Jocurile Olimpice de iarnă din 2022

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Jocurile Olimpice de iarnă din 2022
2022 Winter Olympics logo.svg
Oraș gazdăBeijing, China
MottoO pasiune pură pentru gheață și zăpadă.
Țări participante90 (estimativ)
Probe sportive102 în 7 sporturi (15 discipline)
Ceremonia de deschidere4 februarie
Ceremonia de închidere20 februarie
StadionStadionul Național din Beijing

A XXIV-a ediție a Jocurilor Olimpice este un eveniment multi-sportiv internațional major, ce va avea loc în perioada 4 - 20 februarie 2022 la Beijing, în China. Va fi a doua ediție a Jocurilor Olimpice, desfășurată aici, orașul Beijing organizând și Jocurile Olimpice de vară din 2008.

Va fi cea de-a treia ediție consecutivă a Jocurilor Olimpice desfășurată în Asia, după Pyeongchang 2018 și Tokyo 2020. De asemenea, orașul Beijing este cel mai mare oraș-gazdă al Jocurilor Olimpice de iarnă, recordul fiind stabilit în trecut de orașul Vancouver, care a organizat ediția din 2010.

Vor fi primele Jocuri Olimpice de iarnă, din 1984 încoace, organizate într-un stat comunist. Bugetul estimat se ridică la 3,9 miliarde de dolari, mai puțin de 10% din bugetul de 43 de miliarde de dolari al JO de vară din 2008.[1]

Selectarea orașului-gazdă[modificare | modificare sursă]

Calendarul candidaturilor a fost anunțat de CIO în octombrie 2012, cu data limită de depunere stabilită la 14 noiembrie 2013. Comitetul executiv al CIO a examinat candidaturile tuturor orașelor aplicante pe 7 iulie 2014, și a desemnat orașele Oslo (Norvegia), Almatî (Kazahstan) și Beijing (China) drept candidatele finale. Oslo și-a retras candidatura la 1 octombrie 2014, Almatî și Beijing rămânând cele două candidate.

Beijing a fost desemnat oraș-gazdă al Jocurilor Olimpice de vară din 2022, având doar cu 4 voturi mai multe decât Almatî. Procesul de votare a avut loc pe 31 iulie 2015 la cea de-a 128-a sesiune a CIO în Kuala Lumpur, Malaezia.

Selectarea orașului-gazdă la JO de iarnă 2022
Oraș Țară Voturi
Beijing uChina China 44
Almatî Kazahstan Kazahstan 40


Locatii[modificare | modificare sursă]

Cinci discipline pe gheata se vor desfasura in zona urbana a Beijing-ului: parcul olimpic Olympic Green, arena Capital Indoor Stadium si arena multifunctionala Beijing Wukesong Sports Center, utilizate si in cadrul Jocurilor Olimpice din 2008.Competitiile de Big Air snowboarding si ski freestyle The Big Air snowboarding and freestyle skiing events se vor tine in Shijingshan, un cartier din Beijing.

Competitiile de sanie, bob si ski alpin se vor desfasura in zona montana Xiaohaituo in cartierul Yanqing, situat la o distanta de 90 kilometri nord vest de zona urbana a Beijing-ului. Din cauza lipsei zapezii naturale, se va folosi zapada artificiala.

Toate celelalte probe de ski vor avea loc in Taizicheng, Chongli, in orasul Zhangjiakou , Provincia Hebei, situat la 220 kilometru de centrul Beijing-ului si 130 km de zona montana Xiaohaituo.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Beijing won't have a big budget for the 2022 Winter Olympics”. CNNMoney. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Jocurile Olimpice de iarnă din 2022


Predecesor:
Pyeongchang
Jocurile Olimpice de iarnă
Beijing

A XXIV-a ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă (2022)