CFR Cluj

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
CFR Cluj
CFR Cluj.svg
Informații generale
Numele completFotbal Club CFR 1907 Cluj[1]
PoreclăCFR-iști
Ardelenii
Vișiniii
Nume precedent(e)Lokomotiva Cluj
Muncitoresc Cluj
Clujeana Cluj
Steaua CFR Cluj
Data fondăriinoiembrie 1907; 113 ani în urmă (1907-11)
Culori        
StadionDr. Constantin Rădulescu, Gruia
(23.500 locuri)
CampionatLiga I  Modificați la Wikidata
FinanțatorRomânia Ioan Varga
PreședinteRomânia Marian Băgăcean
AntrenorEduard Iordănescu  Modificați la Wikidata
Prezență online
www.cfr1907.ro
Palmares
NaționalCampionatul României (6)
Cupa României (4)
Supercupa României (4)
Echipament
Kit body cfrcluj2021h.png
Kit body.svg
Kit right arm.svg
Kit shorts.svg
Kit socks long.svg
Acasă
Kit body cfrcluj2021a.png
Kit body.svg
Kit right arm.svg
Kit shorts.svg
Kit socks long.svg
Deplasare
Kit body cfrcluj2021t.png
Kit body.svg
Kit right arm.svg
Kit shorts.svg
Kit socks long.svg
Alternativ
Soccerball current event.svg
Pentru sezonul în curs vedeți:
Liga I 2020-2021

CFR Cluj este un club de fotbal profesionist din Cluj-Napoca, România, care evoluează în Liga I. Înființat în anul 1907, clubul a câștigat de șase ori titlul de campioană națională – în 2008, 2010, 2012, 2018, 2019, 2020. De-a lungul istoriei, echipa a evoluat cele mai multe sezoane în diviziile B și C, însă a promovat și în A, rămânând acolo în perioada 1969-1976, când cea mai bună performanță a fost locul 5.

La începutul anilor 2000, clubul aflat în Divizia C a fost preluat de omul de afaceri Árpád Pászkány și după numai câteva sezoane, în 2004, a promovat în Divizia A. În 2008, sub conducerea antrenorului Ioan Andone, a obținut eventul, câștigând pentru prima dată campionatul și Cupa României. În 2009 și-a păstrat trofeul Cupei României, însă în campionat a încheiat doar pe locul patru. În 2010 a câștigat pentru a doua oară titlul de campioană a României, iar în 2012 a obținut al treilea trofeu de campioană din palmares. În vara anului 2018, CFR Cluj, redevine Campioana României pentru a patra oară, după o pauză de șase ani, reușind să cucerească și următoarele 2 titluri, în 2019 și 2020.[2]

Stadionul Dr. Constantin Rădulescu

Istoric[modificare | modificare sursă]

1907-1920[modificare | modificare sursă]

Echipa CFR-ului în 1911

Nu sunt cunoscute cu certitudine anumite date despre înființarea echipei care astăzi poartă numele de CFR Cluj, Kolozsvári Vasutas Sport Club, echipa feroviarilor clujeni, precursoarea CFR-ului de astăzi, a luat ființă în noiembrie 1907, la 2 ani de la disputarea primei partide oficiale de fotbal în Cluj. Potrivit documentelor vremii[necesită citare], este a treia echipă înființată la Cluj și a zecea apărută pe teritoriul actual al României. Primul rezultat a fost o înfrângere cu 0-23 în fața celor de la KKAC. Următoarele rezultate, tot mai strânse, o plasează la sfârșitul sezonului pe ultima treaptă (a treia) a clasamentului - participau doar trei echipe. Un an mai târziu, în 1908, KVSC marchează 2 goluri în poarta celebrului Károly Zsák, portarul titular al echipei naționale de fotbal a Ungariei, în meciul cu 33 FC Budapesta, încheiat cu scorul de 2-8. Au urmat succese și în meciurile de campionat - rezultatul: locul 2 în sezoanele 1908-1909 și 1909-1910. Încă din vara lui 1910, meciurile dintre studenți și feroviari, KKAS - KVSC, devin adevăratele derby-uri fotbalistice ale Clujului, prefațând orgolioasele dispute din a doua jumătate a secolului. Feroviarii câștigă pentru prima oară campionatul la a patra ediție la care participă, 1910-1911, impunându-se în partida decisivă cu 3-2 în fața studenților, la capătul unui meci dramatic. La acea dată Clujul făcea parte din Imperiul Austro-Ungar, motiv pentru care echipa a evoluat contra unor combatante maghiare.

Competiția se dezvoltă, rapid, înspre un campionat, format din pînă la opt echipe. În 1912 formația feroviarilor și-a schimbat denumirea în KTC, Kolozsvári Torna Club. Anul 1913 consemnează un eveniment istoric viața echipei: KTC joacă la Cluj împotriva lui Ferencváros, campioana Ungariei, scor 0-7. Imediat după război, 1918-1920, CFR-iștii clujeni își trec în palmares două titluri de campioni districtuali, la mare luptă cu studenții, rebotezați KEAC din KKAS. În contextul reorganizării activității sportive în cadrul României Mari, echipa și-a schimbat numele în CFR (Căile Ferate Române).

1921-1945[modificare | modificare sursă]

În aprilie 1921, oficialii CFR Cluj participă la București la adunarea generală a Federației Societăților Sportive din România, adunare convocată în vederea unificării Federației de Sport din România cu cele din teritoriile alipite după Primul Război Mondial. Conducătorii feroviarilor clujeni acceptă înscrierea CFR-ului în primul campionat al României întregite, în sezonul 1921-1922. Structurat pe faze districtuale și regionale, fotbalul românesc interbelic moștenește deja proverbiala grosolană lipsă de sportivitate de dinainte de Primul Război Mondial. Rapoartele poliției și ale Comitetului Regional de Fotbal consemnează manifestări violente la meciurile CFR-ului de la Cluj. În 1922, la derby-ul local Victoria Cluj - CFR Cluj toți cei 22 de jucători intrați pe teren se aflau sub influența alcoolului. În toamna aceluiași an, altercația dintre fanii lui CA Cluj și cei ai feroviarilor provoacă prăbușirea unui colț de tribună, accident soldat cu rănirea mai multor suporteri.[3] CFR-ul se confruntă, însă, nu doar cu probleme disciplinare, ci și cu grave probleme organizatorice: în 1923, zece titulari au demisionat de la echipă și s-au transferat la alte asociații. Promovați în locul demisionarilor, juniorii CFR-iști, grupați în jurul mai experimentaților Makssai și Kronstadter, ajung să arbitreze sezonul următor lupta pentru titlu dintre “U” Cluj și Victoria. Universitatea cîștigă primul său titlu districtual în 1924, în urma unui meci extrem de tensionat cu CFR Cluj, încheiat cu 2-1 pentru “alb-negri” într-un final disputat cu porțile închise după evacuarea spectatorilor, vizibil turbulenți pe parcursul primelor 75 de minute.

