Ziua Recunoștinței

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
George W. Bush (dreapta) de Thanksgiving 2006 la Casa Albă
Rugăciune la masa unei familii americane de Ziua Recunoștinței (1942)

Ziua Recunoștinței (engleză: Thanksgiving Day, franceză: Jour de l'Action de grâces) este o sărbătoare anuală de o zi, în care se mulțumește (tradițional lui Dumnezeu) pentru bogăția recoltei din acel an. Ea se sărbătorește în cea mai mare parte a Americii de Nord (Statele Unite și Canada). Este o sărbătoare a familiei. În Statele Unite majoritatea afacerilor (în afară de magazine) sunt închise joi și vineri în săptămâna cu Thanksgiving pentru a permite angajaților să se reunească, cu familia.

În Regatul Unit, Thanksgiving este o altă denumire pentru Ziua Recoltei, și se sărbătorește în biserici și în sate într-o duminică după strângerea recoltei în acea localitate, fără a fi o sărbătoare deosebit de importantă.

Această sărbătoare a fost preluată de primii coloniști sosiți în Lumea Nouă, unde a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 1621, ca semn de recunoștință față de recolta miraculoasă obținută în condiții climaterice dure. În decembrie 1941, Congresul SUA a adoptat o rezoluție prin care a 4-a zi de joi din noiembrie devine oficial sărbătoare națională a SUA.

În Statele Unite se organizează parade de Ziua Recunoștinței, cu ocazia cărora defilează de obicei fanfare școlare și se prezintă diferite care alegorice. Mâncărurile tradiționale de Ziua Recunoștinței sunt curcanul umplut (fript, afumat sau la cuptor), jambon, cartofi piure, cartofi dulci, porumb și plăcinta cu dovleac [1].

În Canada, ziua de Thanksgiving se sărbătorește în a doua zi de luni din octombrie, ca mulțumire pentru o recoltă bogată. Rădăcinile sărbătorii din Canada diferă de ale celei din SUA: exploratorul britanic Martin Frobisher⁠(en) încerca să găsească o cale spre Orient. Nu a reușit, dar s-a stabilit în Canada. În anul 1578 a ținut o ceremonie, în regiunea care astăzi poartă numele de provincia Newfoundland și Labrador spre a aduce mulțumiri pentru faptul că a supraviețuit unei călătorii atât de lungi. Alți coloniști sosiți ulterior, au continuat tradiția. Ulterior, Frobisher a fost înnobilat și un golf la Oceanul Atlantic, în nordul Canadei, a primit numele de Frobisher Bay⁠(en), în memoria sa.

A doua zi după Ziua Recunoștinței, denumită „Black Friday” (sau „Vinerea Neagră”) este prin tradiție o zi în care comercianții oferă reduceri mari de prețuri. Nu este ceva neobișnuit să se formeze cozi la mall-uri de la șase dimineața.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Thanksgiving
  • American as Pumpkin Pie: A History of Thanksgiving - An hour-long history public radio program examining the roots of America's Thanksgiving rituals
  • Thanksgiving pe Curlie
  • The Background Leading Up To and Story of the First Thanksgiving - Historical perspective from the Pokanoket tribe
  • Thanksgiving Proclaimations over the years by US Presidents
  • A History of Thanksgiving
  • Elizabeth Armstrong (). „The first Thanksgiving”. Christian Science Monitor. Accesat în . 
  • „The First Thanksgiving”. Pilgrim Hall Museum. Accesat în . 
  • „Thanksgiving”. FreeAudio.org. Accesat în .  Free audio readings of Thanksgiving proclamations by William Bradford, George Washington, and Abraham Lincoln.
  • „Nation's First Thanksgiving”. Accesat în . 
  • The year we had two Thanksgivings at the Franklin D. Roosevelt Presidential Library and Museum