Bonn

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Informații suplimentare: Bonn (district urban)

Lua error în mw.wikibase.entity.lua la linia 88: data.schemaVersion must be a number, got nil instead.


Bonn este un oraș în Germania, situat pe malul râului Rin, în landul Renania de Nord-Westfalia. Are cca 300 mii locuitori. Între 1949-1990 a fost capitala RFG. Important centru universitar și cultural (teatre, operă, mai multe muzee, printre care și muzeul memorial Ludwig van Beethoven sau Muzeul de științe naturale Koenig). Orașul are un trecut istoric de peste 2000 de ani, fiind la început o așezare germano-romană. Evenimente mai importante, între anii 1597 - 1794 a fost rezidență a prinților din Köln, în anul 1770 se naște aici marele compozitor Ludwig van Beethoven. In perioada secolului XIX „Universitatea Bonn” devine unul dintre cele mai importante universități germane. După mutarea Parlamentului german la Berlin, rămân șase ministere care au al doilea sediu în Bonn.

Geografie[modificare | modificare sursă]

Bonn este situat în zona de trecere a Masivul Șistos Renan spre Depresiunea Rinului Inferior. Orașul se întinde pe ambele maluri a Rinului pe o suprafață de 141,2 km², din această suprafață 3/4 este ocupată de orașul de pe malul stâng al fluviului.

La sud și vest de Bonn se întinde regiunea Eifel cu parcul natural Rheinland, la nord de oraș curge Rinul continuat cu Kölner Bucht. Râul Sieg limitează la nord-est granița orașului, iar la est sud-est se înalță munții Siebengebirge, care despart Bonn de Westerwald.

Lungimea cea mai mare a orașului este de 15 km pe direcția nord-sud, iar pe direcția este-vest are numai 12,5 km, având perimetrul de 61 km.

Punctul cel mai înalt din Bonn se află pe Paffelsberg (194,8 m) (Bonn-Beuel), iar punctul cel mai jos fiind pe limba de pământ „Kemper Werth” (45,6 m) care e situat la vărsarea Siegului în Rin.

Localități învecinate[modificare | modificare sursă]

Localitățile învecinate enumărate în sensul acelor de ceasornic începând din nord: Niederkassel, Troisdorf, Sankt Augustin, Königswinter, Bad Honnef, Remagen, Wachtberg, Meckenheim (Rheinland), Alfter și Bornheim (Rheinland).

Impărțirea administrativă[modificare | modificare sursă]

Impărţirea administrativă
  • Bad Godesberg: Alt-Godesberg, Friesdorf, Godesberg-Nord, Godesberg-Villenviertel, Heiderhof, Hochkreuz, Lannesdorf, Mehlem, Muffendorf, Pennenfeld, Plittersdorf, Rüngsdorf, Schweinheim
  • Beuel: Beuel-Mitte, Beuel-Ost, Geislar, Hoholz, Holtorf, Holzlar, Küdinghoven, Limperich, Oberkassel, Pützchen/Bechlinghoven, Ramersdorf, Schwarzrheindorf/Vilich-Rheindorf, Vilich, Vilich-Müldorf
  • Bonn: Auerberg, Bonn-Castell (până în 2003: Bonn-Nord), Bonn-Zentrum, Buschdorf, Dottendorf, Dransdorf, Endenich, Graurheindorf, Gronau, Ippendorf, Kessenich, Lessenich/Meßdorf, Nordstadt, Poppelsdorf, Röttgen, Südstadt, Tannenbusch, Ückesdorf, Venusberg, Weststadt
  • Hardtberg: Brüser Berg, Duisdorf, Hardthöhe, Lengsdorf

Cultură atracții turistice[modificare | modificare sursă]

Construcții[modificare | modificare sursă]

În piața din centrul orașului se află „Alte Rathaus” (Primăria veche) clădită în stil Rococo în anul 1737 un adevărat simbol reprezentativ al orașului. In apropiere se află „Kölner Kurfürsten” (Rezidența prinților și episcopilor din Köln), „Kurfürstliche Schloss” (Castelul princiar) azi fiind „Universitatea Bonn”. „Aleea Poppelsdorf” o alee cu castani, leagă „Castelul princiar cu ”„Castelul Poppelsdorf” care era loc de odihnă a prinților.

Universitatea în spate turnul bisericii Münster

Cele trei clădiri mai înalte din oraș sunt „Turnul de televiziunii WDR” de pe muntele Venusberg (180 m), Post Tower (Turnul Poștei) (162,5 m) și „Langer Eugen“ (Eugen cel Lung) (114,7 m) ultima purtând numele ministrului care a inițiat construcția clădirii. Biserica „Münster” (81,4 m), este cea mai înaltă clădire de pe piața centrală, iar biserica „Remigius”este locul unde a fost botezat Beethoven. Biserica St. Clemens din cartierul „Schwarzrheindorf/Vilich-Rheindorf” clădită în stil romaic în anul 1151, ca și bisericile „Kreuzberg-Kirche”, „St. Cyprian”. O serie de personalități istorice ca mama lui Beethoven sau Robert și Clara Schumann[1] au mormântul în „Alter Friedhof” (Cimitirul Vechi). Alte locuri care merită să fie vizitate: „Alte Zoll“ (Vama veche), Bastionul (secolul XV), turnul astronomic „Sterntor” (1244), Godesburg care datează din timpul francilor.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ compozitorul R. Schumann și soția lui Clara o pianistă renumită

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]