Primul rezultat de răsunet din istoria CFR-ului vine în 1924: 1-1 cu tripla campioană a României Chinezul Timișoara, joc prilejuit de inaugurarea stadionului CFR, situat în vecinătatea Atelierelor feroviarilor. În anii următori, CFR-ul continuă să joace bine, amenințînd echipele care luptau pentru titlu. Nesprijinită de noua conducere a Căilor Ferate Cluj, instalată în 1926, echipa se retrage din campionat în chiar anul în care ar fi trebuit să celebreze două decenii de istorie. Feroviarii revin cu succes în activitatea competițională în sezonul 1928-1929, învingînd atît pe “U”, cît și pe România Cluj, însă lipsurile financiare îi forțează curând la un al doilea abandon, în ediția 1930-1931. Reformarea fotbalului românesc, prin înființarea, în septembrie 1932, a Diviziei Naționale, îi prinde astfel nepregătiți pe CFR-iști, care nu pot emite pretenții la accederea în primul eșalon valoric în fața Universității Cluj. Anul următor, la mare luptă cu CA Cluj, feroviarii pierd în ultima etapă oportunitatea promovării din oficiu în prima ligă, rămânând în continuare în district. Cînd, după încă un sezon, se impun din nou la nivel districtual, CFR-iștii nu promovează decât în Divizia B, atunci înființată. Pînă în ‘38, “alb-vișiniii” reușesc “performanța” de a cădea înapoi în district, în ciuda sistemului de baraje foarte favorabil trupelor din eșaloanele superioare. Promovați direct în B în 1940, după desființarea Diviziei C, CFR-iștii sunt stopați în ascensiunea lor promițătoare de Dictatul de la Viena. După încheierea războiului, feroviarii clujeni sunt primii fotbaliști din România care ies “în iarbă”, evoluând cu succes, pe 1 și 2 aprilie 1945, în compania colegilor din Simeria (9-4) și Brașov (6-0).

1946-1958[modificare | modificare sursă]

În toamna lui 1945, CFR se înscrie în divizia districtuală care avea să stabilească cele două reprezentante ale Clujului în reînființata Divizie A la fotbal. Feroviarii termină pe 3 în una din cele două serii și sunt distribuiți în Divizia C, la capătul unui sezon în care Ferar Cluj și Universitatea Cluj promovează în A. Întărită cu câțiva jucători de la Victoria Cluj, CFR-ul termină anul următor pe primul loc în seria a III-a din C. Finalul turului sezonului 1947-1948 îi găsește pe CFR-iști pe poziția a III-a în B, cu șanse minime de promovare. Și totuși, 2 luni mai târziu, CFR juca în Divizia A, profitând de situația financiară precară a clujenilor de la Ferar. Oficialii feroviari obțin fuziunea cu această echipă, sub numele de CFR Cluj. În chiar primul lor meci în Divizia A, CFR-iștii obțin un rezultat memorabil, 2-2 împotriva campioanei UTA Arad. În ciuda rezultatelor oscilante, feroviarii se salvează fără probleme de la retrogradare. Sezonul următor propulsează CFR-ul, din nou în premieră, pe primul loc în campionat, la finele etapelor a III-a și a IX-a. Sincopele incredibile din retur și decizia federației de a restrânge numărul prim-divizionarelor prin retrogradarea a patru echipe duc la căderea CFR-ului din Cluj - trupă cu patru internaționali români la acea vreme - în Divizia B, la sfîrșitul stagiunii ‘48-’49. În 1950, CFR-ul schimbă nu doar eșalonul, ci și numele: la jumătatea secolului trecut, prin decizie “de sus”, toate echipele feroviare din țară, inclusiv Rapid, devin “Locomotive”. Părăsită de titularii din Divizia A, Locomotiva Cluj mizează pe un consistent contingent de medici ajunși de la Universitate prin detașarea lor la Spitalul CFR. Foștii “U”-ști, jucători foarte experimentați, nu reușesc, însă, să readucă trupa feroviarilor în prima divizie. În ‘57, CFR-ul, antrenat de fostul celebru internațional Ștefan Dobay evoluează penibil, retrogradând în Divizia C în chiar anul semicentenarului clubului.

1958-1969[modificare | modificare sursă]

Deși surclasată în campionat, CFR-ul ajunge în divizia secundă, beneficiind de o redimensionare a numărului de echipe din B. Promovarea e dublată pentru CFR-iști, în 1960, de bucuria câștigării Cupei Congresului al VIII-lea al PCR, trofeu pe care și-l adjudecă după ce trec de marile rivale locale Rapid și Știința Cluj. În același an, fotbalul clujean este martorul unuia dintre cele mai nefericite momente ale istoriei sale: divizionarele B CFR și Rapid sunt împinse de înalți responsabili locali să fuzioneze, din dorința ca județul Cluj să poată da o a doua echipă de primă mână pe lângă Știința Cluj. În anii '60 echipa Dermata Cluj a fuzionat cu CFR Cluj. Clubul Sportiv Muncitoresc Cluj (CSMC), vectorul de performanță fotbalistică al muncitorilor feroviari și pielari de sub Feleac, ia astfel naștere prin selecționarea celor mai buni jucători de la CFR și Rapid, sub conducerea tehnică a celui care avea să devină cel mai titrat antrenor român al tuturor timpurilor, Ștefan Covaci. Din două echipe bune se încropește, însă, una proastă. Presimțind parcă finalul penibil al CSMC-ului, atât Regionala CFR, cât și Fabrica pe Pielărie și Încălțăminte continuă să-și susțină, separat, echipe de fotbal proprii, la nivel de amatori. Astfel, după fuziunea dintre CFR și Rapid, sportul feroviar continuă sub forma echipei Depoul de Locomotive Cluj. Din ediția ‘64-’65, CFR-iștii renunță la girarea managerială a CSMC-ului. În același sezon, echipa de amatori a feroviarilor clujeni, Depoul de Locomotive, promovează în campionatul regional, acolo unde, două campionate mai târziu, sunt la un pas de accederea în Divizia C, însă pierd la limită barajul. Totuși, imediat după baraj, amatorii din campionatul regional se văd direct în Divizia B: are loc a patra fuziune din istoria fotbalului feroviar clujean - în 1967, Clujeana își cedează locul în eșalonul secund, iar noua echipă se înscrie în campionatul ‘67-’68 sub denumirea CFR Cluj. După un sezon fluctuant în ediția ‘67-’68, feroviarii au un parcurs impecabil un an mai târziu, când echipa doctorului Rădulescu, în formula-tip Naghel (Hășmășan) - Țegean, Dragomir, Soos, Roman - Alexandru Vasile, Uifăleanu (Stîncel) - Bretan, Petru Emil, Mazurakis și Petrescu reușește o nouă promovare în Divizia A.

1969-1976[modificare | modificare sursă]

În sezonul consecutiv promovării, CFR-iștii confirmă, pe etapă ce trece, prognozele pesimiste ale specialiștilor care vedeau trupa clujeană drept o certitudine în privința retrogradării. Numai forma la fel de proastă a contracandidatelor mențin încă vii, la finele turului campionatului ‘69-’70, speranțele suporterilor feroviarilor într-un miracol. Miracolul se petrece în ultima rundă a unui retur în care, grație și aportului unor achiziții din intersezon, CFR-ul obține câteva victorii memorabile. Următorul an e unul și mai slab. Lipsa de coeziune între compartimente și valoarea generală scăzută a echipei o aduc pe CFR în aceeași situație ca în anul precedent: salvarea de la retrogradare amânată până în ultima etapă. Lupta în doi cu Progresul e câștigată de CFR, care obține, dramatic, contra celor de la UTA Arad, punctul necesar menținerii în prima divizie. Echipa nu se regăsește nici în campionatul ‘71-’72, ocupând ultima poziție în clasament o jumătate de tur, cu o singură victorie în prima parte a sezonului. Cu opt victorii, două egaluri și doar cinci înfrângeri, băieții din Gruia se clasează pe locul 2, imediat după campioana acelei ediții, într-un top al eficacității în a doua jumătate a întrecerii. Verdictul continuării în Divizia A se amână, a treia oară consecutiv, pentru ultima etapă, într-un meci în deplasare cu Steagul Roșu Brașov. O nouă salvare, iarăși pe seama jocului rezultatelor.

