Viorica Dăncilă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Vasilica-Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă.jpg
Date personale
Nume la naștere Vasilica Viorica Dăncilă Modificați la Wikidata
Născută (54 de ani) Modificați la Wikidata
Roșiorii de Vede, România[1] Modificați la Wikidata
Cetățenie România comunistă Modificați la Wikidata
Ocupație politiciană Modificați la Wikidata
Prim-ministru al României Modificați la Wikidata
Deținător actual
Funcție asumată
Precedat de Mihai Tudose
Europarlamentar Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Succedat de Gabriela Zoană[*]
Circumscripția România

Partid politic PSD

Vasilica-Viorica Dăncilă (n. , Roșiorii de Vede, România[1][2]) este un politician român, membru al Partidului Social Democrat. Din 2014, aceasta a fost aleasă deputat în Parlamentul European, pe listele PSD, pentru al doilea mandat. De asemenea, Viorica Dăncilă deține, din 2015, funcția de președinte al Organizației Femeilor Social Democrate.

În iulie 2014, eurodeputata a fost aleasă vicepreședintă a Comisiei de Agricultură din Parlamentul European[3], fiind reconfirmată în această funcție în 2017[4].

Eurodeputata a fost nominalizată la premiul Europarlamentarul anului 2017, la categoriile Drepturile Femeii și Egalitate de Gen și, respectiv, Cercetare și Inovare[5]. Și în 2015, Viorica Dăncilă fusese nominalizată pentru premiul de cel mai bun europarlamentar la categoria Agricultură[6].

Viorica Dăncilă a devenit membru al Partidului Social Democrat în anul 1996, în organizația din Teleorman a PSD. De-a lungul anilor a deținut poziții atât în cadrul PSD, cât și în cadrul administrației locale. Viorica Dăncilă a fost consilier local și consilier județean, până în anul 2009, când a fost aleasă ca europarlamentar, pentru un prim mandat.

De asemenea, Viorica Dăncilă a deținut în partid funcțiile de președinte de organizație locală, vicepreședinte al Organizației PSD Teleorman, președinte al OFSD Teleorman fiind, în prezent, președinte la nivel național al Organizației Femeilor Social Democrate.

Viorica Dăncilă a fost propusă la data de 16 ianuarie 2018 de către PSD pentru funcția de prim-ministru în cadrul Comitetului Executiv National al Partidului în urma demisiei prim-ministrului Mihai Tudose, tot din partea PSD.

Activitatea de europarlamentar

În anul 2009, Viorica Dăncilă a fost aleasă pe listele Partidului Social Democrat pentru un prim mandat de deputat în cadrul Parlamentului European. Aceasta a activat în cadrul Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European[7].

În anul 2013, a fost desemnată raportor[8] din partea Parlamentului European pentru Bugetul pentru 2014 privind agricultura la nivel european.

În anul 2014, Viorica Dăncilă a fost aleasă pentru un nou mandat de europarlamentar, pe listele Partidului Social Democrat. Viorica Dăncilă activează în cadrul Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din Parlamentul European[9]. Aceasta deține și poziția de lider al deputaților social-democrați români din Parlamentul European.

Viorica Dăncilă este vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală[10] din PE. De asemenea, aceasta mai este membru cu drepturi depline în Comisia pentru drepturile femeii și egalitate de gen[11] și membru supleant în Comisia pentru Dezvoltare Regională.

În calitate de eurodeputat, Viorica Dăncilă a organizat, la Parlamentul European, o serie de evenimente axate pe identificarea de soluții în lupta împotriva fenomenului discriminării de gen, inclusiv pe piața muncii, precum și pentru programe în sprijinul categoriilor sociale vulnerabile. De asemenea, eurodeputata a pus accent și pe promovarea României la nivel european.

