Avioane (film)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Avioane
(Planes)
Planes-2013.jpg
Rating AG - 2.png
Gen Film de comedie
film pentru copii[*]  Modificați la Wikidata
Regizor Klay Hall
Autor John Lasseter  Modificați la Wikidata
Scenarist John Lasseter
Producător DisneyToon Studios
Distribuitor Forum Film (România)
Walt Disney Pictures
Studio DisneyToon Studios[*]  Modificați la Wikidata
Muzica James Seymour Brett
Distribuție
Premiera 09.08.2013
Premiera în România 06.09.2013
Premiera în Republica Moldova 06.09.2013
Durata limba_originală =engleză
Țara Statele Unite ale Americii  Modificați la Wikidata
Limba originală limba engleză  Modificați la Wikidata
Disponibil în română dublat
Buget 31.949.868 $[1]
Încasări 239.258.712 $[2]  Modificați la Wikidata
Precedat de Mașini 2  Modificați la Wikidata
Urmat de Avioane 2
Website oficial http://movies.disney.com/planes/  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
Internet Movie Database
Rotten Tomatoes
CineMagia
AlloCiné
Allmovie
Metacritic
MovieMeter
Elonet
ČSFD
TV.com
Cineplex
elCinema.com
PORT.hu
Pagina Cinemagia

Avioane este un film din 2013,[3] un spin-off al filmului Mașini din 2006, produs de Disney, doar că de data aceasta protagoniștii filmului sunt avioane. Este primul film din franciza Avioane.[4]

Inițial, filmului i s-a programat lansarea Direct-pe-DVD,[5] urmând ca Disney să anunțe lansarea oficială în cinema în S.U.A pe 9 august 2013, iar în România la data de 6 septembrie 2013. Filmul e disponibil în Disney Digital 3D și RealD 3D. A fost anunțat și un sequel al filmului,[6] fiind programat pentru 2014, sub numele: Avioane: Foc & Ajutor!

Acțiune[modificare | modificare sursă]

Information icon.svg Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Dusty Crophopper /Stropi Agrarescu (Dane Cook) este un avion de agrement care lucrează la stropitul recoltelor, practicând și manevre de zbor în timpul liber, visând să devină unul dintre cele mai rapide avioane de curse din lume. Totuși, visele îi sunt desconsiderate de către șeful său Leadbottom (Cedric the Entertainer) și prietena sa/micul stivuitor, Dottie (Teri Hatcher). Pe lângă cei care nu cred în el, el este susținut de către camionul de comustibil, Chug (Brad Garrett). Stropi și Chug se antrenează pentru calificarea la Cursa Wings Around the World. În noaptea de dinaintea calificărilor, Dusty îl roagă pe un avion bătrân și izolat de marină din Al Doilea Război Mondial, Șefu' Riley (Stacy Keach) să îl învețe să zboare pentru cursă, dar acesta refuză, consternat. Stropi se califică în cursa cea mare, și deși mulțimea îl ridiculizează pentru faptul că este un simplu avion de stropit recolte, acesta reușește să lase cu gura căscată audiența, cu prizele sale bine executate, spre nefericirea sa, acesta clasându-se pe ultimul loc. Câteva zile mai târziu, un reprezentant delegat al cursei aeriene, vizitează orașul unde Dusty locuiește, căutându-l pentru a-i transmite că poziția sa a fost substituită, de pe locul 6 pe locul 5. Pur și simplu, l-a introdus din nou în cursă, dar folosirea de către Dusty a unui combustibil cu mult prea multă intensitate, i-a adus descalificarea din competiția aripilor.