Echipa sudată de doctorul Rădulescu în atâtea ediții de foc ale Diviziei A își arată, în fine, adevăratul potențial, ocupând la finele ediției ‘72-73 cel mai bun loc din istoria grupării feroviare clujene de până în acel moment - locul 5. Adus de la Universitatea Cluj la schimb cu Soo, Mihai Adam[4] inspiră, prin golurile sale, marea performanță a unui CFR cu o formulă-tip: Gadja - Lupu, Dragomir, Penzeș, Roman - Marius Bretan, Cojocaru (Vișan) - Sorin Bretan, Țegean (Pripici), Adam, Petrescu (Bucur). Bucuria sezonului excelent este dublată, peste vară, de cea a inaugurării arenei din Gruia cu prilejul unui meci-eveniment împotriva selecționatei Cubei. În momentul în care toți specialiștii așteptau confirmarea din partea lor, CFR-iștii dezamăgesc din nou. Termină campionatul pe locul 14 din 18 echipe, dar scapă, ce-i drept, de retrogradare fără emoțiile din primele trei ediții de după revenirea în Divizia A. Echipa se consolează cu trofeul de golgheter obținut de Mihai Adam.

Sezonul 1974-1975 este unul amestecat pentru Adam, Bretan și compania. Echipa rămâne multă vreme în partea inferioară a clasamentului și termină undeva la mijlocul ierarhiei. Anul următor avea să fie ultimul în Divizia A pentru generația ‘70. CFR-iștii încep senzațional, înving cu 3-1, în chiar prima etapă, campioana Dinamo București, cu Dinu, Dudu Georgescu și Mircea Lucescu în teren. Încet, dar sigur, feroviarii se afundă, însă, în subsolul clasamentului. Miracolele din anii 1970-1973 nu se mai produc, iar CFR-ul retrogradează în B, braț la braț cu marea rivală locală Universitatea, într-unul din cele mai dezamăgitoare sezoane din istoria fotbalului clujean.

1976-1989[modificare | modificare sursă]

În primul sezon de după retrogradare, CFR-iștii acuză șocul și renunță rapid la ambițiile luptei pentru promovare. Deși face un sezon excepțional, CFR-ul pierde promovarea la mare luptă cu FC Baia Mare. În anul următor, CFR-ul stă în umbra celor de la "U". Finalul campionatului 1979-1980 îi găsește pe feroviari în zona retrogradării, lucru care nu se repetă și în sezonul ‘80-’81, când, deși propun un “11” mult schimbat, clujenii sunt mereu între echipele din fruntea clasamentului.[necesită citare] Între ‘82-’89 CFR-ul, face permanent naveta între eșaloanele II și III. Începând cu sezonul de C 1987-1988, apar în echipa CFR-ului câteva dintre numele contemporane consacrate de anii ‘90 - Olariu, Trușcă, Iepure, Man, Miszti, Vădana sau Corpodean. Revoluția îi prinde pe feroviarii clujeni într-o situație organizațională precară, fapt reflectat de una dintre cele mai lungi perioade de anonimat din viața CFR-ului.

1989-2004[modificare | modificare sursă]

Problemele financiare se acutizează, când, rând pe rând, se pune lacătul pe mai multe dintre secțiile care au adus gloria sportului feroviar clujean. Cea mai costisitoare secție, fotbalul, rezistă totuși, dar eforturile de revenire în prim-plan sunt sortite din start eșecului. Repartizați în cea de-a doua serie a Diviziei B după reforma federală, CFR-iștii au evoluții modeste în edițiile 1992-1993 și 1993-1994. Chinul avea să prefațeze nereușitul sezon 1994-1995: băieții doctorului Rădulescu, revenit la conducerea tehnică a echipei, termină pe locul 16 din 18 participante și sunt forțați la un meci de baraj împotriva echipei Olimpia Satu Mare pentru continuarea în B. Formația la care debutaseră în acel sezon Minteuan și Coroian pierde barajul și retrogradează în Divizia C, al treilea nivel competițional al momentului. Băieții din Gruia câștigă seria de C în fața ISCT-ului și termină fără emoții, la mijlocul clasamentului Diviziei B, campionatul 1996-1997.

În 2001, cu Marius Bretan la timonă, feroviarii abordează cu jumătate de inimă campionatul, sub presiunea ucigătoare a lipsurilor financiare. Este momentul în care, în pauza dintre turul și returul campionatului de C, omul de afaceri clujean Arpad Paszkany este convins să investească în clubul din Gruia. Ținta, extrem de ambițioasă: primul eșalon în 4 ani.

Echipa a început sezonul 2003-2004 cu o serie de 13 victorii consecutive, inclusiv un rezultat istoric, 10-0 cu Minaur Zlatna. Au urmat trei înfrângeri consecutive, după care Gică Ciorceri a fost demis, chiar înaintea pauzei de iarnă, iar echipa așteaptă returul de pe locul 5. În pauza de iarnă, la echipă este adus Adrian Coca. CFR revine în forță, dar, după trei succese importante, face egal, 1-1, la Câmpia Turzii. Coca a fost înlocuit cu Aurel Șunda, tocmai liber de contract după o experiență reușită în Divizia A și după mai multe promovări succesive în primul eșalon. Până la finele campionatului, „feroviarii” nu mai pierd puncte decât o singură dată, egal la Zalău, în rest, merg din victorie în victorie, recuperând pas cu pas decalajul față de Olimpia Satu Mare și Jiul Petroșani. Ultima etapă îi găsește pe clujeni cu un punct în spatele „minerilor”, dar cu speranțe infime că Jiul se va împiedica pe teren propriu fie și în fața unui Gaz Metan Mediaș condus de Neluțu Sabău.

2004-2010[modificare | modificare sursă]

Primul unsprezece din decembrie 2008 înaintea meciului cu Chelsea Londra.

Revenirea în Liga întâi după o pauză de 28 de ani îi prinde oarecum nepregătiți pe clujeni, care nu reușesc să-și întărească mulțumitor lotul, aducerea lui Vasile Jula reprezentând cea mai importantă mutare a verii. Până la finalul turului, „feroviarii” contabilizează, însă, 24 de puncte, un record în materie pentru o echipă nou-promovată. Dar returul e un dezastru, clujenii terminând pe locul 11, după ce experimentează emoțiile luptei pentru evitarea retrogradării. Bilanțul îi nemulțumește pe oficialii din Gruia, care pregătesc, în contrapartidă, o participare-eveniment în Cupa UEFA Intertoto și încep negocierile pentru acontarea unui nou tehnician. Dacă primul tur al Intertoto, cu cei de la Vetra Vilnius, este abordat cu Aurel Șunda la cârmă, calificarea îi dă prilejul înlocuitorului acestuia, internaționalul ex-stelist Dorinel Munteanu, venit în postura dublă de antrenor și jucător, să treacă direct la treabă. Efervescența sosirii lui Munti îi inspiră pe CFR-iști, care își dau sufletul pe teren în manșa următoare, contra lui Athletic Bilbao, obținând o calificare de mare răsunet. Tilincă, Anca, Oncică și noile transferuri Coroian și Minteuan nu se opresc, însă, aici, reușind să depășească și pe AS Saint-Etienne. Semifinala cu Zalgiris Vilnius este doar o formalitate pentru băieții lui Munti, provocarea cea mare venind abia apoi: finala în două manșe contra puternicei echipe franceze RC Lens. Un meci tur (1-1) plin de ghinion pentru clujeni, care nu primesc un penalty perfect valabil și care ratează alte câteva bune ocazii de gol, îi condamnă pe clujeni la medaliile de argint, francezii dovedindu-se prea puternici pe propriul teren (3-1).

