TikTok

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
TikTok
DezvoltatorBeijing Microbroadcast Vision Technology[*][[Beijing Microbroadcast Vision Technology (Chinese IT company)|​]]  Modificați la Wikidata
Versiune inițialăseptembrie 2016
Disponibil înmai multe limbi[*][1]
limba engleză  Modificați la Wikidata
Licențălicență proprietară[*]  Modificați la Wikidata
Poziție Alexa795[2]  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
pagină Facebook
cont Twitter
canal YouTube
hasthtag

TikTok este o aplicație și o rețea de socializare deținută de ByteDance. TikTok a fost lansat în China sub numele „A.me” în septembrie 2016 de Zhang Yiming.[3][4] Este folosită pentru a crea videoclipuri scurte de mai multe genuri. A fost lansată în 2017 pentru țările din afara Chinei.[5] Este populară în Asia, Statele Unite al Americii, și în mai multe țări, cum ar fi și în România.[necesită citare]

Conținut video[modificare | modificare sursă]

Potrivit contorizărilor realizate la diferite clipuri prezente în online, dar și din datele deținute de Biroul Român de Audit Transmedia, se arată că circa 85% din utilizatorii de internet preferă conținutul video. Acest lucru se datorează impactului mult mai mare pe care îl au videoclipurile și imaginile asupra creierului nostru. Astfel, s-a demonstrat științific că 90% din informațiile procesate de creierul uman sunt cele vizuale.[6] În acest context au apărut mai multe aplicații și site-uri destinate clipurilor video în online, precum: YouTube, Dailymotion, Vimeo sau TikTok, dar nici aplicațiile de socializare nu s-au lăsat mai prejos. În acest context, Facebook, Instagram sau Twiter au adoptat politici care să permită apariția și prezența clipurilor video.

Istoric[modificare | modificare sursă]

În anul 2017 o companie din Beijing, ByteDance, a achiziționat pentru un miliard de dolari start-up-ul Musical.ly din Shanghai. Acesta era un start-up de succes internațional și în 2016 se lansase pe piața chineză o aplicație similară care purta denumirea de Douyin. Astăzi, aplicația TikTok are la bază vechea aplicație Musical.ly.

TikTok este aplicația mobilă care le permite utilizatorilor să creeze sau să urmărească clipuri video între 3 secunde și 10 minute ca durată. Aceste filmulețe au pe fundal fragmente din piese muzicale, diferite sunete, dialoguri, sau diferite replici memorabile iar protagoniștii filmulețelor fie dansează, mimează un dialog sau un cântec ori interpretează scenic pe baza sunetului original, totul pentru a crea o plăcere, o stare de bine utilizatorului. Potrivit rezultatelor obținute de magazinele de aplicații AppStore și GooglePlay, TikTok este cea mai descărcată aplicație la nivelul continentului European și a celui American, iar valoarea companiei deținătoare a acestei aplicații a ajuns la 75 de miliarde de dolari.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://support.tiktok.com/en/my-account-settings/change-language-default  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ https://www.alexa.com/siteinfo/tiktok.com, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ „The App That Launched a Thousand Memes | Sixth Tone”. Sixth Tone (în engleză). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ „Is Douyin the Right Social Video Platform for Luxury Brands? | Jing Daily”. Jing Daily (în engleză). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ „Tik Tok, a Global Music Video Platform and Social Network, Launches in Indonesia” (în engleză). Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ Nita, Ioana. „Consumul video online a explodat: peste 70% din utilizatorii de internet se uită la conținut video pe net. Clipurile video au un impact mult mai mare, 90% din informațiile procesate de creierul uman fiind vizuale”. Ziarul Financiar. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de TikTok la Wikimedia Commons