În dimineața următoare, Șefu' îl vizitează pe Stropi, încercând să înțeleagă ce vrea acesta să dovedească, dar când află de la el că nu-și dorește decât să demonstreze că este mai mult decât un avion de agrement, Șefu' decide că este vremea să fie mentorul tânărului avion, și să îl ducă pe noi culmi, îmbunătățindu-i astfel viteza și agilitatea. Cu toatea acestea, în timpul antrenamentului intensiv, Dusty recunoaște că îi este frică de înălțimi. Fără doar și poate, acest mic ingredient nu poate distruge un vis, așa că antrenamentul continuă și când va fi definitivat, preîntâmpină cursa, la propriu, prezentându-se la Aeroportul F Kennedy, unde se împrietenește cu un avion de cursă mexican nebunatic dar loial , numit El Chupacabra (Carlos Alazraqui) care întâmplător se îndrăgostește de o concurentă canadiană, mândria Marelui Nord Alb, abila Rochelle (Julia Louis-Dreyfus), care îi răspunde favorurilor într-un mod subtil. Dusty face un rival din arogantul și execrabilul campion mondial, Ripslinger (Roger Craig Smith), care nepoliticos din fire, îi destituie lui Dusty unicul lucru pentru care acesta crede că se alfă în competiție: locul lui este la udatul recoltelor.Dusty, de asemenea se îndrăgostește nebunește de Ishani (Priyanka Chopra), care îl sprijină necontenit. După prima manșă a cursei, din New York spre Islanda, refuzul acestuia de a zbura la înălțimi mari, îi aduc ultimul loc, colectând gheață pe aripi, din pricina ceței fine, de deasupra oceanului înghețat, nivelul său de rezistență, nefăcând față acestei temperaturi. Cu pași repezi, în cea de-a doua parte a cursei, spre Germania ,Dusty arată spirit de echipă, salvându-l pe un alt competitor , Bulldog (John Cleese) înainte de a fi spulberat, atunci când ochii lui Bulldog sunt împroșcați cu ulei, provenit din una din elice ,din pricina motorului supraîncălzit; acest act de curaj îi câștigă respectul lui Bulldog pentru novicele nostru, dar îl subclasează pe locul perdant.

În India,Ishani îi oferă lui Dusty sfaturi, despre cum să zboare la viteză joasă sub Munții Himalaya , luându-se după căile ferate.Odată ce el se vede în situația de a trece prin tunel, și chiar fiind capabil să o facă, Dusty realizează că Ishani i-a oferit sfaturi proaste, pentru a se propulsa înaintea lui Ripslinger, dar el revine în forță, dând o altă turnură planurilor acesteia. Cursa continuă, în ciuda celor întâmplate, Dusty, încearcând să ajungă pe primul loc în Shanghai, Dusty îl ajută pe El Chu să câștige, în fața lui Rochelle căreia îi cântă un cântec de dragoste. Următoarea oprire, deasupra Oceanului Pacific, subalternii de nădejde ai lui Ripslinger, Ned și Zed, la ordinile șefului lor, sabotează antena de navigare. Fără combustibil și obosit, Dusty ajunge cumva la punctul de reumplere deasupra USS "Flysinhower" (referindu-se la portavionul cu același numea (USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69)), loc ce îi permite alimentarea cu combustibil și staționarea. În timp ce pe portavion, Dusty este pe culmile gloriei, așteptând venirea escadrilei lui Șefu', află că veteranul a servit o singură misiune, ce îi distruge reputația de arhicunoscut salvator, cu mii de bătălii la activ. Apoi este forțat să renunțe, în consecință, trebuie să învingă o furtună pe mare îngrozitoare.

Dusty este distras din zbor, rătăcit printre gândurile sale despre Șefu' sfârșește prin a fi spulberat în ocean, dar ulterior, printr-un miracol, este salvat. Este apoi transportat în zbor spre Mexic, la prietenii lui, dar este grav accidentat, și nu se știe, dacă v-a mai putea zbura vreodată. Șefu' i se confesează apoi lui Dusty, mărturisindu-i că a zburat într-o singură misiune în timpul teatrului celui de-al doilea război mondial, în Cercul de foc al Pacificului , unde toții stagiarii din întregul lui pluton au fost uciși, într-o ambuscadă din apropierea marinei japoneze. Șefu' a fost singurul supraviețuitor, dar sfâșiat, și cu o mustrare de conștiință greu de descris în cuvinte, el nu a mai antrenat un alt avion, și nici nu a mai avut curajul să se ridice de la sol. Demoralizat și deznădăjduit, Dusty, crede că alternativa, este, să iasă din competiție, dar, încurajat de prietenii lui, Bulldog, Ishani, și mulți dintre noii lui fani, cu toții făcând un gest impresionant: donează bucăți din ei, pentru a-l repara pe avionul care a știut să facă imposibilul posibil.

