Regatul de gheață (film)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Regatul de gheață / Frozen

Afișul original al filmului
Rating
Titlu originalFrozen
Gencomedie-dramă
film muzical
film de comedie
poveste inițiatică[*]
computer-animated film[*][[computer-animated film (animated film created with computer programme)|​]]
film bazat pe literatură[*]
film fantastic
film pentru familie[*]  Modificați la Wikidata
RegizorChris Buck
Jennifer Lee
ScenaristJennifer Lee
Povestire deChris Buck
Jennifer Lee
Shane Morris
Bazat peCrăiasa Zăpezilor de
Hans Christian Andersen
ProducătorPeter Del Vecho
StudioWalt Disney Pictures
Walt Disney Animation Studios
DistribuitorBuena Vista International[*][1]
Buena Vista International[*][1]
B&H Film Distribution Company[*][[B&H Film Distribution Company |​]][1]
Buena Vista International[1]  Modificați la Wikidata
Director de imagineScott Beattie[*][[Scott Beattie (Cinematographer)|​]]
Mohit Kallianpur[*][[Mohit Kallianpur (Cinematographer)|​]]  Modificați la Wikidata
MontajJeff Draheim
MuzicaChristophe Beck
Distribuție
Premiera19 noiembrie 2013 (SUA),27 decembrie 2013 (România)
Durata108 minute[2]
ȚaraStatele Unite ale Americii
Locul acțiuniiArendelle[*][[Arendelle (fictional country in Disney's Frozen)|​]]  Modificați la Wikidata
Limba originalăEngleză, Dublat în română
PremiiPremiul Oscar pentru cel mai bun film de animație (Chris Buck[*], )
Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun film de animație ()
Annie Award for Best Animated Feature[*][[Annie Award for Best Animated Feature (list of award winners)|​]] ()
BAFTA pentru cel mai bun film animat ()
Critics' Choice Movie Award for Best Animated Feature[*][[Critics' Choice Movie Award for Best Animated Feature (award given by the Broadcast Film Critics Association)|​]] ()
Premiul Saturn pentru cel mai bun film de animație ()  Modificați la Wikidata
NominalizăriPremiul Oscar pentru cel mai bun film de animație (Chris Buck[*],Jennifer Lee[*][[Jennifer Lee (American film director (born 1971))|​]] șiPeter Del Vecho[*][[Peter Del Vecho (producător de film american)|​]], )  Modificați la Wikidata
Buget$150,000,000[3]
Încasări$1,280,802,282[4]
Urmat deFrozen Fever[*][[Frozen Fever (2015 American animated short film)|​]]
Regatul de gheață: Sărbători cu Olaf[*]
Once Upon a Snowman[*][[Once Upon a Snowman (2020 American musical fantasy short film)|​]]  Modificați la Wikidata
Website oficialhttps://frozen.disney.com/  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial

Regatul de gheață (în original în limba engleză: Frozen) este un film 3D de animație și musical din 2013 produs de Walt Disney Animation Studios și distribuit de Walt Disney Pictures.[5] Acesta are la bază basmul scris de Hans Christian Andersen, Crăiasa zăpezilor. Este cel de-al 53-lea lungmetraj de animație produs de studiourile Disney. Filmul s-a bucurat de un succes răsunător, fiind considerat un fenomen, stabilind noi recorduri absolute, devenind cea mai mare animație a tuturor timpurilor (peste 1,28 miliarde $ încasări[6]), cel mai vizionat film din 2014 și al 5-lea film din istorie (raportat la încasări), cel mai vândut film în format Blu-ray vreodată (8 milioane unități Blu-ray și 22 milioane unități HD DVD și VCD, cu încasări de peste 400 mil. $ doar în SUA[7]), iar melodia tematică a filmului „Let it Go”, cu peste 4 miliarde de accesări însumate total, este cel mai vizualizat clip video de animație muzical de pe YouTube.[8] Este considerată animația cu cel mai mare impact cultural asupra publicului din toate timpurile.[9]

Vocile personajelor principale în versiunea originală sunt interpretate de Kristen Bell, în rolul Annei, Idina Menzel, o legendă a Broadway-ului, în rolul Elsei, Crăiasa Zăpezii, și de tânărul Jonathan Groff care îl interpretează pe Kristoff; cântecele de pe durata filmului vor fi interpretate de aceleași nume, filmul spune povestea unei prințese fără frică care pornește într-o călătorie epică alături de un alpinist zdrențăros, în căutare de aventură - animalul său de companie, un ren loial, și un om de zăpadă nefericit - pentru a-și căuta sora înstrăinată, ai cărei puteri de gheață au prins regatul într-o iarnă fără zori de sfârșit. Muzica peliculei și ilustrările sunt inspirate foarte mult din cultura norvegiană și poporul sami. În această peliculă apar prințesele cu numărul #12 și #13, din franciza Prințesele Disney, mai precis, prințesele Anna și Elsa.[10][11]

Frozen a suferit mai multe tratamente narative de-a lungul mai multor ani, înainte de a fi comisionat în 2011, cu scenariul scris de Jennifer Lee, și Chris Buck, cei doi din urmă fiind și regizorii animației.[12] Christophe Beck, care a mai lucrat la animația Disney premiată „Paperman”,[13] a fost angajat să compună coloana orchestrală a filmului, în timp ce scriitorii de piese muzicale, soțul și soția Robert Lopez și Kristen Anderson-Lopez au schițat melodiile.[12][12]

Filmul a fost distins cu 38 de premii, dintre care două premii Oscar pentru Cel mai bun film de animație și Cea mai bună melodie originală „Let it Go” interpretată de cântăreața Demi Lovato,[14] Globul de Aur la cea de-a 71-a ediție de decernare a festivității, două Premii Grammy, cinci Premii Annie, Premiul BAFTA pentru cel mai bun film de animație, Premiul Saturn pentru cel mai bun film de animație, Critics' Choice Award for Best Animated Feature și People's Choice Awards for Best Animated Film[15].

Acțiune[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Fetița de 8 ani pe nume Elsa, prințesa Arendelle, are abilitatea de a crea zăpadă și gheață. Într-o noapte, în timp ce se juca, o rănește accidental pe sora ei de 5 ani, Anna, cu puterile ei, făcând ca o mică parte din părul acesteia să prindă culoarea albă. Regele (Maurice LeMarche) și regina caută ajutor de la troli, care o vindecă pe Anna și o fac să uite de magia surorii sale. Liderul lor, Marele Pabbie (Ciaran Hinds), îi informează că dacă Elsa ar fi lovit-o pe Anna în inimă, lovitura i-ar fi fost fatală. Pentru a o proteja pe Elsa și pentru a avea grijă ca puterile ei să numai pună în pericol pe nimeni, cei din familia roială se încuie într-un castel, izolați de lumea de dincolo de ziduri. Elsa, de teamă să nu îi mai facă rău Annei, își petrece majoritatea timpului ascunsă în camera ei, astfel distanțându-se pe măsură ce cresc. 10 ani mai târziu, părinții lor mor pe mare în timpul unei furtuni.

La trei ani după moartea părinților, oamenii din Arendelle pregătesc ceremonia de înconorare a Elsei (Idina Menzel). Printre demnitari se află Ducele din Weselton (Alan Tudyk), un comerciant care vrea să exploateze frumosul regat Arendelle pentru profit. Entuziasmată că porțile castelului se vor deschide în final pentru public, Anna (Kristen Bell/Anca Iliese, Cătălina Chirțan), își exprimă speranța de a se îndrăgosti de cineva. Plimbându-se pe străzi, ea îl întâlnește pe Prințul Hans (Santino Fontana/Jorge), prințul insulelor de Sud, iar perechea aceasta formează o atracție unul pentru celălalt. În ciuda îngrijorărilor Elsei, încoronarea începe fără incidente, iar cele două surori încep să formeze o legătură la petrecerea de primire. În timpul petrecerii de sindrofie, Hans o cere în căsătorie pe Anna care acceptă imediat. Elsa, pe de altă parte, refuză să își dea binecuvântarea asupra mariajului, invocând un argument ca între surori, care culminează în faptul că abilitățile criokinetice ale Elsei ies la iveală în fața invitaților.

Panicată, Elsa fuge, declanșând neintenționat o iarnă eternă asupra regatului. După ce acceptă faptul că secretul ei a fost descoperit, ea se bucură că nu mai trebuie să îi fie frică de abilitățile ei, își construiește un palat de gheață și fără să știe aduce înapoi la viață, un om de zăpadă, cel din copilăria ei și a Annei, Olaf (Josh Gad/Mihai Bobonete). Anna pornește în căutarea Elsei, determinată să o aducă înapoi în Arendelle, să pună capăt iernii, și să refacă relația cu aceasta. În timp ce se aprovizionează la Locul Comercial al lui Oaken (Chris Williams/Marius Chivu), Anna face cunoștință cu omul de munte Kristoff (Jonathan Groff/Ciprian Cojenel) și animalul său de companie, haiosul ren Sven. Anna îl convinge pe Kristoff să îi fie ghid către Muntele Nord. După un atac al lupilor, cei doi îl întâlnesc pe Olaf, care îi va ghida către ascunzătoarea Elsei, devenită acum, Crăiasa Zăpezilor.

Ajunși la palatul ei, Anna și Elsa sunt reunite, iar Anna încearcă să o convingă pe sora ei mai mare să se întoarcă. Elsa o ceartă, totuși, fiindu-i încă frică ca nu cumva să o rănească pe Anna. Cum Anna persistă, Elsa devine agitată și o lovește accidental pe Anna în inimă cu puterile ei. Elsa, în disperare să scape de sora ei mai mică creează o creatură de zăpadă imensă care îi aruncă afară. După ce scapă de monstrul din zăpadă, Kristoff observă că părul Annei își schimbă culoarea în alb și decide să o ducă înapoi la familia lui adoptivă de troli. După o încurcătură, ea se prăbușește și Marele Pabbie dezvăluie că numai un act de iubire adevărată va putea topi inima înghețată, dacă nu Anna va muri. Kristoff se grăbește înapoi în Arendelle pentru a-l lua pe Hans și a-l aduce la Anna, crezând că sărutul adevăratei iubiri o va salva.

Între timp, Hans, care pornise în căutarea Annei, o aduce pe Elsa înapoi în castel, după ce aceasta a fost lovită și lăsată inconștientă dintr-o încăierare care a avut loc mai devreme cu oamenii lui Weselton. Încătușată într-o celulă pentru propria-i protecție, Hans o roagă să dezlege iarna, dar fără rezultat, pentru că Elsa recunoaște că nu are control asupra puterilor ei. Anna este dusă la Hans, în timp ce continuă să înghețe. Ea îl imploră să o sărute pentru a sparge blestemul, dar Hans refuză, destăinuind adevăratul lui plan de a se căsători cu Anna pentru a prelua controlul tronului regatului Arendelle. Lăsând-o pe Anna să moară, Hans se duce după Elsa, învinuind-o pe aceasta pentru moartea aparentă a surorii sale.