Puțini le dădeau „feroviarilor” șanse reale la primele locuri după epuizanta vară în Intertoto, însă Munteanu dovedește un bun management al resurselor echipei sale. Noul campionat, 2005-2006, aduce egalarea celei mai bune performanțe din istoria clubului, locul 5 în Divizia A. Martin Tudor (Țurcaș) - Cotolan (Panin), Jula, Milosevic, Miclăuș - Minteuan, Munteanu, Coroian (Dan) - Tilincă, Anca, Surdu sunt eroii de pe buzele tuturor. Clujenii sunt devastatori în deplasare, dar ceva mai puțin inspirați acasă: tocmai poticnelile din Gruia îi privează pe băieții lui Dorinel Munteanu de un loc pe podium. Văzându-se atât de aproape de visul cupelor europene, patronul pregătește pentru sezonul centenarului echipei un buget inimaginabil cu o jumătate de deceniu în urmă: peste 6 milioane de euro. O întreagă legiune portugheză ia drumul Clujului, Manuel Jose, Cadu, Pedro Oliveira și Semedo devenind prezențe obișnuite în primul „11”. După cinci victorii consecutive în debutul sezonului 2006-2007, ruptura dintre conducătorii tot mai nerăbdători și mai pretențioși și Dorinel Munteanu, tot mai irascibil și mai dominat psihic de presiunea din jurul echipei, devine evidentă. Dorinel părăsește intempestiv formația clujeană, semnând peste noapte, în plin campionat, un angajament cu FC Argeș Pitești. Oficialii din Gruia trec repede peste șoc și îl conving pe italianul Cristiano Bergodi să revină în prima ligă după experiența de la FC Național București.

Galeria CFR-ului în 2006

CFR-ul ocupă locul 1 în clasamentul neoficial al rezultatelor din returul de campionat. Pierde, însă, în fața Stelei, pe teren propriu, și își compromite șansele de a juca în Champions League. Calificarea în premieră în Cupa UEFA, chiar în anul centenarului, e pretextul pentru noi achiziții – portughezii Leao, Amoreirinha și Nuno Claro, fostul stelist Trică, ex-bistrițeanul Gabriel Mureșan, suedezul Sandberg sau nigerianul Ogbonna. La echipă sosește și antrenorul Ioan Andone, care în 2004 a câștigat eventul cu Dinamo (Campionatul și Cupa României). Debutul într-o competiție majoră a Europei se soldează însă cu o mare dezamăgire: 1-3 cu Anorthosis Famagusta, echipă din modestul campionat al Ciprului. În retur, rezultatul de 0-0 în fața ciprioților le-a adus CFR-iștilor primele puncte europene din istorie. Deși în cupele europene au dezamăgit, în campionat CFR-iștii au beneficiat de un tur foarte reușit și au terminat sezonul pe primul loc, la un punct distanță de ocupanta locului secund, Steaua. De asemenea, clujenii reușesc eventul învingând la Piatra Neamț, cu scorul de 2-1, o altă prezență nouă pe prima scenă a fotbalului românesc, anume Unirea Urziceni. Decernarea medaliilor pentru câștigarea titlului și a Cupei României a avut loc pe data de 11 mai 2008, cu circa 14.000 de spectatori. Andone câștigă astfel al doilea event din carieră, după ce reușise această performanță și cu Dinamo.

După un început modest în startul sezonului 2008-2009, Ioan Andone este demis și înlocuit cu italianul Maurizio Trombetta. În prima prezență în Liga Campionilor UEFA, CFR a început grupa A cu o victorie în deplasare pe terenul lui AS Roma, cu 2-1 și o remiză pe teren propriu cu Chelsea Londra (0-0), dar a continuat cu înfrângeri în celelalte partide, încheiind pe locul 4 grupa. În același an, Steaua reușise doar un punct în aceeași competiție, cu 3 mai puțin decât CFR. În acest sezon, CFR-ul dezamăgește în campionat, rămânând un arbitru în lupta pentru titlu, reușind să încurce în final de sezon și pe viitoarea campioană, Unirea Urziceni (1-1), dar și pe vicecampioana FC Timișoara (2-0). Trombetta fusese demis după finalul turului și în ianuarie 2009 fusese instalat ca antrenor principal necunoscutul ceh Ales Jindra, iar consilier sportiv Dušan Uhrin, Jr., fostul antrenor al echipei FC Timișoara. Ei sunt demiși doar după 5 etape. Locul lui Ales Jindra este ocupat de António Conceição da Silva Oliveira, el venind la CFR Cluj liber de contract. O consolare pentru echipa clujeană este a doua Cupă din palmares, obținută la Târgu Jiu, după o finală câștigată cu scorul de 3-0 împotriva Timișoarei. Peste câteva luni, CFR-ul câștigă al 4-lea trofeu din istorie, Supercupa României, învingând la penalty-uri pe Unirea Urziceni (4-3).

Ricardo Cadu
Ricardo Cadu

În sezonul 2009-2010, CFR Cluj participă în Liga Europa UEFA, însă nu trece de faza grupelor. În campionat, CFR se instalează pe prima poziție la finele turului și nu mai cedează acest loc până la final, cucerind pentru a doua oară în istorie titlul de campioană a României, în dauna echipelor din Urziceni, respectiv Vaslui și pentru a treia oară consecutiv, Cupa României.

2011-2013[modificare | modificare sursă]

