Cașmir

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Kashmir)
Jump to navigation Jump to search
Pentru un material textil, vedeți Cașmir (material).
Cașmir
—  disputed territory[*]  —
Cașmir (Pakistan)
Poziția geografică în Pakistan
Coordonate: 34°30′N 76°00′E

ȚarăFlag of Pakistan.svg Pakistan

Prezență online
OpenStreetMap Modificați la Wikidata
Hartă (2004)
Talmarg (India)

Cașmir (sau Kașmir) reprezintă un fost principat din Himalaya, azi fiind un teritoriu controversat de India și Pakistan.

Geografie[modificare | modificare sursă]

In prezent Cașmirul este divizat în:

  1. regiunea indiană Jammu, regiunea Cașmir cu 101.387 km² și 10,1 miloane locuitori
  2. regiunile de nord Azad-Cașmir din Pakistan (Northern Areas, Urdu: شمالی علاقہ جات) sau Gilgit-Baltistan) cu 83.888 km² und 1,3 milioane de locuitori.
  3. regiunea chineză (Aksai Chin) cu 36.991 km² și câteva mii de locuitori.
  • In anul 2005 a avut loc în Cașmir (Hindukush) un cutremur cu intensitatea de 7,6 pe scara Richter, provocând un număr de victime 84.000 în Pakistan, 1.300 în India.

34°30′N 76°26′E

Partea Indiei din Caşmir Jammu şi Caşmir

Istoric[modificare | modificare sursă]

Cașmirul își trage obârșia din Valea Cașmirului împreună cu centrul comercial Srinagar (Sanskrit, श्रीनगर, Śrīnagar, Shrinagar) fiind în prezent centrul aministrativ (894.940 locuitori) a statului indian Jammu și Cașmir din vestul Himalaya. In regiunea muntoasă a regiunii prehimalayane se află o ramificație din Drumul Mătăsii care lega Asia orientală, centrală și sudică. Azi este la fel ca în secolul XXIII regiunea de intersecție a religiilor budististă hinduistă și din ce în ce mai puternice musulmane.
Intre anii 1846 - 1947 regiunea Cașmir a fost un principat Dogra-Maharaja semiautonom, sub dominație britanică, cu o populație majoritatea musulmană mai ales în nord, în sud hinduistă și în est budistă. Această divizare a regiunii din punct de vedere religios a dus la mișcări de protest musulmane în 1930 împotriva prințului (Maharaja) care a fost în cele din urmă înăbușită în sânge.

Conflictul din Cașmir[modificare | modificare sursă]

Teritorii controversate in Kashmir

Conflictele existente azi în Cașmir sunt motivate prin cuceririle făcute în 1819 de către Sikhs (o comunitate războinică religioasă din regiunea Punjab (țara celor 5 ape) din nordul Indiei) pe de o parte, iar pe de altă parte prin împărțirea în anul 1947 a Indiei formând două state Pakistan și India din timpul colonialismului englez neținând seama de originea etnică și religioasă diferită a populației musulmane și hinduse. Cașmirul rămâne după împărțirea britanică la început independent, sub conducerea prințului Hari Singh, devine însă după o perioadă scurtă mărul discordiei determinând un conflict militar între India și Pakistan. După invazia Cașmirului de către Pakistan, sprijină populația musulmană rebeliunea contra prințului (maharaja). In oktombrie 1947 intră trupe masive din India în Cașmir ca urmare a cererii de ajutor a prințului. Pakistanul nu acceptă intervenția Indiei în conflict astfel dintr-un conflict religios hindu-musulman se ajunge la un conflict politic între cele două state. Acest confict escaladează, astfel că între anii 1947 - 1949 se ajunge la primul război indo-pakistanez, care prin mediere ONU duce la împărțirea Cașmirului. După acest război două treimi revin Indiei fiind numit districtul Jammu și Kașmir, iar restul nordul Cașmirului, Asad Kașmir și Northern Area (provinciile de nord) revin Pakistanului. Linia de graniță dintre cele două părți („Line of Control“) are o lungime de 750 km fiind sub mandat ONU neputându-se ajunge la un compromis între India și Pakistan.
Pe lângă India și Pakistan se alătură și China de partea Pakistanului în acest conflict (sprijinit de URSS) prin intrarea trupelor chineze (1956 și 1962) în estul Cașmirului ocupând platoul Aksai-Chin și preia de la Pakistan K2 .
Pakistanul pretinde teritoriul din Cașmir unde locuiește majoritatea musulmană, aceasta nefiind acceptat de India se ajunge la al doilea război indo-pakistanez (august - septembrie 1965) războiul se încheie fără modificarea granițelor inițiale. Urmează o serie de conficte militare ca războiul Kargil 1999, acest conflict fiind deosebit de important pentru situația internațională prin faptul că ambele state India și Pakistanul dețin deja arma nucleară, confictul prin mediere internațională va fi aplanat.

Economie[modificare | modificare sursă]

Pashmina-Șal din lână Cașmir și mătase, produs în Nepal

După numele regiunii a fost denumită lâna de Cașmir, care se obține la sfârșitul iernii prin pieptătănatul caprei de Cașmir (originară din Himalaya și Pamir) obținându-se 150 de grame/animal, alese cu mâna, lâna cu firul lung, subțire și de culoare deschisă este cea mai apreciată.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

în limba engleză: