Cătină de garduri

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Cătină de garduriAjutor:Cum se citește o cutie de taxonomie
Lycium-barbarum-fruits.JPG
Cătină de garduri
Clasificare științifică
Regn: Plantae
Încrengătură: Magnoliophyta
Clasă: Magnoliopsida
Ordin: Solanales
Familie: Solanaceae
Gen: Lycium
Specie: '' L. barbarum , L. chinense ''
Nume binomial
Lycium barbarum, Lycium chinense
(L.)

Cătina de garduri (Lycium barbarum, Lycium chinense) este numele comun a două specii foarte apropiate din genul Lycium. Mai este cunoscută și sub numele de goji. Această plantă perenă lemnoasă face parte din familia Solanaceae.

Varietăți Goji[modificare | modificare sursă]

Există două varietăți de Goji:

  • Goji Chinezesc (Lycium Chinense)
  • Goji Tibetan (Lycium Barbarum)

Caracteristici[modificare | modificare sursă]

Înățimea acestui arbust poate atinge 2-4 m. Ramurile sale, deseori spinoase, atârnă arcuite și poartă frunze lungi, lanceolate sau ovale, de culoare verde-gri. Ele au o lungime de 3-6 cm și sunt fie singulare, dispuse alternativ opus, fie grupate în fascicule de până la trei.

Cătina de garduri înflorește din iunie până în august. Inflorescența este compusă dintr-una sau mai multe flori, liliachii sau violete, grupate pe un pedicel de 1-2 cm. Florile, a căror corolă de aproximativ de 8-10 mm prezintă cinci petale, au formă de pâlnie și sunt hermafrodite.

Fructul cărnos, roșu sau portocaliu este o bacă, lunguiață sau ovoidă, de 1-2 cm. Perioada de maturație este din august până în noiembrie, în funcție de climat. Fructele conțin 4-20 semințe sferice, maronii, care sunt răspândite de păsări.

Origine și arie de răspândire[modificare | modificare sursă]

Nu se cunoaște cu precizie originea cătinei de garduri, habitatul său natural se găsește între Europa de sud-est și Asia de sud-vest. Una din zonele specifice de răspândire este Ningxia din China, de unde Lycium s-a răspândit ca plantă de cultură în întreaga Asie, în Europa, America de nord, Africa de nord și Australia respectiv Noua Zeelandă.

Cultivare și utilizare[modificare | modificare sursă]

Lycium chinense
Fructele Goji uscate

În prezent planta este cultivată în multe regiuni ale lumii, însă numai în China este cultivată comercial.

Medicina tradițională chinezească utilizează fructul de peste 2000 de ani. Proprietățile sale terapeutice erau cunoscute probabil și mai devreme, după cum indică asocierea plantei în folclorul chinezesc cu primul împărat al Chinei, Shen Nung, părinte al agriculturii și cunoscător al plantelor medicinale, care a trăit în jur de 2800 î.e.n. Este un antioxidant și afrodiziac puternic, folosit pentru stimularea vieții sexuale.

De la începutul secolului 21 fructul cătinei de gard, sub numele comercial de goji, a cunoscut o apreciere și cerere crescândă atât în S.U.A. cât și în multe alte state dezvoltate. În curând a apărut și o gamă foarte largă de produse de consum pe bază de goji, care să alimenteze această cerere.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Foster, Steven; Chongxi Yue; Yue Chongxi. Herbal Emissaries: Bringing Chinese Herbs to the West : a Guide to Gardening, Herbal Wisdom, and Well-being. (1992)
  • Gross, Paul M.; Xiaoping Zhang; and Richard Zhang. Wolfberry: Nature's Bounty of Nutrition & Health. (2006)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Cătină de garduri