G8

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Grupul celor Opt
G8 organization.svg

Canada Canada
Prim ministrul Justin Trudeau
Franța Franța
Președintele Emmanuel Macron
Germania Germania
Cancelarul Angela Merkel
Italia Italia
Prim ministrul Paolo Gentiloni
Japonia Japonia
Prim ministrul Shinzō Abe
Rusia Rusia (suspendată)
Președintele Vladimir Putin
Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord Marea Britanie
Prim ministrul Theresa May
Statele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii
Președintele Donald John Trump

Reprezentat de asemenea
Flag of Europe.svg Uniunea Europeană

Președintele Consiliului European Donald Tusk

Președintele Jean-Claude Juncker

Grupul celor Opt (G8) reprezintă un forum internațional al guvernelor unor state dezvoltate din punct de vedere economic, tehnologic și militar: Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Statele Unite ale Americii și Rusia. Împreună, acestea, deși cuprind aproximativ 14% din populația lumii, însumează 60% din produsul intern brut la nivel mondial. De asemenea, ele totalizează aproximativ 72% din cheltuielile militare din lume, iar patru din cele opt, adică Franța, Rusia, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii dețin peste 95% din armamentul nuclear al lumii.

Principalul domeniu de activitate al grupului G8 este economia mondială.

G8 a avut ca precursor Grupul celor Șapte (G7), format din țările G8 fără Rusia. La 2 martie 2014, în legătură cu implicarea Rusiei în conflictul din Ucraina, participanții din șapte țări (fără Rusia), împreună cu reprezentanții Uniunii Europene și a Comisiei Europene au suspendat participarea sa la summit-ul din Sochi și în schimb s-au întrunit la Bruxelles în formatul G7, efectiv excluzând Rusia din acest grup. Conform comunicatului oficial: „În aceste condiții, nu vom participa la Summit-ul planificat să aibă loc la Soci. Vom suspenda participarea noastră la G-8, până Rusia își schimbă cursul.”[1] [2] Din 2014 încoace grupul G8 efectiv cuprinde șapte state și UE ca al optulea participant.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Russia Is Ousted From Group of 8 by U.S. and Allies”. The New York Times. Accesat în . 
  2. ^ Europeanul.org http://europeanul.org/teme-europene/barack-obama-a-scos-rusia-in-afara-g8-kremlinul-amenintat-cu-sanctiuni-economice-iesirea-din-g8-nu-i-asa-o-mare-tragedie-spune-moscova/. Accesat în .  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)