UEFA a anunțat sumele oficiale primite de fiecare dintre cluburile participante în fazele superioare al Ligii Campionilor și Europa League. România a avut două reprezentante în grupele celor două cupe europene, CFR Cluj (în Liga Campionilor) și Steaua (în Europa League). CFR Cluj a primit pentru participarea în grupele Ligii Campionilor, sezonul 2010/2011, 18.412.000 euro. În urma tragerii la sorți ce a avut loc la Monaco clujenii au întâlnit pe AS Roma, cu care s-a înfruntat și la prima sa participare în Liga Campionilor, și FC Basel 1893. Cap de serie în grupa CFR-ului a fost finalista sezonului anterior, FC Bayern München. Clubul feroviar a beneficiat de o cotă de piață mult peste alte echipe din Europa, printre care Șahtior Donețk, Lyon și chiar Valencia.[5] În sezonul 2011-2012 CFR Cluj a obținut pentru a treia oară în istoria clubului titlul de campioană a României. În urma obținerii titlului de campioană în sezonul precedent, CFR Cluj a avut șansa să joace în turul trei de calificare pentru grupele din Liga Campionilor, pe data de 1 august 2012 CFR Cluj a întâlnit campioana Cehiei, acasă unde a obținut victoria prin golul marcat de Ricardo Cadú, returul din Cehia pe 8 august 2012 a dus echipa în play off, scor 1-2, prin golurile marcate de Pantelis Kapetanos și Modou Sougou. În data de 21 august 2012 CFR Cluj a întâlnit din nou pe FC Basel în runda play off a UEFA Champions League.[6]. În deplasare (tur) echipa a obținut o victorie prin cele două goluri marcate de Modou Sougou, meciul încheindu-se, la Basel cu scorul 1-2. Prin returul de la Cluj, echipa CFR s-a calificat pentru a treia oară în Liga Campionilor, în urma victoriei obținute cu 1-0, gol marcat de Pantelis Kapetanos. În data de 19 septembrie 2012 echipa din Cluj s-a deplasat, la Braga unde prin golurile marcate de Rafael Bastos, echipa a obținut primele trei puncte în grupă, în prima etapă. În etapa următoare chiar dacă CFR prin Kapetanos, a deschis scorul la Cluj în meciul cu Manchester United Van Persie a marcat două goluri, aducând victoria echipei engleze. În etapa a treia în meciul cu Galatasaray, CFR a remizat, după un meci în care CFR a jucat în inferioritate numerică din minutul 28. În retur la Cluj, Galatasaray a câștigat prin cele trei goluri marcate de golgeterul echipei turce în Champions League, Burak Yılmaz, golul de onoare pentru CFR fiind marcat de Modou Sougou. În penultima etapă CFR a susținut la Cluj returul cu echipa Sporting Braga, meci câștigat de echipa din Cluj cu trei la unu prin golurile lui Rui Pedro, prin această victorie echipa CFR Cluj își asigura locul trei în grupă și totodată calificarea în Europa League. În data de 5 decembrie a avut loc ultima etapă din grupa H, CFR Cluj s-a impus în meciul cu Manchester United prin golul lui L. Alberto, după cele șase etape, CFR Cluj a obținut 10 puncte, dar Galatasaray a învins pe Braga cu doi la unu în ultima etapă, fapt ce a dus la calificarea de pe locul doi al echipei din Istanbul. Echipa CFR Cluj a obținut până acum cel mai bun rezultat al unei echipe românești în Champions League, o competiție care are acest nume și există în acest format din 1992. CFR Cluj este totodată și prima echipă din România care învinge pe Manchester United pe Old Trafford, echipă antrenată pe atunci de legendarul Sir Alex Ferguson. CFR Cluj își continuă parcursul european din acel sezon jucând în șaisprezecimile Europa League, tur în care s-a calificat în premieră, aparținând de așa-numita "Primăvară Europeană", unde întâlnește echipa italiană Internazionale Milano. După un tur 2-0 în Italia și un retur 0-3 pe teren propriu, CFR este eliminată de Inter Milano cu scorul general de 0-5. Paralel cu rezultatele din cupele europene, CFR Cluj are o prestație dezamăgitoare în campionat, care îi asigură doar locul 9 la finalul sezonului 2012-2013. Totodată, "feroviarii" pierd Cupa României în fața Petrolului Ploiești, ratând, astfel, ocazia de a participa în Europa League din postura de deținătoare a trofeului.

Dezamăgiți de rezultatele din campionat, la începutul sezonului 2013-2014 oficialii din Gruia îl aduc pe Mircea Rednic pe banca tehnică a clubului, în scopul obținerii unui nou titlu de campioană. Însă, după evoluția modestă din primele patru etape, Rednic este demis, iar Petre Grigoraș îi ia locul în funcția de antrenor. La sfârșitul etapei a XIX-a, CFR ocupa locul 7 cu 28 de puncte, însă Petre Grigoraș este demis la rândul său, antrenor fiind numit Vasile Miriuță. Sub comanda acestuia, feroviarii clujeni termină ediția de campionat 2013-2014 pe locul 6, ocupând în extremis ultimul loc de Europa League datorită insolvenței declarate de către ocupanta locului 4, FC Dinamo București și a neobținerii licenței pe criterii financiare de către ocupanta locului 5, FC Vaslui.

2014-2016[modificare | modificare sursă]

În returul ediției de campionat 2013-2014, clubul începe să se confrunte cu probleme financiare, înregistrând restanțe salariale către jucători și obținând la limită licență pentru sezonul următor al Ligii I. La data de 22 mai 2014, în cadrul unei conferințe de presă, Arpad Paszkany își anunță retragerea din cadrul clubului, prin cesionarea acțiunilor sale deținute în calitate de persoană fizică către un SA cu 29 de acționari. Ricardo Cadú, cel mai emblematic jucător din istoria modernă a CFR-ului, și-a anunțat la data de 17 mai 2014 despărțirea pe cale amiabilă de clubul feroviar. În Europa League, după o calificare chinuită cu Jagodina, CFR a fost eliminată în turul 3 de Dinamo Minsk dupa 0–2 în Gruia și 0–1 în Belarus.

CFR a început ediția de campionat 2014-2015 în mod fulminant, terminând turul pe locul 2, la câteva puncte în spatele Stelei, dar problemele financiare au dus la declanșarea procedurii de intrare în insolvență a clubului. Dupa ce a eșuat în plata datoriilor către cinci foști jucători ai echipei, CFR a fost penalizată cu 24 de puncte de către Federația Română de Fotbal, penalizare care i-a plasat direct pe locul 18; prin urmare, mulți jucători au părăsit clubul. CFR a apelat decizia Federației la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, iar în mai 2015, TAS a decis anularea penalizării. CFR a terminat campionatul pe locul 3.

În 2016, CFR a câștigat la penalty-uri, pentru a patra oară, Cupa României în fața celor de la Dinamo, dar nu a putut participa în Europa League din cauza insolvenței.

2017-2020[modificare | modificare sursă]

La începutul anului 2017, omul de afaceri clujean Marian Băgăcean a cumpărat 62% din acțiunile clubului; infuzia masivă de capital, în valoare de peste 5 milioane de euro, a fost suficientă pentru ca CFR să își plătească datoriile și să reușească ieșirea din insolvență în luna mai a aceluiași an, devenind a doua echipă din România, după Dinamo, care evită falimentul în urma declanșării procedurii de reorganizare. În paralel cu redresarea financiară, CFR a avut un sezon bun cu Vasile Miriuță pe banca tehnică, reușind calificarea în play-off și clasarea pe locul 4 la finalul campionatului.

La începutul sezonului 2017-2018, oficialii din Gruia îl aduc pe Dan Petrescu pe banca tehnică, întreprinzând în același timp și o campanie ambițioasă de transferuri, cu scopul calificării în play-off și al revenirii în cupele europene după trei ani de absență. Cu Petrescu la cârma echipei, CFR Cluj câștigă titlul de campioană pentru a patra oară în istorie, după o pauză de 6 ani, la un an după ieșirea din insolvență.

După ce Dan Petrescu a anunțat că va pleca de la echipă, înlocuitor al acestuia a fost adus Edward Iordănescu, însă pentru o scurtă perioadă de timp, reușind să câștige Supercupa României 2018, dar această cupă a fost eclipsată de eliminările din Liga Campionilor în fața lui Malmö FF (scor 1-2 la general), și a celei din Play-off-ul Europa League în fața luxemburghezilor de la F91 Dudelange (scor general 2-5), o eliminare catalogată de Gazeta Sporturilor drept „cea mai mare rușine din istoria fotbalului românesc”.[7] Astfel Toni Conceição a preluat cârma echipei și a reușit rezultate bune cu echipa până în martie 2019, când Dan Petrescu a revenit din nou la CFR. Pe 12 mai 2019, după victoria 1-0 împotriva Universității Craiova, CFR a câștigat titlul pentru a doua oară consecutiv, și pentru a cincea oară în istorie.

