Sari la conținut

SpaceX

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Space Exploration Technologies
TipPrivată
Fondată6 mai 2002
SediuHawthorne, California
Oameni cheieElon Musk - CEO și CTO,
Gwynne Shotwell (Președinte și COO)
Tom Mueller (VP of Propulsion)
IndustrieAerospațial
Produserachete
Angajațipeste 3.500+ (aprilie 2015)
Slogan"Revolutionizing access to space"[necesită citare]
Prezență online
SpaceX.com

Space Exploration Technologies Corporation, cunoscută ca SpaceX, este o companie privată din Statele Unite ale Americii dedicată realizării de vehicule pentru transport în spațiul cosmic, fondată ca o companie pornind de la zero de către co-fondatorul companiei PayPal, antreprenorul Elon Musk.

Domeniul primar de lucru al companiei este proiectarea, realizarea și dezvoltarea de vehicule spațiale de lansare parțial sau total refolosibile, așa cum sunt Falcon 1 și Falcon 9, respectiv seria de capsule spațiale numite Dragon.

SpaceX a avut original sediul în El Segundo, dar operează actualmente în Hawthorne, ambele aflate în statul american California.

La 28 septembrie 2008, după trei încercări anterioare nereușite [1], SpaceX a reușit să lanseze pe orbită stabilă primul său vehicul cosmic purtat de racheta purtătoare Falcon 1, care este un concept 100% original al companiei. Este o realizare tehnică remarcabilă, întrucât compania este în întregime privată, spre deosebire de NASA, ESA sau alte organizații similare, care sunt agenții guvernamentale sau multi-guvernamentale.

Istoric[modificare | modificare sursă]

De la stânga la dreapta, Falcon 1, Falcon 9 v1.0, trei versiuni ale Falcon 9 v1.1, trei versiuni ale Falcon 9 v1.2, doua versiuni ale Falcon 9 Block 5,și Falcon Heavy
Falcon 9 v1.1

Vehicule spațiale[modificare | modificare sursă]

SpaceX realizează două vehicule de lansare majore; Falcon 1, de dimensiuni mici, care a zburat pentru prima dată cu succes la 28 septembrie 2008, respectiv clasa de vehicule de lansare (acronim în engleză, EELV) mari, Falcon 9, care au fost lansate în 2009. Au existat planuri ca un vehicul intermediar de lansare, Falcon 5, să fie realizat, dar dezvoltarea prototipul a fost oprită. SpaceX dezvoltă de asemenea, SpaceX Dragon, un vehicul orbital pentru echipaje umane.

Elon Musk a afirmat în 22 aprilie, pe pagina web a companiei (vedeți www.spaceX.com), că SpaceX vânduse deja, la acea dată, 14 contracte de zbor spațial pentru diverse vehicule din seria Falcon. [2]

Falcon 1[modificare | modificare sursă]

Primul Falcon 1 la Centrul Spațial de Lansări de la Three West (SLC-3W), Vandenberg Air Force Base.

Falcon 9[modificare | modificare sursă]


Falcon Heavy[modificare | modificare sursă]

Falcon Heavy este un sistem de lansare spațial dezvoltat și aflat în construcție de compania privată americană SpaceX. Falcon Heavy ca consta din nucleul standard al rachetei Falcon 9 și va putea transporta o sarcină utilă de aproximativ 53 de tone, comparativ cu doar 13 de tone ale lui Falcon 9. Prima lansare este de așteptată pentru anul 2015[3].


Variante de rachetă purtătoare[modificare | modificare sursă]

Foste rachete purtătoare[modificare | modificare sursă]

Locuri de lansare[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Elon Musk's Falcon 1 launches successfully”. theregister.co.uk. Accesat în . 
  2. ^ „NASA Awards Launch Services Contract to SpaceX”. SpaceX. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ Svitak, Amy (). „SpaceX Says Falcon 9 To Compete For EELV This Year”. Aviation Week. Arhivat din original la . Accesat în . We need to find three additional cores that we could produce, send them through testing and then fly without disrupting our launch manifest,' Musk says. 'I'm hopeful we'll have Falcon Heavy cores produced approximately around the end of the year. But just to get through test and qualification, I think it's probably going to be sometime early next year when we launch.' 
  4. ^ Kelly, John (). „SpaceX cleared for Cape launches”. Florida Today. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Falcon rockets