Mentă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mentă
Clasificare științifică
SupradomeniuBiota
SupraregnEukaryota
RegnPlantae
SubregnViridiplantae
InfraregnStreptophyta
DiviziuneTracheophyta
SubdiviziuneSpermatophytes
OrdinLamiales
FamilieLamiaceae
SubfamilieNepetoideae
TribMentheae
SubtribMenthinae
Gen
Mentha[1][2]
L., 1753
Tip taxonomic
Mentha spicata L., 1753

Menta este un gen de aproximativ 25-30 specii de plante (aromatice și unele medicinale)[3]din familia Lamiaceae, răspândite la nivel mondial, șapte în Australia, una în America de Nord și celelalte în Europa și Asia. Face parte dintr-o familie extinsă, alături de alte plante aromatice precum cimbrul, cimbrișorul, măghiranul, salvia și levănțica.

Denumiri populare[modificare | modificare sursă]

Borsnită, broastil, brosnită, camfor, diană, ferent, ghiazmă, giugiumă, ghintă, iarbă creață, iarbă neagră, iasmă, izmă,[4] izmă bătrânească, izmă bună, izmă creață, izmă de gradină, izmă de leac, izmă de leș, menta broaștei, mentă creață, mintă, mintă moldovenească, mintă de gradină, mintă neagră, nina de camfor, nintă, nintă rece, piperiță, voieștniță.

Proprietăți terapeutice[modificare | modificare sursă]

Speciile de mentă care se folosesc în vindecare nu cresc spontan, majoritatea speciilor sălbatice nu au calitățile medicinale ale așa-numitei "mente bune". Prin "mentă bună" se înțelege, de fapt, o serie de trei specii de mentă (care la rândul lor au sute de varietăți). Acestea sunt menta de apa (Mentha aquatica), menta dulce (Mentha viridis sau Mentha spicata) și hibridul primelor două: menta pipărată (Mentha piperita) care este cea mai folosită specie în prezent. În aceeași categorie amintim și menta creață (Mentha crispa), menta franțuzească (Mentha pulegium). Toate speciile de mentă sunt foarte aromate. În general, Mentha piperita poate substitui orice tip de mentă, dar nu și invers. Ea are un gust puternic și mentolat, mai puternic la planta proaspătă decât la cea uscată. Ceaiul de mentă are efect calmant și stimulează digestia.[5]

In cosmetica se spune ca menta reduce porii, vindeca acneea prin actiunea ei antiinflamatoare si diminueaza excesul de sebum.

Specii[modificare | modificare sursă]

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Genera Plantarum[*][[Genera Plantarum (5th edition of Genera Plantarum by Carl Linnaeus)|​]], p. 250  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ Species Plantarum, p. 576 
  3. ^ 7 boli vindecate cu mentă - Sănătate > Medicina alternativa - Eva.ro
  4. ^ IZMĂ - Definiția din dicționar - Resurse lingvistice
  5. ^ Ceaiul de mentă stimulează digestia și ne calmează - Gândul

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Mentă