Microsoft

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Microsoft
Tip Washington corporation[*][[Washington corporation (corporation incorporated according to the law of Washington State)|​]][1]
companie publică  Modificați la Wikidata
Simbol bursier
Fondată[2]  Modificați la Wikidata
Fondator(i)Bill Gates
Paul Allen  Modificați la Wikidata
ȚaraStatele Unite ale Americii[3]  Modificați la Wikidata
SediuRedmond, One Microsoft Way, 1, 98052, Statele Unite ale Americii
Oameni cheieSteve Ballmer
Satya Nadella[4]
Bill Gates  Modificați la Wikidata
Industrieindustrie tehnologică[*]
software industry[*][[software industry (businesses for development, maintenance and publication of software)|​]]  Modificați la Wikidata
ProduseMicrosoft Windows

Microsoft Office

Microsoft Servers

Skype

Microsoft Azure

Microsoft Dynamics

Visual Studio

Xbox

Microsoft Surface

Microsoft Mobile

Bing

hardware

list of Microsoft software aplications

TypeScript
Angajați163.000[5]  Modificați la Wikidata ()
Prezență online
site web oficial
blog oficial
pagină Facebook
cont Twitter
Sina Weibo
Instagram
canal YouTube
LinkedIn

Microsoft Corp. (NASDAQMSFT; pronunția în engleză: /ˈmai.kro.soft/) este o companie americană, cea mai mare producătoare de software din lume, cu peste 90.000 de angajați în mai mult de 100 de țări. Deseori numele firmei se prescurtează „MS”. Are sediul în Redmond, Washington, SUA. Este o companie care dezvoltă, produce, licențiază și face întreținerea la o gamă largă de servicii în principal legate de calculatoare. Fondată la 4 aprilie 1975, Microsoft a avut la început scopul să dezvolte și să vândă interpreterul BASIC pentru calculatorul Altair 8800. Compania a fost fondată de către Bill Gates și Paul Allen, după ce, cu 3 ani în urmă, aceiași înființaseră compania Traf-O-Data, cu care însă nu au avut succesul scontat. Directorul general este în momentul de față afaceristul indiano-american Satya Nadella. În decursul anilor Microsoft a devenit din ce în ce mai mare: la mijlocul anilor 1980 domina piața cu sistemul de operare MS-DOS, care a fost apoi urmat de Windows.

De asemenea Microsoft domină piața cu pachetul de software birotic Microsoft Office. Compania a activat în ultimii ani și în industria de jocuri video (consolele Xbox, Xbox 360, Xbox One si Xbox Series), precum și pe domeniul serviciilor digitale (dispozitivul mobil multimedia Zune, servicii web MSN și sistemul de operare Windows Phone).

Microsoft este considerată a fi una dintre cele 5 cele mai mari companii de tehnologia informației din USA (Big Five), pe lângă Amazon, Google, Apple și Facebook.

Istorie[modificare | modificare sursă]

În anul 1975 Bill Gates și Paul Allen înființează compania numită Microsoft. [6] Pe 10 noiembrie 1983 la Hotelul Plaza din New York City, Microsoft Corporation a anunțat oficial Microsoft Windows, un sistem de operare de ultimă generație care ar oferi o interfață grafică de utilizator (GUI) și un mediu multitasking pentru computerele IBM. Microsoft a introdus suita sa de birou Microsoft Office în 1990. Aplicațiile incluse office software separate pentru productivitate cum ar fi Microsoft Word și Microsoft Excel. Pe 22 mai 1990 a fost lansat Windows 3.0 a avut un manager de program de îmbunătățit și sistemul de icoane, un manager de fișier nou, sprijin pentru șaisprezece culori, viteză îmbunătățită și fiabilitate. Windows 95 a fost lansat în 24 august 1995 care a inclus un TCP integrat / IP stack, Dial-Up Networking și suport pentru nume lungi de fișiere.

Produse software[modificare | modificare sursă]

Tehnologii[modificare | modificare sursă]

Produse hardware[modificare | modificare sursă]

Achiziții[modificare | modificare sursă]

În august 2008 Microsoft a achiziționat compania de sondaje online Greenfield Online pentru suma de 486 milioane dolari[7]. Prin preluarea acestei companii de Internet, Microsoft a dobândit acces la situl Ciao.com, care se ocupă cu comparații de prețuri și păreri ale consumatorilor despre produsele comercializate pe piață[7].

