Recep Tayyip Erdoğan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Recep Tayyip Erdoğan
Tayyip Erdoğan.JPG
Date personale
Născut (64 de ani)
Istanbul, Turcia
Căsătorit cuEmine Gülbaran (1978–prezent)
CopiiAhmet Burak
Sümeyye
Necmettin Bilal
Esra
CetățenieFlag of Turkey.svg Turcia Modificați la Wikidata
ReligieIslam (sunnit)
Ocupațieom politic
om de stat Modificați la Wikidata
Al 12-lea Președinte al Turciei
Deținător actual
Funcție asumată
28 august 2014
Prim-ministruAhmet Davutoğlu
Precedat deAbdullah Gül
Prim-ministru al Turciei
În funcție
14 martie 2003 – 28 august 2014
LocțiitorAbdullah Gül
Cemil Çiçek
Beșir Atalay
PreședinteAhmet Necdet Sezer
Abdullah Gül
Precedat deAbdullah Gül
Succedat deAhmet Davutoğlu
Lider al Partidului Justiției și Dezvoltării
În funcție
14 august 2001 – 27 august 2014
Precedat defuncție creată
Succedat deAhmet Davutoğlu
Primar al orașului Istanbul
În funcție
27 martie 1994 – 6 noiemrie 1998
Precedat deNurettin Sözen
Succedat deAli Müfit Gürtuna

PremiiOrder of the Golden Fleece[*]
Nishan-e-Pakistan[*]
Order of the Golden Eagle[*]
Ordinul Danaker[*]
Heydar Aliyev Order[*]
Premiul Internațional Al-Gaddafi pentru Drepturile Omului[*]
Premiul Steiger[*]
King Faisal International Prize in Service to Islam[*] ()
Academy of Achievement's Golden Plate Award[*]
...mai multe...
Partid politicPartidul Salvării Naționale
(Before 1981)
Welfare Party (1983–1998)
Virtue Party (1998–2001)
Partidul Justiției și Dezvoltării (2001–2014)
Independent (2014–present)
Alma materUniversitatea Marmara
Semnătură
Recep Tayyip Erdoğan signature.png
Prezență online

Recep Tayyip Erdoğan (pronunțat: [ɾeˈd͡ʒep tɑjˈjip ˈæɾdo(ɰ)ɑn]; n. ,[1] Kasımpaşa[*], Istanbul, Turcia) este al 12-lea președinte al Turciei, fost prim-ministru al Turciei între 2003 și 2014 și fost președinte al Partidului Dreptății și Justiției Adalet ve Kalkınma Partisi, abreviat AKP. În trecut a mai ocupat și funcția supremă la primaria generală din Istanbul când a candidat din partea partidului Prosperității (Refah Partisi ce îl avea ca presedinte pe controversatul Necmettin Erbakan)

Biografie[modificare | modificare sursă]

Erdoğan s-a născut în cartierul Kasîmpașa din Istanbul, Turcia dupa ce s-a mutat familia lui din Rize. La 11 august 2004 intr-o vizită pe care o face in Georgia, Erdogan afirma: si eu sunt georgian, familia mea a migrat din Batum la Rize si era o familie georgiana. De asemenea in 2007 intr-o emisiune de la postul TV NTV, Erdogan afirma insa ca este turc. Descinde Erdoğan dintr-o mare familia musulmană care este stabilită în jurul orașului Trabzon. Erdoğan și-a petrecut prima parte a copilăriei la Rize, unde tatăl său lucra în cadrul Gărzii de Coastă turcești. Familia sa a revenit la Istanbul când Erdoğan avea 13 ani. Ca adolescent a fost nevoit să vândă pe străzile din Istanbul limonadă și covrigi de susan pentru a câștiga un ban în plus. A făcut liceul de predicatori musulmani-(Istanbul Imama hatip lisesi) pe care l-a absolvit în 1973.