Elsa evadează din temniță și se îndreaptă către viscolul de pe fiord. Olaf ajunge să o salveze pe Anna și dezvăluie că Kristoff este îndrăgostit de ea. Cei doi călătoresc apoi pe fiord pentru a-l găsi. Hans apare în fața Elsei și îi spune că din cauza acțiunilor ei, Anna este moartă. În disperarea Elsei, viscolul se oprește brusc, dându-le o șansă lui Kristoff și Annei să se regăsească unul pe celălalt. Totuși, când Anna vede că Hans este pe cale să o asasineze pe Elsa, se aruncă între cei doi apoi îngheață, blocând lovitura. După câteva momente de durere ale Elsei, Anna începe să se topească, ca rezultat al alegerii ei de a se sacrifica pentru a-și salva sora, acesta constituind „un act al iubirii adevărate”.

Elsa realizează că dragostea este cheia pentru a-și controla puterile și dezgheață regatul, în timp ce păstrează un microclimat personal pentru Olaf pentru a nu se topi. Hans este trimis înapoi către Insulele Sudice pentru a primi pedeapsa cuvenită, iar Elsa întrerupe căile de comerț cu Weselton. Anna și Kristoff împart un sărut. Elsa promite să nu mai închidă porțile castelului vreodată, se împacă cu Anna, și toată lumea sărbătorește.[16][17][18][19]

Personaje și voci[modificare | modificare sursă]

De la stânga la dreapta: Kristen Bell, Idina Menzel, Jonathan Groff, Josh Gad.

Dezvoltare[modificare | modificare sursă]

Origini[modificare | modificare sursă]

În 1943, Walt Disney și Samuel Goldwyn au luat în considerare posibilitatea colaborării în vederea producerii unui film biografic al autorului Hans Christian Andersen, unde studioul lui Goldwyn ar filma secvențe reale din viața lui Andersen, iar studiourile Disney ar crea secvențe animate. Secvențele animate ar fi inclus povești din munca lui Andersen, precum Mica Sirenă, Fetița cu chibrituri, Crăiasa Zăpezilor, Degețica, Rățușca cea urâtă, Hainele cele noi ale Împăratului. Walt și animatorii aveau probleme în legătură cu Crăiasa Zăpezilor pentru că nu puteau găsi un mod de a adapta personajul Crăiesei la audiența modernă. Încă de la 1940, departamentul de animație de la Disney a văzut mari posibilități cinematografice cu materialul sursă, dar personajul Crăiesei Zăpezilor în sine s-a dovedit a fi mult prea problematic. Asta, printre altele, a dus la anularea proiectului Disney-Goldwyn. Goldwyn a mers mai departe și a produs propria versiune a filmului în 1952, intitulat Hans Christian Andersen, cu Danny Kaye în rolul lui Andersen, Charles Vidor, regizor, Moss Hart, scenaristul, și Frank Loesser, ce avea să se ocupe de partea muzicală a producției. Toate fabulele lui Andersen au fost, de fapt, spuse în cântece și balet live, ca și restul filmului. A obținut șase nominalizări la Premiile Oscar, anul următor. La Disney,Crăiasa Zăpezilor, împreună cu alte fabule a lui Andersen (printre care și Mica Sirenă) au intrat în seiful Disney, ca urmare a prestigioasei politici de moratoriu.[33]

Eforturi ulterioare[modificare | modificare sursă]

„Versiunea originală a lui Hans Christian Andersen a basmului „Crăiasa Zăpezilor” este o poveste destul de întunecată și nu este ușor de transpus într-un film. Pentru noi, avansul a apărut când am încercat să îi dăm adevărate calități umane Crăiesei. Când ne-am decis să o facem pe Regina de Gheață, Elsa și pe protagonista noastră, Anna, surori, asta ne-a permis un mod de relaționare cu personajele în vederea înțelegerii emoțiilor și sentimentelor lor, de către audiență, emoții cu care aceasta se putea identifica mai ușor. Filmul acesta are destule personaje complicate și relații de același gen între acestea. Sunt timpuri când Elsa face lucruri rele dar pentru că înțelegeți de unde provine, de la această dorință a sa, de a se apăra, întotdeauna te poți identifica cu ea. „Inspirat din” înseamnă exact asta. Este zăpadă și este gheață, și este o regină, dar în afară de acestea, am deviat de la poveste destul de mult. Noi încercăm să aducem scopul și scala la nivelul la care v-ați așteptat, dar într-un mod în care putem înțelege personajele și să ne identificăm cu ele.”

— Producătorul Peter Del Vecho, despre dificultățile adaptării Crăiasa Zăpezilor[34]

Spre sfârșitul anilor 1990, Walt Disney Feature Animation porniseră de la propria adaptare a Crăiesei Zăpezilor, după succesul imens al filmelor sale recente, dar proiectul a fost rebutat complet la sfârșitul anului 2002, când Glean Keane a abandonat proiectul.[35] Chiar înainte, Harvey Fierstein și-a prezentat povestea, în versiunea lui executivilor Disney, dar a fost refuzat. Dick Zondag și Dave Goetz au încercat de-asemeni, dar au eșuat. Disney a pus pe așteptare din nou proiectul. Michael Eisner, pe-atunci director executiv, apoi președinte al companiei Disney, a întins o mână pentru proiect și a sugerat să fie realizat împreună cu John Lasseter, de la studiourile Pixar Animation, când studiourile ar primi contractele reînnoite.[36]

Proiectul a fost adus la viață iarăși, în jurul anului 2008 când Chris Buck și-a prezentat versiunea lui a adaptării.[37] Atunci proiectul căpătase numele de „Anna și Crăiasa Zăpezilor”, fiind propus pentru lansare în stilul tradițional 2D.[38] La începutul lui 2010, proiectul a intrat în iadul dezvoltării, încă o dată, când studioul a eșuat să găsească o cale, pentru ca povestea și personajul Crăiasa Zăpezii să prindă la publicul de toate vârstele.[39][40]

Revitalizare[modificare | modificare sursă]

Pe 22 decembrie, 2011, urmat de succesul Tangled/O poveste încâlcită, Disney a anunțat un nou titlu pentru film, Frozen, și o dată de lansare, 27 noiembrie 2013, cât și o echipă diferită față de cea precedentă.[41] O lună mai târziu, a fost confirmat, faptul că filmul va fi o animație generată pe calculator în stereoscopic 3D, substituind astfel, animația desenată de mână.[35] Pe 5 martie 2012, a fost anunțat regizorul, Chris Buck, ce va face echipă bună cu John Lasseter și Peter Del Vecho, ce vor fi producătorii.[42]

După ce Disney a luat hotărârea să avanseze Crăiasa Zăpezilor la dezvoltare încă o dată, una din provocările pe care Buck și Del Vecho le-au înfruntat a fost personajul Crăiasa Zăpezilor, care în versiunea inițială, a fost malefică. Buck și Del Vecho și-au prezentat poveștile lui John Lasseter, împreună cu întreaga echipă de producție adunați la o conferință pentru a afla părerile lui Lasseter despre proiectul în desfășurare. Producătorul de design Michael Giaimo, își amintește; „Aceea a fost schimbarea jocului...țin minte că John spunea că ultima versiune a Crăiesei Zăpezilor, pe care Chris Buck și echipa sa au înfăptuit-o a fost distractivă, foarte emoționantă. Dar personajele nu rezonau. Nu erau multi-fațetate. De aceea John a crezut că audiența nu s-ar putea conecta cu ele.” Echipa de producție a prezentat apoi problemele filmului, scoțând variații din povestea Crăiesei Zăpezilor, până când povestea și personajele au putut fi relevante. În final, echipa s-a hotărât să modifice protagonista filmului, Anna (care s-a bazat pe personajul Gerda din Crăiasa Zăpezilor), ca sora mai mică a Elsei, instalând efectiv o relație familială dinamică între personaje.[43]

Producție[modificare | modificare sursă]

Frozen este "mai mult un film feminist pentru Disney". Sunt tare bucuroasă de asta. Are totul, dar este concentrat îndeobște pe iubirea dintre surori. Cred că aceste două femei, sunt competitive una cu cealaltă, dar mereu încearcă să se protejeze- surorile au un mod tare complicat de a se raporta unele la altele. Este chiar o relație extraordinară, pentru a fi transpusă în filme, mai ales pentru copii mici."

Idina Menzel, despre părerea sa cu privire la filmul Frozen[44]

Walt Disney Animation Studios a lucrat la adaptarea individuală a basmului clasic Crăiasa zăpezilor, de la ultima adaptare din anul 2002.[45] Cu toate acestea, în martie 2010, Disney a reluat proiectul.[46] La finele lunii iunie 2010, Disney a anunțat că filmul a fost pus „în așteptare”.[47] Pe 22 decembrie 2011, după succesul înregistrat de „O poveste încâlcită” (inițial numit Rapunzel), Disney a anunțat un nou titlu pentru film, Frozen, și o dată de lansare, 27 noiembrie 2013.[48] O lună mai târziu, a fost confirmat faptul că filmul va fi o animație computerizată ce se va folosi de tehnologia stereoscopică 3D, în locul animației destinate inițial în 2D.[35]

Crăiasa zăpezilor din Arendelle, Elsa pare sigură pe ea, dar în sinea ei îi este teamă, căci trebuie să ascundă un secret extraordinar: s-a născut cu puterea magică de a transforma totul în jurul ei, în gheață și zăpadă.Ea este convinsă că a devenit un monstru și nici măcar Anna nu ar mai putea-o salva.[49][50]

Pe 5 martie 2012, a fost de asemenea anunțat faptul că actrița Kristen Bell își va „împrumuta” vocea personajului principal, Anna; „De când aveam 4 ani, am visat să fiu într-un film de desene animate Disney,” a declarat Bell. „A fost primul pe care mi l-am propus, și l-am înfăptuit. Părea a fi unul foarte visător.”[51] Când Bell era doar o fetiță, a înregistrat pentru cutiuța muzicală, câteva dintre melodiile de pe coloana sonoră a filmului Mica Sirenă, incluzând „Part of Your World”/„Din lumea lor”, după ce a crescut fascinată la gândul că într-o bună zi pașii o vor purta spre un rol într-un film Disney, cum sunt Mica Sirenă și Aladin. Replicile sale înregistrate în copilărie pentru Mica Sirenă, sunt cel mai puternic argument pentru care aceasta a fost admisă pentru rolul Annei, iar regizoarea Jeniffer Lee, i-a transmis faptul că dacă nu ar fi înregistrat acele replici pentru Sirenă, ar fi fost extrem de greu să găsească motivul pentru care ea îi putea da glas fermecătoarei Anna.[52] Chris Buck va regiza, împreună cu John Lasseter și Peter Del Vecho, producția.[53] Bell și-a înregistrat replicile în timp ce era însărcinată. După ce a născut, ea a reînregistrat anumite părți, vocea fiindu-i foarte profundă, acele scene abundând în „tonalități mult prea feminine”.[54]

