Mica sirenă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

„Mica sirenă”

Ilustrație de Vilhelm Pedersen din 1849
AutorHans Christian Andersen
Titlu originalDen lille havfrue
Țara primei aparițiiDanemarca
LimbăDaneză
GenPoveste
EditurăC. A. Reitzel
Data publicării7 aprilie 1837

Mica sirenă (în daneză Den lille havfrue) este o bine-cunoscută poveste a scriitorului danez Hans Christian Andersen, care urmărește o tânără sirenă, dispusă să renunțe la viața ei în mare pentru a căpăta un suflet uman.

Lucrarea originală a fost obiectul mai multor analize ale unor cercetători precum Jacob Bøggild și Pernille Heegaard, precum și ale folcloristei Maria Tatar. Acestea au acoperit diverse aspecte ale poveștii, de la interpretarea temelor până la discutarea motivelor pentru care Andersen a ales să scrie o poveste tragică cu final fericit.

A fost adaptată în diverse medii, inclusiv în teatru, anime, operă și film. Există, de asemenea, o statuie care o înfățișează pe sirenă în Copenhaga, Danemarca, unde povestea a fost scrisă și publicată pentru prima dată, în anul 1837.

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Mica Sirenă trăiește într-un regat subacvatic alături de tatăl ei văduv (Regele Mării), de bunica ei și de cele cinci surori mai mari, fiecare dintre ele născută la un an distanță.

Când fata împlinește 15 ani, i se permite să înoate pentru prima dată la suprafață pentru a arunca o privire asupra lumii de sus. Ea urmărește o petrecere aniversară organizată pe o navă în cinstea unui prinț chipeș, și se îndrăgostește de el de la distanță. Apoi, o furtună violentă lovește nava, scufundând-o, iar Mica Sirenă îl salvează pe prinț de la înec. Ea îl aduce inconștient la țărm, lângă un templu. Aici, Mica Sirenă așteaptă până când o tânără femeie din templu și doamnele ei de companie îl găsesc. Spre disperarea ei, prințul nu o vede niciodată pe Mica Sirenă și nici nu-și dă seama că ea a fost cea care i-a salvat inițial viața.

După ce îl salvează pe prinț, Mica Sirenă o vizitează pe Vrăjitoarea Mării.
Ilustrații de Edmund Dulac (1882–1953)

Mica Sirenă, tânjind după prinț, o vizitează pe Vrăjitoarea Mării, care trăiește într-un ținut periculos al oceanului. Vrăjitoarea o ajută de bunăvoie, vânzându-i o poțiune care îi dă picioare, în schimbul vocii sale frumoase. Vrăjitoarea o avertizează pe Mica Sirenă că, odată ce va deveni om, nu se va mai putea întoarce niciodată în mare. În plus, ea va obține un suflet uman doar dacă va câștiga dragostea prințului și se va căsători cu el, căci atunci o parte din sufletul lui va curge în ea. În caz contrar, în zorii primei zile după ce el se va căsători cu altcineva, Mica Sirenă va muri cu inima frântă și se va dizolva în spumă de mare.

După ce este de acord cu aranjamentul, Mica Sirenă înoată până la suprafață, lângă castelul prințului și bea poțiunea. Simte băutura ca o sabie care îi străpunge corpul, și leșină pe țărm, goală. Este găsită de prinț, care este hipnotizat de frumusețea și grația ei. Curând, Mica Sirenă devine tovarășa preferată a prințului și îl însoțește în multe dintre ieșirile sale, dar acesta nu se îndrăgostește deloc de ea. Tânărul îi cere mâna fetei din templu, crezând că aceasta l-a salvat de la înec.

Cei doi își sărbătoresc căsătoria la bordul unei nave de nuntă, iar Mica Sirenă are inima frântă. Este disperată, gândindu-se la moartea care o așteaptă, dar înainte de ivirea zorilor, surorile ei ies din apă și îi aduc un pumnal pe care Vrăjitoarea Mării li l-a dat în schimbul părului lor lung și frumos. Dacă Mica Sirenă avea să-l ucidă pe prinț, ea va deveni din nou sirenă. Cu toate acestea, Mica Sirenă nu se poate hotărî să-și ucidă iubitul adormit. Trupul ei se dizolvă în spumă, dar, în loc să înceteze să mai existe, ea simte soarele cald, și descoperă că s-a transformat într-un spirit luminos și eteric, o fiică a aerului.

Publicare[modificare | modificare sursă]

„Mica sirenă” a fost scrisă în 1836 și publicată pentru prima dată de C.A. Reitzel la Copenhaga, la 7 aprilie 1837, în prima colecție Basme povestite pentru copii (Eventyr, fortalte for Børn. Første Samling. Tredie Hefte. 1837). Povestea a fost republicată la 18 decembrie 1849 ca parte din Basme 1850 (Eventyr. 1850) și din nou la 15 decembrie 1862, ca parte a primului volum Basme și povestiri (Eventyr og Historier. Første Bind. 1862).[1]

Ecranizări[modificare | modificare sursă]

Titlu În română Regizor Premiera Note
The Little Mermaid (Malá mořská víla) Mica sirenă Karel Kachyňa 1976 [2][3]
The Little Mermaid (Русалочка, Rusalochka) Mica sirenă Vladimir Bychkov 1976 [4][5]
The Little Mermaid (Русалочка, Rusalochka) Mica sirenă Ivan Aksenchuk 1968 scurtmetraj, animație[6][7][8]
The Little Mermaid II: Return to the Sea Mica sirenă 2: Întoarcerea în mare Jim Kammerud 2000 [9]
The Little Mermaid Mica sirenă Ron Clements, John Musker 1989 animație[10]
The Little Mermaid Mica sirenă Rob Marshall 2023 [11]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ „Hans Christian Andersen: The Little Mermaid”. The Hans Christian Andersen Centre. University of Southern Denmark Department for the Study of Culture. Arhivat din original la . 
 2. ^ SA, Imedia Plus Group, Malá morská víla (1976), Cinemagia 
 3. ^ Malá morská víla (în engleză), IMDb 
 4. ^ SA, Imedia Plus Group, Rusalochka (1976), Cinemagia 
 5. ^ Rusalochka (în engleză), IMDb 
 6. ^ The Little Mermaid, The Movie Database 
 7. ^ Russian animation in letters and figures | Films | «THE MERMAID», animator.ru 
 8. ^ DataBase, The Big Cartoon, Rusalochka (Soyuzmultfilm) (în engleză), Big Cartoon DataBase (BCDB) 
 9. ^ SA, Imedia Plus Group, The Little Mermaid II: Return to the Sea (2000), Cinemagia 
 10. ^ The Little Mermaid (în engleză), IMDb,  
 11. ^ Cameron Bonomolo (). „Disney's Live-Action The Little Mermaid Swims to 2023 Release Date”. Comicbook.com (în engleză). Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Wikisursă
Wikisursă
La Wikisursă există texte originale legate de Mica sirenă

Materiale media legate de Mica sirenă la Wikimedia Commons