Jocurile Olimpice de iarnă din 2018

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Jocurile Olimpice de iarnă din 2018
PyeongChang 2018 Winter Olympics.svg
Oraș gazdă Pyeongchang, Coreea de Sud
Țări participante 100 (estimativ)
Probe sportive 102 în 15 sporturi
Ceremonia de deschidere 9 februarie
Ceremonia de închidere 25 februarie

A XXIII-a ediție a Jocurilor Olimpice este un eveniment multi-sportiv internațional major, ce va avea loc în perioada 9 - 25 februarie 2018 la Pyeongchang, în Coreea de Sud. Va fi prima ediție organizată pe teritoriul Asiei continentale.

Pyeongchang a fost ales ca oraș-gazdă pe data de 6 iulie 2011 în cadrul a celei de-a 123-a întruniri a CIO din Durban, Africa de Sud[1], celelalte două candidate pentru găzduirea acestei ediții fiind Annecy (Franța) și München (Germania). Pyeonchang a câștigat cea de-a treia candidatură consecutivă, eșuând în trecut în fața orașelor Vancouver (Canada) și Soci (Rusia).

Va fi prima ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă și a doua a Jocurilor Olimpice organizate în Coreea de Sud; Jocurile Olimpice de vară din 1988 au avut loc în Seul. Pyeonchang va fi, de asemenea, al treilea oraș asiatic care organizează Jocurile de iarnă, după Sapporo în 1972 și Nagano în 1998. Vor fi primele Jocuri Olimpice de iarnă organizate într-un oraș-stațiune din 1992 încoace.

Alegerea orașului-gazdă[modificare | modificare sursă]

Pyeongchang s-a înscris în cursa pentru organizarea Jocurilor Olimpice de iarnă din 2010 și 2014. Deși a obținut cele mai multe voturi în prima rundă de vot, Pyeonchang a pierdut în runda finală obținând doar trei, respectiv patru voturi. A câștigat, în cele din urmă, organizarea Jocurilor din 2018, din prima rundă de vot. Orașul a primit 63 din cele 95 de voturi, având majoritatea necesară pentru a fi ales oraș-gazdă.

Orașul München s-a înscris de asemenea în cursa pentru organizarea acestor Jocuri. Înainte ca Beijing să câștige organizarea Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022, München ar fi devenit, în cazul în care ar fi câștigat, primul oraș care să organizeze atât Jocurile de Vară cât și cele de Iarnă, dar a primit doar 25 de voturi. Orașul a organizat Jocurile Olimpice de vară din 1972. Și orașul Annecy a candidat dar a eșuat în a câștiga susținerea cetățenilor orașului. Candidatura a primit în cele din urmă doar șapte voturi.

48 de voturi erau necesare pentru câștigarea selecției.

Alegerea orașului-gazdă la JO de iarnă 2018
Oraș Țară Voturi
Pyeongchang Coreea de Sud Coreea de Sud 63
München Germania Germania 25
Annecy Franţa Franța 7

Bilete[modificare | modificare sursă]

Prețurile biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă din 2018 au fost anunțate în luna aprilie 2016. Prețurile biletelor pentru evenimentele sportive variază de la 20.000 ₩₩ până la 900.000 ₩₩. Biletele pentru ceremoniile de deschidere și de închidere variază între 220.000 ₩₩ și 1,5 milioane ₩₩. Aproximativ 50% din biletele vor costa în jur de 80.000 ₩₩ sau mai puțin. Tarifele au fost stabilite ca urmare a unor cercetări și studii. Prețurile pentru sporturi, cum ar fi biatlon și sanie, care rămân relativ necunoscute în țară asiatică vor fi mai ieftine, în încercarea de a se asigura stadioane pline. Finala masculină de hochei pe gheață va fi cel mai scump eveniment de sport și va avea prețuri cuprinse între 300.000 ₩₩ și 900.000 ₩₩. Patinajul artistic este, de asemenea, unul dintre cele mai scumpe evenimente cu prețuri ale biletelor variind între 150.000 ₩₩ și 800.000 ₩₩.[2] Biletele au fost puse în vânzare în Coreea de Sud, în octombrie 2016.[2]

Sporturi[modificare | modificare sursă]

LA JO vor fi incluse 102 evenimente sportive la 15 discipline din 7 sporturi: patinaj (patinaj artistic, patinaj viteză și patinaj viteză pe pistă scurtă), schi (schi alpin, schi fond, schi acrobatic, combinata nordică, sărituri cu schiurile și snowboard), bob (bob și scheleton), biatlon, curling, hochei pe gheață și sanie.


I*]r

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Jocurile Olimpice de iarnă din 2018


Predecesor:
Soci
Jocurile Olimpice de iarnă
Pyeongchang

A XXIII-a ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă (2018)
Succesor:
Beijing