Pe lângă castingul realizat de Kristen Bell, Disney a ales-o pe Idina Menzel în rolul Elsei, Crăiasa zăpezilor.[21] Pe 30 noiembrie 2012, a fost anunțată oficial știrea conform căreia Jeniffer Lee, unul dintre scenariștii filmului „Ralph Strică-Tot”, s-a alăturat echipei lui Buck, ca și co-regizor, mai mult focusându-se pe sesiunea de înregistrare a replicilor și povestea în sine.[55][56] Pe 19 decembrie 2012, a fost dezvăluit faptul că Alan Tudyk, care a fost vocea Regelui Bomboană în „Ralph Strică-Tot”, va avea în film, rolul unui tip avar, Ducele de Weselton, împreună cu Santino Fontana, ce va da voce Prințului Hans, și Josh Gad, ce va fi simpaticul om de zăpadă, Olaf, ce adoră îmbrățișările calde.[25][57]

Kristen Bell vorbește despre apropierea sa de Anna, personajul său: „Sunt foarte entuziasmată, și gata să le-o arăt oamenilor. Am reușit să fiu parte dintr-un film pe care mi-l doream să-l văd când eram copil,” spune ea. „Mereu am iubit desenele Disney, dar era ceva despre femei, ce era innacesibil pentru mine. Atitudinea lor era prea împăciuitoare, și ele erau prea bune de gură, și chiar am simțit că am făcut această fată să relaționeze, să fie mult mai ciudată, și descusută, și de ce nu, mai impresionabilă, și neîndemânatică. Sunt foarte mândră de asta.”[58]

Pe 30 noiembrie 2012, a fost anunțată preluarea proiectului de către Jeniffer Lee, în calitate de co-regizor.[55] „Am adus-o pe Jeniffer Lee, ca și co-regizor, inițial am dorit să fie scenaristul, și avea o asemenea pasiune care venea de la sine, a adus foarte multă creativitate filmului, s-a sincrotizat foarte bine cu Chris. Pentru a ne încadra în film, aveam nevoie de doi regizori,” remarcă Del Vecho.[34] Urmând invitația de „regizorat”, Jennifer Lee devine prima femeie care a stat la cârma producției unei animații de lung-metraj produs de The Walt Disney Company. Peter Del Vecho comentează despre motivul pentru care s-a recurs la opțiunea a doi regizori: „Pe partea de planificare a poveștii am fost mereu împreună. Acesta sunt eu însumi, capul poveștii, împreună cu compozitorii Jeniffer Lee și Chris Buck; nu poți face nimic, până nu începi munca propriu-zisă. Dar după aceasta, avem abilitatea de a o păstra pe Jen pentru realizarea poveștii, în timp ce Chris lucrează la animație, după care ei vin împreună din nou în editorial. Ideea a 2 regizori, este aceea că ei pot veni împreună, pasându-și ideile unii altora,atunci când trebuie să își împartă responsabilitățile pe o perioadă scurtă de timp, esențial, este că ei termină mai mult într-o zi normală.”[34]

Animația[modificare | modificare sursă]

Marcia Gay Harden la premiera filmului „Regatul de gheață”, desfășurată la El Capitan Theatre, Hollywood

Animatorii filmului au vizitat un hotel de gheață în Quebec, Canada pentru a studia cum se reflectează lumina și refracția ei pe zăpadă și gheață. Pentru cadrul filmului, animatorii au folosit priveliștea din Norvegia și simțul sezonului de iarnă din Wyoming, drept inspirație.[59] „Am avut un program foarte scurt pentru programul filmului, deci concentrarea noastră a fost să punem la punct povestea, dar știam că John Lasseter se axează pe adevăr în materia creeării unei lumi adevărate, și iarăși asta nu înseamnă că este o lume reală - dar una în care să crezi. A fost important de văzut scopul și scala Norvegiei, fiind important ca animatorii noștrii să cunoască pe deplin aceste detalii,” a remarcat Del Vecho. "Este un sentiment adevărat de Lawrence al Arabiei, care prezintă un scop și o scală desâvârșită” a concluzionat acesta. Înapoi la studio, Del Vecho a explicat producția de film: „În acest film, animatorii lucrează fiecare la câte un personaj. Animatorii înșiși pot lucra la personaje multiple dar mereu se lucrează sub o singură conducere. Cred că a fost diferit la Tangled, de exemplu, dar am ales să facem așa, pentru că am vrut o persoană să înțeleagă pe deplin și să dezvolte propriul personaj iar apoi să-l împartă la restul echipei. Hyrum Osmond, animatorul lui Olaf, este liniștit dar are o personalitate amuzantă și ieșită din comun așa că va aduce multă comedie personajului; animatorul Annei, Becky Bresee, este pentru prima oară la cârma unui personaj animat și am vrut ca ea să se ocupe de Anna”.[60] Mai multe monumente naturale din Norvegia sunt incluse în film, inclusiv Fortăreața Akershus din Oslo, Catedrala Nidaros din Trondheim și Bryggen din Bergen. Sunt incluse și alte lucruri tipice tradiționale norvegiene precum o biserică stavkirke, troli, nave de Vikingi, îmbrăcăminte și mâncare precum lutefisk. Filmul conține de asemenea câteva elemente specifice din nordul și centrul Norvegiei, cultura sami, cum ar fi renul și echipamentul folosit pentru a-l ține în frâu, stiluri de îmbrăcăminte, cât și părți din coloana sonoră.[61][62]

Dacă privim aspectul și natura cinematografică a filmului, regizorul peliculei Michael Giaimo (Pocahontas) a fost influențat simțitor de către munca legendarului Jack Cardiff, Black Narcissus, care aduce o hiper-realitate ce este emanată prin toți porii acțiunii filmului Frozen. Ideea ca filmul să fie realizat prin intermediul unui sistem cinemascopic, îi aparține în totalitate, idee ce a fost aprobată imediat de către John Lasseter. După cum explică chiar acesta, „Din cauza faptului că acesta este un film la o asemenea scală cu câte un fiord din Novergia, reunit într-un peisaj desenat ca să îți taie respirația, am vrut să explorez profunzimea conceptului. Dintr-o perpectivă de design, subliniind aspectele orizontale și verticale, și ce ofereau fiordurile, era perfect. Am încastrat cumva povestea surorilor la o scală largă.” De fapt, munca lui Ted D. McCord la Sunetul muzicii, a fost o altă inspirație majoră a filmului: „Juxtapunerea personajelor și ambianța, sau duplicatul modului în care acestea au jucat în termenii cinematografiei a fost briliantă în acest film.”, adaugă Giaimo.[63] Giaimo a vrut de-asemenea ca fiordul Norvegiei, arhitectura și arta folclorică să fie factori critici în designul mediului înconjurător din Arendelle. Giaimo, a cărui trecut este animație, a notat că arta designului mediului înconjurător reprezintă o unitate de caracter și mediu, inițial acesta a vrut să încorporeze culori saturate, ceea ce sunt de obicei contraindicate în animația pe calculator.[60] Un ren în viață a fost adus în studio pentru a fi studiat de animatori, modul în care se mișcă și manierismele, pentru proiectarea cât mai veridică a personajului Sven.

În timpul producției, titlul filmului în varianta englezească, a fost schimbat de la Crăiasa Zăpezilor la Frozen (Înghețat), o decizie care s-a apropiat simțitor de Tangled. Peter Del Vecho a explicat că "Titlul „Înghețat” a venit separat față de titlul Tangled/O poveste încâlcită. Este pentru că, în opinia noastră, reprezintă filmul. Frozen joacă un rol decisiv la nivelul zăpezii și al gheții, dar și a relațiilor, sau inimiilor înghețate, care trebuiesc încălzite. Nu ne gândim la comparații între Tangled și Frozen, cu toate acestea. A mai menționat că filmul își va păstra numele original, Crăiasa Zăpezilor, în anumite țări: „pentru că rezonează mai puternic în alte țări decât Înghețat, cel mai elocvent fiind în Franța, La Reine des Neiges. Poate că este o adăugire la „Crăiasa Zăpezilor”, în moștenirea țării, și ei au vrut să aducă la lumină tocmai acest fapt."[64]

Muzica[modificare | modificare sursă]

"Regatul de gheață"

Coperta albumului Regatul de gheață produs de Walt Disney Studios
Coloană sonoră de Diverși artiști
LansareStatele Unite ale Americii 25 noiembrie 2013
Înregistrare20122013
GenPop, Coloană sonoră, Folk
Durată1:03:40
1:58:01 (Ediție de Lux)
Casă de discuriWalt Disney
CompozitorKristen Anderson-Lopez[*]
Robert Lopez[*]
Christophe Beck[*][[Christophe Beck (compozitor canadian)|​]]
Kristen Anderson-Lopez[*]
Robert Lopez[*]
Christophe Beck[*][[Christophe Beck (compozitor canadian)|​]]  Modificați la Wikidata
Limba originarălimba engleză  Modificați la Wikidata
Țara de origineStatele Unite ale Americii  Modificați la Wikidata
ProducătorWalt Disney
Cronologie – Walt Disney Animation Studios
Ralph Strică-Tot#Coloană sonoră
(2012)
Regatul de gheață
(2013)
Big Hero 6
(2014)

Melodiile originale din „Regatul de gheață”, sunt scrise și compuse de laureatul la premiul Tony, Robert Lopez (Avenue Q și Cartea lui Mormon) și de soția lui, Kristen Anderson-Lopez, laureată a premiului Drama Desk Award cei doi lucrând la Disney de dinainte, în producția din 2011, Winnie de Pluș.[21] La evenimentul din august 2013, denumit D23, unul dintre cântecele de pe coloana sonoră, „Let It Go” a fost cântat în avanpremieră. Melodia va fi cântată de Idina Menzel, de fapt de Elsa, atunci când această va părăsii regatul, și își va crea propriul ei palat de gheață.[20] În februarie 2013, a fost raportat faptul că Christophe Beck, a fost angajat să înregistreze producția, după munca sa de înaltă clasă, foarte aclamată de public, pentru scurt-metrajul "Paperman/"Omul de hârtie", înregistrat în anul anterior filmului Frozen".[65] Kristen Bell a confirmat duetul dintre ea, și Idina Menzel.[22] Pe 8 august 2013, "Let It Go", și "In the Summer", cântecul lui Olaf, au fost dezvăluite la Disney D23 Expo. A fost dezvăluită, în aceeași măsură, pe 14 septembrie 2013, melodia lui Frode Fjellheim Eatnemen Vuelie, ce va fi melodia de generic a filmului.[66][67] În acest cântec se regăsesc elemente ale stilului tradițional al poporului sami, reunit sub apelativul joik.[66][67]

