Sari la conținut

Wikipedia:Serii de articole

 Această pagină este protejată sporit pe termen nelimitat pentru a preveni vandalismul.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Îndrumări Wikipedia
vedeți și listă de politici
Conținut
Autobiografii
Nu include copii ale surselor primare
Dezambiguizare
Nonsens evident
Clasificare
Subpagini
Categorii, liste și formate de navigare
Liste
Categorii
Editare
Fii curajos
Construiește rețeaua
Descrie modificările
Mărimea articolului
Discuții
Ghid pentru paginile de discuții
Semnătură
Fii pentru ajungerea la un consens
Comportament
Wikiquette
Profanitate
Nu distruge Wikipedia pentru o argumentație personală
Nu speria noii veniți
Semnează mesajele lăsate pe paginile de discuții
Pagina de utilizator
Pentru ghidarea stilului (nu pentru îndrumare)
vedeți și Manual de stil
Comenzi rapide:
WP:SA
WP:SDA

Prin serie de articole se înțelege în contextul acestei pagini un număr de articole noi, de regulă cioturi, cu format similar și pe o temă comună (de exemplu „orașe din Spania”). Seriile de articole sunt în general generate cu ajutorul unor roboți, dar aceleași reguli se aplică și celor create manual.

La Wikipedia în limba română pot fi create serii de articole numai după aprobarea comunității, obținută la pagina Wikipedia:Serii de articole/Propuneri. Realizatorul seriei trebuie să prezinte formatul comun al articolelor din serie și datele individuale ce urmează a fi incluse, pentru ca utilizatorii să aibă posibilitatea de a corecta formatul, de a verifica datele, de a propune completări și îmbunătățiri etc. Seriile create fără aprobarea comunității riscă să fie șterse.

Justificare

Spre deosebire de articolele individuale, pe care utilizatorii le pot iniția și dezvolta liber, seriile de articole cer mai multă precauție, pentru că greșelile se corectează mult mai greu — dacă realizatorul seriei nu îndreaptă neajunsurile singur, acest efort revine celorlalți contribuitori; chiar și simpla ștergere a unui număr mare de articole consumă timp prețios. Ca urmare, înainte de crearea unei serii de articole este necesară o discuție cu membrii comunității pentru a stabili dacă articolele sunt adecvate din mai multe puncte de vedere: subiect, informații conținute, surse utilizate, formularea textului, aspect și utilizarea adecvată a facilităților oferite de limbajul MediaWiki.

Cum se creează o serie de articole

O serie de articole are două aspecte principale:

  • cadrul fix, comun pentru toate articolele din serie, care cuprinde formularea propriu-zisă a textului și elementele de wikizare;
  • o serie de informații individuale despre fiecare subiect din serie, care urmează să fie inserate în structura fixă.

De exemplu, în cazul unei serii de articole despre orașe din Spania, cadrul fix este reprezentat de furmularea „[O] este un oraș din Spania, situat în provincia [P]. În anul [A] populația orașului era de [L] locuitori.” Informațiile individuale sunt acele detalii care se introduc în pozițiile [O], [P], [A] și [L].

Generarea articolelor se poate face fie total automat (cu un robot, direct în paginile Wikipediei), fie semiautomat (cu un program care generează textul wikizat al fiecărui articol în calculatorul utilizatorului, urmând ca acesta să copieze manual textul la Wikipedia), fie complet manual. Din punctul de vedere al aprobării seriei nu contează procedura aleasă.

Propunerea unei serii de articole

Propunerea unei serii trebuie să se bazeze pe lista articolelor care se dorește a fi create și pe un grafic de realizare. Lista poate fi prezentă într-un articol de tip listă, în pagina unui proiect sau chiar într-un articol. Graficul trebuie să fie realist, dar în același timp implementarea seriei nu trebuie să dureze prea mult (de exemplu, este improbabil ca 200 de articole realizate în 7 zile să se ridice la un nivel calitativ suficient).

Articolele dintr-o serie trebuie să îndeplinească cel puțin condițiile de la Wikipedia:Ciot, dar este recomandat să fie cât mai dezvoltate posibil. Înainte de a face o propunere trebuie creat un articol-model, care să includă toate informațiile disponibile despre subiectul respectiv (de exemplu despre orașele din Spania se pot adăuga informații despre populație, suprafață, coordonate geografice etc.). Propuneți apoi seria spre aprobare la Wikipedia:Serii de articole/Propuneri, urmând procedura descrisă acolo.

Serii de articole neaprobate

Dacă un utilizator a creat o serie de articole fără acceptul comunității, acestea pot fi propuse pentru ștergere la Wikipedia:Pagini de șters. În cazul în care propuneți spre ștergere o serie, trebuie să oferiți și o legătură spre lista completă a articolelor vizate. Discuțiile asupra ștergerii se desfășoară conform Politicii de ștergere.

Serii aprobate care nu respectă modelul

Articole dintr-o serie aprobată trebuie să conțină cel puțin la fel de multă informație ca și articolul model. Dacă se constată că la sfârșitul perioadei prevăzute în cererea de aprobare unele din articolele create conțin semnificativ mai puțină informație decât modelul (de exemplu articole despre orașe din Spania care conțin doar fraza "X este un oraș din Spania."), articolele respective pot fi șterse.