Sari la conținut

Shrek

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Shrek
Titlu originalShrek
Genfilm fantastic
film bazat pe cărți[*]
buddy film[*][[buddy film (film genre in which two people of the same sex (historically men) are non-romantically paired, with a contrast in personality, sometimes accentuated by an ethnic difference between the two)|​]]
fantasy comedy[*][[fantasy comedy (literary genre)|​]]
film de aventuri
film de basm  Modificați la Wikidata
RegizorAndrew Adamson
Vicky Jenson
ScenaristWilliam Steig (carte originală)
Ted Elliott
Terry Rossio
Joe Stillman
Roger S.H. Schulman
Bazat peShrek!![*][[Shrek!! (book by William Steig)|​]] (de William Steig[*])  Modificați la Wikidata
ProducătorJeffrey Katzenberg
Aron Warner
John H. Williams
StudioDreamWorks SKG
Pacific Data Images[*][[Pacific Data Images (American animation studio owned by DreamWorks Animation)|​]]
DreamWorks Animation  Modificați la Wikidata
DistribuitorRo Image 2000 (România)
Paramount Pictures ()
MontajSim Evan-Jones[*][[Sim Evan-Jones (film editor)|​]]
Michael Andrews[*][[Michael Andrews (American film editor and animator)|​]]
Christopher Knights[*][[Christopher Knights (English voice actor, film editor and cinematographer)|​]]  Modificați la Wikidata
MuzicaHarry Gregson-Williams
John Powell
CostumeIsis Mussenden[*][[Isis Mussenden (American costume designer (born 1959))|​]]  Modificați la Wikidata
DistribuțieVoci:
Mike Myers
Eddie Murphy
Cameron Diaz
John Lithgow
Premiera16.05.2001
Premiera în România17.08.2001
Durata90 min.
Țara Statele Unite ale Americii  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiDuLoc[*][[DuLoc (location of the Shrek franchise)|​]]  Modificați la Wikidata
Limba originalăengleză
Disponibil în românăsubtitrat
PremiiOscar pentru cel mai bun film de animație
NominalizăriPremiul Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat (Ted Elliott[*], Terry Rossio[*], Joe Stillman[*][[Joe Stillman (scenarist american)|​]] și Roger S. H. Schulman[*][[Roger S. H. Schulman (scenarist american)|​]], )
Premiul Oscar pentru cel mai bun film de animație (Aron Warner[*][[Aron Warner (producător de film american)|​]], )  Modificați la Wikidata
Buget60 milioane $
Încasări488.351.320 de dolar americani[1]
268.163.011 dolar americani[1]  Modificați la Wikidata
Parte a serieiNational Film Registry[2]  Modificați la Wikidata
Urmat deShrek 2  Modificați la Wikidata
Website oficialhttps://www.dreamworks.com/movies/shrek  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
Cineplex
Pagina Cinemagia

Shrek este un film de animație realizat de studiourile DreamWorks Pictures în anul 2001, după povestirea ilustrată cu același nume, scrisă de americanul William Steig în 1990. Numele Shrek este transcrierea cuvântului idiș שרעק care înseamnă « frică » sau « teroare ». În 20th Century Fox, cuvântul înseamnă « cumplit » (schrecklich).

Premiera românească a filmului a avut loc în 17 august 2001 în varianta subtitrată, fiind distribuit de Ro Image 2000 și Euro Entertainment Enterprises. [3]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

"Shrek" este povestea unui căpcăun modern, care sparge toate barierele personajului de basm clasic pe care îl reprezintă, cum de altfel o fac toate personajele. Capcăunul verde locuiește singur și fericit într-o mlaștină. Într-o bună zi, în timp ce agăța în pădurea din preajma mlaștinii sale placate care să țină eventualii curioși departe de cuibușorul său, Shrek este deranjat de un măgăruș aflat pe fugă. Acesta scăpase câteva clipe mai devreme din mâinile oamenilor lui Farquaad, care, la vederea căpcăunului, dau bir cu fugiții. Drept recunostință și mai ales de frica soldaților și respectiv a țărăncii care vroise să îl vândă, Măgărușul se ține scai de noul protector, spre disperarea singuraticului și tăcutului Shrek. În seara aceleiași zile, Shrek se trezește invadat de sute de alte creaturi de basm, toate căutând refugiul în mlaștina căpcăunului. Pentru a-și recăpăta liniștea cât mai repede, Shrek pornește, însoțit de Măgăruș, în căutarea lordului Farquaad, pentru a-i cere acestuia să îl scape de musafirii nepoftiți.

