Președintele Consiliului European

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Uniunea Europeană
Flag of the European Union

Acest articol face parte din seria
Politica și Guvernanța
Uniunii Europene

 v  d  m 

Președintele Consiliului European este președintele permanent, ales de către membrii Consiliului European, pentru un mandat de doi ani și jumătate, care poate fi reînnoit o singură dată. Această nouă funcție a fost introdusă pentru a oferi coerență și continuitate sporite în activitatea Uniunii Europene. Consiliul European își alege președintele cu majoritate calificată.

Tratatul de la Lisabona a intrat în vigoare pe data de 1 decembrie 2009, astfel Consiliul European a devenit în mod oficial o instituție cu drepturi depline; până atunci avusese un caracter informal.

Președintele Consiliului European prezidează și impulsionează lucrările Consiliului European, asigură pregătirea și continuitatea lucrărilor Consiliului European, în cooperare cu președintele Comisiei și pe baza lucrărilor Consiliului Afaceri Generale, acționează pentru facilitarea coeziunii și a consensului în cadrul Consiliului European, prezintă Parlamentului European un raport după fiecare reuniune a Consiliului European.[1]

Președintele Consiliului European asigură, la nivelul său și în această calitate, reprezentarea externă a Uniunii în probleme referitoare la politica externă și de securitate comună, fără a aduce atingere atribuțiilor Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politică de securitate. Președintele Consiliului European nu poate exercita un mandat național. Consiliul European se reunește de obicei la Bruxelles, în clădirea Justus Lipsius. Este asistat de Secretariatul General al Consiliului.

Herman Van Rompuy este Președintele Consiliului European începând cu 1 decembrie 2009. Din luna ianuarie 2010, Domnia Sa pregătește și prezidează reuniunile Consiliului European.

Consiliul European este compus din șefii de stat sau de guvern ai statelor membre, precum și din președintele său și președintele Comisiei.

Din 1 decembrie 2014 Donald Tusk deține funcția de președinte al Consiliului European. Succesorul său a fost ales în data de 2 iulie 2019 în persoana lui Charles Michel. Acesta își va începe mandatul pe 1 decembrie 2019.

Note[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]