Pe 21 octombrie 2013, Demi Lovato a lansat varianta sa a melodiei "Let It Go".[68] Două ediții aferente coloanei sonore a filmului Regatul de gheață vor fi lansate de Walt Disney Records pe 25 noiembrie 2013; o ediție pe un disc, și o altă ediție pe 2 discuri (care conține un preview după melodiile înregistrate în film, și compozițiile muzicale care au fost diferite de scenele finale tăiate la montaj, înregistrări ale planului nefolosit în montajul filmului, nicioadată introduse în peliculă, și instrumentalurile după principalele melodii din film.[69]

Pentru compoziția orchestrală a filmului, compozitorul Christophe Beck a adus un omagiu, pentru Norvegia-decoruri inspirate, trimiteri la instrumentele regionale precum celebrul corn de vânătoare și tehnici vocale cum ar fi cea numită kulning, o chemare tradițională a turmelor de oi. După un articol publicat pe MarketWatch, ""Cu Regatul de gheață," spune acesta, „avem cadrul din care trebuia să desenăm-- acele panorame înzăpezite și înghețate, care este foarte evocator. Regiunea ne-a oferit o grămadă de sunete de-a dreptul interesante și cool de care nu am auzit--Cred că multe persoane din afara acelor tărâmuri de basm sunt în asentimentul meu.” Producătorii filmului au recrutat un lingvist norvegian, pentru a-i ajuta cu versurile cântecului folosit pentru încoronarea Elsei cântat în limba nordică veche. Pe de altă parte, echipa a călătorit în Norvegia pentru a înregista acel cor feminin, Cantus, în limbaj de specialitate, pentru o porțiune inspirată din muzica tradițională norvegiană. Muzica, care a fost înregistrată de o orchestră formată din 80 de componente, acompaniată de 32 vocaliști--incluzând-o pe nativa norvegiană Christine Hals, a cărei educație rurală i-a folosit pentru abilitățile sale excepționale pentru kulning-uri.

Beck a lucrat cu Lopez și Anderson-Lopez la integrarea cântecelor în aranjamentul muzical compozițional. Trio-ul „s-a vrut să creeze o călătorie muzicală coezivă de la început până la final.”[70]

Coloana sonoră[modificare | modificare sursă]

Toate melodiile sunt compuse de Kristen Anderson-Lopez și Robert Lopez în afara instrumentalelor 11-32 care sunt compuse de Christophe Beck[70].

Regatul de gheață produs de Walt Disney Studios
Nr. TitluCântăreț(i) Lungime
1. „Inima de gheață”  Generic pentru Regatul de gheață 1:45
2. „Hai afară la zăpadă!”  Kristen Bell, Agatha Lee Monn, and Katie Lopez 3:27
3. „Dup-atâta amar de vreme”  Idina Menzel și Bell 3:45
4. „Asta e dragostea”  Bell și Santino Fontana 2:07
5. „S-a-ntâmplat”  Menzel 3:44
6. „Renu-i mai bun ca omul”  Jonathan Groff 0:50
7. „În Vară”  Josh Gad 1:54
8. „Dup-Atâta Amar de Vreme (Repriză)”  Menzel and Bell 2:30
9. „Renovare” (în colaborare cu Maia Wilson)Cor Ager Film 3:02
10. „Let It Go”  Demi Lovato 3:47
11. „Vuelie” (în colaborare cu Cantus)Beck 1:36
12. „Elsa and Anna”  Beck 2:43
13. „The Trolls”  Beck 1:48
14. „Coronation Day”  Beck 1:14
15. „Heimr Arnadlr”  Beck 1:25
16. „Winter's Waltz”  Beck 1:00
17. „Sorcery”  Beck 3:17
18. „Royal Pursuit”  Beck 1:02
19. „Onward and Upward”  Beck 1:54
20. „Wolves”  Beck 1:44
21. „The North Mountain”  Beck 1:34
22. „We Were So Close”  Beck 1:53
23. „Marshmallow Attack!”  Beck 1:43
24. „Conceal, Don't Feel”  Beck 1:07
25. „Only an Act of True Love”  Beck 1:07
26. „Summit Siege”  Beck 2:32
27. „Return to Ardenelle”  Beck 1:38
28. „Treason”  Beck 1:36
29. „Some People Are Worth Melting For”  Beck 2:06
30. „Whiteout”  Beck 4:17
31. „The Great Thaw (Vuelie Reprise)” (în colaborare cu Frode Fjellheim)Beck 2:29
32. „Epilogue”  Beck 3:04
Lungime totală:
1:03:40

Toate melodiile sunt compuse de Kristen Anderson-Lopez și Robert Lopez în afara instrumentalelor 11-32 care sunt compuse de Christophe Beck[70].

Regatul de gheață (produs de Walt Disney Studios – Ediție de Lux pe 2 Discuri)[80]
Nr. TitluCântăreț(i) Lungime
1. „For the First Time in Forever (Demo)”  Kristen Anderson-Lopez 3:33
2. „Love Is an Open Door (Demo)”  Robert Lopez și Kristen Anderson-Lopez 2:05
3. „We Know Better (Outtake)”  Kristen Anderson-Lopez 4:04
4. „Spring Pageant (Outtake)”  Robert Lopez, Kristen Anderson-Lopez, Katie Lopez, and Annie Lopez 3:11
5. „More Than Just the Spare (Outtake)”  Kristen Anderson-Lopez 3:26
6. „You're You (Outtake)”  Robert Lopez și Kristen Anderson-Lopez 1:50
7. „Life's Too Short (Outtake)”  Kristen Anderson-Lopez 3:53
8. „Life's Too Short (Reprise) (Outtake)”  Kristen Anderson-Lopez 1:44
9. „Reindeer(s) Remix (Outtake)”  Robert Lopez 2:29
10. „The Ballad of Olaf & Sven (Demo)”  Beck 1:35
11. „Queen Elsa of Arendelle (Demo)”  Beck 0:44
12. „Hans (Demo)”  Beck 1:22
13. „It Had to Be Snow (Demo)”  Beck 1:18
14. „Meet Olaf (Demo)”  Beck 2:01
15. „Hands for Hans (Demo)”  Beck 0:48
16. „Oaken's Sauna (Demo)”  Beck 1:26
17. „Thin Air (Demo)”  Beck 2:19
18. „Cliff Diving (Demo)”  Beck 0:51
19. „The Love Experts (Demo)”  Beck 1:04
20. „Elsa Imprisoned (Demo)”  Beck 1:04
21. „Hans' Kiss (Demo)”  Beck 2:11
22. „Coronation Band Suite (Demo)”  Beck 1:34
23. „Let It Go (Instrumental)”  Robert Lopez și Kristen Anderson-Lopez 3:46
24. „For the First Time in Forever (Instrumental)”  Robert Lopez și Kristen Anderson-Lopez 3:46
25. „Love Is an Open Door (Instrumental)”  Robert Lopez și Kristen Anderson-Lopez 2:07
26. „In Summer (Instrumental)”  Robert Lopez și Kristen Anderson-Lopez 1:48
27. „Let It Go (Instrumental)”  Robert Lopez, Kristen Anderson-Lopez, și Emanuel "Eman" Kiriakou 3:42
Lungime totală:
54:61

Evoluția în clasamente[modificare | modificare sursă]

Coloana sonoră pentru Frozen a debutat pe poziția #18 în cadrul US Billboard 200, clasându-se drept cea mai importantă coloană sonoră pentru un film de animație, de la succesul din 2006 cu Mașini.[81]

Clasamentul (2013) Poziția
maximă
Săptămâni
în clasament
Referință
Spania Albumele din Spania (PROMUSICAE) 84 - [82]
Statele Unite ale Americii US Billboard 200 11 - [83]

Lansare[modificare | modificare sursă]

Frozen a avut lansarea teatrală pe 27 noiembrie 2013 în Statele Unite ale Americii, fiind acompaniat de un film scurt Mickey Mouse "Ia un cal"[84]. Filmul a fost promovat constant, în cadrul mai multor parcuri de distracții Disney, inclusiv Aventura Disney în California, World of Color, pavilionul Epcot din Norvegia, sau show-ul Visele Disney! lansat la Disneyland Paris.[85][86] Premiera filmului a avut loc la El Capitan Theatre în Hollywood, California pe 19 noiembrie 2013.[87]

Recepție[modificare | modificare sursă]

Răspunsuri critice din partea audienței[modificare | modificare sursă]

La premieră, Regatul de gheață a avut parte de recenzii pozitive.[88] Mai mulți critici au comparat filmul cu perioada renascentistă a Disney, mai precis cu Mica Sirenă, Frumoasa și Bestia și Regele leu.[30][89][89][90] Site-ul web de recenzie Rotten Tomatoes raportează că 88% din critici au dat filmului o recenzie pozitivă, din totalul de 156 recenzii, cu un scor mediu de 7.8/10, făcându-l astfel, filmul de familie cu cel mai mare rating din 2013. Consensul site-ului spune: "Frumos animat, briliant scris, și plin cu cântece de cântat, Regatul de gheață capătă un loc în povestea Disney".[91] Pe Metacritic, care desemnează un rating din cele 100 de recenzii în topul celor mai cunoscute de către critici, a obținut un scor de 74 fondate pe 40 de recenzii, indicând "recenzii favorabile în general." [92] Voturile de pe CinemaScore, desfășurate în timpul lansării din weekend au dezvăluit că cei care merg la cinema au dat filmului Frozen nota 10+ (A+) pe o scală de la A la F.[93][94] Frozen a fost numit, al 7-lea cel mai bun film din 2013, de către Richard Corliss din revista Time sau Kyle Smith din The New York Post.[95][96]

