HD DVD

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
HD DVD
HD-DVD.svg
Logo HD DVD
Tip:Disc optic de densitate mare
Codare:VC-1, H.264 și MPEG-2
Capacitate:15 GB (singur strat), 30 GB (strat dublu)
Dezvoltat de:DVD forum
Folosire:Arhivare de date sau video de înaltă rezoluție

HD DVD este un tip de discuri optice pentru stocarea datelor și a conținutului video cu rezoluție înaltă. Poate stoca 15 GB pe un strat sau 30 GB pe două, și a fost rivalul discului de tip Blu-ray în lupta pentru înlocuirea formatului DVD standard. HD provine de la termenul englez High Density/Definition (mare densitate/definiție).

Discul HD DVD a fost creat de firma Toshiba împreună cu firma NEC și a fost susținut de alte firme mari ca Microsoft, LG Electronics și Intel. Prima apariție pe piață a fost în Japonia la 31 martie 2006 când Toshiba a lansat primul player HD DVD. A urmat lansarea în SUA la data de 18 aprilie 2006, iar în noiembrie 2006 a fost lansat un cititor HD DVD pentru consola de jocuri Xbox 360.

Discurile Blu-ray sunt net superioare celor HD DVD și de aceea au fost și mai cumpărate. În timp au apărut mai multe tipuri de cititoare pentru ambele tipuri Blu-ray și HD DVD, de exemplu cel de la Sanyo la prețul inițial de aproximativ 430 $.

În februarie 2008 tehnologia Blu-ray a câștigat lupta, și nu s-au mai depus eforturi pentru dezvoltarea în continuare a formatului HD DVD.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]