Rudi, Soroca

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Rudi
—  Sat  —
Mănăstirea Rudi
Mănăstirea Rudi
Rudi se află în Moldova
Rudi
Rudi
Rudi (Moldova)
Poziția geografică
Coordonate: 48°20′00″N 27°54′00″E / 48.33333°N 27.90000°E

Țară Republica Moldova
RaionSoroca
Atestare2008

Guvernare
 - PrimarIurie Marian (PDM[1], 2015)

Altitudine240 m.d.m.

Populație (2014)[2]
 - Total1,008 locuitori

Fus orarEET (+2)
 - Ora de vară (DST)EEST (+3)
Cod poștalMD-5133[3]
Prefix telefonic230

Prezență online
GeoNames Modificați la Wikidata

Rudi este un sat din raionul Soroca, Republica Moldova.

Geografie[modificare | modificare sursă]

Satul este înconjurat de ponoare adânci în care s-au dezgolit depunerile pleozoicului, mezozoicului și canozoicului. Se întâlnesc izvoare și cascade. Cresc plante rare: drăcilă, corn, luntricică, dedițel, pojarniță de munte, trifoi negru, pătrunjel de câmp, feriguță, ferigă femenină, șiverechia, urechelniță, ghipsoruță și altele.

În preajma localității, de-a lungul fluviului Nistru, este amplasată rezervația peisagistică Rudi–Arionești.[4]

Istorie[modificare | modificare sursă]

Pe teritoriile aferente localității Rudi se află numeroase vestigii istorice. Activitatea umană din zonă poate fi trasată până în preistorie. Urmele activității umane sunt atestate în peștera din localitate. Urme ale fortificațiilor antice, două fortificații de pământ, Farfuria Turcească și Germanariul, sunt vestigii din epoca medievală timpurie. Mănăstirea din sat este una dintre cele mai vechi din Moldova. În sat a fost ridicată, în anul 1777, biserica cu hramul sf. Treime, considerată a fi un exemplu elocvent al vechiului stil arhitectonic specific moldovenesc.[5]

În apropierea satului se află unul din punctele de observație ale arcului geodezic Struve. Pe teritoriul Basarabiei erau 27 de puncte de observare, dar acum a rămas doar unul singur. Acest obiect este inclus în lista patrimoniului mondial UNESCO.

Este o localitate situată în unul dintre cele mai frumoase locuri din Moldova. Este înconjurată de peisajele pitorești ale Nistrului, de maluri stâncoase abrupte împădurite, grădini și vestigii ale civilizațiilor demult apuse. Unii arheologi sunt înclinați să creadă că orașul antic Maetonium, pomenit de Ptolemeu pe prima hartă a lumii, se găsea anume aici, în locul menționat de localnici „La șanțuri”. Reprezintă o horodiște getică de promontoriu care avea câteva șanțuri de protecție și înflorea în sec. IV-III î.Hr. Și celebra „Farfurie turcească” se găsește la fel în defileul stâncos al râulețului Bulboana, la vărsarea acestuia în Nistru. Călătorul atent va vedea aici vestigiile din sec. VIII-XIII ale fortificației rotunde cu un diametru de cca 50 m, cu valuri din pământ de 4–6 m înălțime, care cu secole în urmă erau acoperite cu bușteni ascuțiți de nepătruns. Într-un alt defileu vecin se mai găsește o fortificație antică, numită „La trei cruci” (sec. IV-III î.Hr.). Trebuie să recunoaștem că pe moșia satului Rudi au fost descoperite circa 21 de situri străvechi, 4 cetăți fortificate, 250 de monumente și vestigii arheologice remarcabile, fiind una dintre zonele cele mai încărcate de istorie ale civilizației umane din Basarabia.

Satul Rudi a apărut pe locul unei localități mai vechi, Samoleuca, pomenită pentru prima dată documentar într-un ispisoc sârbesc de la curtea lui Ștefan cel Mare, din 18 martie 1494. Din document reieșea că satul a existat și până la data emiterii acestuia. O altă ipoteză face trimitere la date indirecte privind vechimea satului din 1463 cu denumirea veche Rughi. Inițial s-au format două sate: Rughi din Vale și Rughi din Deal. Denumirea satelor provine de la numele de familie al căpitanului Rughi, care era proprietarul acestor moșii. În ambele sate către 1772 erau biserici. La 2 septembrie 1898 satul Rudi din Vale a fost desființat și comasat cu Rudi din Deal. La 1775 se înalță biserica din lemn „Sf. Arh. Mihail și Gavriil”, care avea o clopotniță din piatră. Abia în 1892 se înalță în piatră biserica actuală „Sf. Treime”, care se înalță sub geana de pădure la intrarea în defileul râulețului Bulboana. Către anul 1776, într-o zonă de pădure retrasă printre stânci apăru un schit de călugărițe, ctitorit de domnul Moldovei Grigore III Ghica Vodă, dar care la 1777 se transformă în Mănăstirea „Sf. Treime”, când este înălțată biserica de vară în stilul vechi moldovenesc, care amintește frunza de trifoi, iar în perioada interbelică (1922) a fost declarată monument istoric (de Ministerul Cultelor și Artelor al României). Acum, după o reconstrucție, această frumoasă mănăstire poate fi vizitată în toate anotimpurile, care în defileul Bulboanei sunt deosebite.

Pe culmea unui deal poate fi vizitat din 2005 monumentul din patrimoniul ocrotit de UNESCO „Arcul Geodezic Struve”.[6]

Personalități[modificare | modificare sursă]

Născuți în Rudi[modificare | modificare sursă]

Galerie[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Lista primarilor aleși în cadrul Alegerilor Locale Generale din 14 iunie 2015”. Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova. . Accesat în . 
  2. ^ Rezultatele Recensămîntului Populației și al Locuințelor din 2014: „Caracteristici - Populație (populația pe comune, religie, cetățenie)” (XLS). Biroul Național de Statistică. . Accesat în . 
  3. ^ „Coduri poștale - Republica Moldova”. Poșta Moldovei. Accesat în . 
  4. ^ „Legea nr. 1538 din 25.02.1998 privind fondul ariilor naturale protejate de stat”. Parlamentul Republicii Moldova. Monitorul Oficial. Accesat în . 
  5. ^ Nicolae Tiganco, art. Mănăstirea Rudi, în cartea Comisiunea monumentelor istorice, Chișinău 1928.
  6. ^ https://www.undp.org/content/dam/moldova/docs/Ghit%20turistic_Soroca%20v15%20(Interactiv)%2096.pdf

Legături externe[modificare | modificare sursă]