Sari la conținut

Cancelar federal al Germaniei (1949–)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Fostul cancelar Schmidt (mijloc) cu doi dintre predecesorii săi: Kiesinger (stânga) și Brandt (dreapta), 1979 în Bonn

Cancelarul federal al Germaniei (în germană: der Bundeskanzler der Bundesrepublik Deutschland sau, la feminin, die Bundeskanzlerin) este șeful guvernului federal (prim-ministrul) din Republica Federală Germania. El numește miniștrii guvernului său și are dreptul de a stabili direcția politică generală a guvernului (Richtlinienkompetenz). Cancelarul este de facto funcționarul de stat cel mai puternic, dar ocupă abia locul trei în ierarhia politică protocolară din Germania, după președintele statului (Bundespräsident) și după președintele (Bundestagspräsident) parlamentului Bundestag, acest for legislativ fiind singurul organ federal ales direct de „poporul suveran”.

Cancelarul este ales de Bundestag pentru o perioadă de patru ani și poate fi eliberat din funcție înainte de termen numai printr-o moțiune de neîncredere votată și aprobată de Bundestag. El poate desigur și să demisioneze.

Din 2005, cancelar federal al Germaniei este Angela Merkel, din partea partidului creștin-democrat CDU, iar vicecancelar (și ministru de externe) Guido Westerwelle, lider al Partidului Liberal, abreviat în germană FDP.

Cancelarii Germaniei începând din 1949[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Cancelar federal al Germaniei (1949–)
Wikţionar
Wikţionar
Caută „Cancelar” în Wikționar, dicționarul liber.