Alonso Duralde, de la The Wrap a lăudat filmul, drept "cea mai bună animație muzicală, ce a ieșit de pe porțile Disney, de la moartea tragică a scriitorului de versuri Howard Ashman, a cărei muncă la Mica Sirenă și Frumoasa și Bestia a ajutat studioul să ajungă ceea ce este astăzi". A mai spus că "deși acțiunea devine mai lentă către concluzie, scenariul...chiar o susține; oferă personaje de care să îți pese, alături de câteva întorsături de situație și surprize pe parcurs".[30] Todd McCarthy de la Holywood Reporter a observat Frozen ca un muzical adevărat, consemnând: "Poți vedea practic muzicalul de pe Broadway, Frozen care este destinat să apară atunci când privești animația 3D de la Disney a unei prințese". McCarthy descrie filmul drept unul "energetic, amuzant și nu prea dezgustător, ca de altfel primul film din Hollywood după mulți ani care ne avertizează cu privire la pericolele răcirii globale, în comparație cu încălzirea, acest desen plin de muzică frumoasă, dezvoltă ceea ce a fost un an fără proiecte de menționat ale unui studio atât de mare, începând cu deschiderea de Ziua Recunoștinței, ar trebui să mulțumească așteptările audienței ca un blockbuster ce va sparge încasările."[97] Kyle Smith de la New York Post a acordat filmului 3.5 stele din 4, elogiind filmul, considerându-l "un mare deliciu de zăpadă, cu un miez emoționant, melodii în stilul Broadway briliante, și o poveste descurcăreață. Primul său act și al 3-lea, sunt mai bune decât partea cea mai glumeață din mijloc, dar acesta este un exemplu rar de efort de la studiourile de animație Walt Disney, care se situează în profunzime, precum o animație Pixar ".[98] Scott Mendelson de la Forbes a notat: "Frozen este o declarație a Disney pentru cultura sa reactualizată, și reafirmare că își acceptă moștenirea și propria sa identitate. În aceeași măsură, este pur și simplu, o animație terifiantă pentru destinderea întregii familii.".[99]

Revista Los Angeles Time a remarcat actorii de voce și secvențele muzicale elaborate, declarând Frozen "o reîntoarcere la coloșii filmelor de animație Walt Disney".[100] Owen Gleiberman de la Entertainment Weekly a dat filmului nota 9+ (B+) și l-a catalogat drept "o fabulă încântătoare care îți arată definiția, a ceea ce este proaspăt într-o animațe, care se poate schimba."[101] Richard Corliss de la Time, de-asemeni a lăudat filmul, scriind că, "Este grozav să vezi că Disney s-a întors la originile sale și acum înflorește din nou: creând divertismentul muzical superior care se trage din tradiția Walt a splendorii animate și fermentația Broadway-ului de astăzi".[102] Richard Roeper a aclamat filmul ca un „deliciu absolut, de la început până la sfârșit”.[103] Atât Michael Phillips de la Chicago Tribune cât și Stephen Holden de la New York Times au apreciat personajele filmului și secvențele muzicale, comparându-le cu teatricalitățile găsite în musicalul Wicked[104][105]. Emma Dibdin de la Digital Spy a premiat filmul cu 5/5 stele și l-a numit "O nouă animație clasică Disney" dar și "un film plin de voioșie și înveselitor, a unei povești umane care este amuzantă, de râzi cu gura până la urechi, precum și surprinzătoare și înțepătoare. În preajma celebrării a 90 de ani de Disney, nu îți pot imagina o sărbătoare mai perfectă decât aceasta, care dă tot ce e mai bun din Disney."[106]

Totuși, filmul nu a fost fără critici. Scott Foundas de la Variety nu a fost la fel de impresionat de film, dar a apreciat voice acting-ul și arta tehnică a acestuia: "Priveliștea Arandelle-ului înzăpezit, inclusiv castelul de gheață al Elsei este adevăratul merit pentru Frozen, îmbogățit cu 3D, și decizia de a filma în imbogatit cu 3D si decizia de a filma in widescreen (ecran lat)"-– un punct slab față de bogăția sistemului cinemascopic din Frumoasa din Pădurea Adormită și Doamna și Vagabondul. Cei de la Seattle Times, au acordat filmui 2 din 4 stele, declarând că "Deși frumos filmul cu fiordurile și sculpturile de gheață, generate pe calculato, și interioare de castel, si interioare de castel, cel mai important lucru este cel care aduce toate acestea împreună, laolaltă - povestea - care e dezamăgitoare"[107]. Joe Williams de la St. Louis Post-Dispatch a criticat de-asemenea povestea ca fiind punctul cel mai slab al filmului.[108]

Comentând pe site-ul lui Roger Ebert, Christy Lemire a acordat recenzii mixte, oferind filmului 2 stele și jumătate, din 4. Lemire laudă efectele viziuale și performanța înălțătoare a melodiei "Let It Go," ca fiind mesajul cel mai pozitiv trimis spre copii de către Frozen. Cu toate acestea, consideră filmul „cinic”, criticându-l ca o „încercare de a agita lucrurile, fără a le agita, însă prea mult.”[109]

Portretizarea emoțiilor feminine[modificare | modificare sursă]

Acuzațiile de sexism au apărut[110][111][112] dupa ce șeful animațiilor pentru Frozen, Lino DiSalvo, a spus:

"Vorbind din punct de vedere istoric, animarea personajelor feminine este foarte, foarte grea, pentru că acestea trec printr-un număr mare de emoții, dar trebuie să le menții frumoase și sunt și sensibile - le poți transpune de pe un model foarte repede. Așa că, având un film cu două protagoniste, a fost destul de greu, și avându-le pe amândouă în scenă și să arate diferit una față de cealaltă, a arătat ca un acou al aceleași expresii; că Elsa nervoasă arată diferit față de Anna tristă".

Anumiți comentatori media au înțeles asta și au dedus că sunt dificile expresiile faciale pentru femei, mai ales având în vedere trecutul - fiindcă ele trebuiesc menținute "frumoase".[110][111][112] Un purtător de cuvânt de la Disney, a transmis revistei Time faptul că citatul lui DiSalvo a fost interpretat greșit declarând că "descria unele aspecte tehnice din cadrul animației generată pe calculator și nu făcea un comentariu general la animarea femeilor contra băieților sau altor personaje"[110][112]

Premii și nominalizări[modificare | modificare sursă]

Premii și nominalizări
Premiu Data ceremoniei Categoria Recipienți și nominalizați Rezultat
African-American Film Critics Association[113] 13 decembrie 2013 Cel mai bun film de animație Câștigat
Alliance of Women Film Journalists[114] 19 decembrie 2013 Cel mai bun film de animație Chris Buck, Jennifer Lee Nominalizare
Cel mai bun regizor feminin Jennifer Lee
Cel mai bun scenarist feminin
Cel mai bun personaj feminin animat Anna (Kristen Bell) Câștigat
Elsa (Idina Menzel) Nominalizare
Annie Awards[115] 1 februarie 2014 Cel mai bun film de animație În așteptare
Animația personajelor într-un lung-metraj de animație Tony Smeed
Designul personajelor într-un lung-metraj de animație Bill Schwab
Regia într-un lung-metraj de animație Chris Buck, Jennifer Lee
Muzica într-un lung-metraj de animație Robert Lopez, Kristen Anderson-Lopez, Christophe Beck
Designul de producție într-un lung-metraj de animație Michael Giaimo, Lisa Keene, David Womersley
Rezumatul dintr-un lung-metraj de animație John Ripa
Dublajul dintr-un lung-metraj de animație Josh Gad
Scenariul dintr-un lung-metraj de animație Jennifer Lee
Editorialul dintr-un lung-metraj de animație Jeff Draheim
Austin Film Critics Association[116] 17 decembrie 2013 Cel mai bun film de animație Câștigat
Boston Online Film Critics Association[117] 7 decembrie 2013 Cel mai bun film de animație Tied with The Wind Rises
Boston Society of Film Critics 8 decembrie 2013 Cel mai bun film de animație Nominalizare
Broadcast Film Critics Association[118] 16 ianuarie 2013 Cel mai bun film de animație În așteptare
Cea mai bună melodie originală "Let It Go"
Interpretat de Idina Menzel
Muzică - Robert Lopez, Versuri- Kristen Anderson-Lopez
Chicago Film Critics Association[119] 16 decembrie 2013 Cel mai bun film de animație Nominalizare
Dallas-Fort Worth Film Critics Association[120] Câștigat
Dubai International Film Festival[121] 13 decembrie 2013 NBD People's Choice Award pentru Emiratele Arabe Chris Buck, Jennifer Lee
Florida Film Critics Circle[122] 18 decembrie 2013 Cel mai bun film de animație
Golden Globe Awards[123][124] 12 ianuarie 2014 Globul de Aur- Cel mai bun film de animație[125] Câștigat
Globul de Aur- Cea mai bună melodie originală - Lung-metraj "Let It Go"
Robert Lopez și Kristen Anderson-Lopez
Houston Film Critics Society[126] 15 decembrie 2013 Cel mai bun film de animație Câștigat
Premiul pentru cea mai bună melodie originală "Let It Go"
Robert Lopez and Kristen Anderson-Lopez
Nominalizare
IGN's Best of 2013 Awards[127] 10 ianuarie 2014 Cel mai bun film În așteptare
Cel mai important film de animație
Indiana Film Critics Association[128] 19 decembrie 2013 Cel mai bun lung-metraj de animație Câștigat
Kansas City Film Critics Circle[129] 15 decembrie 2013 Cel mai bun film de animație Decernat la premiera Sunt un mic ticălos 2
Las Vegas Film Critics Society[130] 18 decembrie 2013 Cel mai bun film de animație Câștigat
Nevada Film Critics Society[131] 20 decembrie 2013 Cel mai bun film de animație
New York Film Critics Circle 3 decembrie 2013 Nominalizare
Online Film Critics Society 16 decembrie 2013
Phoenix Film Critics Society[132] 17 decembrie 2013 Cel mai bun film de animație Câștigat
Cea mai bună melodie originală "Let It Go"
Robert Lopez și Kristen Anderson-Lopez
Cea mai bună melodie originală Christophe Beck
San Diego Film Critics Society[133] 11 decembrie 2013 Cel mai bun lung-metraj de animație Nominalizare
San Francisco Film Critics Circle[134] 15 decembrie 2013 Câștigat
Satellite Awards[135] 23 februarie 2014 Best Motion Picture, Animated or Mixed Media În așteptare
Cea mai bună melodie originală "Let It Go"
Robert Lopez și Kristen Anderson-Lopez
Southeastern Film Critics Association[136] 16 decembrie 2013 Cel mai bun film animat Câștigat
St. Louis Gateway Film Critics Association[137] 16 decembrie 2013 Cel mai bun film animat
Cea mai bună coloana sonoră Runner-up
Toronto Film Critics Association[138][139] 17 decembrie 2013 Cel mai bun lung-metraj de animație Nominalizare
Utah Film Critics Association[140] 20 decembrie 2013 Câștigat
Washington D.C. Area Film Critics Association[141] 9 decembrie 2013 Cel mai bun film de animație
Cea mai bună coloana sonoră Christophe Beck Nominalizare
Women Film Critics Circle[142] 16 decembrie 2013 Cele mai bune personaje feminine animate Câștigat