Acum, cu moralul ceva mai ridicat, și reparat, Stropi, își pune tot arsenalul, fiind foarte determinat să câștige cursa, dar Ripslinger, nu se lasă , cu unu cu două,și intenționează să își continue sabotajul mârșav, până la urmă, încercând totul, doar pentru a-l face pe Dusty să piardă. El și neisprăviții lui subalternii îl prind în ambuscadă pe Dusty, dar Skipper/ Șefu', care consolându-se și recunoscând că nu era vina lui, vine în ajutorul lui Dusty. Atunci când Stropi vrea să îl ajungă din urmă pe Ripslinger, își învinge frica de înălțimi, și atunci când motorul lui este pe sfârșite se forțează pentru a trece de curenții de aer foarte puternici.Atât el, cât și impozantul său rival, Rip, ajung la linia de finish, în New York, și exact în momentul în care, părea că nimic nu îi va sta în cale lui Rip pentru a trece linia de sosire, egocentrismul lui își face iar simțită prezență, încetinindu-l ,și de dragul ultimei poze ca nou câștigător, pierde. Stropi zboară deasupra lui, și câștigă cursa, în timp ce Ripslinger, cade, prăbușindu-se în niște toalete publice.Stropi este felicitat de prietenii săi,iar Șefu' îi mulțumește pentru că i-a redat încrederea în sine, și forța de a o lua de la început în ale zborului. Șefu se înrolează iarăși în marină, cu Dusty pe post de tovarăș de călătorie, și încheie apoteotic filmul amândoi, cu un zbor bine executat,reușind să dovedească încă o dată că elevul și-a depășit profesorul, iar acum elevul este noul maestru.

Filmul ne demonstrează că putem da aripi viselor noastre, ce deși par imposibile la început, efemere, și atât de nesigure, fiindu-ne frică, vom reuși, dacă aratăm că suntem sinceri și buni, în fond și la urma urmei, prin aceste valori a reușit și Dusty să atingă culmi doar de el știute.

Personaje și voci[modificare | modificare sursă]

De asemenea, în noul trailer, îl putem auzi pe Stropi spunându-i lui El Chu , "Aceasta este Rochelle, campiona raliului australian.". Mai mult ca sigur, această replică va fi schimbată în funcție de expectativele fiecărei țări în parte.[20]

Dublajul în limbă română[modificare | modificare sursă]

Au dublat în limba română:

 • Stropi – Claudiu Maier
 • Șefu' – Cornel Ciupercescu
 • Ishani – Adina Lucaciu
 • Chug – Valentin Teodosiu
 • Dottie – Isabela Neamțu
 • Leadbottom – Constantin Bărbulescu
 • Rochelle – Ilinca Ivanov
 • Bulldog – Mihai Niculescu
 • El Chu– Cătălin Babliuc
 • Ripslinger – Ionuț Grama
 • Ned – Florian Ghimpu
 • Zed – Viorel Ionescu
 • Eco – Damian Victor Oancea
 • Bravo - Marius Săvescu
 • Colin Cowling – Marius Săvescu
 • Roper – Șerban Pavlu
 • Franz Zburantosen – Ion Grosu
 • Brent Mustangburger – Bogdan Tudor
 • Scântele – Daniel Stanciu
 • Franz - Ion Grosu
 • Zburantozen - Ion Grosu

Alte voci:

 • Cristian Popescu
 • Georgeta Drăgan
 • Răzvan Georgescu
 • Tamara Roman
 • Valentino Tiron
 • Georgiana Dumitru
 • Dan Tache
 • Gino Kalamar

Cântece „Mașină de iubit” interpretat de': Cătălin Babliuc, Haricleea Marica, Georgiana Dumitru, Rudolf Cocriș, Radu Isăcescu, Răzvan Georgescu

Dublajul realizat în studiourile: AGER FILM
Regia de dialog: Florian Ghimpu
Traducerea: Ana Mărgineanu
Regia muzicală și adaptarea cântecelor: Răzvan Georgescu
Versiunea în limbă română produsă de: DISNEY CHARACTER VOICES INTERNATIONAL, INC.

