Tei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pentru alte sensuri, vedeți Tei (dezambiguizare).
TeiAjutor:Cum se citește o cutie de taxonomie
Sommerlinde (Tilia platyphyllos).jpg
Clasificare științifică
după Morton Arboretum
Regn: Plantae
Subregn: Spermatofite
Angiosperme
Încrengătură: Eudicots
Clasă: Rosids
Ordin: Malvales
Familie: Malvaceae
Gen: Tilia

Teiul, sau Tilia, este genul ce cuprinde aproximativ 30 de specii de arbori, nativi zonelor temperate ale emisferei nordice, în Asia (unde majoritatea diversității speciilor este găsită), Europa și estul Americii de Nord.

Speciile de Tilia constau în copaci foioși, ajungând de la 20 la 40 m înălțime, cu frunze străbătute de nervuri și anvergura de 6-20 cm și flori cu sămânță dicotiledonată. Numărul exact de specii este incert deoarece multe dintre ele hibridizează spontan, atât în sălbăticie cât și cultivate.

Frunze[modificare | modificare sursă]

Frunzele sunt lung-pețiolate, rotunde, ascuțite la vârf, iar pe fața inferioară se observă nervuri proeminente. Teiul este un arbore cu flori.

Florile[modificare | modificare sursă]

Florile, în număr de 2–10 pe ram, uneori și mai multe, sunt alb-gălbui, plăcut mirositoare, așezate pe un peduncul comun, concrescut aproape pe jumătatea lungimii lui, cu o bractee lungă în formă de limbă, de culoare verde-gălbuie. Fiecare floare este formată din 5 sepale care cad în momentul înfloririi, 5 petale, numeroase stamine și un ovar globulos. Sunt des folosite la prepararea infuziilor de ceai. Având o acțiune ușor deprimantă asupra sistemului nervos central,ceaiul din flori de tei poate fi utilizat în scopuri terapeutice.

Fructul[modificare | modificare sursă]

Fructul este o nucă de formă sferică sau ovală de dimensiuni mici.

Aria de răspândire[modificare | modificare sursă]

Este răspândit prin pădurile din regiunile deluroase până aproape de zona muntoasă.

Simbol în literatura română[modificare | modificare sursă]

Teii joacă un motiv literar semnificativ în mai multe poezii scrise de cel mai faimos poet romantic român, Mihai Eminescu. Spre exemplu, un citat din poezia sa, „Mai am un singur dor”:

Pătrunză talanga
Al serii rece vânt,
Deasupră-mi teiul sfânt
Să-și scuture creanga.

În Grădina Copou din Iaşi există în continuare un tei argintiu în vârstă de aproximativ 500 de ani, intitulat Teiul lui Eminescu şi considerat un simbol al poetului.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]