Jocurile Olimpice de iarnă din 2022

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Jocurile Olimpice de iarnă din 2022
2022 Winter Olympics logo.svg
Oraș gazdăBeijing, China
MottoO pasiune pură pentru gheață și zăpadă.
Țări participante86
Sportivi910 (calificare comfired)
Probe sportive109 în 7 sporturi (15 discipline)
Ceremonia de deschidere4 februarie
Ceremonia de închidere20 februarie
StadionStadionul Național din Beijing
Pyeongchang 2018 Milano și Cortina d'Ampezzo 2026  >

A XXIV-a ediție a Jocurilor Olimpice este un eveniment multi-sportiv internațional major, ce va avea loc în perioada 4 - 20 februarie 2022 la Beijing, în China. Va fi a doua ediție a Jocurilor Olimpice, desfășurată aici, orașul Beijing organizând și Jocurile Olimpice de vară din 2008.

Va fi cea de-a treia ediție consecutivă a Jocurilor Olimpice desfășurată în Asia, după Pyeongchang 2018 și Tokyo 2020. De asemenea, orașul Beijing este cel mai mare oraș-gazdă al Jocurilor Olimpice de iarnă, recordul fiind stabilit în trecut de orașul Vancouver, care a organizat ediția din 2010.

Vor fi primele Jocuri Olimpice de iarnă, din 1984 încoace, organizate într-un stat comunist. Bugetul estimat se ridică la 3,9 miliarde de dolari, mai puțin de 10% din bugetul de 43 de miliarde de dolari al JO de vară din 2008.[1]

Selectarea orașului-gazdă[modificare | modificare sursă]

Calendarul candidaturilor a fost anunțat de CIO în octombrie 2012, cu data limită de depunere stabilită la 14 noiembrie 2013. Comitetul executiv al CIO a examinat candidaturile tuturor orașelor aplicante pe 7 iulie 2014, și a desemnat orașele Oslo (Norvegia), Almatî (Kazahstan) și Beijing (China) drept candidatele finale. Oslo și-a retras candidatura la 1 octombrie 2014, Almatî și Beijing rămânând cele două candidate.

Beijing a fost desemnat oraș-gazdă al Jocurilor Olimpice de vară din 2022, având doar cu 4 voturi mai multe decât Almatî. Procesul de votare a avut loc pe 31 iulie 2015 la cea de-a 128-a sesiune a CIO în Kuala Lumpur, Malaezia.

Selectarea orașului-gazdă la JO de iarnă 2022
Oraș Țară Voturi
Beijing uChina China 44
Almatî Kazahstan Kazahstan 40


Dezvoltare și pregătiri[modificare | modificare sursă]

Locații și infrastructură[modificare | modificare sursă]

În februarie 2021, Beijingul a anunțat că cele 26 de locuri unde se vor desfășura competițiile se vor baza în întregime pe energie regenerabilă.

Olympic Green[modificare | modificare sursă]

Cinci discipline pe gheață se vor desfășura la parcul olimpic Olympic Green, arena Capital Indoor Stadium si arena multifuncțională Cadillac Arena, utilizate și în cadrul Jocurilor Olimpice din 2008.

Satul Olimpic Beijing 2022 - nou

Începând cu 2009, Satul Olimpic de la Beijing de pe Olympic Green a fost ocupat de rezidenți permanenți. Prin urmare, a fost nevoie să se construiască un al doilea sat la o scară mai mică pentru Jocurile Olimpice de iarnă. Aceste clădiri noi au fost situate în zona de sud a Olympic Green, în zona Centrului Național Sportiv Olimpic.[2]

Alte locații

Competițiile Big Air de snowboard și schi acrobatic se vor desfășura în districtul Shijingshan, un district din Beijing.

Zona Yanqing[modificare | modificare sursă]

Districtul Yanqing este un district suburban din Beijing. Competițiile pentru sanie, bob și schi alpin vor avea loc în zona montană Xiaohaituo din satul Dazhuangke de Vest [18] din Zhangshanying în districtul Yanqing, la nord-vest de zona urbană Beijing, la 90 de kilometri distanță de centrul orașului Beijing și la 17,5 kilometri distanță de orașul Yanqing, unde se va folosi zăpadă artificială din cauza lipsei zăpezii naturale în această regiune. [19] [20]

Zona Zhangjiakou[modificare | modificare sursă]

Toate celelalte probe de schi vor avea loc în zona Taizicheng din districtul Chongli, orașul Zhangjiakou, provincia Hebei. Este la 220 de km distanță de centrul orașului Beijing și la 130 de km distanță de zona montană Xiaohaituo. [21] Toate construcțiile locurilor au început în noiembrie 2016 și urmau să fie finalizate până la sfârșitul anului 2020 pentru a permite orașului să organizeze evenimente de testare. [22]

  • Centrul de schi nordic și biatlon din Guyangshu – schi fond, combinata nordică (proba de schi fond) 15.000 de locuri
  • Kuyangshu Ski Jumping Field – sărituri cu schiurile, combinata nordică (proba de sărituri cu schiurile) 10.000 de locuri
  • Hualindong Ski Resort – biatlon 15.000 de locuri
  • Genting Hotel – centrul media
  • Genting Snow Park – snowboard (slopestyle, halfpipe), schi acrobatic 5.000 de locuri
  • Thaiwoo Ski Resort – snowboardg (cross), schi acrobatic 10.000 de locuri
  • Wanlong Ski Resort – snowboarding (slalom paralel) 5.000 de locuri
  • Satul olimpic Zhangjiakou

Participare[modificare | modificare sursă]

La Jocurile Olimpice de la Beijing s-au calificat următoarele 91 de Comitete Naționale, Haiti și Arabia Saudită fiind programate să își facă debutul la Olimpiada de iarnă.

NOC care au participat în 2018, dar nu vor participa în 2022. NOC care vor participa în 2022, dar nu au participat în 2018. NOC care au participat în 2018, dar nu au încă sportivi calificați pentru 2022.

Jocurile[modificare | modificare sursă]

Ceremonia de deschidere[modificare | modificare sursă]

Așa cum s-a întâmplat la Jocurile Olimpice de vară din 2008, ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022 va avea loc pe Stadionul Național din Beijing (cunoscut și sub numele de Cuibul Păsării) în seara de 4 februarie 2022.

Sporturi[modificare | modificare sursă]

La JO au fost incluse 109 evenimente sportive la 15 discipline din 7 sporturi: patinaj (patinaj artistic, patinaj viteză și patinaj viteză pe pistă scurtă), schi (schi alpin, schi fond, schi acrobatic, combinata nordică, sărituri cu schiurile și snowboard), bob (bob și scheleton), biatlon, curling, hochei pe gheață și sanie.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Beijing won't have a big budget for the 2022 Winter Olympics”. CNNMoney. 
  2. ^ „北京冬奥村不出售 赛后成人才公租房”. Beijing2022.cn. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Jocurile Olimpice de iarnă din 2022


Predecesor:
Pyeongchang
Jocurile Olimpice de iarnă
Beijing

A XXIV-a ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă (2022)
Succesor:
Milano și Cortina d'AmpezzoEroare la citare: Există etichete <ref> pentru un grup numit „lower-alpha”, dar nu și o etichetă <references group="lower-alpha"/>