Box office[modificare | modificare sursă]

America și întreaga lume[modificare | modificare sursă]

Frozen a obținut $400,738,009 la box office-ul Nord American și $880,064,273 peste ocean, totalul pe glob fiind de $1,280,802,282 .[4] Filmul a premiat la teatrul "El Capitan" în Hollywood, California pe data de 19 noiembrie 2013 si a obținut $243,390 în timpul lansării limitate acolo;[143] a obținut locul 7 pentru cele mai bune prezentări dinaintea unui eveniment din toate timpurile.[144][145] În ziua lansării, fimul a obținut $15.2 milioane. La aceasta, se mai adaugă $67.4 milioane peste tradiționalul weekend de 3 zile[146] - cea mai largă deschidere pentru o animație de la Walt Disney - si $93.6 milioane în 5 zile de (Ziua Recunoștinței), depășind recordul anterior deținut de Povestea Jucăriilor 2[147], din 1999. Per total pentru Ziua Recunoștinței, de 5 zile, Frozen deține locul 2 pentru această perioadă, urmat de Jocurile Foamei: Sfidarea și depășind Harry Potter și Piatra Filozofală, care a ținut recordul timp de 12 ani. În acel weekend, a fost pe locul al 2-lea urmat de The Hunger Games: Catching Fire, înainte de a obține locul 1 în următorul weekend, devansându-l cu 53% la $31.6 milioane (În fața filmului Catching Fire de $27 milioane).[148]

România[modificare | modificare sursă]

Premiera filmului în România este prevăzută pe data de 27 decembrie 2013. Filmul a fost premiat la teatrul El Căpitan pe 19 noiembrie 2013, și a fost lansat în toate teatrele și cinematografele pe 27 noiembrie.[149] Odată lansat, Frozen a avut succes la box office și a fost considerat de mai mulți critici de film drept cea mai bună animație muzicală Disney de la perioada renascentistă a studioului, cu încasări de 31,6 milioane de dolari, un film pentru Crăciun.[88][150]

În România, Regatul de gheață a înregistrat în weekendul de deschidere încasări de 1,387 994 lei românești (429 652 dolari americani) cu 73 854 de spectatori.[151] Distribuit de Forum Film România, acesta a putut fi văzut în 78 de săli, clasându-se pe prima poziție a box-officeului românesc după încasările de weekend (fiind al treilea în topul anului în funcție de încasările din weekendul de debut).[152][153]

Regatul de gheață a surclasat după acest criteriu alte filme de animație lansate în același an pe ecranele din România, ca de exemplu:

 • Pe urmele dinozaurilor, o producție distribuită BBC, care a încasat 156 258 de lei (47 681 dolari SUA) în weekendul de lansare,[154]
 • Khumba, 341 852 lei în weekendul de lansare, aproximativ 103 767 de dolari americani,[155]
 • Croods, 637 691 lei în weekendul de lansare, echivalentul a 186 323 dolari americani,[156]
 • Epic - Regatul secret, 606 573 lei (176 319 dolari SUA) în weekendul de lansare,[157]
 • Sunt un mic ticălos 2, 573 657 lei în weekendul de lansare, echivalentul a 166 407 de dolari americani,[158]
 • Turbo, 241 251 în weekendul de lansare, echivalentul a 71 882 de dolari americani,[159]

Filmul a fost cel mai bine cotat film de animație al anului, niciun film reușind să doboare recordul acestuia în weekendul de debut.[160]

Trailer[modificare | modificare sursă]

Trailerul filmului a debutat pe 18 iunie 2013,[161] fiind lansat odată cu premiera filmului "Universitatea Monștrilor", pe 21 iunie 2013.[162] Primul trailer în întregime a fost oferit audienței largi, pe 26 septembrie 2013, și a fost atașat ca preview înainte de filmul "Stă să plouă cu chiftele 2", la o zi, după, lansarea acestuia în cinematografe.[163] Filmului îi este atașat și scurt-metrajul cu Mickey Mouse, "Get a Horse".[164]

Al treilea trailer debutează, dezvăluind duetul dintre Elsa și Anna, melodia, "For the First Time in Forever."[165] Ediția Deluxe pe 2 discuri, Regatul de gheață, va fi lansată pe 25 noiembrie, 2013.[166]

Regatul de gheață va avea premiera pe 23 octombrie, 2013, la ShowEast ce se va desfășura în cadrul Westin Diplomat Resort & Spa în Hollywood.[167] Va avea premiera oficială pe 27 noiembrie 2013, și va rula împreună cu scurt-metrajul cu Mickey Mouse, Get a Horse! [168]

Scurt-metrajul aferent peliculei[modificare | modificare sursă]

Disney Animation, va aduce odată cu premiera filmului Regatul de gheață, un film de scurt metraj care va putea fi vizionat înaintea filmului original, această tehnică fiind una obișnuită, și des folosită, atât de Disney, cât și de Pixar. Scurt-metrajul, se numește "Ia-ți un cal!", și este regizat de Lauren McMullan, cea care este prima femeie, ce regizează o peliculă Disney, fără un alt ajutor regizoral.[169]

În primă fază, s-a crezut că scurt-metrajul era pierdut, însă nu a fost așa, considerându-se că cel mai autentic și unic amănunt al acestuia, este distribuția. De asemenea, animatorii scurt-metrajului au încercat să realizeze o a personajului, care începe să se miște în 2D alb-negru, din 1928, evadează, sărind din ecran, căpătând culoare și un efect de halou.

Cartea filmului[modificare | modificare sursă]