Joc PC[modificare | modificare sursă]

Disney Interactive, producătorii Avioane, vor lansa anul acesta, pe 6 august 2013 jocul cu același nume. De asemenea se va lansa și pe Nintendo DS, Nintendo 3DS, Wii y Wii U.[30]

Lansare[modificare | modificare sursă]

Avioane a fost inițial programat pentru lansarea Direct-pe-DVD în America de Nord, în toamna acestui an, 2013,[31] dar mai apoi s-a avut în vedere lansarea sa cinematografică în Europa,[32] dar secvențele complete au determinat Disney să propună animația pentru lansarea pe piața internațională, fără a impune embargo, având în vedere că s-a decis introducerea celor 11 variante diferite ale personajului Rochelle, și limita de timp pe care distribuitorul o aștepta era destul de mică.[33] Acest subterfugiu de la video la lansarea în cinema s-a întâmplat înainte și cu filmele Filmul cu Doug (în 1999), Povestea jucăriilor 2 (tot în 1999), Aventurile Tigrișorului (în 2000), și Peter Pan: Întoarcerea în țara de Nicăieri (în 2002). Acest este primul film de la DisneyToon Studios lansat la cinema în America de Nord de la Pluș și Elefampii încoace,mai precis de opt ani jumătate, filmul la care facem referire lansându-se în 2005.

Iată ce ne mărturisește regizorul Klay Hall, de altfel un cunoscător al aviației cu un tată pilot pe portavion:[16]

Cquote2.svg Planes face o incursiune în istoria aviației și parcurge tot drumul de la avioanele istorice la cele mai recente tipuri, de la avioanele experimentale la cele de linie, de la avioanele de viteză la planoare și la dirijabile Cquote2.png

Filmul a avut premiera pe 2 August 2013, în cadrul unui preview în exclusivitate la The Fly-In Theater sub egida EAA AirVenture Oshkosh, o adunare anuală a împătimiților de aviație desfășurată în Oshkosh, Wisconsin.[34] Lansarea cinematografică a fost prevăzută spre lansare la 9 August, 2013,[33] când a fost ecranizată la D23 Expo, o convenție bienală pentru fanii Disney.[35]

Lansarea pe DVD[modificare | modificare sursă]

Avioane va fi lansat pe DVD, Blu-ray și Blu-ray 3D pe data de 10 decembrie, 2013.[36]

Avioane și parteneriatul de elită cu Blue Air[modificare | modificare sursă]

La 13 august 2013 Forum Film România și Blue Air au încheiat un parteneriat pentru lansarea filmului “Avioane”/”Planes”[37][38], cea mai noua animație Disney, atât în flota Blue Air cât și pe canalele online și offline ale ambelor companii.

Logo-ul Blue Air companie de aviație ce promovează noul film Disney, Avioane

Călătorii vor face cunoștință cu haioasele avioane Disney încă din momentul achiziționării biletului, de pe website-ul Blue Air. Parinții si copiii sunt încurajați să voteze avionul preferat prin aplicatia de Facebook[39] special concepută și să intre în cursa către destinația pe care și-o doresc, alături de întreaga familie. Un efort considerabil, care s-a dovedit a fi un bun de marketing, a fost denumirea a două dintre aeronavele companiei, după două personaje ale filmului, Bravo și Echo.[38][40]

Iată ce declară Blue Air despre parteneriatul pentru lansarea filmului Avioane în cinematografele din România:

Cquote2.svg Avioane este un film care poate da impresia unei lipse de imaginație din partea companiei Disney, dar nicidecum... animația o să arate de ce este în stare, de la primele imagini, iar conexiunea între personaje este uimitoare. Ne-am dorit să facem parte din acest proiect de piață internațional, pentru că Disney este o companie care se respectă, iar Blue Air, este mereu la dispoziția clienților săi, și fără a face apel la propriile noastre reușite, o putem spune degajat: dacă Forum Film și-a dorit un lider puternic al aviației române, în noi pot avea cu siguranță, un sprijin real, pe al cărui temei, își poate fundamenta ideile ,și publicul, ce credem noi, va primii cu brațele deschise parteneriatul nostru, și noul film ce va rula în curând la cinema. Cquote2.png

