Premiul Oscar pentru cea mai bună melodie originală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Premiul Oscar pentru cea mai bună melodie originală
Prezentat deAcademia Americană de Film  Modificați la Wikidata
ȚaraStatele Unite ale Americii  Modificați la Wikidata

Premiul Oscar pentru cea mai bună melodie originală este unul dintre premiile Oscar, acordate de „Academy of Motion Picture Arts and Sciences”. A fost acordat prima dată în 1935, la a șaptea gală a premiilor. Premiul este înmânat doar compozitorilor și textierilor melodiei, nu și interpreților, decât în cazul în care aceștia au contribuit la compunerea melodiei sau a textului. Nominalizările sunt realizate de membri ai Academiei care sunt compozitori sau textieri, iar câștigătorii sunt aleși de toți membrii Academiei.

Inițial, singurul criteriu pentru nominalizarea unui cântec era apariția acestuia în coloana sonoră a unui film în anul respectiv. Regulamentul a fost schimbat în 1941, când premiul a fost câștigat de cântecul „The Last Time I Saw Paris” din filmul Lady Be Good. Melodia fusese compusă însă în 1940, și intrase în topurile muzicale înainte de a fi aleasă pentru film. Academia a schimbat regula de desemnare a nominalizărilor, astfel că doar un cântec „original și scris anume pentru un film” să poată primi premiul.

Până la ediția din 1945, la această categorie nu era un număr fix de nominalizări, de exemplu în 1944 fiind nominalizate 14 cântece. De atunci, numărul maxim al melodiilor a fost fixat la cinci. La edițiile din 1989, 2006 și 2009, au fost nominalizate doar trei cântece. Această categorie permite mai multe nominalizări pentru un film, primul astfel de caz având loc în 1981, când pelicula Fame a avut două cântece din coloana sonoră nominalizate. De-a lungul timpului, patru filme au avut câte trei melodii nominalizate: Beauty and the Beast, The Lion King, Dreamgirls și Enchanted. Ultimele două nu au câștigat premiul cu niciuna dintre nominalizări. După aceste două înfrângeri consecutive, în iunie 2008 a fost luată decizia ca niciun film să nu aibă mai mult de două nominalizări la cea mai bună melodie originală.

Anii 1930[modificare | modificare sursă]

Anii 1940[modificare | modificare sursă]

Anii 1950[modificare | modificare sursă]

Anii 1960[modificare | modificare sursă]

Anii 1970[modificare | modificare sursă]

Anii 1980[modificare | modificare sursă]

Anii 1990[modificare | modificare sursă]

Anii 2000[modificare | modificare sursă]

Anii 2010[modificare | modificare sursă]

Anii 2020[modificare | modificare sursă]