Discuție Utilizator:F.hilbert

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare


Mulțumiri[modificare sursă]

Nu știu dacă am avut ocazia să vă spun până acum, dar vă mulțumesc pentru ceea ce faceți aici. M-am inspirat în unele aspecte de la dvs. și, chiar dacă am lăsat uneori impresia că sunt supărat, am apreciat contribuțiile dvs. Continuați, vă rog. Eu m-am restrâns pe partea de cinematografie doar la Japonia și Polonia, țări a căror cinematografie a început să-mi placă tot mai mult. --Donarius (discuție) 2 februarie 2021 12:59 (EET)

@Donarius: Bună ziua și mulțumesc pentru aprecieri. Poate că la început am fost uneori iritat, deoarece chiar dacă am cunoștițe relativ bune în câteva domenii, îmi lipseau cele de utilizator al uneltelor wikipediei. Dar am trecut și peste asta și vă mulțumesc pentru îndrumările date. Fiind printre altele și un cinefil convins, nu fac între filme diferență, decât că sunt foarte bune sau mai puțin bune. Vă doresc o zi plăcută și dacă vă pot ajuta, o fac oricând cu plăcere. --F.hilbert (discuție) 2 februarie 2021 13:47 (EET)

Tiritomba[modificare sursă]

Bună seara. Aveți idee de unde provine acest clip? E cumva din filmul Un cântec străbate lumea? Bunicul meu, care a fost contemporan cu tenorul, provenea din cunoscutul oraș multicultural și a cântat ani de zile acest cântec atunci când se bărbierea. Am aflat prea târziu despre Joseph Schmidt, așa că nu am mai apucat să aflu amănunte de la bunicul meu. --Donarius (discuție) 7 februarie 2021 19:35 (EET)

@Donarius:Bună seara. Chiar că e păcat să ne scape așa ceva. Trebuie sa-l caut, am avut acest film și sper să-l găsesc și să-l „răsfoiesc”. Mulțumesc pentru legătură, nu am uitat, dar a trebuit să duc urgent tomberoanele căci tocmai a începuse să toarne cu găleata... Am să revin. O seară plăcută. --F.hilbert (discuție) 7 februarie 2021 19:53 (EET)
@Donarius: Salut. Este din filmul Wenn du jung bist, gehört dir die Welt (Când ești tânăr, lumea este a ta) la început, minutul 6:18. --F.hilbert (discuție) 8 februarie 2021 12:37 (EET)
Mulțumesc. Îl voi căuta. --Donarius (discuție) 8 februarie 2021 18:16 (EET)
@Donarius:E aici Wenn du jung bist gehoert dir die Welt 01. Vizionare plăcută! --F.hilbert (discuție) 8 februarie 2021 18:26 (EET)
Vă mulțumesc pentru legătură. O să-l vizionez spre sfârșitul săptămânii, când voi avea mai mult timp să mă bucur în liniște de el, fără telefoane și sarcini urgente. --Donarius (discuție) 8 februarie 2021 18:45 (EET)

Discipolul diavolului (film)[modificare sursă]

Salut, ai idee de vreun afiș ro. al acestui film, am văzut că era adăugat în Listă de filme străine până în 1989. --Terraflorin (discuție) 18 februarie 2021 12:09 (EET)

Apropo, Sfioasa (film din 1960) este bazat pe o povestire de Feodor Dostoievski, nu după un roman. Și anume Sfielnica.--Terraflorin (discuție) 18 februarie 2021 12:17 (EET)
@Terraflorin:Salut. Știam că am posterul, dar din păcate nu l-am găsit încă. Îl mai caut.
Ai dreptate cu povestire și nu roman, dar așa am „șablonul” și încă nu am apucat să îl modific în pagina filmului. Vezi te rog și dezambiguizarea. Dealtfel eu am pus coperta cu „Sfielnica”. De, lucrez pe mai multe planuri deodată, la o temă. Vezi și Sfioasa (film din 1969). --F.hilbert (discuție) 18 februarie 2021 13:17 (EET)
Scuze, tocmai editam și eu pe la Format:Adolf Bergunker, sper că nu am făcut mari ravagii. --Terraflorin (discuție) 22 februarie 2021 14:53 (EET)
@Terraflorin:Salut. Nicio problemă. De obicei las pe prima poziție titlul original, pentru cazul că altcineva vrea să facă pagina filmului, să știe despre ce film este vorba. Mai ales când nu există pagina regizorului cu filmografia respectivă. --F.hilbert (discuție) 22 februarie 2021 15:42 (EET)

Dublură[modificare sursă]

Categorie:Filme regizate de Aleksandr Faințimmer și Categorie:Filme regizate de Alexandr Fainzimmer. --Donarius (discuție) 2 martie 2021 17:59 (EET)

@Donarius: Am observat și eu, tocmai corectez. Mulțumesc. --F.hilbert (discuție) 2 martie 2021 18:02 (EET)
@Donarius: PS Mulțumesc de redirect. --F.hilbert (discuție) 2 martie 2021 18:28 (EET)

În cazul că aveți nevoie: bg:Георгиос Зервас. --Donarius (discuție) 12 martie 2021 18:55 (EET)

Scuze, acum am văzut că e un alt Zervas. --Donarius (discuție) 12 martie 2021 18:56 (EET)

Gojko Mitić[modificare sursă]

Salut, felicitări (și) pt. filmele în care joacă Gojko Mitić. Ai ceva pregătit și pentru Winnetou 2. Teil și Unter Geiern (filmele din 1964)? --Terraflorin (discuție) 31 martie 2021 20:14 (EEST)

@Terraflorin: Salut, am ceva pentru al doilea, dar nu e prea grozav. Nu prea am timp să scriu câte ceva la sinopsisuri. --F.hilbert (discuție) 31 martie 2021 20:35 (EEST)

Scrie ce ai, le aranjăm noi și la rezumate până la urmă.--Terraflorin (discuție) 31 martie 2021 21:20 (EEST)

@Terraflorin: Salut, am terminat deocamdată Printre vulturi (film), dacă dorești poți completa mai departe articolul. --F.hilbert (discuție) 3 aprilie 2021 13:33 (EEST)
Un afiș la Colonelul Redl? --Donarius (discuție) 3 aprilie 2021 13:36 (EEST)
@Donarius: Din păcate nu, nici la Hanussen. --F.hilbert (discuție) 3 aprilie 2021 14:10 (EEST)

Ai că ne încadrăm în secțiunea Gojko Mitici - am (re)văzut aseară primele 50 de minute din Pe urmele șoimului (până când au furat armele am văzut să zicem la rând, apoi am adormit) așa că nu am mai tradus mai departe, m-am folosit de un rezumat de la ru.wiki, aruncă o privire și acolo. --Terraflorin (discuție) 4 aprilie 2021 10:40 (EEST)

@Terraflorin: Gând la gând cu bucurie. Și eu le-am (re)văzut pe fiecare. Ia mult timp, dar e bine așa. --F.hilbert (discuție) 4 aprilie 2021 10:52 (EEST)
P.S. Încă ceva: când e vorba de un film, actor sau regizor german, caut în surse de limbă germană, la italieni în limba lor, ș.a.m.d. Cred că așa obții cele mai corecte date. --F.hilbert (discuție) 4 aprilie 2021 11:23 (EEST)
Asta dc. nu există mai multe date în engleză pe wiki, net sau cărți. Compară sinopsis-ul de la ru.wiki cu celelalte, e cel puțin de 3 ori mai mare și detaliat. --Terraflorin (discuție) 4 aprilie 2021 11:55 (EEST)

@Terraflorin: Scuză-mă că te contrazic, dar la acest film sunt de zece ori mai ample date decât în pagina rusă. Nemaivorbind de numele trecut greșit la ruși. --F.hilbert (discuție) 4 aprilie 2021 12:45 (EEST)

