al-Qaida

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Steagul Al-Qaida

Al-Qaeeda (pronunțat /ælˈkaɪdə/ al-KYE-də sau /ælˈkeɪdə/ al-KAY-də; القاعدة în arabă, transcris de asemenea ca al-Qa'idah, al-Qaeda, al-Qa'ida sau al-Quaida și tradus ca Baza sau Fundația) este o organizație teroristă fondată în august 1988[1] și cu întârziere în 1989.[2] care sprijină activitățile extremiste islamice în lume. Fondatorul, liderul și principalul finanțator al ei a fost Osama bin Laden, un milionar de origine saudită. A fost fondată în 1988 cu scopul de a extinde mișcarea de rezistență contra forțelor sovietice în Afganistan într-o mișcare pan-islamică.

Se consideră că al-Qaida este responsabilă pentru atentatele din 11 septembrie 2001 de la New York, dar organizația și-a asumat responsabilitatea și pentru atentatele din 11 martie 2004 de la Madrid.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Bergen 2006, p. 75.
  2. ^ United States District Court, Southern District of New York (6 februarie 2001). „Testimony of Jamal Ahmad Al-Fadl”. United States v. Usama bin Laden et al., defendants. James Martin Center for Nonproliferation Studies. http://cns.miis.edu/pubs/reports/binladen.htm. Accesat la 3 septembrie 2008. 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Ali Laidi, Efectul de bumerang - Cum a determinat globalizarea apariția terorismului, Editura House of Guides, 2007
  • Paul L. Williams, Al Qaeda frăția terorii, Editura Lucman, București, 2004

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Media