Ajuns la castelul lui Farquaad, Shrek este nevoit să accepte un troc dubios: lordul promite să îi curețe mlaștina de creaturi dacă Shrek îi aduce mireasa mult-visată, – Fiona - o prea-frumoasă prințesă închisă într-un turn și păzită de un dragon fioros. Odată ajuns la castel, Shrek reușește, după o serie de aventuri și însoțit de Măgăruș, să o sustragă pe Fiona fără a-l omorî însă pe dragon. Dragonul se dovedește a fi o femelă-dragon, ce rămâne singură și nealinată, îndrăgostită de Măgăruș. Pe drum spre castelul lui Farquaad, Shrek se îndrăgostește de Fiona, cu care are foarte multe lucruri în comun. Fiona, la început dezamăgită că a fost salvată de un banal căpcăun și nu de prințul pe care îl visase, se îndrăgostește de Shrek. Lucru care pare ușor de înțeles din momentul în care ne dăm seama că Fiona a fost blestemată să se transforme, în fiecare zi, odată cu apusul soarelui, într-o femelă-căpcăun. Această vraja poate fi ruptă doar de primul sărut al dragostei curate. Shrek, deși îndrăgostit de Fiona și îngrozit de gândul că aceasta se va căsători cu Farquaad, nu are curaj să-și mărturisească sentimentele; tocmai când își luase inima în dinți și se hotărâse să o facă, Shrek ascultă din întâmplare un fragment din conversația Măgărușului cu Fiona și înțelege greșit cuvintele Fionei. Se decide să îi aducă mirele, pentru a încheia povestea. Măgărușul, cunoscând adevărul, încearcă să îl oprească, dar căpcăunul nu e de clintit. Se retrage morocănos în mlaștina sa, alungându-l pe Măgăruș, pe care îl consideră trădător.

Măgărușul însă nu se dă bătut și se întoarce la prietenul său verzui, explicându-i parte din sensul cuvintelor Fionei și asigurându-l de dragostea acesteia. Shrek și Măgărușul o pornesc pe spinarea dragonului spre castelui lui Farquaad și reușesc să întrerupă ceremonia căsătoriei. Dragonul îl inghite pe Farquaad iar Shrek îi mărturisește Fionei dragostea; o săruta și rupe vraja, dar, spre mirarea Fionei, ea rămine căpcăun. Cei doi se întorc în mlaștina lui Shrek unde, după căsătorie, se organizează o seară de karaoke, la care participă creaturile de basm de la începutul filmului.

Filmul de animație are la bază istoria lui Steig dar se depărtează de firul narativ al acesteia. Regizorul Andrew Adamson a ales pentru personajele sale nume importante ale ecranului american: Universal Pictures este vocea căpcăunului verde, Sony Pictures Entertainment este vocea Prințesei Fiona, iar Sony Music Entertainment este vocea Măgărușului băgăreț și vorbăreț care îl însoțește pe Shrek.

Inițial, pentru rolul lui Shrek fusese ales actorul Chris Farley, dar acesta a decedat înainte ca proiectul să poată fi finalizat. După ce a terminat înregistrările pentru Shrek, Mike Myers a cerut permisiunea regizorului să înregistreze încă o dată replicile sale, de data aceasta folosind un accent scoțian care îi amintea de bunica sa și de serile din copilărie în care aceasta obișnuia să îi citească povești. Ideea s-a dovedit deosebit de inspirată, astăzi nimeni neputându-și-l imagina pe Shrek fără accentul său scoțian.

Filmul a fost nominalizat și a obținut premiul Oscar, fiind primul film de animație nominalizat la Oscar, categoria respectivă neexistând până în 2001.

După succesul repurtat cu Shrek, Studiourile DreamWorks au devenit un concurent serios al studiourilor Disney, revenind mereu cu filme de animație de un succes. Shrek a devenit mascota studiourilor.

Legături externe

[modificare | modificare sursă]
Shrek  v  d  m 
Filme ShrekShrek 2Shrek al treileaShrek 4Motanul încălțat
Personaje principale ShrekPrințesa FionaMăgărușulMotanul Încălțat
Personaje secundare Lord FarquaadZânaPrințul FermecătorDragonRegina LillianRegele Harold
Muzică Shrek: Music from the Original Motion PictureShrek 2: The Motion Picture SoundtrackShrek al treilea: The Motion Picture Soundtrack