Pe urmele șoimului[modificare sursă]

Ai dreptate dar eu mă refeream la pagina Pe urmele șoimului, sinopsisul la ru:След Сокола e mai mare decât la de:Spur_des_Falken_(1968). În plus în textul pe care l-am adăugat Pasagerii coboară din tren și se îndreaptă spre Tanglewood, destinația finală a călătoriei lor. Pe urmele lor, este Șoimul însoțit de războinicii lor. Samuel Blake le face rost de arme indienilor... am impresia că ceva e greșit sau prea sumar, mai ales ultima propoziție. Dc. îmi amintesc Șoimul cu privire ageră a intrat într-o căruță acoperită noaptea în tabăra albilor și a luat puștile. --Terraflorin (discuție) 4 aprilie 2021 12:52 (EEST)
@Terraflorin: Așa e, uni scriu mai mult, alții mai puțin, important e să fie corect ce s-a scris. Când am dubii citesc în mai multe limbi articolele, ca să mă edific, dar nu întotdeauna am răbdare. --F.hilbert (discuție) 4 aprilie 2021 19:16 (EEST)

Anul filmului[modificare sursă]

Bună seara. Am revenit asupra ultimelor dvs. modificări cu privire la anii filmelor, deoarece anii se referă la apariția pe piață, nu la realizarea propriu-zisă (pregătiri, construire decoruri, selectare actori, filmare, dublarea vocilor la postsincron, montaj etc.). Este o convenție similară cu cea referitoare la cărți, când se evidențiază momentul publicării, nu perioada scrierii care se poate întinde pe ani de zile, sau chiar la oameni când se evidențiază momentul nașterii, nu cel al concepției. --Donarius (discuție) 8 aprilie 2021 20:11 (EEST)

