Roman Herzog

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Eroare Lua în Modul:Wikidata la linia 182: invalid order function for sorting Roman Herzog (Eroare Lua în Modul:Wikidata la linia 182: invalid order function for sorting) a fost un jurist și om politic german, fost președinte al Germaniei (în perioada 1 iulie 1994–30 iunie 1999)

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut într-o familie protestantă. Are studii juridice superioare și pentru un timp a lucrat în calitate de asistent la Universitatea din München. Din 1966 a condus Departamentul de Drept Public la Universitatea Liberă din Berlin.

Din anul 1970 Roman Herzog a fost membru al Uniunii Creștin-Democrate. Din 1978 până în 1983 a fost Președinte Federal al Grupului de Lucru Protestant din CDU și CSU. Pe parcursul acestei perioade (din 1979) a făcut parte din organele federale executive ale CDU. Din moment ce a fost ales președintele Germaniei, Herzog a demisionat din partid.

În 1973 a fost numit de prim-ministru al landului Renania-Palatinat Helmut Kohl în calitate de secretar de stat în guvernul landului delegat în guvernul federal. În această funcție, Herzog a fost în același timp și membru al Consiliului Federal.

Înainte de mandatul său prezidențial Roman Herzog a mai activat în calitate de ministru al Culturii (1978–1980) și ministru de Interne al landului Baden-Württemberg (1980-1983). În anul 1983 a fost numit judecător la Curtea Constituțională Federală a Germaniei, iar în 1987 a devenit președintele acestei instituții.

În calitate de președinte al Republicii Federale a fost cunoscut, printre altele, pentru discursul său de la Berlin în 1997, în care a îndemnat la avânt și la mai multă disponibilitate pentru reforme în societate și politică („durch Deutschland muss ein Ruck gehen“). În 1996 președintele Herzog a instituit pe 27 ianuarie Ziua de comemorare a victimelor național-socialismului.

Începând din 1995 a fost membru de onoare al Academiei Române.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Roman Herzog”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ a b Roman Herzog, Find a Grave, accesat în  
  3. ^ a b Roman Herzog, The Peerage, accesat în  
  4. ^ a b Roman Herzog, Munzinger-Archiv, accesat în  


Predecesor:
Richard von Weizsäcker
Președinte al Republicii Federale Germane
1 iulie 199430 iunie 1999

Succesor:
Johannes Rau