Wikipedia:Ciot

Această pagină este semiprotejată pentru a opri vandalismul.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Editarea conținutului
Manuale
Manual de stil
Biografii
Date și numere
Pronunție
Titlurile articolelor
Titluri în română
Legături utile și îndrumări
Citarea surselor
Fără cercetare originală
Punct de vedere neutru
Cioturi
Imagini

Denumirea de „ciot” este dată la Wikipedia articolelor foarte scurte care conțin numai o cantitate minimală de informație despre subiectul articolului. În general cioturile încep și se termină cu definiția conceptului anunțat de titlu; uneori ele mai conțin și alte detalii despre subiect, dar se limitează la generalități. Există utilizatori care preferă denumiri precum ciornă sau schiță.

Cioturile sunt rățuștele urâte din proiectul Wikipedia. Vizitatorii fac glume pe seama lor, comentând ironic cantitatea „abisală” de informație conținută de Wikipedia. Cioturile sunt însă utile prin furnizarea unor noțiuni de bază despre subiectul respectiv. În același timp cioturile sunt și semințe pentru articole mai bune. Fiecare articol din Wikipedia, într-un fel sau altul, a început prin a fi un fel de ciot.

Unii dintre contribuitorii veterani consideră cioturile problematice fiindcă astfel legătura către articolul respectiv nu mai indică în mod clar lipsa acestuia, și ar prefera ca încă de la început orice articol să ofere un nivel acceptabil de informații. Până acum, după nenumărate discuții pe această temă, multe cioturi au devenit încet-încet articole utile.

Un ciot încetează să mai fie ciot și devine un articol propriu-zis atunci când toate aspectele esențiale ale subiectului au fost atinse; în acel moment eticheta de ciot poate fi ștearsă. Așadar, nu dimensiunea articolului determină calitatea de ciot, ci acoperirea subiectului.

Ce trebuie să conțină un ciot?

Comandă rapidă:
WP:CIOTPERFECT

De exemplu, un ciot tipic, va apărea în pagina intitulată „România” astfel:

România

De la Wikipedia, enciclopedia liberă


România este un stat situat în sud-estul Europei.


Acest ciot a fost generat astfel:

'''România''' este un stat situat în sud-estul [[Europa|Europei]].

{{ciot-geo}}

[[Categorie:Geografie]]

El conține următoarele elemente:

  • titlul (exact sau aproximativ) scris în caractere aldine: „România
  • o definiție a subiectului: „este o țară”
  • o legătură către o pagină existentă ca să fie găsit de alți contribuitori: „Europei
  • informația referitoare la tipul acestei pagini: „{{ciot}}” (vezi WP:SC pentru mai multe informații)
  • categoria în care se încadrează subiectul
  • la Wikidata, titlul în română trebuie introdus în lista de articole Wikipedia care tratează subiectul.

Dintre aceste date, esențială pentru supraviețuirea articolului este definiția subiectului, fie ea și succintă. Un articol care nu conține nici măcar această definiție riscă să fie șters pentru motivul că nu furnizează nici o informație utilă.

Atenție! de multe ori, aceste cioturi nu conțin informație suficientă pentru a fi păstrate în această formă. Este de preferat să scrieți mai multe propoziții despre acel subiect. De asemenea, nu creați serii de cioturi fără a cere acordul comunității (vedeți Wikipedia:Serii de articole). Ele riscă să fie șterse.

Vezi și