Sari la conținut

101 dalmațieni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
101 dalmațieni

Copertă DVD a filmului.
Titlu originalOne Hundred and One Dalmatians
Genfilm muzical
film de comedie
film de aventuri
film de crimă
desen animat[*]
dramă
film bazat pe literatură[*]
film fantastic  Modificați la Wikidata
RegizorClyde Geronimi
Hamilton Luske
Wolfgang Reitherman (debut regizoral)
ScenaristDodie Smith (romanul The One Hundred and One Dalmatians)
Bill Peet
Bazat peThe Hundred and One Dalmatians[*][[The Hundred and One Dalmatians (1956 children's novel by Dodie Smith)|​]][1][2][3]  Modificați la Wikidata
ProducătorWalt Disney Company
StudioWalt Disney Animation Studios[*][[Walt Disney Animation Studios (Walt Disney Company animation studio)|​]]  Modificați la Wikidata
DistribuitorBuena Vista Pictures
MuzicaGeorge Bruns
Mel Leven (melodii)
DistribuțieVoci:
Rod Taylor
Cate Bauer
Betty Lou Gerson
Ben Wright
Lisa Davis
Martha Wentworth
Premiera25 ianuarie 1961
Premiera în Româniaindisp.
Premiera în Republica Moldovaindisp.
Durata79 min.
ȚaraStatele Unite ale Americii
Locul acțiuniiLondra  Modificați la Wikidata
Limba originalăEngleză
Buget4 milioane $
Prezență online
site web oficial

101 dalmațieni (în engleză One Hundred and One Dalmatians) este un film de animație produs de Walt Disney la începutul anului 1961 și este bazat pe povestea „The Hundred and One Dalmatians” a lui Dodie Smith. Devine filmul cu nr. 17 produs de Walt Disney. 101 dalmațieni a apărut prima dată în cinematografe pe 25 ianuarie 1961.

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Pongo este un dalmațian care trăiește alături de stăpânul său, Roger Radcliffe, un compozitor într-o casă micuță din Londra. Plictisit de viața sa, Pongo decide că este timpul să aibă, atât el cât și Roger, o soție. În timp ce se uita pe geam, vede femei și cățelușe de toate felurile, însă niciuna nu e pe placul lui. Exact atunci apare o femeie, Anita, cu cățeaua ei, un dalmațian. Pongo setează ceasul la ora 5, deoarece abia atunci era scos la plimbare de Roger.

Când cei doi ajung în parc, ca de obicei, Roger se așază pe iarbă și își fumează pipa. Dar Pongo trebuia să îi facă să se întâlnească. Prima încercare devine un eșec, deoarece Anita pleacă așa că îi împinge pe amândoi în lac. Așa cei doi își fac o relație.

După un timp, se căsătoresc iar Pongo împreună cu cățeaua Anitei, Perdita, fac o serie de puișori. Dar, din păcate, apare Cruella de Vil care vrea să-i cumpere pe toți ca să-și facă alta blană, și de data asta una cu pete. Cum era de așteptat, Anita și Roger nu acceptă, așa că Cruella trimite doi hoți, Jasper și Horace, să fure dalmațienii.

Menajera casei, care avea grijă de cei 15 pui, nu-i mai găsește și toți suferă din cauza asta. Între timp, Jasper și Horace țin puii într-un apartament și îi lasă să se uite la TV. Acolo mai sunt și alți pui de dalmațieni, cumpărați. În total 99. Tibb, o pisică îi duce pe toți afară, în timp ce Pongo și Perdita se îndreaptă spre ei. Cei doi ajung acolo și îi atacă pe Jasper și Horace.

După un drum lung, cățeii s-au murdărit de cenușă, pentru a nu-și da seama Cruella de Vil că sunt ei și au ajuns acasă. Deși erau în total 101 dalmațieni, Roger și Anita s-au gândit să-și facă o crescătorie de dalmațieni cu banii făcuți din hitul lui Roger.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Filme Disney[*], p. 181  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ Walt Disney: a guide to references and resources (1979 G.K. Hall ed.)[*], p. 74  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  3. ^ 101 dalmațieni 

Legături externe[modificare | modificare sursă]