În mai 2011 Microsoft a achiziționat compania americană Skype pentru 8,5 miliarde de dolari.

În Septembrie 2014, Microsoft a achiziționat compania suedeză Mojang (compania care a creat celebrul joc Minecraft) pentru 2.5 miliarde de dolari.

Microsoft în România[modificare | modificare sursă]

Compania este prezentă în România din anul 1992[8]. Microsoft are două centre în România, unul de suport tehnic la București și unul de dezvoltare la Timișoara, unde se dezvoltă o parte a motorului de căutare Bing[9]. În total, în cele două centre lucrează 300 de angajați[9].

În iunie 2003 Microsoft a achiziționat softul antivirus RAV (Reliable Antivirus) proiectat de firma românească GeCAD[10].

În cursul anului fiscal 20062007 Microsoft a vândut în România 220.000 de licențe de Windows, în sistem OEM (preinstalate pe PC-urile asamblate în România), din care 35 % (77.000) au fost vânzări ale noului sistem de operare Windows Vista[11].

Cifra de afaceri[modificare | modificare sursă]

 • 2009: 29,7 milioane euro[12]
 • 2008: 29,8 milioane euro[12]
 • 2007: 22,7 milioane euro[8][13]. Profit net în 2007: 5,1 milioane euro[8][13]

Controverse[modificare | modificare sursă]

În anii 1990 criticii susțineau că Microsoft utiliza practici monopoliste de afaceri și strategii anticompetitive, a pus restricții nerezonabile la utilizarea softului său și a folosit tactici nereprezentative de marketing. Atât Departamentul (ministerul) de Justiție al SUA cât și Comisia Europeană au ajuns la concluzia că Microsoft a încălcat legile antitrust.

În iunie 2016, Procurorii DIICOT au cerut arestarea preventivă a lui Călin Tatomir, fostul șef al Microsoft Romania, care era acuzat, alături de alte persoane, că făcea parte dintr-un grup infracțional organizat specializat în evaziune fiscală și spălare de bani care ar fi prejudiciat bugetul de stat cu 12 milioane de lei.[14]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Microsoft, https://microsoft.gcs-web.com/sec-filings/sec-filing/10-k/0001564590-20-034944 MICROSOFT CORPORATION FORM 10-K For the Fiscal Year Ended June 30, 2020 Verificați valoarea |url= (ajutor) (în engleză) 
 2. ^ https://channel9.msdn.com/Series/History/The-History-of-Microsoft-1976  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 3. ^ GRID, accesat în  
 4. ^ , accesat în  
 5. ^ Microsoft Annual Report 2020 (în engleză) 
 6. ^ „4 aprilie 1975: Bill Gates, Paul Allen Form a Little Partnership”. Randy Alfred. Wired. 4 aprilie 2008. Accesat în 2012-08-03.  Verificați datele pentru: |date= (ajutor)
 7. ^ a b „Microsoft preia compania de sondaje Greenfield Online pentru 486 milioane dolari”. Ziarul Financiar. . Accesat în . 
 8. ^ a b c Alina Pahoncia (). „Ce trebuie să faci pentru a avea cei mai multumiți angajați”. Ziarul Financiar. Accesat în . 
 9. ^ a b Obiectiv Microsoft: 500 de angajați în România în următorii doi ani, 9 iulie 2011, capital.ro, accesat la 9 august 2011
 10. ^ Microsoft va lansa in vara primul antivirus sub marca proprie, Ionel Taflan, 10 februarie 2006, wall-stret.ro, accesat la 26 septembrie 201
 11. ^ Vanzarile de Windows Vista au crescut cu 77% in companii
 12. ^ a b Microsoft angajeaza peste 100 de romani in acest an, 24 martie 2011, wall-stret.ro, accesat la 10 septembrie 2011
 13. ^ a b Roxana Zega (). „Windows piratat de 150 milioane dolari în România”. Money.ro. Accesat în . 
 14. ^ Ionel Stoica (). „Călin Tatomir, fost director general Microsoft, reținut de procurorii DIICOT într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani”. Adevărul. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]