Herman Van Rompuy

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Herman Van Rompuy
Date personale
Nume la naștereHerman Achille Van Rompuy Modificați la Wikidata
Născut (76 de ani)[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Etterbeek, Regiunea Capitalei Bruxelles, Belgia Modificați la Wikidata
PărințiVic Van Rompuy[*] Modificați la Wikidata
Frați și surori Tine Van Rompuy[*][[Tine Van Rompuy (politiciană belgiană)|​]]
Eric Van Rompuy[*]
Anita Van Rompuy[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuGeertrui Windels[*] Modificați la Wikidata
Număr de copii4 Modificați la Wikidata
Copii Peter Van Rompuy[*][[Peter Van Rompuy (politician belgian)|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Belgia Modificați la Wikidata
Religiecatolicism Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician
economist Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiBruxelles Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba neerlandeză[5]
limba franceză
limba engleză Modificați la Wikidata
Președintele Consiliului European Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Succedat deDonald Tusk
Prim-ministru al Belgiei Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat deYves Leterme
Succedat deYves Leterme
Președinte al Camerei Reprezentanților[*] Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat deHerman De Croo[*]
Succedat dePatrick Dewael[*]
Deputat în Camera Reprezentanților Belgiei Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Circumscripția Arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde[*][[Arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde (former arrondissement in Belgium)|​]]
Vlaams Parlementslid Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Ministru al Bugetului Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat deMieke Offeciers-Van De Wiele[*]
Succedat deJohan Vande Lanotte[*]
Belgisch senator Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Circumscripția Arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde[*][[Arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde (former arrondissement in Belgium)|​]]

PremiiPremiul Carol cel Mare ()
Legiunea de Onoare în grad de Mare Ofițer[*]
Ordinul Național „Steaua României” în grad de mare cruce[*]
Otto von der Gablentzprijs[*][[Otto von der Gablentzprijs |​]] ()
Ordinul Leopold în grad de mare colan[*] ()
Ordinul de Merit civil al Republicii Ungare în grad de mare cruce cu colan[*]
Rad Bieleho dvojkríža II. triedy[*][[Rad Bieleho dvojkríža II. triedy |​]] de la Ivan Gašparovič, președinte al Slovaciei ()
Ordinul pentru Merite Excepționale[*]
Ordinul Orania-Nassau în grad de mare cruce[*]
...mai multe...
Partid politic CD&V[*]
EPP
Alma materUniversitatea Catolică din Leuven (bacalaureat în filozofie, )
Sint-Jan Berchmanscollege[*][[Sint-Jan Berchmanscollege (school in Brussels, Belgium)|​]] ()
Katholieke Universiteit Leuven ( licentiaat[*][[licentiaat (old academic degree in Belgium)|​]] în economie, )
Semnătură
Prezență online

Herman Achille[6] Van Rompuy (n. , Etterbeek, Regiunea Capitalei Bruxelles, Belgia) este primul președinte permanent al Consiliului European (până la Tratatul de la Lisabona, funcția era ocupată rotativ de șefii de stat sau de guvern ai statelor membre pentru o perioadă de 6 luni fiecare, din momentul intrării în vigoare a tratatului, membrii consiliului aleg un președinte care conduce ședințele consiliului și care are un mandat de doi ani și jumătate care poate fi reînnoit o singură dată). Un politician belgian creștin democrat și apaținând partidului flamand, Van Rompuy a fost cel de-al 49-lea prim ministru al Belgiei din 30 decembrie 2008 până în 25 noiembrie 2009, când precedesorul său (Yves Leterme) l-a succedat. Deține Marele Cordon al Ordinului lui Leopold.

În 19 noiembrie 2008[7], Van Rompuy a fost ales de membrii Consiliului European drept primul președinte permanent al Consiliului European sub Tratatul de la Lisabona[8]. A fost numit să prezideze instituția pentru perioada dintre 1 decembrie 2009 și 31 mai 2012[9][10], deși a preluat funcția oficial la 1 ianuarie 2010[11]. La 1 martie 2012, Herman Van Rompuy a fost reales în aceiași funcție de către cei 27 de șefi de stat sau de guvern a celor 27 de state membre ale UE. Cel de-al doilea mandat de președinte a început la 1 iunie 2012 și a durat până la 30 noiembrie 2014.[12]

Copilăria, cariera și familia[modificare | modificare sursă]

Copilăria[modificare | modificare sursă]

Van Rompuy s-a născut la 31 octombrie 1947 în Etterbeek, Bruxelles în familia doctorului (mai târziu profesor) Vic Van Rompuy și a lui Germaine Geens. A urmat studiile colegiului Sf. Jan Berchman din Bruxelles (până în 1965), unde Grecia Antică și latina erau principalele materii de studiu. În timpul adoleșcenței era un fan înfocat al genului rock and roll, în special al cântărețului american Elvis Presley. Mai târziu a studiat la Universitatea Catolică din Leuven de unde a primit diploma de licentă în filozofie (1968) și o diplomă de master în economie aplicată (1971). A luat la Banca Centrală a Belgiei între 1972 și 1975.

