Mușat & Asociații

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mușat & Asociații
SediuBucurești
Nr. de birouri2 (București, Cluj)
Nr. de avocați79 (în septembrie 2012)
Nr. de angajațiapprox 100
Domenii de activitatetoate domeniile
Oameni cheieGheorghe Mușat
Data fondării1990
Tipul firmeiSPRL
Site web
www.musat.ro

Mușat & Asociații este una dintre primele firme de avocați înființate în România după Revoluție și una dintre cele mai mari case de avocatură locale, având în prezent 74 de avocați dintre care 13 avocați asociați. Oferă servicii de consultanță în domenii precum fuziuni & achiziții, privatizări, drept bancar, energie & resurse naturale, concurență, drept societar, telecomunicații & IT, dreptul muncii, fiscalitate, piețe de capital, drept imobiliar, dreptul mediului, litigii & arbitraje comerciale.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Firma a fost fondată după 1990 de carismaticul avocat Gheorghe Mușat, recunoscut ca fiind alături de Ion Nestor și Călin Zamfirescu deschizătorii avocaturii de business din România. Gheorghe Mușat este perceput pe piață ca fiind un lider autoritar, orientat aproape exclusiv spre managementul firmei.

De-a lungul timpului, prin Mușat & Asociații au trecut un număr semnificativ de avocați, firma fiind cunoscută în piață ca o adevărată "pepinieră a avocaților" care activează în prezent în consultanța de afaceri. Nume de firme de avocatură cu rezonanță azi, cum sunt Popovici Nițu & Asociații, Vilău Mitel, Țuca Zbârcea & Asociații sau Dragne & Asociații au cu toate un trecut comun: fondatorii lor au fost parteneri la Mușat & Asociații, de unde au plecat împreună cu alți avocați și au fondat firmele de mai sus.

Cea mai de răsunet scindare în cadrul Mușat & Asociații a fost plecarea în 2005 a lui Florentin Țuca, numărul doi în firmă, care a părăsit firma însoțit de mai mult de jumătate dintre partenerii de la acea vreme și 20 de avocați colaboratori pentru a fonda Țuca & Asociații. Ulterior, Gabriel Zbârcea, plecat la rândul său de la Mușat & Asociații în 2004, s-a alăturat partenerilor plecați, iar noua firmă și-a schimbat denumirea în Țuca Zbârcea & Asociații.

În ciuda plecării masive de avocați din 2005 și-a unei fuziuni ulterioare nereușite cu Piperea & Asociații, firma condusă de Gheorghe Mușat și-a menținut poziția în topul caselor de avocatură, înregistrând un profit record în 2008 [1].

O altă plecare de răsunet s-a petrecut în anul 2010, când Ion Dragne, numărul doi în firmă, a plecat însoțit de un alt partener și de majoritatea avocaților pe care îi coordona la departamentul de litigii din cadrul Mușat & Asociații pentru a fonda o nouă firmă Dragne & Asociații.

În septembrie 2011, Mihai Mareș părăsește Mușat & Asociații pentru a relansa societatea de avocatură Mares & Asociatii”, după ce cu un an în urmă Mușat & Asociații anunța cooptarea lui Mihai Mareș și a fostei sale echipe de avocați de la Garrigues Romania.

Concurenții[modificare | modificare sursă]

Concurenții principali pe piața din România sunt Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP), Țuca Zbârcea & Asociații, Popovici Nițu & Asociații și Zamfirescu, Racoți Predoiu.

În ciuda numeroaselor mișcări de avocați, Mușat & Asociații continuă să domine piața locală de avocatură, fiind în continuare recunoscută ca unul dintre pilonii avocaturii de business din România. Publicațiile străine de specialitate (Chambers & Partners, Practical Law Company, Legal 500, International Financial Law Review etc.) recomandă cu regularitate firma ca fiind unul din liderii pieței avocațiale, mulți dintre avocații firmei fiind la rândul lor nominalizați de aceste publicații ca făcând parte din elita avocaturii de business din România.

Cifra de afaceri[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Musat, profit-record in 2008[nefuncțională], accesat la 19 martie 2009

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]