Atmosfera cu Sevilla de pe Stadionul Dr. Constantin Rădulescu, meci încheiat 1-1

Începutul sezonului 2019-2020 a fost unul destul de dezamăgitor: pierderea Supercupei României în fața lui Viitorul, o înfrângere în deplasare în turul I preliminar al Ligii Campionilor în fața celor de la Astana cu 0-1, și un egal cu Politehnica Iași în campionatul intern. Însă aceste rezultate au fost doar un impas trecător. CFR a întors scorul în returul cu Astana și a fost la un pas să ajungă în grupele celei mai titrate competiții din Europa după ce a trecut de Maccabi Tel Aviv și Celtic Glasgow, oprindu-se însă în play-off în fața celor de la Slavia Praga cu scorul general de 0-2. Această eliminare însemna că CFR va evolua în grupele Europa League alături de SS Lazio, Celtic (echipa pe care a eliminat-o în preliminariile Ligii Campionilor), și Rennes. Datorită programului încărcat, cu meciuri interne și europene, Dan Petrescu a fost nevoit să folosească două echipe: o echipă secundară pentru meciurile din campionat, și echipa de bază pentru meciurile din cupele europene. Însă, acest lucru nu a fost un impediment deoarece Alb-Vișiniii reușeau să domine campionatul intern. În grupele Europa League, CFR a continuat parcursul fantastic acumulând 12 puncte (un nou record pentru o echipă din România) după ce i-a învins pe Lazio (scor 2-1), Celtic (scor 2-0), și Rennes de două ori (scor 1-0 în ambele meciuri), și a terminat pe locul 2 în Grupa E și s-a calificat în șaisprezecimile competiției unde a dat piept cu formația spaniolă Sevilla. După 1-1 la Cluj, și 0-0 la Sevilla (după ce clujenii au avut un gol anulat în minutul 87 pentru un henț), CFR a fost eliminată din competiție datorită golului din deplasare marcat de spanioli, Sevilla reușind mai târziu să câștige competiția. În campionat, CFR a terminat sezonul regular pe primul loc cu 52 de puncte și începea play-off-ul cu 26 de puncte, cu 3 peste formația de pe locul 2, Universitatea Craiova. Pe data de 12 martie 2020, Liga Profesionistă de Fotbal a decis suspendarea tuturor jocurilor aferente competițiilor oficiale organizate de FRF, LPF și AJF/AMFB, din cauza pandemiei de coronavirus, iar CFR avea un avans de 4 puncte peste Craiova.[8] După o pauză de 3 luni, jocurile au fost reluate pe 13 iunie. CFR a avut un început stângaci, pierzând meciul direct cu Craiova (scor 2-3), iar oltenii preluau conducerea campionatului, având un punct peste CFR cu două etape înainte de final. Datorită unui focar de coronavirus apărut la Astra Giurgiu, oltenii nu au mai putut juca meciul cu giurgiuvenii programat în etapa a IX-a din play-off și rămâneau cu 44 de puncte în clasament, în timp ce clujenii aveau 46 de puncte după ce au efectuat cele nouă meciuri. Ultima partidă din play-off fiind chiar disputa dintre Craiova și CFR, ea s-a disputat în condiții nemaîntâlnite. Deoarece oltenii rămâneau cu un meci în minus, iar jucarea restanței cu Astra era imposibilă, FRF a decis ca partida Universitatea Craiova-CFR Cluj să se dispute ca o finală, astfel că echipa care va câștiga meciul va cuceri titlul, iar dacă va fi egalitate după timpul regulamentar, se vor juca prelungiri și, eventual, se vor executa lovituri de departajare. Însă, după un început bun al Craiovei, marcând primul gol al meciului în minutul 10, CFR a revenit și a câștigat cu 3-1, reușind astfel să câștige cel de-al treilea titlu consecutiv, și al șaselea din istorie.

Coeficientul UEFA și FIFA[modificare | modificare sursă]

Coeficientul UEFA este utilizat la tragerea la sorți a competițiilor continentale organizate de Uniunea Asociațiilor Europene de Fotbal. Pe baza performanței cluburilor la nivel european timp de cinci sezoane, acest coeficient este calculat folosind un sistem de puncte și este stabilit un clasament. La sfârșitul sezonului 2018-2019, CFR Cluj se afla pe locul două sute optzeci și opt. Actualizat la 26 februarie 2021:[9]

Clasament UEFA 2020-2021
Rang Club Coeficient
93 Belarus FC BATE Borisov 17.500
94 Austria Rapid Viena 17.000
95 Turcia Galatasaray SK 17.000
96 România CFR Cluj 16.500
97 Polonia Legia Varșovia 16.500
98 Norvegia Molde FK 15.000
99 Ucraina Zarea Luhansk 15.000

Acesta este clasamentul mondial al cluburilor realizat de FootballDatabase. Actualizat la 21 februarie 2021:[10]

Clasament FIFA 2021
Rang Club Puncte
94 Serbia FK Partizan 1616
95 Turcia Beșiktaș JK 1616
96 Estonia Nõmme Kalju FC 1614
97 România CFR Cluj 1614
98 Spania CD Leganés 1612
99 Anglia Southampton FC 1611
100 Argentina Vélez Sársfield 1611

Palmares și statistici[modificare | modificare sursă]

Titluri și trofee[modificare | modificare sursă]

România Competiții naționale Uniunea Europeană Competiții internaționale

Finale[modificare | modificare sursă]

Finale jucate de CFR Cluj în Cupele Naționale
Cupa României
Câștigătoare Pierdantă
Anul Scor Adversar Anul Scor Adversar
2008 600px Culori CFR.svg CFR Cluj 2 - 1 600px Culori Unirea LAN.svg Unirea Urziceni 2013 600px Culori CFR.svg CFR Cluj 0 - 1 Yellow flag with blue-yellow-blue shield.svg Petrolul Ploiești
2009 3 - 0 600px Bianco e Nero (Bordato).png FC Timișoara
2010 0 - 0(5-4) 600px Culori Vaslui.png FC Vaslui
2016 2 - 2(5-4) 600px Culori DinB LAN.svg Dinamo București
Supercupa României
Câștigătoare Pierdantă
Anul Scor Adversar Anul Scor Adversar
2009 600px Culori CFR.svg CFR Cluj 1 - 1(3-2) 600px Culori Unirea LAN.svg Unirea Urziceni 2012 600px Culori CFR.svg CFR Cluj 2 - 2(2-4) 600px Culori DinB LAN.svg Dinamo București
2010 2 - 2(2-0) 600px Culori Unirea LAN.svg Unirea Urziceni 2016 0 - 1 600px trisection vertical Black White.svg Astra Giurgiu
2018 1 - 0 600px Culori Craiova LAN.svg Universitatea Craiova 2019 0 - 1 Blue flag with black circle and white V.svg Viitorul Constanța
2020 0 - 0(4-1) 600px FCSB colors.svg FCSB

CFR Cluj în cupele europene[modificare | modificare sursă]

Cupa UEFA Intertoto 2005
Turul 1
CFR Ecomax Cluj 600px Culori CFR.svg 3-2 Lituania FK Vėtra
FK Vėtra Lituania 1-4 600px Culori CFR.svg CFR Ecomax Cluj
Turul 2
CFR Ecomax Cluj 600px Culori CFR.svg 1-0 Spania Athletic Club
Athletic Club Spania 1-0 600px Culori CFR.svg CFR Ecomax Cluj
Turul 3
CFR Ecomax Cluj 600px Culori CFR.svg 1-1 Franța AS Saint-Étienne
AS Saint-Étienne Franța 2-2 600px Culori CFR.svg CFR Ecomax Cluj
Semifinale
FK Žalgiris Vilnius Lituania 1-2 600px Culori CFR.svg CFR Ecomax Cluj
CFR Ecomax Cluj 600px Culori CFR.svg 5-1 Lituania FK Žalgiris Vilnius
Finala
CFR Ecomax Cluj 600px Culori CFR.svg 1-1 Franța RC Lens
RC Lens Franța 3-1 600px Culori CFR.svg CFR Ecomax Cluj