Din 1980 și până în 1987 a fost lector la Universitatea de Comerț din Anvers (acum Colegiul Universitar Lessius). Din 1982 a fost de asemenea lector la Școala Flamandă de Economie din Bruxelles.

Familia[modificare | modificare sursă]

Van Rompuy este căsătorit cu Geertrui Windels cu care are patru copii: Peter (născut în 1980), Laura (născută în 1981), Elke (născut în 1983) și Thomas (născut în 1986). Fiul său cel mai mare, Peter, activează în Partidul Creștin-Democrat și Flamand (CD&V) și a fost candidat la alegerile regionale belgiene din 2009.

Fratele lui mai tânăr, Eric Van Rompuy, este de asemenea politician în CD&V și a fost ministru al guvernului flamand din 1995 până în 1999. Sora lui, Tine Van Rompuy este membră a Partidului Muncitorilor din Belgia. Cealaltă soră a lui, Anita Van Rompuy nu este implicată politic. Tatăl său, Vic Van Rompuy a fost un profesor de economie.

Cariera politică[modificare | modificare sursă]

Începutul carierei[modificare | modificare sursă]

Van Rompuy a fost președintele Consiliului Național al Tineretului Partidului Popular Creștin (CVP) (1973-1977). Din 1975 până în 1980 a lucrat la cabinetul ministerial al lui Leo Tindemans și Gaston Geens. În 1978 a fost ales drept membru în Biroul Național al CVP (1978-prezent). A fost ales pentru prima dată în Senatul Belgiei în 1988 unde a lucrat până în 1995. În 1988 a lucrat o scurtă perioadă la Secretariatul de Stat pentru Finanțe și pentru Firmele Mici și Mijlocii, înainte de a deveni președintele național al CVP (1988-1993).

Ministru al Bugetului[modificare | modificare sursă]

Van Rompuy a fost vice prim-ministru și ministru al bugetului între septembrie 1993 și iulie 1999 în două guverne conduse de Jean-Luc Dehaene. Ca ministru al bugetului, împreună cu ministrul finanțelor Philippe Maystadt, a ajutat la scăderea datoriei publice a Belgiei de la un maxim de 135% din PIB în 1993. Datoria publică a Belgiei a scăzut sub 100% din PIB în 2003[13].

Membru al Camerei Reprezentanților din Belgia[modificare | modificare sursă]

A fost ales în Camera Reprezentanților a Belgiei în cadrul alegerilor generale din 1995, dar din cauza faptului că a rămas ministru, nu a putut intra în funcție atata vreme cât a deținut mandatul de ministru. După înfrângerea partidului său în alegerile generale belgiene din 1999, a devenit membru al Camerei Reprezentanților. A fost reales în 2003 și 2007. În 2004 a fost desemnat ministru de stat.

Poziția față de aderarea Turciei la Uniunea Europeană[modificare | modificare sursă]

Înainte de a deveni președinte al CE, Van Rompuy și-a exprimat reticența față de posibila aderare a Turciei la Uniunea Europeană. În 2004, a afirmat că „O extindere [a UE] către Turcia nu este în nici un caz comparabilă cu celelalte valuri de extindere. Turcia nu este Europa și nu va fi niciodată Europa.” Continuând „Dar este un fapt că valorile universale care sunt aplicate în Europa, care sunt și valorile fundamentale ale creștinătății, vor pierde din vigoare odată cu intrarea unei țări islamice precum Turcia.”[14]

Ca președinte, Van Rompuy a evitat să se opună aderării Turciei. În 23 decembrie 2010, a afirmat că „ Eforturile de reformă turcești au adus rezultate impresionante.” Spunând de asemenea că „Turcia joacă un rol mai activ ca niciodată în vecinătatea sa. Turcia este de asemenea un membru de drept al G-20, la fel ca cinci state UE și ca UE însăși. În opinia mea, încă înainte de finalul negocierilor, Uniunea Europeană trebuie să dezvolte un parteneriat apropiat cu Republica Turcă.”[15]

Președintele Camerei Reprezentanților[modificare | modificare sursă]

După 8 ani de opoziție, CD&V (în trecut cunoscut ca CVP) a revenit la putere. În 12 iulie 2007, Van Rompuy a fost ales drept Președinte a Camerei Reprezentanților din Belgia, după Herman De Croo.

