New Horizons

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
New Horizons
New Horizons spacecraft model 1.png
Proba spațială New Horizons
New Horizons - Logo2 big.png
Statisticile misiunii
Program New Frontiers program[*][[New Frontiers program (series of space exploration missions being conducted by NASA)|​]]  Modificați la Wikidata
OperatorNASA  Modificați la Wikidata
Masa navei478 kg
Propulsor Atlas V 551[*][[Atlas V 551 (United Launch Alliance launch vehicle)|​]][1]  Modificați la Wikidata
Locul lansării Cape Canaveral Space Launch Complex 41[*][[Cape Canaveral Space Launch Complex 41 (American space launch site at Cape Canaveral Air Force Station in Florida, USA)|​]][1]  Modificați la Wikidata
Data lansării19 ianuarie 2006, 19:00 UTC
Durata misiuniiMisiunea principală: 9,5 ani
Timp scurs: 15 ani, 2 luni și 26 zile
Alte misiuni
Misiunea precedentă Misiunea următoare
Juno

New Horizons (în română Noi Orizonturi) este o sondă spațială lansată de NASA în 19 ianuarie 2006, în cadrul Programului New Frontiers și concepută pentru studierea sistemului Pluton (planetă pitică) - Charon (satelitul acestuia). Nava trebuie să ajungă la destinație (Pluton) în iulie 2015[2]. Trecând de Pluton sonda va cerceta probabil unul din obiectele din centura Kuiper.

Finalizarea misiunii New Horizons este așteptată peste 15-17 de ani de la data lansării (aprox. 2021-23). Nava a atins în imediata apropiere a Pământului cea mai mare viteză înregistrată vreodată de către navele spațiale. La momentul intrării în funcțiune a motoarelor, aceasta a fost de 16,21 km/s[3]. Cu toate acestea, viteza actuală a sondei este de 14,95 km/s (iunie 2013), fiind mai mică decât cea a lui Voyager 1, care este de 17,05 km/s (Voyager 1 și-a mărit viteza datorită manevrei de asistență gravitațională, de lângă Saturn).

Desfășurare misiunii[modificare | modificare sursă]

La 6 decembrie 2014 sonda a fost reconectată, fiind pregătită pentru realizarea misiunii principale, aceasta constând în studiere sistemului Pluton - Charon, precum și a corpurilor din jurul acestuia[4].

Primele imagini ale sistemului au fost publicate de NASA la 2 februarie 2015[5]. Pluton și satelitul său apar sub forma unor picături albe care au fost realizate la o distanță de 200 milioane de kilometri. Oamenii de știință nu pot să obțină prea multe date din aceste imagini preliminare. Ele au fost realizate în principal pentru a vedea dacă sonda New Horizons este corect poziționată pentru „întâlnirea” ei istorică cu Pluton, care va avea loc peste cinci luni.

La 1 ianuarie 2019, sonda spațială New Horizons a survolat corpul transneptunian (486958) 2014 MU69, care este în mod clar asteroid binar de contact, cu forma unui om de zăpadă.

Galerie[modificare | modificare sursă]

Cei patru sateliți galileeni[modificare | modificare sursă]

Imagini ale sateliților galileeni realizate de New Horizons (în 2007) în timpul zborului spre Pluton

Pluton – Charon[modificare | modificare sursă]

La o distanță de 422 de mln. de km (iulie 2014)
Imagini ale sistemului Pluton – Charon

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Jonathan's Space Report 
  2. ^ Heavens Above: Spacecraft escaping the Solar System
  3. ^ New Horizons Mission to Pluto
  4. ^ A început cea mai mare misiune de explorare
  5. ^ Primele fotografii cu planeta pitică Pluto și cu Charon, satelitul ei natural Accesat la 06.02.2015

Legături externe[modificare | modificare sursă]