A obținut apoi o diploma și de la liceul Eyüp pentru a putea urma și cursurile unei universități. În 1981 a absolvit Universitatea Marmara, Facultatea de comerț

În 1969, la vârsta de 15 ani, jucând fotbal, a obținut 1.000 de lire în urma transferului la clubul Camialtı Spor, devenind fotbalist profesionist, ulterior transferându-se la clubul de fotbal Istanbul Elektrik Tramvay ve Tünel (IETT). În 1976 Erdoğan a devenit campion în cadrul acestui club, când au câștigat trofeul. A continuat fotbalul la echipa Erokspor. Astăzi stadionul din kasimpasa unde a activat și ca fotbalist îi poartă numele.

După lovitura de stat militară de la 12 septembrie 1980, Erdoğan a decis să se ocupe de politică.

Primele clase de școală le-a urmat la școala Piyale Pașa. După absolvirea școlii religioase în 1973 (în limba turcă Imam hatip okulu) a studiat la Universitatea Marmara managementul, în cadrul Facultății de Economie și Științe Administrative. În 1977 a cunoscut-o pe Emine Gulbaran (născută în 1955 în Siirt) și la 4 iulie 1979 s-a căsătorit cu ea. Au doi fii (Ahmet Burak și Necmetin Bilal) și două fiice (Esra și Sümeyye).

Activitatea politică[modificare | modificare sursă]

În anii studenției a făcut parte din Uniunea Națională a Studenților Turci (Milli Türk Talebe Birliği). În 1976 a fost ales președinte al aripii de tineret a Partidului Salvării Naționale.

Începând cu anul 1983 partidele politice din Turcia își reiau activitatea întreruptă de către lovitura militară din 12 sept 1980 astfel că Erdogan este ales președinte de partdid în cartierul Beyoglu afalată în aripa europeană a Istambulului. La alegerile din 1986 a fost pe lista candidaților pentru a fi ales deputat în Parlamentul turc.

În anul 1999 a făcut închisoare, fiind acuzat că aduce atingere secularismului[2]. În anul 2002 a înființat partidul AKP, urmașul partidului islamist Fazilet (Partidul Virtuții)[2]. Erdogan și-a proclamat atunci public ruptura cu trecutul său islamist, spunând că noul partid nu are la bază religia[2].

Primar al Istanbulului in 1994[modificare | modificare sursă]

A fost ales primar al Istanbulului la 27 martie 1994 obținand 25,19% din voturi. I-au fost deschise in aceasta perioada de catre tribunal 18 dosare+unul din aceste dosare poarta numele de AKBIL (BILET INTELIGENT). Erdoğan a lucrat la dezvoltarea infrastructurii, construcția de baraje și instalațiile de desalinizare pentru a furniza apa potabila sănătoasă pentru oamenii din Istanbul, precum și dezvoltarea de sisteme de transport în oraș. A crescut salariilor și calitatea de îngrijire a sănătății și cele sociale.

Perioada Detentiei[modificare | modificare sursă]

La 6 decembrie 1997 intr un discurs in aer liber pe care l a avut in orasul Siirt a recitat o strofa din poezia lui Ziya Gokalp pe care acesta din urma o scrisese pentru soldatii turci ce luptau in Razboiul Balcanic din 1912 si care se intitula Rugaciunea soldatului. In cadrul discursului Erdogan a precizat faptul ca poezia apartine lui Gokalp.

Minaretele sunt baionetele noastre, cupolele lor coifurile noastre,

moscheile sunt cazărmile noastre și credincioșii, soldații noștri

Aceasta armata divina imi asteapta religia

Allah e mare, Allah e mare

Procurorul Vural savas e cel care s a ocupat de acest dosar, el fiind cel care a vizionat imaginile de la siirt cerand inchiderea Partidului Prosperitatii.

Primul ministru al Turciei 2003-2014[modificare | modificare sursă]

A restaurat numele originale în Limba kurdă ale orașelor și satelor cu populația majoritara kurda, și a permis oficial descurgere Khutba "lecția dupa rugăciune de vineri" dupa ce a fost interzisa.[3]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Discogs, accesat în  
  2. ^ a b c Turcia lui Erdogan, între Europa și islam, 14 Septembrie 2010, Carmen Gavrilă, Radio România, evz.ro, accesat la 25 decembrie 2011
  3. ^ Turkey renames village as part of Kurdish reforms 27 Dec 2012

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Recep Tayyip Erdoğan