Jimmy Wales

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jimmy Wales

Jimmy Wales în decembrie 2008
Date personale
Nume la naștereJimmy Donal Wales Modificați la Wikidata
Născut (57 de ani)
Huntsville, Alabama, Statele Unite
Căsătorit cuKate Garvey[*] (din )[2]
Christine Rohan[*] ()
Pamela Green[*] () Modificați la Wikidata
CetățenieStatele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii
ReligieIreligiozitate[3] Modificați la Wikidata
OcupațieAntreprenor pe Internet, fost comerciant financiar
Limbi vorbiteengleza americană
limba engleză[4][5] Modificați la Wikidata
Activitate
DomiciliuSaint Petersburg, Florida, Statele Unite
Alte numeJimbo Wales
Alma materAuburn University
University of Alabama
Indiana University Bloomington
OrganizațieFandom
Bomis[*][[Bomis (former advertising website)|​]]  Modificați la Wikidata
Influențat deAyn Rand[1], Friedrich Hayek  Modificați la Wikidata
SuccesorFlorence Devouard
Semnătură
Prezență online

Jimmy Donal „Jimbo” Wales (n. , Huntsville, Alabama, Alabama, SUA) este un informatician și om de afaceri american, specializat în domeniul companiilor Internet. Este fondatorul, împreună cu Larry Sanger, al enciclopediei libere Wikipedia.

Jimmy Wales, numit și Jimbo Wales, și-a făcut studiile superioare la Universitatea din Auburn și este licențiat (graduate) al Universității din Alabama. Este un admirator al filosofiei obiectiviste a lui Ayn Rand și a moderat în Internet un sistem de comunicații denumit "Moderated Discussion of Objectivist Philosophy". Pe la mijlocul anilor '90 a elaborat proiectul Bomis, o întreprindere de servicii publice pe calea "World Wide Web" (www). Din 1999 până în 2001, a condus proiectul Enciclopediei Nupedia, proiect care s-a încheiat în 2003, multe din articole fiind preluate de Wikipedia, a cărei ediție în limba engleză și-a început activitatea la 15 ianuarie 2001.

Din proiectele imediate, s-a realizat deja în octombrie 2004 un CD-ROM, respectiv DVD, al Wikipediei în limba germană; până în toamna anului în curs[când?] se intenționează apariția unei ediții tipărite a Wikipediei engleze.

Jimmy Wales trăiește în Saint Petersburg, Florida, Statele Unite, împreună cu soția sa Christine și fiicele lor.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „The free-knowledge fundamentalist”, The Economist (în engleză), The Economist Group[*][[The Economist Group (media company headquartered in London, United Kingdom)|​]],  
  2. ^ https://www.telegraph.co.uk/news/9591824/Wiki-wedding-Wikipedia-founder-Jimmy-Wales-marries-Tony-Blairs-former-aide.html#  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ , Big Think[*][[Big Think (multimedia web portal)|​]] http://bigthink.com/videos/what-do-you-believe-25, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
  5. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  6. ^ marriage certificate[*][[marriage certificate (official declaration of two married persons by law)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  7. ^ Who's Who in America[*][[Who's Who in America (biographical dictionary series)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  8. ^ The Fine Art Archive, accesat în  
  9. ^ Davos 2014 Participant List 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Interviuri