Producție[modificare | modificare sursă]

În ciuda faptului că Pixar nu produce filmul, John Lasseter, fiind director de creație atât al companiei Pixar cât și al Walt Disney Animation Studios, director al filmelor Mașini,Mașini 2 va fi producătorul executiv și al acestui film. [41]

Pe 20 august 2011, la D23 Expo a fost anunțat faptul că Jon Cryer va fi vocea personajului principal, Stropi/Dusty.[42] Cryer a renunțat din pricina aporturilor pecuniare considerate insuficiente de acesta, Disney înlocuindu-l cu Dane Cook.[8] O versiunea modificată a trailerului filmului (cu vocea lui Cook în locul lui Cryer) a fost lansată pe 27 februarie 2013.[43]

Sequel[modificare | modificare sursă]

O continuare a filmului, denumită Avioane: Foc & Ajutor!, este programată pentru lansare în cinematografe pe 18 iulie 2014. [6] Bobs Gannaway, regizorul filmului Clopoțica: Secretul Aripilor, va regiza și acest film. Dane Cook, care va revenii în rolul lui Dusty/ Stropi, o va avea alături în distribuție pe Julie Bowen care va asigura vocea lui Lil Dipper.[44] S-a recurs nu la publicarea unui compendiu despre Avioane, ci Cărțile Cronicile vor publica Arta Avioanelor 1&2 , ce va coincide cu lansarea continuării aceluiași film targhet.[45]

Cităm astfel rezumatul filmului din trilogia "Planes": "Avioane: Foc & Ajutor! dezvăluie o gașcă abracadabrantă de elită, adevărate lupte cu foc a unor aparate de zbor simple, dar atât de complexe la o privire mai atentă, devotată să protejeze Parcul National "Vârf de Munte" de la o încăierare sălbatică de un dinamism psihedelic și pirotehnic. Atunci când cel mai mare pilot de aviație Stropi află că motorul său este grav deteriorat și că nu va mai putea concura vreodată, trebuie să schimbe vitezele și este transportat în lumea sălbatică a atacurilor cu foc. Stropi se alătură forțelor veterane cu experiență și îl salvează pe elicopterul Blade Ranger și curajoasa sa echipă de atac planar , inclusiv pe super istețul avion lopată Lil Dipper, elicopterul de tip heavy-lift, Windlifter, fostul transportor militar Cabbie și o bandă plină de viață formată din vehicule de teren neînfricate cunoscute ca The Smokejumpers. Împreună, echipa fără pic de frică înving focul năprasnic care pare că pune stăpânire pe lume, iar Dusty învață ce îți trebuie pentru a devenii ceea ce se cheamă un erou adevărat ."[44]

Coloana sonoră[modificare | modificare sursă]

Avioane
Copertă nedisponibilă
film de Mark Mancina
Înregistrare 2013
Gen Score
Casă de discuri Walt Disney
Cronologie – Mark Mancina film scores
The Templar Code
(2012)
Avioane
(2013)

Avioane este coloana sonoră a filmului. Mark Mancina a compus muzica originală din film, care va fi oferită publicului larg, din 6 august 2013 de către by Walt Disney Records.[46]

Track listing[modificare | modificare sursă]

toate melodiile sunt compuse de Mark Mancina, cu excepția celor adnotate.

Nr. Titlu Lungime
1. „Nothing Can Stop Me Now” (performed by Mark Holman)  
2. „You Don't Stop NYC” (performed by Chris Classic and Alana D)  
3. „Fly” (performed by Jon Stevens of The Dead Daisies)  
4. „Planes”    
5. „Crop Duster”    
6. „Last Contestant”    
7. „Hello Lincoln/Sixth Place”    
8. „Show Me What You Got”    
9. „Dusty Steps Into History”    
10. „Start Your Engines”    
11. „Leg 2/Bulldog Thanks Dusty”    
12. „Skipper Tries to Fly”    
13. „Dusty & Ishani”    
14. „The Tunnel”    
15. „Running on Fumes”    
16. „Get Above the Storm”    
17. „Dusty Has to Ditch”    
18. „Skipper's Story”    
19. „You're a Racer”    
20. „Leg 7”    
21. „Skipper to the Rescue”    
22. „Dusty Soars”    
23. „1st Place”    
24. „A True Victory”    
25. „Honorary Jolly Wrench”    
26. „Skipper's Theme” (cântată de Volo Pro Veritas)  
27. „Love Machine” (cântată de Carlos Alazraqui și Antonio Sol)  
28. „Ein Crop Duster Can Race” (cântată by Dave Wittenberg)  
29. „Armadillo”    

