WALL-E

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
WALL-E
Rating
Titlu originalWALL•E
Gencomedie romantică
film post-apocaliptic[*]
comedie științifico-fantastică[*]
film de aventuri
film de flashback[*]
film pentru copii
film de dragoste
film distopic
adventure science fiction[*][[adventure science fiction (genre)|​]]
film științifico-fantastic
...încă 5  Modificați la Wikidata
RegizorAndrew Stanton
ScenaristAndrew Stanton
Jim Reardon
Povestire deAndrew Stanton
Pete Docter
ProducătorJim Morris
StudioPixar
DistribuitorWalt Disney Pictures
Director de imagineJeremy Lasky
Danielle Feinberg
MontajStephen Schaffer
MuzicaThomas Newman
DistribuțieBen Burtt
Elissa Knight
Jeff Garlin
Fred Willard
John Ratzenberger
Kathy Najimy
Sigourney Weaver
MacInTalk
Premiera23 iunie 2008 (Los Angeles), 5 septembrie 2008 (România)
Durata98 de minute
ȚaraStatele Unite
Locul acțiuniiPământ
Univers  Modificați la Wikidata
Limba originalăEngleză, Dublat în română
PremiiAnimation Kobe Theatrical Film Award[*][[Animation Kobe Theatrical Film Award |​]] ()
Premiul Oscar pentru cel mai bun film de animație (Andrew Stanton[*][[Andrew Stanton (regizor de film american)|​]], )
Premiul Satellite pentru cel mai bun film de animație sau mixt (Pixar Animation Studios, )
Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun film de animație ()
Critics' Choice Movie Award for Best Animated Feature[*][[Critics' Choice Movie Award for Best Animated Feature (award given by the Broadcast Film Critics Association)|​]] ()
Los Angeles Film Critics Association Award for Best Film[*][[Los Angeles Film Critics Association Award for Best Film (Wikimedia list article)|​]] ()
Premiul Nebula pentru cel mai bun scenariu (Andrew Stanton[*][[Andrew Stanton (regizor de film american)|​]], Jim Reardon[*][[Jim Reardon (American animator, director, and screenwriter)|​]] și Pete Docter[*], )
BAFTA pentru cel mai bun film animat (Andrew Stanton[*][[Andrew Stanton (regizor de film american)|​]], )
Hugo Award for Best Dramatic Presentation, Long Form[*][[Hugo Award for Best Dramatic Presentation, Long Form (award by the World Science Fiction Society)|​]] (Pete Docter[*], Jim Reardon[*][[Jim Reardon (American animator, director, and screenwriter)|​]] și Andrew Stanton[*][[Andrew Stanton (regizor de film american)|​]], )
National Board of Review: Top Ten Films  Modificați la Wikidata
NominalizăriPremiul Oscar pentru cel mai bun film de animație (Andrew Stanton[*][[Andrew Stanton (regizor de film american)|​]], )
Premiul Societății Naționale a Criticilor de Film pentru cel mai bun film ()
Premiul Satellite pentru cea mai bună coloană sonoră ()
Premiul Satellite pentru cel mai bun film de animație sau mixt ()
Satellite Award for Best Sound[*][[Satellite Award for Best Sound (award from the International Press Academy)|​]] ()
Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu original (Andrew Stanton[*][[Andrew Stanton (regizor de film american)|​]], Jim Reardon[*][[Jim Reardon (American animator, director, and screenwriter)|​]] și Pete Docter[*], )
Premiul Oscar pentru cea mai bună editare sonoră (Ben Burtt[*][[Ben Burtt (American sound designer and film director)|​]] și Matthew Wood[*][[Matthew Wood (actor american)|​]], )
Critics' Choice Movie Award for Best Animated Feature[*][[Critics' Choice Movie Award for Best Animated Feature (award given by the Broadcast Film Critics Association)|​]] ()
Broadcast Film Critics Association Award for Best Film[*][[Broadcast Film Critics Association Award for Best Film (award)|​]] ()
Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun film de animație ()
...încă 7  Modificați la Wikidata
Buget$180.000.000[1]
Încasări$521.311.860[2]
Parte a serieiNational Film Registry[3]  Modificați la Wikidata
Urmat deBURN-E[*][[BURN-E (2008 animated short film by Angus MacLane)|​]]  Modificați la Wikidata
Website oficialhttps://www.pixar.com/feature-films/walle  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial

WALL-E (promovat cu un interpunct ca WALL•E) este un film de ficțiune american pe calculator science fiction din 2008 produs de Pixar Animation Studios și regizat de Andrew Stanton. Scenariul prezintă povestea unui robot pe nume WALLY, care este proiectat pentru a curăța deșeurile care acoperă Pământul în viitorul îndepărtat. El se îndrăgostește de un alt robot, EVE, care este programat să găsească surse de viață pe pământ. Ambii roboți au emoții similare oamenilor care se dezvolta odată cu evoluția filmului. Premiera românească a avut loc pe 5 septembrie 2008, fiind distribuit în varianta 3D dublată și subtitrată, și în cea 2D subtitrată, de Prooptiki România, ulterior fiind disponibil din 20 decembrie 2008 pe DVD și Blu-Ray, distribuit de Prooptiki și Provideo România.[4][5]

Varianta autohtonă în limba română îl aduce în atenție pe: Dumitru Prunariu care va dubla vocea robotului Burn-e. [6]

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Wall-e (nume provenit de la Waste Allocation Load Lifter Earth Class) au fost lăsați în urmă pentru a comprima gunoi în cuburi mici, pe care le-au folosit pentru a construi blocuri gigantice.

Toate acestea făceau parte din operațiunea de recolonizare, care presupunea întoarcerea oamenilor pe Pământ după ce planeta ar fi fost complet curată. Planul a eșuat, iar Pământul a fost prea toxic pentru a fi iar locuit.

Ultimul Wall-e activ pe Pământ a continuat aceeași rutină zilnică timp de 700 de ani. El se trezea în fiecare dimineață, se încărca la soare și pleca să-și îndeplinească sarcina. Singurul său prieten era un gândac care îl urma peste tot. El colecționează diferite lucruri rămase de la oameni, inclusiv o casetă cu un cântec „Hello Dolly” ceea ce-i dezvoltă pasiunea pentru film și muzică.

Într-o zi, el descoperă ceva ce nu mai văzuse până atunci și anume un răsad de plantă. Lovit de frumusețea și aspectul ei delicat, o pune cu atenție într-un pantof vechi și o ia acasă. După un timp observă un punct roșu care se mișcă și decide să-l urmărească. Se pare că punctul era un laser de urmărire a unei nave care urma să aterizeze. Din navă se arată o capsulă albă în curs de dezvoltare. Capsula se deschide și se mișcă dezvoltând un model de artă feminină, care începe imediat să scaneze zona. EVE, căci așa se prezintă capsula, arată, după scanarea celor doi, semne de prietenie.

Ea este fascinată de obiectele adunate de Wally, el învățând-o să danseze și exprimându-și dragostea. Din păcate, ea nu înțelege prea multe fiind ocupată cu misiunea ei. Wally decide să-i arate planta și scanând-o sistemul ei inițiază automat un mod de închidere, care sigilează planta în interiorul ei.

Wally încearcă să o deschidă fără succes și are grijă de ea, apărând-o de toate pericolele elementare ale Pământului pustiu.

În cele din urmă, ajunge pe planetă (Wall-e o urmărește) unde, se pare că oamenii locuiau, timp de 700 de ani în spațiu. Toți se deplasau cu anumite aparate, fiind asistați de roboți în toate activitățile, de aici și corpul lor supraponderal.

Eva începe să se îndrăgostească și ea de Wally, mai ales când acesta este rănit. Căpitanul navei vede două filmulețe ascunse de Auto-pilot și astfel descoperă toate frumusețile vremii de altă dată. Deși Auto-pilot îl ține captiv pentru a nu reîncepe planul de naștere al Pământului, Wally și Eva reușesc să ducă la bun sfârșit misiunea.

După mai multe peripeții prin care trec roboțeii, oamenii se întorc pe Pământ cu scopul de a crea o viață nouă.

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de WALL-E