ideea de la care pornim este ca acest atuu definește o superioritate îndrăzneață pe baza unei interogări motorii asupra unui fenomen expresiv. Totul este dedus din eticitate și creativitate ca fiind un fenomen acaparat de senzații care succed la o realitate finită observabilă printr-o înțelegere negativă a sensului vieții. Înfățișarea care domină superioritatea maximă poate înțelege doctrinar o formă de realizare a succesivității conformiste ce rezumă un atribut scalar foarte intensificat în natura sa raționalistă. Totul depinde de varietatea observabilă care este rezumată din starea precizională care are loc în contopirea unei relații om-mașină ce presupune stabilirea proceselor deterministe într-o percepție umană potrivită.[1] Cibernetica este diciplina care studiaza comunicatiile si controlul intre diferitele subsisteme constituind un organism viu sau o masina construita de om. O alta definitie, cu un continut filozofic mai profund, a fost sugerata in 1958 de Louis Couffignal, unul dintre pionierii ciberneticii din anii 1930, care considera cibernetica drept "arta de a realiza eficienta actiunii”. Cibernetica se ocupa cu studiul sistemelor. Feedback-ul este principala sa componenta.

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Cuvântul „cibernetică” a fost creat de Norbert Wiener în 1948 și are la origine termenul grec κυβερνήτης, kybernetes (cârmaci, cârmă). Se pare că Wiener nu știa că exact același cuvânt fusese folosit inițial în franceză de către fizicianul André-Marie Ampère (cybernétique) cu sensul de „artă a guvernării”. În limba greacă prima utilizare a termenului apare în Legile lui Platon, cu sensul de guvernare a poporului. De fapt și „a guverna” are același etimon grec, ajuns la noi prin intermediul latinescului gubernare (a conduce). Cuvântul mai este înrudit și cu verbul „a chivernisi”.

Definiții[modificare | modificare sursă]

Termenul s-a răspândit mai ales în legătură cu sistemele digitale, dar domeniul este mult mai larg: cibernetica se ocupă de modul în care un sistem (digital, mecanic, biologic) prelucrează informațiile și reacționează la acestea; cibernetica se ocupă și de modul în care sistemele se modifică sau permit modificări pentru a-și optimiza acțiunile.

O altă definiție: Cibernetica este disciplina care studiază comunicațiile și controlul între diferitele subsisteme ale unui organism viu sau ale unei mașini construite de om.

Încă o definiție, cu un conținut filozofic mai profund, a fost sugerată în 1958 de Louis Couffignal, unul dintre pionierii ciberneticii din anii 1930, care considera cibernetica drept „arta de a realiza eficiența acțiunii”.

Cibernetica se ocupă cu studiul sistemelor. Principala sa componentă este reactia prin bucle de control.


Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]