„Dacă nu-ți convine cum arată Wikipedia, vino aici și schimb-o. Fii parte din schimbarea pe care vrei să o vezi!”
„Apropo, bibliotecarii Wikipedia sunt un bun exemplu, despre ce poate însemna să încerci să fii parte din ceea ce dorești să schimbi!”
“
Adesea oamenii sunt prostiți sa creadă că, la corupție și la erodarea valorilor pe care le are fiecare, nu există scăpare decat în extremism.
”
— Someone
“
Noilor generații de tineri nu e suficient să le spui că X e un lucru rău și ălălat numit Y e ok, fiindcă îți dau cu flit imediat. Habar nu am, poate așa ar fi făcut și generația mea dacă asupra ei nu s-ar fi acționat constant și cu tendință, timp îndelungat. Ideea e că indiferent de ce spui acum unuia mai tânăr care a ieșit din paradigma istorică a societății post-război și a efectelor sale generaționale (au trecut totuși din 1945 peste trei sferturi de secol...), trebuie să-i furnizezi suficiente informații, precum și material de analiză. Generațiiile cărora eu unul, le aparțin, au fost ultimele care au intrat în contact cu martorii oculari ai epocii respective, drept care ce vine după ele nu mai are reflexia apelului la autoritatea celor care au cunoscut epoca, sau dacă măcar nu au cunoscut-o au trăit din plin efectele ei ulterioare. De aceea e important să se explice de ce și cum, altfel majoritatea cititorilor de acum și a celor care vor urma se vor orienta după cine a colorat mai bine peisajul și eventual după o culoare mai stridentă ori mai roz. Nu în ultimul rând, educația politică (sună atât de rău fiindcă pe meleagurile astea a fost demonetizată de comunism ...) democratică și incluzivă (încă) lipsește la o bună parte din populație. De aceea e foarte simplu sub masca unor afirmații care simulează apelul la imagini romantice și apelează la repetarea ca papagalul a unor cuvinte cheie, să induci în eroare mase mari desprinse temporal de realitatea și de învățăturile traumelor istorice.
”
— Myself
“
Nu în ultimul rând, anumite bătălii se pot pierde pentru că, în fapt nu sunt duse niciodată, iar în ce privește lupta dusă cu tendințele extreme, una dintre probleme e că nimeni nu îi întreabă pe cei care le susțin unde vor să ajungă, adică în speță ce vor să facă concret. De aceea ei își păstrează o imagine romantică, pentru că nu îi contrazice nimeni atunci când se dau drept persecutați pe niște motive vagi. Când susții extremele e simplu să repeți ca papagalul niște cuvinte cheie, dificultatea apărând când trebuie să răspunzi la niște întrebări concrete, gen cine te persecută de fapt și ce ai face dacă nu ai fi persecutat. În contrapondere cu aceste aspecte însă fanatismul, a cărui apariție este stimulată în societate de anumite personaje, rămâne în mod definitoriu, cel mai periculos.