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Weekend Box Office Results for August 9-11, 2013”. Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/weekend/chart/?yr=2013&wknd=32&p=.htm. Accesat la 17 august 2013. 
 2. ^ http://boxofficemojo.com/movies/?id=planes.htm, accesat la 8 august 2013  Missing or empty |title= (help)
 3. ^ Avioane (2013) | Urmariti trailerul”. Disney RO. http://www.disney.ro/avioane/index.html. Accesat la 15 august 2013. 
 4. ^ Totul despre Avioane, următorul film după seria Cars (Mașini)”. CineMagia.ro. http://www.cinemagia.ro/stiri/totul-despre-avioane-urmatorul-film-dupa-seria-cars-maaini-23288/. Accesat la 17 iunie 2013. 
 5. ^ Animation News, Commentary, and Reviews: Disney Changes 'Planes' Release Date”. Big Screen Animation. 11 iunie 2012. http://www.bigscreenanimation.com/2012/06/disney-changes-planes-release-date.html. Accesat la 17 iunie 2013. 
 6. ^ a b Deadline, The (13 iunie 2013). „More Disney Release Dates: Two New Marvel Pics, 'Alexander', 'Hundred-Foot Journey', 'Into The Woods', 'Planes' Sequel Slotted”. Deadline.com. http://www.deadline.com/2013/06/disney-release-dates-marvel-movies-alexander-into-the-woods-planes-2/. Accesat la 17 iunie 2013. 
 7. ^ Avioane (2013) | Personaje | Site-ul oficial al Studiourilor Disney RO” (în ro). Disney.ro. http://www.disney.ro/filme/avioane/personaje/stropi. Accesat la 15 august 2013. 
 8. ^ a b Strecker, Erin. „Dane Cook to voice lead in Disney's 'Planes'”. Entertainment Weekly. http://family-room.ew.com/2013/02/28/dane-cook-disney-planes/. Accesat la 8 martie 2013. 
 9. ^ Dane Cook Leads the Voice Cast for Disney's Planes”. ComingSoon.net. 28 februarie 2013. http://www.comingsoon.net/news/movienews.php?id=100955. Accesat la 18 iunie 2013. 
 10. ^ a b c Disney's "Planes" Hi-res Stills, Fun Facts and Activity Sheets”. Stitch Kingdom. 9 mai 2013. http://www.stitchkingdom.com/disney-planes-stills-fun-facts-activity-sheets-62551/. Accesat la 11 mai 2013. 
 11. ^ a b Avioane (2013) | Personaje | Site-ul oficial al Studiourilor Disney RO” (în ro). Disney.ro. http://www.disney.ro/filme/avioane/personaje/sefu-riley. Accesat la 15 august 2013. 
 12. ^ Bryan Alexander, USA TODAY (25 martie 2013). „Look! Up in the sky! It's an exclusive peek at 'Planes'!”. Usatoday.com. http://www.usatoday.com/story/life/movies/2013/03/25/planes-dane-cook/1998599/. Accesat la 15 august 2013. 
 13. ^ Priyanka Chopra lends voice for Hollywood animated film Planes”. Hindustan Times. 13 martie 2013. http://www.hindustantimes.com/Entertainment/Hollywood/Priyanka-Chopra-lends-voice-for-Hollywood-animated-film-Planes/Article1-1025634.aspx. Accesat la 13 martie 2013. 
 14. ^ Avioane (2013) | Personaje | Site-ul oficial al Studiourilor Disney RO” (în ro). Disney.ro. http://www.disney.ro/filme/avioane/personaje/chug. Accesat la 15 august 2013. 
 15. ^ Avioane (2013) | Personaje | Site-ul oficial al Studiourilor Disney RO” (în ro). Disney.ro. http://www.disney.ro/filme/avioane/personaje/dottie. Accesat la 15 august 2013. 
