Frank-Walter Steinmeier

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Frank-Walter Steinmeier (2008)

Frank-Walter Steinmeier (n. 5 ianuarie 1956, Detmold, Renania de Nord-Westfalia) este un politician german, vicepreședinte al Partidului Social Democrat al Germaniei (SPD), ministru de externe al Republicii Federale Germania din 17 decembrie 2013 până în prezent.

Cariera politică[modificare | modificare sursă]

Între 2005-2009 a fost ministru federal de externe în primul cabinet condus de Angela Merkel (CDU). Din 2007 a îndeplinit și funcția de vicecancelar (viceprim-ministru) al Republicii Federale Germania.

În octombrie 2008 congresul SPD l-a desemnat drept candidat al acestei formațiuni pentru funcția de cancelar federal la alegerile federale din 2009. La aceste alegeri SPD-ul a suferit o scădere importantă de 11% în preferințele electoratului și a trecut în opoziție.

Drept consecință Steinmeier a pierdut funcțiile de vicecancelar și ministru federal de externe și a fost ales drept președinte al fracțiunii parlamentare a SPD din Bundestag.

În urma alegerilor din 2013 și formarea unei mari coaliții, a obținut din nou funcția de ministru federal de externe, ca succesor al lui Guido Westerwelle (FDP).

Vizite oficiale în România[modificare | modificare sursă]

Steinmeier a efectuat în România trei vizite în calitate de ministru federal de externe. Penultima vizită a avut loc în anul 2009, iar ultima în data de 9 martie 2015, cu ocazia aniversării a 25 de ani de la înființarea Forumul Democrat al Germanilor din România.[1] De la București s-a deplasat la Sibiu, unde a devenit cetățean de onoare al orașului.Referințe[modificare | modificare sursă]