Cupa UEFA 2007/08
Turul 2
CFR Cluj 600px Culori CFR.svg 1-3 Cipru Anorthosis Famagusta FC
Anorthosis Famagusta FC Cipru 0-0 600px Culori CFR.svg CFR Cluj
Liga Campionilor 2008/09
Faza grupelor
AS Roma Italia 1-2 600px Culori CFR.svg CFR Cluj
CFR Cluj 600px Culori CFR.svg 0-0 Anglia Chelsea FC
FC Girondins de Bordeaux Franța 1-0 600px Culori CFR.svg CFR Cluj
CFR Cluj 600px Culori CFR.svg 1-2 Franța FC Girondins de Bordeaux
CFR Cluj 600px Culori CFR.svg 1-3 Italia AS Roma
Chelsea FC Anglia 2-1 600px Culori CFR.svg CFR Cluj
Europa League 2009/10
Play-off
FK Sarajevo Bosnia și Herțegovina 1-1 600px Culori CFR.svg CFR Cluj
CFR Cluj 600px Culori CFR.svg 2-1 Bosnia și Herțegovina FK Sarajevo
Faza grupelor
CFR Cluj 600px Culori CFR.svg 2-0 Danemarca FC København
PSV Eindhoven Țările de Jos 1-0 600px Culori CFR.svg CFR Cluj
AC Sparta Praha Cehia 2-0 600px Culori CFR.svg CFR Cluj
CFR Cluj 600px Culori CFR.svg 2-3 Cehia AC Sparta Praha
FC København Danemarca 2-0 600px Culori CFR.svg CFR Cluj
CFR Cluj 600px Culori CFR.svg 0-2 Țările de Jos PSV Eindhoven
Liga Campionilor 2010/11
Faza grupelor
CFR Cluj 600px Culori CFR.svg 2-1 Elveția FC Basel 1893
AS Roma Italia 2-1 600px Culori CFR.svg CFR Cluj
FC Bayern München Germania 3-2 600px Culori CFR.svg CFR Cluj
CFR Cluj 600px Culori CFR.svg 0-4 Germania FC Bayern München
FC Basel 1893 Elveția 1-0 600px Culori CFR.svg CFR Cluj
CFR Cluj 600px Culori CFR.svg 1-1 Italia AS Roma
Liga Campionilor 2012/13
Turul 3 preliminar
CFR Cluj 600px Culori CFR.svg 1-0 Cehia FC Slovan Liberec
FC Slovan Liberec Cehia 1-2 600px Culori CFR.svg CFR Cluj
Play off
FC Basel 1893 Elveția 1-2 600px Culori CFR.svg CFR Cluj
CFR Cluj 600px Culori CFR.svg 1-0 Elveția FC Basel 1893
Faza grupelor
SC Braga Portugalia 0-2 600px Culori CFR.svg CFR Cluj
CFR Cluj 600px Culori CFR.svg 1-2 Anglia Manchester United FC
Galatasaray AȘ Turcia 1-1 600px Culori CFR.svg CFR Cluj
CFR Cluj 600px Culori CFR.svg 1-3 Turcia Galatasaray AȘ
CFR Cluj 600px Culori CFR.svg 3-1 Portugalia SC Braga
Manchester United FC Anglia 0-1 600px Culori CFR.svg CFR Cluj
Europa League 2012/13
Șaisprezecimi
FC Internazionale Milano Italia 2-0 600px Culori CFR.svg CFR Cluj
CFR Cluj 600px Culori CFR.svg 0-3 Italia FC Internazionale Milano
Europa League 2014/15
Turul 2
CFR Cluj 600px Culori CFR.svg 0-0 Serbia FK Jagodina
FK Jagodina Serbia 0-1 600px Culori CFR.svg CFR Cluj
Turul 3
CFR Cluj 600px Culori CFR.svg 0-2 Belarus FC Dinamo Minsk
FC Dinamo Minsk Belarus 1-0 600px Culori CFR.svg CFR Cluj
Liga Campionilor 2018/19
Turul 2 preliminar
CFR Cluj 600px Culori CFR.svg 0-1 Suedia Malmö
Malmö Suedia 1-1 600px Culori CFR.svg CFR Cluj
Europa League 2018/19
Turul 3
Alashkert Armenia 0-2 600px Culori CFR.svg CFR Cluj
CFR Cluj 600px Culori CFR.svg 5-0 Armenia Alashkert
Play-off
F91 Dudelange Luxemburg 2-0 600px Culori CFR.svg CFR Cluj
CFR Cluj 600px Culori CFR.svg 2-3 Luxemburg F91 Dudelange
Liga Campionilor 2019/20
Turul 1
Astana Kazahstan 1-0 600px Culori CFR.svg CFR Cluj
CFR Cluj 600px Culori CFR.svg 3-1 Kazahstan Astana
Turul 2
CFR Cluj 600px Culori CFR.svg 1-0 Israel Maccabi Tel Aviv
Maccabi Tel Aviv Israel 2-2 600px Culori CFR.svg CFR Cluj
Turul 3
CFR Cluj 600px Culori CFR.svg 1-1 Scoția Celtic
Celtic Scoția 3-4 600px Culori CFR.svg CFR Cluj
Play-off
CFR Cluj 600px Culori CFR.svg 0-1 Cehia Slavia Praga
Slavia Praga Cehia 1-0 600px Culori CFR.svg CFR Cluj
UEFA Europa League 2019/20
Faza grupelor
CFR Cluj 600px Culori CFR.svg 2-1 Italia S.S. Lazio
Celtic Scoția 2-0 600px Culori CFR.svg CFR Cluj
Stade Rennais Franța 0-1 600px Culori CFR.svg CFR Cluj
CFR Cluj 600px Culori CFR.svg 1-0 Franța Stade Rennais
S.S. Lazio Italia 1-0 600px Culori CFR.svg CFR Cluj
CFR Cluj 600px Culori CFR.svg 2-0 Scoția Celtic
Șaisprezecimi
CFR Cluj 600px Culori CFR.svg 1-1 Spania Sevilla FC
Sevilla FC Spania 0-0 600px Culori CFR.svg CFR Cluj
Liga Campionilor 2020/21
Turul 1
Floriana FC Malta 0-2 600px Culori CFR.svg CFR Cluj
Turul 2
CFR Cluj 600px Culori CFR.svg 2-2 Croația Dinamo Zagreb
UEFA Europa League 2020/21
Turul 3
Djurgårdens IF Suedia 0-1 600px Culori CFR.svg CFR Cluj
Play-off
CFR Cluj 600px Culori CFR.svg 3-1 Finlanda KuPS Kuopio
Faza grupelor
ȚSKA Sofia Bulgaria 0-2 600px Culori CFR.svg CFR Cluj
CFR Cluj 600px Culori CFR.svg 1-1 Elveția Young Boys
AS Roma Italia 5-0 600px Culori CFR.svg CFR Cluj
CFR Cluj 600px Culori CFR.svg 0-2 Italia AS Roma
CFR Cluj 600px Culori CFR.svg 0-0 Bulgaria ȚSKA Sofia
Young Boys Elveția 2-1 600px Culori CFR.svg CFR Cluj

Bilanț general[modificare | modificare sursă]

UEFA Champions League:

Apariții Jucate Victorie Egal Înfrângere GM GP
7 34 13 7 14 42 44

Cupa UEFA/UEFA Europa League:

Apariții Jucate Victorie Egal Înfrângere GM GP
7 36 12 7 17 33 44

Cupa UEFA Intertoto:

Apariții Jucate Victorie Egal Înfrângere GM GP
1 10 5 3 2 20 13

Total:

Apariții Jucate Victorie Egal Înfrângere GM GP
15 80 30 17 33 95 101

CFR II și centrul de copii[modificare | modificare sursă]

Pentru mai multe detalii, vedeți Academia Internațională CFR 1907 Cluj.