Prim Ministru al Belgiei[modificare | modificare sursă]

În 28 decembrie 2008, urmând criza politică din 2007-2008, Van Rompuy a fost rugat de Regele Albert al II-lea al Belgiei să formeze un nou guvern. A depus jurământul ca prim ministru al Belgiei în 30 decembrie 2008.

Taxe[modificare | modificare sursă]

În octombrie 2009, Bloomberg raporta că guvernul lui Herman Van Rompuy va urmări să „taxeze băncile, energia nucleară pentru a scădea deficitul”.

Citat referitor la redresarea financiară[modificare | modificare sursă]

„Suntem în stadiile incipiente ale unei recuperări și în acest moment, este important să nu slăbim încrederea înfloritoare și pentru a pune bazele unei reveniri durabile.” Van Rompuy a declarat într-un discurs al Parlamentului de la Bruxelles că „Cel mai important este menținerea direcției. Aceasta va oferi, de asemenea, stabilitate și sprijin.”

Politica privind datoria publică[modificare | modificare sursă]

La 12 octombrie, Bloomberg a raportat următoarele lucruri despre politica cu privire la datoria publică a guvernului Van Rompuy: „Belgia va scădea deficitul bugetar la 5,3% din PIB în 2011 de la aproape 5,7% atât în acest an cât și anul viitor, în conformitate cu o prezentare a secretarului de stat pentru buget Melchior Wathelet. Van Rompuy a prezentat parlamentului astăzi mai devreme, că deficitul va crește la 5,4% din PIB în acest an. Deficitul Belgiei de anul viitor fa fi foarte puțin diferit, având în vedere că deficitul la nivelul administrației regionale și municipale va crește până la 1,5% de la 0,7%, depășind eforturile guvernului federal de a scădea deficitul. Datoria publică va începe să depășească valoarea pe un an al producției naționale din 2010, potrivit previziunilor Comisiei Europene. Belgia a scăzut deficitul până 84% din PIB în 2007, înainte ca salvarea Fortis, Dexia SA, KBC Group NV și a asiguratorului Ethias Group să crească costul datoriei publice naționale și să ducă procentul datoriei publice la 89,6%, la finele anului trecut”.

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b Herman Van Rompuy, Encyclopædia Britannica Online, accesat în  
 2. ^ a b Herman Van Rompuy, Roglo 
 3. ^ a b Herman Van Rompuy, Munzinger Personen, accesat în  
 4. ^ a b Das Europalexikon 
 5. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
 6. ^ „Herman Van Rompuy”. Encyclopaedia Britannica. Accesat în . 
 7. ^ „Tony Blair Has Dropped Out Of The Race To Be EU President As Herman Van Rompuy Gets The Nod - World News - Sky News”. Accesat în . 
 8. ^ „European Parliament announces new President and Foreign Affairs Minister”. Accesat în . 
 9. ^ Implementation of the Treaty of Lisbon. European Council, 16-11-2009. Retrieved on 6-1-2010 [1]
 10. ^ EU Lisbon Treaty comes into force, AFP (via Google News), 1 decembrie 2009.
 11. ^ Déclaration de Herman Van Rompuy, à l'issue du dîner des Chefs d'Etat ou de Gouvernement. Herman van Rompuy official website. Retrieved 6-10-2010. [2] Arhivat în , la Wayback Machine.(fr)
 12. ^ „Van Rompuy re-elected for a second term”. Arhivat din original la . Accesat în . 
 13. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru referințele numite bloomberg
 14. ^ „De Standaard Online - Pers boos om 'anti-Turkse benoeming'. Standaard.be. . Accesat în . 
 15. ^ „Van Rompuy urges EU for closer partnership with Turkey”. Today's Zaman. . Arhivat din original la . Accesat în . 


Predecesor:
Yves Leterme
Prim-ministru al Belgiei
2008-2009
Succesor:
Yves Leterme