Dacă nu mă înșel la polonezi sau la unguri se pune anul producției, noi punem anul premierei. Oricum lucrurile sunt mai simple la un film decât la o piesă de teatru (data scrierii, data tipăririi, data primei puneri în scenă - ultimele două pot fi în orice ordine cronologică sau una să lipsească cu desăvârșire). --Terraflorin (discuție) 19 aprilie 2021 21:57 (EEST)
Ideea e că producția unui film nu se termină odată cu încheierea filmărilor, ci continuă în laborator, în sălile de înregistrare a sunetului și muzicii, în sălile de vizionare și de ședințe unde au loc discuții cu producătorul pentru tăiere și eventual refilmare, în vizionări private cu spectatori aleși etc. Filmul este terminat definitiv odată ce este prezentat publicului larg, de aceea îl identificăm după data lansării. Până atunci nu se poate vorbi de un film, deoarece, cu excepția realizatorilor, nimeni nu l-a văzut. --Donarius (discuție) 19 aprilie 2021 22:14 (EEST)
@Donarius: Plus că producția poate dura 3 ani sau chiar 10 sau 40 de ani, atunci care mai este „anul” filmului... logic că cel al premierei. Când iese din „burtă”, la fel ca la oameni )) --Terraflorin (discuție) 19 aprilie 2021 22:23 (EEST)
@Donarius:, @Terraflorin:Bună seara la toată lumea. Scuze pentru întârziere, dar am fost ocupat de reformularea articolului Planor și editarea Planorismului plus câteva articole conexe și grafica aferentă (încă tot nu le-am terminat). Păcat că nu mulți români care au fost/sunt planoriști sunt dispuși să scrie despre aceasta, ca și la capitolul film de altfel.
Dar revenind la subiect, eu văd două lucruri diferite dar la fel de importante:
  1. anul de realizare al unui film și
  2. data premierei filmului.
Anul realizării este anul când filmul a fost editat, postsincronizat, cum ați spus și voi și poate fi dat pe „piață”. Să lăsăm bancurile cu media între anul de începere a scrierii scenariului și ultima zi de filmare Smile.png. De regulă acest an este trecut sau în genericul filmului (filmele DEFA de exemplu) sau în postgeneric, dar acestea din urmă sunt trecute de regulă cu cifre romane. Nu am întâlnit până acum în nici o documentație explicația de ce e scris așa, dar aceasta este data realizării unui film.
Data premierei este mai clară, dar poate fi o premieră la un festival, sau premiera la public. Este un caz fericit când ambele, anul realizării și premiera sunt în același an. Dacă nu ați observat, eu trec în introducerea articolului unui film anul realizării iar în caseta tehnică data premierei. În introducere am specificat de regulă realizat în anul X, premiera având loc în Y. Când este vorba de un film în a cărui titlu trebuie pentru dezambiguizare trecut (film din 19xx), pentru mine a fost evident să trec anul realizării. Nu am găsit nici un indiciu în legătură cu asta la wiki.ro, așa că este o lipsă al acestei wikipedii, ca multe altele încă. Apropo Florin, poți să treci în lista ta și filmul Ivan cel Groaznic (film) a cărui a doua serie a fost „născută” la zece ani după ce a decedat regizorul. Pe mâine. --F.hilbert (discuție) 20 aprilie 2021 22:52 (EEST)
Nu e lista mea, dar Ivan e la 10 ani, până acolo mai sunt de adăugat 4 filme cu 13 ani, 3 cu 12 ani, ai observat că am creat tabelul sortat inițial după nr. de ani; nu alfabetic ca la englezi (cu toate că în titlu zic ei că e listă [sortată] după timp)... Oricine poate adăuga însă. După și cum eu mi-am băgat nasu' pe la lista „ta” cu filme înainte de 1989. Cât despre anul filmului să ne uităm în buletin la ce se referă data nașterii, în ziua aceea deja organele, celulele etc. funcționează de luni de zile. Se poate face convenția neobligatorie următoare: pt. un film produs mai mult de 2 ani să scriem X este un film produs în 19xx-19xy care a avut premiera în 19xz. Premiera e premieră, nu contează la festival sau la public; se pune prima dată; festivalul tot public are, chiar dacă e format doar din portarul care aruncă un ochi prin gaura cheii și din proiecționistul care ațipește. --Terraflorin (discuție) 21 aprilie 2021 08:29 (EEST)
@Terraflorin:Și tu sau oricine altcineva sunteți oricând bineveniți pe pagina cu filme înainte de 1989. Am văzut lista cu tabelul sortat și zic e foarte bine cum l-ai sortat pentru că aici este important numărul de ani, nu ordinea cronologică sau alfabetică. În legătură cu convenția neobligatorie și eu am spus la fel, așa am făcut și până acuma. --F.hilbert (discuție) 21 aprilie 2021 10:40 (EEST)

Orizontul pierdut[modificare sursă]

Adăugați, vă rog, o sursă pentru titlul românesc al filmului. --Donarius (discuție) 19 aprilie 2021 21:51 (EEST)

@Donarius:Vedeți Liv Ullmann sub filmografie, plus la Charles Jarrott și Orizontul pierdut (film din 1973). Mulțumit? --F.hilbert (discuție) 20 aprilie 2021 14:42 (EEST)
Desigur, mai ales că mi-ați vorbit atât de frumos. --Donarius (discuție) 20 aprilie 2021 19:00 (EEST)
@Donarius:Nu vă supărați, dar tonul frumos de dascăl l-am simțit și eu în Anul filmului, deși eram convins că am ajuns să ne cunoaștem cât de cât nivelul celuilalt în materie de filme. Pentru că încă nu v-am răspuns, am să mut discuția acolo. --F.hilbert (discuție) 20 aprilie 2021 19:44 (EEST)
Fiind în postul Paștelui, am să mă fac că nu am citit ultimul dvs. mesaj. --Donarius (discuție) 20 aprilie 2021 20:05 (EEST)

Salut, o mână de ajutor la film de basm. Mersi. --Terraflorin (discuție) 24 aprilie 2021 09:03 (EEST)