 16. ^ a b Totul despre Avioane, următorul film după seria Cars (Mașini)”. CineMagia.ro. http://www.cinemagia.ro/stiri/totul-despre-avioane-urmatorul-film-dupa-seria-cars-masini-23288/. Accesat la 15 august 2013. 
 17. ^ Avioane (2013) | Personaje | Site-ul oficial al Studiourilor Disney RO” (în ro). Disney.ro. http://www.disney.ro/filme/avioane/personaje/leadbottom. Accesat la 15 august 2013. 
 18. ^ a b Alexander, Bryan (25 martie 2013). „Look! Up in the sky! It's an exclusive peek at 'Planes'!”. USA Today. http://www.usatoday.com/story/life/movies/2013/03/25/planes-dane-cook/1998599/. Accesat la 26 martie 2013. 
 19. ^ Planes - Pixar Wiki - Disney Pixar Animation Studios”. Pixar.wikia.com. http://pixar.wikia.com/Planes#Rochelle. Accesat la 15 august 2013. 
 20. ^ As part of a localization effort, Rochelle changes nationality and paint job in 11 countries. Also, in the new trailer, we see Dusty telling El Chupacabra, "That's Rochelle, the Australian rally champ.". Most likely, this line will be different in every country
 21. ^ Avioane (2013) | Personaje | Site-ul oficial al Studiourilor Disney RO” (în ro). Disney.ro. http://www.disney.ro/filme/avioane/personaje/bulldog. Accesat la 15 august 2013. 
 22. ^ a b c Goldberg, Matt (26 martie 2013). „New Images and Full Voice Cast for PLANES Announced; Includes Val Kilmer, Anthony Edwards, Julia Louis-Dreyfus, John Cleese, and More (UPDATED)”. Collider.com. http://collider.com/planes-voice-cast/. Accesat la 31 martie 2013. 
 23. ^ Avioane (2013) | Personaje | Site-ul oficial al Studiourilor Disney RO” (în ro). Disney.ro. http://www.disney.ro/filme/avioane/personaje/el-chupacabra. Accesat la 15 august 2013. 
 24. ^ Sailor, Craig (14 octombrie 2011). „'Reno 911' actor Carlos Alazraqui brings stand-up to Tacoma”. The News Tribune. Există o versiune arhivată la 4 februarie 2013. https://archive.is/H1rfS. Accesat la 5 noiembrie 2011. 
 25. ^ Avioane (2013) | Personaje | Site-ul oficial al Studiourilor Disney RO” (în ro). Disney.ro. http://www.disney.ro/filme/avioane/personaje/ripslinger. Accesat la 15 august 2013. 
 26. ^ Armstrong, Josh (1 martie 2013). „Planes trilogy confirmed; Cryer’s recasting discussed”. Animated Views. http://animatedviews.com/2013/planes-trilogy-confirmed-cryers-recasting-discussed/. Accesat la 1 martie 2013. 
 27. ^ Avioane (2013) | Personaje | Site-ul oficial al Studiourilor Disney RO” (în ro). Disney.ro. http://www.disney.ro/filme/avioane/personaje/ned-si-zed. Accesat la 15 august 2013. 
 28. ^ a b c Avioane (2013) | Personaje | Site-ul oficial al Studiourilor Disney RO” (în ro). Disney.ro. http://www.disney.ro/filme/avioane/personaje/bravo-si-echo. Accesat la 15 august 2013. 
 29. ^ Avioane (2013) | Personaje | Site-ul oficial al Studiourilor Disney RO” (în ro). Disney.ro. http://www.disney.ro/filme/avioane/personaje/roper. Accesat la 15 august 2013. 
 30. ^ Fletcher, JC (10 aprilie 2013). „Disney's Planes adapted into Wii U, Wii, 3DS, and DS games this August”. Joystiq. http://www.joystiq.com/2013/04/10/disneys-planes-adapted-into-wii-u-wii-3ds-and-ds-games-this/. Accesat la 10 aprilie 2013. 