Pe lângă echipa mare, clubul deține o a doua echipă, CFR Cluj II, care este înscrisă în campionatul de seniori, în Liga a III-a . Echipa aparține academiei clubului și este compusă din cei mai promițători tineri de acolo.

Academia CFR este un proiect inițiat în 2013 în parteneriat cu Genova International School of Soccer.

Suporteri[modificare | modificare sursă]

Printre poreclele date atât suporterilor cât și jucătorii echipei CFR Cluj sunt feroviarii și alb-vișinii. Suporterii CFR Cluj sunt menționați încă din anii 1910, perioadă în care clubul a avut numeroși simpatizanți atât între populația maghiară din Cluj-Napoca, cât și între lucrătorii feroviari, echipa fiind reprezentanta orașului Cluj-Napoca în fotbalul din Regatul Ungariei în perioada în care Transilvania a fost parte a Imperiului Austro-Ungar, însă a atras antipatia majorității românești, care a preferat să susțină echipa fondată în 1919, Universitatea Cluj.

După înscrierea în campionatul românesc, galeria CFR, formată în continuare din unguri, suporterii fostei KVSC, au intrat în conflict cu cei ai Universității, primul mare conflict între cele doua echipe având loc în anul 1924, când stadionul a fost evacuat din cauza luptelor între suporteri, într-un meci în care Universitatea s-a impus cu 2-1. În urma promovării în premiera a CFR Cluj în Divizia A în 1969, s-a reaprins rivalitatea contra lui "U", CFR fiind a doua cea mai susținută echipă din Cluj, iar un episod semnificativ a fost în anul 1975, când cele doua rivale au retrogradat braț la braț în Divizia B.

La începutul anilor '2000, fenomenul ultras a început să pătrundă și în peluza CFR-ului. În 2002, an în care echipa promova în B, se înființează „Commando Gruia“, grupare formată din suporteri insensibili la performanțele slabe ale echipei, dar pe masura parcursului CFR în sezonul 2002-2003, aceasta evoluează într-o adevărată grupare. În 2004, în urma revenirii în Divizia A dupa o pauză de 28 de ani, numărul de membrii a crescut semnificativ, perioadă în care gruparea s-a divizat, apărând sub-grupari de genul „Camorra“, „Mad Boys Ultras Commando Gruia“ și „KVSC“, ultima grupare fiind dominată de suporteri de naționalitate maghiară. Cele mai noi facțiuni apărute în peluza CFR sunt "Fidelis" și "Äblaze" în 2006. În 2015 și-a făcut apariția o nouă brigadă în Peluza Vișinie pe nume "Pride 1907" aceștia fiind tineri cu vârstele cuprinse între 19 și 22 de ani. Foarte recent a mai apărut o grupare de ultrași în tribunele CFR-ului pe nume "Frânarii " ei sunt ex membrii Juvenes și Nostra Familia, ultima brigadă fiind capturată de către dinamoviști după un meci disputat între cele două echipe.

Suporterii CFR au o au o rivalitate mai recentă, pe plan local cu suporterii echipei Universitatea Cluj. Între cele două tabere au avut loc numeroase incidente soldate de cele mai multe ori cu răniți.[11] Pe plan național cea mai mare rivalitate este cu echipa FCSB. Alte galerii cu care au mai existat relații conflictuale sunt cele ale echipei Dinamo București, Poli Timișoara și Universitatea Craiova.

Lotul actual[modificare | modificare sursă]

La .
Nr. Poziție Jucător
55 Brazilia F Paulo Vinícius de Souza Nascimento
45 România M Mário Camora
27 România M Alexandru Chipciu
4 România F Cristian Manea
7 România M Alexandru Păun
18 România M Valentin Costache
28 România M Ovidiu Hoban
11 Franța M Michael Pereira
3 România F Andrei Burcă
12 Polonia P Grzegorz Sandomierski
8 Croația M Damjan Đoković
9 Algeria A Billel Omrani
13 România F Denis Ciobotariu
34 România P Cristian Bălgrădean
Nr. Poziție Jucător
România M Nicolae Carnat
74 România P Ionuț Rus⁠(d)
16 Bosnia și Herțegovina F Mateo Sušić⁠(d)
94 România M Cătălin Itu
22 Croația A Gabriel Debeljuh
6 Portugalia M Luís Aurélio⁠(d)
92 Franța F Mike Cestor⁠(d)
Brazilia M William Soares da Silva⁠(d)
România M Cristian Paleoca⁠(d)
10 România M Ciprian Deac
99 Venezuela A Mario Rondón
89 România P Otto Hindrich⁠(d)
Grecia F Yannis Kontoes⁠(d)
România F Iasmin Latovlevici

Jucători împrumutați[modificare | modificare sursă]

Nr. Poziție Jucător
România   Cătălin Golofca (la Sepsi OSK Sfântu Gheorghe)
România   Mihai Butean (la CS Gaz Metan Mediaș)
România   Alexandru Pașcanu (la Sociedad Deportiva Ponferradina⁠(d))
România   Claudiu Petrila (la Sepsi OSK Sfântu Gheorghe)
Nr. Poziție Jucător
România   Răzvan Andronic⁠(d) (la Academica Clinceni)
România   Alin Fica⁠(d) (la Fotbal Comuna Recea)
Republica Moldova   Gheorghe Gondiu⁠(d) (la SCM Gloria Buzău)
Spania   Jesús Fernández Collado (la Sepsi OSK Sfântu Gheorghe)


Echipa tehnică[modificare | modificare sursă]

Foști jucători și antrenori[modificare | modificare sursă]

Foști Antrenori[modificare | modificare sursă]


Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ https://www.frfotbal.ro/echipa.php?id=2425. Accesat în .  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 2. ^ CFR CLUJ ESTE CAMPIOANA ROMANIEI!
 3. ^ Cantor Zoltan, Ciprian Rus, 100% CFR. Centenarul unui vis, Cluj, Editura Eikon, 2011
 4. ^ Ei sunt copiii Clujului! Vezi cum arată 11-le ideal din toate timpurile format din jucătorii crescuți de U și CFR, Cristian Aszalos, 12 aprilie 2011, prosport.ro
 5. ^ CFR a primit de la UEFA de aproape 3 ori mai mulți bani decât Porto, câștigătoarea EL! Ar fi putut să-și facă SUPER ECHIPĂ! Cât a primit Steaua, 16 august 2011, prosport.ro
 6. ^ Tragerea la sorți din 10 august 2012.
 7. ^ „CFR CLUJ - DUDELANGE 2-3 // 5 motive pentru care "dubla" CFR - Dudelange este cea mai mare rușine din istoria fotbalului românesc”. Accesat în . 
 8. ^ „CASA Liga 1 se închide până în 31 martie!”. Accesat în . 
 9. ^ „UEFA Team Ranking 2021”. kassiesa.home.xs4all.nl. Accesat în . 
 10. ^ „World Football / Soccer Clubs Ranking”. Accesat în . 
 11. ^ [http://ziuadecj.realitatea.net/sport/soc-si-groaza-la-cluj--42570.html "Șoc și groază la Cluj"], ziuadecj.ro.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

 • Cantor Zoltan, Ciprian Rus, 100% CFR. Centenarul unui vis, Cluj, Editura Eikon, 2011
 • Cantor Zoltan, Ciprian Rus, Vestiarul campionilor, Cluj, 233 pag., Editura Eikon, 2012 [1]

Alte cluburi de fotbal din Cluj-Napoca[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Suporteri celebri[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]