Printre evenimentele organizate de Viorica Dăncilă, se numără:  ”IA – simbol al comunităților românești din Europa[12]”; ”Combaterea sărăciei în rândul copiilor”[13] - organizat împreună cu UNICEF; „Discriminarea femeilor pe piața muncii”[14].

Evenimente similare au fost organizate de Viorica Dăncilă și în România, împreună cu Organizația Femeilor Social Democrate.[necesită citare]

Referințe

 1. ^ a b Viorica Dăncilă, accesat în 17 ianuarie 2018 
 2. ^ Parlamentul European, Deputați europeni, Viorica Dăncilă. http://www.europarl.europa.eu/meps/ro/95281/VIORICA_DANCILA_home.html. 
 3. ^ Viorica Dăncilă - vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură din Parlamentul European (AGRI). https://www.agroinfo.ro/politic/viorica-dancila-vicepresedinte-al-comisiei-pentru-agricultura-din-parlamentul-european-agri. 
 4. ^ Europarlamentarul Viorica Dăncilă: Realegerea mea în funcția de vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală mă onorează și motivează. http://www.caleaeuropeana.ro/europarlamentarul-viorica-dancila-realegerea-mea-in-functia-de-vicepresedinte-al-comisiei-pentru-agriculturasi-dezvoltare-rurala-ma-onoreaza-si-motiveaza/. 
 5. ^ Viorica Dăncilă – nominalizată pentru Europarlamentarul Anului 2017, la categoriile Drepturile Femeii și Egalitate de Gen și Cercetare și Inovare. http://www.caleaeuropeana.ro/viorica-dancila-nominalizata-pentru-europarlamentarul-anului-2017-la-categoriile-drepturile-femeii-si-egalitate-de-gen-si-cercetare-si-inovare/. 
 6. ^ MEP Awards 2015. Viorica Dăncilă, nominalizată pentru premiul de cel mai bun europarlamentar la categoria Agricultură. https://www.dcnews.ro/mep-awards-2015-viorica-dancila-nominalizata-pentru-premiul-de-cel-mai-bun-europarlamentar-la-categoria-agricultura_466148.html. 
 7. ^ Parlamentul European - Istoricul legislaturilor - Viorica Dăncilă. http://www.europarl.europa.eu/meps/ro/95281/VIORICA_DANCILA_history.html. 
 8. ^ Viorica Dăncilă: C.E. trebuie să pregătească un buget realist, pe 2014 | Fabrica de carne” (în ro). http://www.fabricadecarne.ro/viorica-dancila-c-e-trebuie-sa-pregateasca-un-buget-realist-pe-2014. 
 9. ^ http://www.europarl.europa.eu/meps/ro/95281/VIORICA_DANCILA_history.html
 10. ^ Agricultură și dezvoltare rurală - În prim-plan. http://www.europarl.europa.eu/committees/ro/agri/home.html. 
 11. ^ Drepturile femeii și egalitatea de gen - În prim-plan. http://www.europarl.europa.eu/committees/ro/femm/home.html. 
 12. ^ IA, Simbol al comunităților românști din Europa, dezbatere istorică în Parlamentul Euopean-GALERIE FOTO. https://www.dcnews.ro/ia-simbol-al-comunita-ilor-roman-ti-din-europa-dezbatere-istorica-in-parlamentul-euopean-galerie-foto_545271.html. 
 13. ^ Europarlamentarul Viorica Dăncilă, gazda evenimentului „Combaterea sărăciei în rândul copiilor” în Parlamentul European. http://www.caleaeuropeana.ro/europarlamentarul-viorica-dancila-gazda-evenimentului-combaterea-saraciei-in-randul-copiilor-in-parlamentul-european/. 
 14. ^ Viorica Dăncilă supune dezbaterii problema discriminării femeilor pe piața muncii. http://www.amosnews.ro/viorica-dancila-supune-dezbaterii-problema-discriminarii-femeilor-pe-piata-muncii-2017-02-28. 

Legături externe

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Vasilica-Viorica Dăncilă