Germania de Est

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pentru alte sensuri, vedeți Germania Răsăriteană (dezambiguizare).

Germania de Est este un termen care este destul dificil de definit ca teritoriu geografic. În mod frecvent termenul poate fi interpretat ca un sinonim pentru landurile fostului RDG sau ca teritoriul german la est de linia LübeckWolfsburgErfurtNürnbergMünchen.[1][2] Înainte de 1945, acest termen era destul de rar folosit, termenele folosite mai frecvent pentru regiunile Germaniei erau Germania de Nord și Germania de Sud, iar prin Germania de Est se subînțelegea regiunea situată la est de Elba sau Oder numită și Germania Slavica. După cel de al doilea război mondial și împărțirea Germaniei în 1949, au luat naștere cele două state germane, RFG și RDG. Germania de Est fiind sinonim cu zona de ocupație sovietică și apoi cu teritorul ocupat de RDG care cuprindea landurile Mecklenburg-Vorpommern, Brandenburg, Sachsen-Anhalt, Sachsen, Thüringen și Berlinul de Est. După Reunificarea Germaniei în 1990, prin Germania de Est sau Noile Landuri Germane se subînțelege fostul teritoriu al RDG.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Sachverständigenrat zur Begutachtung der gesamtwirtschaftlichen Entwicklung: Auszug aus dem Jahresgutachten 2007/08 – Entwicklung der personellen Einkommens- und Vermögensverteilung in Deutschland (Ziffern 714 bis 748), S. 463 (PDF)
  2. ^ Werner Früh / Christoph Kuhlmann / Hans-Jörg Stiehler: Codebücher zum Projekt „Ostdeutschland im Fernsehen” / Bereich Information und Infotainment (PDF), veröffentlicht von der Thüringer Landesmedienanstalt (TLM)