Din 23 noiembrie 2013, Editura Litera aduce în premieră un audio-book aferent peliculei, povestea filmului în imagini, în lectura celei care îi dă viață Annei în limba română, actrița Anca Iliese.[170]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b c d https://www.imdb.com/title/tt2294629/companycredits/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 2. ^ en „Frozen (2013)”. British Board of Film Classification. Accesat în . 
 3. ^ en Smith, Grady (). „Box office preview: 'Frozen' ready to storm the chart, but it won't beat 'Catching Fire'. Entertainment Weekly. Accesat în . 
 4. ^ a b en „Frozen (2013)”. Box Office Mojo. Accesat în . 
 5. ^ a b en „Disneyland Resort Debuts 'World of Color -- Winter Dreams,' a Merry New Spectacular for 2013 Holiday Season”. PR Newswire. . Accesat în . from the upcoming Walt Disney Pictures animated feature "Frozen," 
 6. ^ „Frozen - cea mai de succes animatie din toate timpurile. A facut incasari de peste 1 miliard”. 
 7. ^ „Disney's ,,Frozen becomes highest selling blu ray disc of all time”. 
 8. ^ „,,Let It Go record pe YouTube. Este cel mai urmarit clip de animatie”. 
 9. ^ NewYorker.com. „How Frozen took over the world”. 
 10. ^ Anna - Disney Wiki. Disney.wikia.com. Retrieved on 2013-10-15.
 11. ^ en Elsa the Snow Queen - Disney Wiki. Disney.wikia.com. Retrieved on 2013-10-15.
 12. ^ a b c Exclusive interview with 'Frozen' directors Chris Buck and Jennifer Lee - New York events. Examiner.com (2013-11-30). Retrieved on 2013-12-15.
 13. ^ en Walt Disney Animation Studios[nefuncțională]. disneyanimation.com. Retrieved on 2014-101-16.
 14. ^ „Frozen - Animated Feature Film - Oscars 2014 The Oscars 2014 | Academy Awards 2014”. Oscar.go.com. Accesat în . 
 15. ^ en 01/12/2014 21:14:54. „Golden Globe Awards 2014: Full Winners List - Music, Celebrity, Artist News”. MTV.com. Accesat în . 
 16. ^ en “Frozen” sets heart-warming, action-packed tone as Walt Disney Animation Studios preview shows more than comedy. Inside the Magic. Retrieved on 2013-10-20.
 17. ^ en Keegan, Rebecca (). „Disney is reanimated with films such as 'Big Hero 6,' 'Frozen'. latimes.com. Accesat în . 
 18. ^ en „What is Disney's Frozen All About?”. IGN. . Accesat în . 
 19. ^ „Video: Primele imagini din animația Disney Frozen”. CineMagia.ro. Accesat în . 
 20. ^ a b c d en Nachman, Brett (). „Disney In Depth: The Future Of Disney Animation (Frozen, Paperman, & Wreck-It Ralph) – A Recap Of D23's Destination D Event”. Geeks of Doom. Accesat în . 
 21. ^ a b c en Breznican, Anthony (). „Disney's 'Frozen': Kristen Bell and Idina Menzel to voice animated tale”. Entertainment Weekly. Accesat în . 
 22. ^ a b c en Alexander, Bryan (). 'Frozen' defrosts Kristen Bell's Disney dreams”. USA Today. Accesat în . 
 23. ^ en „Jonathan Groff joins Disney's Frozen Voice Cast”. ComingSoon.net. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 24. ^ en Sarto, Dan (). „Oscar® Tour SoCal Day 2 Continues at Disney Feature Animation”. Animation World Network. Accesat în . 
 25. ^ a b c en Snetiker, Marc (). „Santino Fontana and Josh Gad Join Disney's Frozen, Starring Jonathan Groff & Idina Menzel”. Broadway.com. Accesat în . 
 26. ^ en 'Frozen' Movie Stills - Oaken (voiced by Chris Williams)”. Yahoo!. . Accesat în . 
 27. ^ Anna | Characters | Frozen | Disney Movies Arhivat în , la Wayback Machine.. Movies.disney.com. Retrieved on 2013-10-20.
 28. ^ en New addition to the Frozen cast: Eva Bella as Young Elsa - Frozen link. Fanpop. Retrieved on 2013-10-20.
 29. ^ en Frozen - Frozen (2013) - CinemaRx Arhivat în , la Wayback Machine.. Cinemarx.ro. Retrieved on 2013-10-20.
 30. ^ a b c Duralde, Alonso (). 'Frozen' Review: Disney's Best Animated Musical Since 'Beauty and the Beast'. The Wrap. Accesat în . 
 31. ^ a b en „Frozen”. British Film Institute. Arhivat din original la . Accesat în . 
 32. ^ en Showbiz, Bang (). „Jack Whitehall voices troll in Disney's 'Frozen'. Contactmusic. Accesat în . 
 33. ^ en Jim Hill (). „Countdown to Disney "Frozen" : How one simple suggestion broke the ice on the "Snow Queen"'s decades-long story problems”. The Los Angeles Times. Accesat în . 
 34. ^ a b c en Connelly, Brendon (). „Inside The Research, Design, And Animation Of Walt Disney's Frozen With Producer Peter Del Vecho”. Bleeding Cool. Accesat în . 
 35. ^ a b c Fischer, Russ (). „Disney's "Frozen", Formerly "The Snow Queen", Will Be CG Rather Than Hand-Drawn”. Slash Film. Accesat în . 
 36. ^ en Countdown to Disney "Frozen" : How one simple suggestion broke the ice on the "Snow Queen" 's decades-long story problems. Jimhillmedia.com (2013-11-26). Retrieved on 2013-12-16.
 37. ^ en Giardina, Carolyn (). „Oscars: With 'Frozen,' Disney Invents a New Princess (and Secret Software)”. The Hollywood Reporter. Accesat în . 
 38. ^ en Weintraub, Steve (). „Josh Gad Talks FROZEN, His History with the Project, the Songs, the Status of TRIPLETS, Playing Sam Kinison, and More”. Collider.comn. Eveniment la 0:33. Accesat în . 
 39. ^ en Dawn C. Chmielewski and Claudia Eller (). „Disney restyles 'Rapunzel' to appeal to boys”. Los Angeles Times. Accesat în . 
 40. ^ en de Semlyen, Nick (). „Exclusive: The Lion King To Go 3D”. Empire Online. Accesat în . "It's actually been tabled right now," explains Hahn. "It's on the low shelf – we can't reach it! But seriously, we don't have the story. It's a bit like Beauty And The Beast, which sat there for years. We cracked Beauty finally by putting in the objects and creating more plot. The Snow Queen we've had a lot of trouble with and I've spent years on it. I love it and I think it's one of the last great fairy tales. It's kind of crappy that it's just sitting there right now. 
 41. ^ en Sciretta, Peter (). „Walt Disney Animation Gives 'The Snow Queen' New Life, Retitled 'Frozen' – But Will It Be Hand Drawn?”. SlashFilm. Accesat în . 
 42. ^ en Todd Gilchrist (). „Kristen Bell Set to Star in Stage Adaptation 'Some Girls', Animated Feature 'Frozen' (Exclusive)”. The Hollywood Reporter. Accesat în . 
 43. ^ en Lowman, Rob (). „Unfreezing 'Frozen:' The making of the newest fairy tale in 3D by Disney”. Los Angeles Daily News. Accesat în . 
 44. ^ en Kristen Bell: 'Frozen' character is 'awkward,' 'Veronica Mars' footage 'looks radical' - Zap2it. Blog.zap2it.com (2013-08-14). Retrieved on 2013-12-16.
 45. ^ en Fischer, Russ (). „Disney's "Frozen", Formerly "The Snow Queen", Will Be CG Rather Than Hand-Drawn”. Slash Film. Accesat în . 
 46. ^ en Dawn C. Chmielewski and Claudia Eller (). „Disney restyles 'Rapunzel' to appeal to boys”. Los Angeles Times. Accesat în . 
 47. ^ en „The Lion King Goes 3D”. ComingSoon. . Accesat în . 
 48. ^ en Sciretta, Peter (). „Walt Disney Animation Gives 'The Snow Queen' New Life, Retitled 'Frozen' – But Will It Be Hand Drawn?”. SlashFilm. Accesat în . 
 49. ^ ro Personajele din Frozen. CineMagia.ro. Retrieved on 2013-10-24.
 50. ^ en „The Story Behind the Story of Frozen | Disney Insider”. Blogs.disney.com. Accesat în . 
 51. ^ en Bryan Alexander (). 'Frozen' defrosts Kristen Bell's Disney dreams”. USA Today. Accesat în . 
 52. ^ en Chance, Molly (). „Kristen Bell: 'Frozen' character is awkward,' 'Veronica Mars' footage 'looks radical'. Zap2It. Accesat în . 
 53. ^ en Todd Gilchrist (). „Kristen Bell Set to Star in Stage Adaptation 'Some Girls', Animated Feature 'Frozen' (Exclusive)”. The Hollywood Reporter. Accesat în . 
 54. ^ en „Low-key bride Kristen Bell”. Belfast Telegraph. . Accesat în . 
 55. ^ a b en Fleming, Mike (). „Jennifer Lee to co-direct Disney Animated Film 'Frozen'. Deadline. Accesat în . 
 56. ^ en „Co-scenarista lui Wreck It-Ralph va regiza noua animație Disney, Frozen”. CineMagia.ro. . Accesat în . 
 57. ^ ro „Personajele din Frozen”. CineMagia.ro. Accesat în . 
 58. ^ en Wilkinson, Amy (). „Kristen Bell: 'Frozen' Is 'The Kind Of Movie I Wanted To See As A Kid”. MTV News. Accesat în . 
 59. ^ en 30 July 2013. „THE STORY BEHIND THE STORY OF FROZEN”. Disney Insider. The Walt Disney Company. Accesat în . 
 60. ^ a b en Desowitz, Bill (). „Immersed in Movies: First Look: Designing the Winter Wonderland of 'Frozen'. Animation Scoop. Arhivat din original la . Accesat în . 
 61. ^ en Sandmo, Espen (). „Nidarosdomen i ny Disney-film”. NRK. Accesat în . 
 62. ^ en Lindgaard Stranden, Ingrid (). „Vi ligner mest med lua på”. NRK. Accesat în . 
 63. ^ en Desowitz, Bill (). „Immersed in Movies: First Look: Designing the Winter Wonderland of 'Frozen'. Animation Scoop. Arhivat din original la . Accesat în . 
 64. ^ en Inside The Research, Design And Animation Of Walt Disney's Frozen With Producer Peter Del Vecho - Bleeding Cool Comic Book, Movies and TV News and Rumors. Bleedingcool.com (2013-09-25). Retrieved on 2013-12-16.
 65. ^ en Christophe Beck to Score Disney’s ‘Frozen’. Film Music Reporter. Retrieved on 2013-12-18.
 66. ^ a b Jardine, William (). „Frozen Stuff: Opening Song and Oh So Many Olaf Posters”. A113Animation. Accesat în . 
 67. ^ a b en Hoel, Ole Jacob (). „Trøndersk joik åpner Disney-film”. Adressa.no (în Norwegian). Accesat în . 
 68. ^ en „Demi Lovato's 'Frozen' Song Revealed to be 'Let It Go'. Stitch Kingdom. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 69. ^ en „Walt Disney Animation Studios' "Frozen" Lets Go With Dynamic Soundtrack”. PR Newswire. . Accesat în . 
 70. ^ a b c en Walt Disney Animation Studios' "Frozen" Lets Go With Dynamic Soundtrack - WSJ.com. Online.wsj.com (2002-10-03). Retrieved on 2013-10-23.
 71. ^ es „iTunes - Music - Frozen by Various Artists”. iTunes Store. Accesat în . 
 72. ^ es Frozen: Una Aventura Congelada - Libre Soy - Martina Stoessel. YouTube (2013-11-17). Retrieved on 2013-12-13.
 73. ^ it „iTunes - Music - Frozen: Il regno di ghiaccio (Colonna sonora originale) by Various Artists”. iTunes Store. Accesat în . 
 74. ^ it Martina Stoessel - All'Alba Sorgeró (Film "Frozen") [Video Ufficiale. YouTube (2013-11-30). Retrieved on 2013-12-13.
 75. ^ en „iTunes - Music - Anna Dan Permaisuri Salji (Oraginal Soundtrack) by Various Artists”. iTunes Store. Accesat în . 
 76. ^ en Frozen "Bebaskan" by Marsha Milan Londoh. YouTube (2013-11-24). Retrieved on 2013-12-13.
 77. ^ fr "We Love Disney" : Jenifer, Christophe Willem, Olympe, Garou et Zaho ont répondu présent”. Chartsinfrance.net. Accesat în . 
 78. ^ fr Libérée, délivrée de La Reine des Neiges - Clip Disney Channel | HD. YouTube (2013-12-11). Retrieved on 2013-12-16.
 79. ^ fr „La Reine des Neiges (2013) - "Libérée, Délivrée" (Anaïs Delva)”. YouTube. . Accesat în . 
