Fratele Urs

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Fratele Urs
Rating
Titlu originalBrother Bear
Genfilm fantastic[1][2]
buddy film[*][[buddy film (film genre in which two people of the same sex (historically men) are non-romantically paired, with a contrast in personality, sometimes accentuated by an ethnic difference between the two)|​]]
film pentru copii
poveste inițiatică[*]
film de comedie
dramă
film pentru familie[*]
desen animat[*]
film de basm
comedie-dramă  Modificați la Wikidata
RegizorAaron Blaise
Robert Walker
ScenaristTab Murphy
Lorne Cameron
David Hoselton
Steve Bencich
Ron J. Friedman
ProducătorIgor Khait
Chuck Williams
StudioWalt Disney Pictures[3]
Walt Disney Animation Studios[*][[Walt Disney Animation Studios (Walt Disney Company animation studio)|​]]  Modificați la Wikidata
DistribuitorWalt Disney Pictures
MuzicaPhil Collins
Mark Mancina
NaratorHarold Gould[*][[Harold Gould (actor american)|​]]
Oscar Kawagley[*][[Oscar Kawagley (American actor and anthropologist (1934-2011))|​]][4]  Modificați la Wikidata
DistribuțieJoaquin Phoenix
Jeremy Suarez
Rick Moranis
Dave Thomas
Jason Raize
D.B. Sweeney
Joan Copeland
Michael Clarke Duncan
PremieraStatele Unite ale Americii1 noiembrie 2003
Premiera în România27 februarie 2004
Durata85 de minute
ȚaraStatele Unite ale Americii
Locul acțiuniiAlaska[5][6]  Modificați la Wikidata
Limba originalăEngleză
Disponibil în românăsubtitrat
NominalizăriPremiul Oscar pentru cel mai bun film de animație (Aaron Blaise[*] și Robert Walker[*], )  Modificați la Wikidata
Buget$250,397,798
Urmat deFratele Urs 2
Prezență online

Pagina Cinemagia

Fratele Urs sau Inimă de Urs (engleză Brother Bear) este un desen animat american din 2003, produs de Walt Disney Feature Animation și lansat de Walt Disney Pictures, al 44-lea desen animat produs de Walt Disney Animated Classics. Filmul a avut premiera românească pe 27 februarie 2004, în varianta subtitrată, fiind distribuit de Glob Com Media, filmul fiind disponibil din 23 iunie 2009 și pe DVD, distribuit de Prooptiki România .[7][8]

Acțiune[modificare | modificare sursă]

Disney prezintă cu mândrie, "FRATELE URS", o aventură de animație plină de umor și suflet. Oferind publicului cinci noi cântece minunate ale lui Phil ColLins, muzician premiat cu Oscar, această experiență de divertisment va fi pe placul întregii familii.

În cadrul acestei spectaculoase inițieri spre maturizare, bazată pe mituri vechi, de pe vremea când mamuții mai hoinăreau prin ceea ce astăzi numim Nord Vestul Americii, un băiat impulsiv și curajos, pe nume Kenai trebuie să își demonstreze valoarea, după ce este transformat în urs pe muntele unde lumina atinge pământul. Adevărata sa provocare va fi să vadă lumea cu alți ochi, timp în care învață adevărate lecții despre viață, curaj, și bunătate, făcând eforturi disperate pentru a putea reveni la forma sa de om. Pentru că nu poate să mai comunice cu Denahi, care și-a păstrat înfățișarea umană, Kenai se va împrieteni cu un ursuleț hazliu și extrem de carismatic pe nume Koda, iar cei doi pornesc într-o aventură mai fascinantă decât v-ați fi putut închipui vreodată, lăsând în urmă pași din trecut, pentru a face loc viitorului, care este înțeles cu totul diferit de Kenai.

În final, după o luptă pe viață și pe moarte dintre Kenai, încă captiv în ursul care l-a ucis, și Denahi, Sitka ajunge la timp, în chip de vultur și îi arată lui Denahi că cel pe care voia să îl omoare este chiar fratele său, transformându-l în om. Denahi, uimit, îl îmbrățișează pe fratele său, oferindu-i totemul dragostei. Nemaiînțelegând limbajul animalelor, Kenai nu poate comunica cu Koda, însă meditând, descoperă că viața sa este printre urși, și îi cere lui Sitka să îl prefacă din nou în urs. Astfel Kenai a înțeles că iubirea este foarte importantă, și a împărtășit-o semenilor lui, dar mai ales a înțeles că ceea ce alege soarta pentru fiecare dintre noi este un dat pe care trebuie să îl acceptăm și să îl apreciem, asta înseamnă să ai o "INIMĂ DE URS".

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://www.filmaffinity.com/en/film321572.html, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ http://www.metacritic.com/movie/brother-bear, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ Fratele Urs 
  4. ^ http://www.imdb.com/title/tt0328880/fullcredits?ref_=tt_ov_st_sm, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  5. ^ Prehistoric Humans in Film and Television[*][[Prehistoric Humans in Film and Television (book by Michael Klossner)|​]], p. 16  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  6. ^ http://www.leparisien.fr/culture-loisirs/pourquoi-disney-est-il-regulierement-accuse-de-pillage-culturel-20-12-2018-7973619.php  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  7. ^ Ce ne asteapta in 2004… – prima parte - - CineMagia.ro
  8. ^ Evenimentul | Cotidian regional de știri și anunțuri din zona Moldovei, www.ziarulevenimentul.ro 

Legături externe[modificare | modificare sursă]