 31. ^ Animation News, Commentary, and Reviews: Disney Changes 'Planes' Release Date”. Big Screen Animation. 11 iunie 2012. http://www.bigscreenanimation.com/2012/06/disney-changes-planes-release-date.html. Accesat la 15 august 2013. 
 32. ^ Sacco, Dominic (5 octombrie 2012). „INTERVIEW: Anna Chapman, Disney”. ToyNews. http://www.toynews-online.biz/features/573/INTERVIEW-Anna-Chapman-Disney. Accesat la 21 octombrie 2012. 
 33. ^ a b Disney Sets Cars Spinoff Planes for a Theatrical Release”. ComingSoon.net. 21 decembrie 2012. http://www.comingsoon.net/news/movienews.php?id=98312. Accesat la 2 iulie 2013. 
 34. ^ Armstrong, Josh (29 aprilie 2013). „Disney’s Planes to take off at EAA AirVenture Oshkosh”. Animated Views. http://animatedviews.com/2013/disneys-planes-to-take-off-at-eaa-airventure-oshkosh/. Accesat la 1 mai 2013. 
 35. ^ Be the First to See Disney’s Planes”. D23.com. 1 iulie 2013. https://d23.com/be-the-first-to-see-planes/. Accesat la 2 iulie 2013. 
 36. ^ Planes Blu-ray”. Blu-ray.com. http://www.blu-ray.com/movies/Planes-Blu-ray/20909/. Accesat la 15 august 2013. 
 37. ^ Autor:  Anca Simionescu (13 august 2013). „Blue Air, cu “Avioane” de la Forum Film România! - Media >”. EVZ.ro. http://www.evz.ro/detalii/stiri/blue-air-cu-avioane-de-la-forum-film-romania-1052266.html. Accesat la 17 august 2013. 
 38. ^ a b Comunicate de presa| Blue Air - Smart Flying”. Blueairweb.com. http://www.blueairweb.com/informatii-utile/Comunicate-De-Presa. Accesat la 17 august 2013. 
 39. ^ Avioane op Facebook | Facebook”. Apps.facebook.com. https://apps.facebook.com/blueairavioane/?fb_source=search&ref=ts&fref=ts. Accesat la 17 august 2013. 
 40. ^ Voteaza avionul preferat din "Planes" si castiga premii cu Blue Air | Airlines Travel”. Airlinestravel.ro. 9 august 2013. http://airlinestravel.ro/voteaza-avionul-preferat-din-planes-si-castiga-premii-cu-blue-air.html. Accesat la 17 august 2013. 
 41. ^ by marcelnedelcu (27 mai 2012). „Avioane - Planes 2013 [Teaser Trailer] Dublat ĂŽn Română”. Vplay.ro. http://vplay.ro/watch/wu5v9vzs/. Accesat la 17 iunie 2013. 
 42. ^ DeMott, Rick (23 august 2011). „Jon Cryer Leads Voice Cast For DisneyToon's Planes”. DisneyToon Studio via Animation World Network. http://www.awn.com/news/voice-acting/jon-cryer-leads-voice-cast-disneytoons-planes. Accesat la 5 noiembrie 2011. 
 43. ^ New Trailer for Disney's Planes Flies In”. ComingSoon.net. 27 februarie 2013. http://www.comingsoon.net/news/movienews.php?id=100894. Accesat la 27 februarie 2013. 
 44. ^ a b D23 Expo: New Art From the Upcoming Disney, Pixar and Disneytoon Movies”. ComingSoon.net. 9 august 2013. http://www.comingsoon.net/news/d23exponews.php?id=107609. Accesat la 10 august 2013. 
 45. ^ Armstrong, Josh (10 mai 2013). „Exclusive: The Art of Planes book to coincide with Planes 2”. Animated Views. http://animatedviews.com/2013/exclusive-the-art-of-planes-book-to-coincide-with-planes-2/. Accesat la 10 mai 2013. 
 46. ^ Planes: Music”. Amazon.com. http://www.amazon.com/dp/B00DE2G1B8. Accesat la 2 iulie 2013. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]