 80. ^ en „Frozen (Deluxe): Music”. Amazon.com. Accesat în . 
 81. ^ en „Chart Moves: 'Frozen' Soundtrack Is Highest-Charting for Animated Film Since 'Cars'. Billboard. Accesat în . 
 82. ^ en Soundtrack - Frozen. spanishcharts.com. Retrieved on 2013-12-13.
 83. ^ en Soundtrack - Chart history. Billboard. Retrieved on 2013-12-13.
 84. ^ en Nachman, Brett (). „D23 Expo: Mickey Mouse Short 'Get A Horse' Debuts; Will Open With 'Frozen'. Geeks of Doom. Accesat în . 
 85. ^ en „Disneyland Resort Debuts 'World of Color -- Winter Dreams,' a Merry New Spectacular for 2013 Holiday Season”. PR Newswire. . Accesat în . 
 86. ^ en Bevil, Dewayne (). 'Frozen' characters set to visit Epcot's Norway, be seen in Magic Kingdom show”. Orlando sentinel. Accesat în . 
 87. ^ en Graser, Marc (). „Disney's 'Frozen' Premiere Warms Up Audience in Hollywood”. Variety. Accesat în . 
 88. ^ a b en Zuckerman, Esther (). „Is 'Frozen' a New, gBona Fide Disney Classic?”. The Atlantic Wire. Arhivat din original la . Accesat în . 
 89. ^ a b en Sharkey, Betsy. (2013-11-21) Review: 'Frozen' an icy blast of fun from the first snowflake. latimes.com. Retrieved on 2013-12-16.
 90. ^ en Fallon, Kevin (). 'Frozen' Is the Best Disney Film Since 'The Lion King'. The Daily Beast. Accesat în . 
 91. ^ en „Frozen (2013)”. Rotten Tomatoes. Flixster. Accesat în . 
 92. ^ en „Frozen”. Metacritic. CBS Interactive. Accesat în . 
 93. ^ en „Box Office: 'Frozen' Opens to Stellar $15.2 Million Wednesday; 'Catching Fire' Still No. 1”. The Hollywood Reporter. . Accesat în . 
 94. ^ en Stewart, Andrew (). „Thanksgiving Box Office: 'Catching Fire,' 'Frozen' Serve Up Holiday Records”. Variety. Accesat în . 
 95. ^ en Corliss, Richard (). „Top 10 Best Movies”. TIME. Accesat în . 
 96. ^ en Adams, Ryan (). „Kyle Smith and Lou Lumenick's Top 10 lists”. Awards Daily. Accesat în . 
 97. ^ en McCarthy, Todd (). „Frozen: Film Review”. The Hollywood Reporter. Accesat în . 
 98. ^ en Smith, Kyle. „Disney's 'Frozen' will melt your heart”. New York Post. Accesat în . 
 99. ^ en Mendelson, Scott (). 'Frozen' Is Disney's Triumphant Reaffirmation Of Its Cultural Legacy”. Forbes. Accesat în . 
 100. ^ en Sharkey, Betsy (). „Review: 'Frozen' an icy blast of fun from the first snowflake”. The Los Angeles Times. Accesat în . 
 101. ^ en Gleiberman, Owen (). „Movie Review : Frozen (2013)”. Entertainment Weekly. Arhivat din original la . Accesat în . 
 102. ^ en Corliss, Richard (). „Frozen: This Disney Princess Movie Is Thaw-some”. TIME. Accesat în . 
 103. ^ en Roeper, Richard (). „Richard Roeper & the Movies: 'Frozen' Review”. The Chicago Sun-Times. Arhivat din original la . Accesat în . 
 104. ^ en Phillips, Michael (). 'Frozen': Defying meteorology”. Chicago Tribune. Accesat în . 
 105. ^ en Holden, Stephen (). „From the Heat of Royal Passion, Poof! It's Permafrost”. The New York Times. Accesat în . 
 106. ^ en Dibdin, Emma. 'Frozen' review: Heartfelt fairytale musical is a new Disney classic”. Digital Spy. Accesat în . 
 107. ^ en Keogh, Tom (). 'Frozen': Visuals are solid, but narrative is on thin ice”. The Seattle Times. Accesat în . 
 108. ^ en Williams, Joe (). 'Frozen' is pretty but pointless”. St. Louis Post-Dispatch. Accesat în . 
 109. ^ en Christy Lemire (27 noiembrie 2013). "FROZEN". RogerEbert.com. Ebert Digital LLC. Retrieved 26 decembrie 2013.
 110. ^ a b c en Stampler, Laura. „Do Animated Female Characters Need to Be 'Pretty'? Read more: Do Animated Female Characters Need to Be 'Pretty'?”. TIME.com. 
 111. ^ a b Amidi, Amid. "Frozen" Head of Animation Says Animating Women is "Really, Really Difficult". Cartoon Brew. Accesat în . 
 112. ^ a b c en Cunningham, Todd. „Disney's 'Frozen' Animator Draws Heat for Female Character Comments”. The Wrap. Accesat în . 
 113. ^ en „African American Film Critics Name 12 Years a Slave Best Picture of the Year”. Awards Daily. . Accesat în . 
 114. ^ en „2013 EDA Award Nominess”. Alliance of Women Film Journalists. . Accesat în . 
 115. ^ en „Complete list of 2013 Annie Award nominees for animation”. Los Angeles Times. . Accesat în . 
 116. ^ en Adams, Ryan (). „Austin Film Critics Association Awards”. Accesat în . 
 117. ^ en Stone, Sasha (). „12 Years sweeps Boston Online Film Critics”. Awards Daily. Accesat în . 
 118. ^ en „American Hustle, 12 Years A Slave Lead BFCA's Critics Choice Movie Awards Nominations”. Deadline.com. . Accesat în . 
 119. ^ en Stone, Sasha (). „12 Years a Slave Leads Chicago Film Critics Association”. Awards Daily. Accesat în . 
 120. ^ en Lodge, Guy (). „2013 Dallas-Fort Worth Film Critics Association winners”. HitFix. Accesat în . 
 121. ^ en „Omar, Ilo Ilo win top prizes at DIFF”. Screen Daily. . Accesat în . 
 122. ^ en Stone, Sasha (). „12 Years a Slave wins with Florida Film Critics”. Awards Daily. Accesat în . 
 123. ^ en 01/12/2014 21:14:54. „Golden Globe Awards 2014: Full Winners List - Music, Celebrity, Artist News”. MTV.com. Accesat în . 
 124. ^ en „Golden Globe Awards Nominations: '12 Years A Slave' & 'American Hustle' Lead Pack”. Deadline. . Accesat în . 
 125. ^ en „Frozen Wins Best Animated Feature At The 2014 Golden Globes! Watch HERE!”. PerezHilton.com. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 126. ^ en „12 Years a Slave wins Pic, Cuaron Director for Houston Film Critics”. Awards Daily. . Accesat în . 
 127. ^ en „IGN: Best of 2013 - Movies”. IGN. Accesat în . 
 128. ^ en „Indiana Film Journalists Association Award Winners”. The Hollywood News. . Accesat în . 
 129. ^ en „12 Years a Slave sweeps Kansas City critics”. Awards Daily. . Accesat în . 
 130. ^ en Davis, Clayton (). „Las Vegas Film Critics Award '12 Years a Slave', John Goodman Gets Lifetime Achievement Award”. The Awards Circuit. Arhivat din original la . Accesat în . 
 131. ^ en Adams, Ryan (). „Nevada Film Critics Association Awards”. Awards Daily. Accesat în . 
 132. ^ en „Pheonix Film Critics Society 2013 Award Nominations”. Phoenix Film Critics Society. Arhivat din original la . Accesat în . 
 133. ^ en Stone, Sasha (). „San Diego Film Critics”. Awards Daily. Accesat în . 
 134. ^ en Stone, Sasha (). „San Francisco Film Critics Nominations”. Awards Daily. Accesat în . 
 135. ^ en International Press Academy (). „The International Press Academy Announces Nominations For The 18th Annual Satellite Awards™”. PR Newswire. Accesat în . 
 136. ^ en Tapley, Kristopher (). „2013 Southeastern Film Critics Association winners”. HitFix. Accesat în . 
 137. ^ en Stone, Sasha (). „The St. Louis Film Critics Nominations”. Awards Daily. Accesat în . 
 138. ^ en Lacey, Liam (). „Toronto film critics name Coen brothers movie the best of 2013”. The Globe and Mail. Accesat în . 
 139. ^ Szklarski, Cassandra (). „Toronto critics pick Inside Llewyn Davis”. Metron News. Arhivat din original la . Accesat în . 
 140. ^ en Adams, Ryan (). „Utah Film Critics ###”. Awards Daily. Accesat în . 
 141. ^ en Stone, Sasha (). „Washington DC Film Critics Announce Nominations”. Awards Daily. Accesat în . 
 142. ^ en Tapley, Kristopher (). „2013 Women Film Critics Circle winners”. HitFix. Accesat în . 
 143. ^ en „Weekend Report: 'Catching Fire' Burns Bright, Sets November Record”. Box Office Mojo. . Accesat în . 
 144. ^ en Biggest Opening Weekends That Did Not Debut at #1. Box Office Mojo.
 145. ^ en Subers, Ray (). „Weekend Report: 'Catching Fire,' 'Frozen' Set Thanksgiving Records”. Box Office Mojo. Accesat în . 
 146. ^ en Amidi, Amid (). "Frozen" Smashes Disney Animation Opening Weekend Records”. Cartton Brew. Arhivat din original la . Accesat în . 
 147. ^ en Subers, Ray (). „Weekend Report: 'Frozen' Beats 'Fire,' 'Furnace' Melts”. Box Office Mojo. Accesat în . 
 148. ^ en „Fastest Movies to Hit $300 Million at the Box Office Mojo”. Box Office Mojo. IMDb. Accesat în . 
 149. ^ Liu, Meng (). „Disney's 'Frozen' Premiere Turns L.A. Into a Winter Wonderland”. The Hollywood Reporter. Accesat în . 
 150. ^ en Barnes, Brooks (). „Boys Don't Run Away From These Princesses”. The New York Times. Accesat în . 
 151. ^ ro Cinemagia.ro: = 2013-12-23 Box Office România, după încasările din weekend, săptămâna 23 decembrie 2013 - 29 decembrie 2013
 152. ^ ro Blogdecinema.ro: Frozen pe primul loc în box-officul românesc după încasările de weekend
 153. ^ ro Cineforum.ro: Regatul de gheață 3D – liderul box office-ului în România la început de an Arhivat în , la Wayback Machine.
 154. ^ ro Cinemagia.ro: = 2013-12-16 Box Office România, după încasările din weekend, săptămâna 16 decembrie 2013 - 22 decembrie 2013
 155. ^ ro Cinemagia.ro: Box Office România, după încasările din weekend, săptămâna 18 noiembrie octombrie 2013 - 24 noiembrie 2013
 156. ^ ro Cinemagia.ro: Box Office România, după încasările din weekend, săptămâna 18 martie 2013 - 24 martie 2013
 157. ^ ro Cinemagia.ro: Box Office România, după încasările din weekend, săptămâna 18 septembrie 2006 - 24 septembrie 2006
 158. ^ ro Cinemagia.ro: Box Office România, după încasările din weekend, săptămâna 01 iulie 2013 - 07 iulie 2013
 159. ^ ro Cinemagia.ro: = 2013-07-29 Box Office România, după încasările din weekend, săptămâna 29 iulie 2013 - 4 august 2013
 160. ^ ro Cinemagia.ro: Box Office România, după încasările din weekend, săptămâna 06 ianuarie 2014 - 12 ianuarie 2014 Arhivat în , la Wayback Machine.
 161. ^ en Frozen (). „Your summer is about to get a bit cooler..”. Facebook. Accesat în . 
 162. ^ en Hunter, Honor (). „Frozen In Time..”. Blue Sky Disney. Accesat în . 
 163. ^ en 'Frozen' New Teaser Poster in High Resolution”. Stitch Kingdom. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 164. ^ en „Walt Disney Animation Studios”. Disneyanimation.com. Accesat în . 
 165. ^ en Fischer, Russ (). 'Frozen' Trailer: Preview a New Song From Disney's Winter Spectacle”. Accesat în . 
 166. ^ en „Frozen (Deluxe):Amazon:Music”. Amazon. Accesat în . 
 167. ^ en „DISNEY'S FROZEN PREMIERED AT SHOWEAS”. Stereoscopy News. Arhivat din original la . Accesat în . 
 168. ^ en Nachman, Brett (). „D23 Expo: Mickey Mouse Short 'Get A Horse' Debuts; Will Open With 'Frozen'. Geeks of Doom. Accesat în . 
 169. ^ en Get A Look At Mickey Mouse's Big Get A Horse Surprise In Living Colour - Bleeding Cool Comic Book, Movies and TV News and Rumors. Bleedingcool.com (2013-08-28). Retrieved on 2013-10-15.
 170. ^ ro Regatul de gheață/Frozen (Audiobook). Litera.ro (2013-12-20). Retrieved on 2013-12-29.

Legături externe[modificare | modificare sursă]


Vezi și[modificare | modificare sursă]