Wikipedia:Cafenea/Arhivă/2007/septembrie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Arhiva Cafenelei
Nu scrieți mesaje în arhivă pentru că probabil nu vor fi citite.
Dacă doriți să continuați aici o discuție arhivată, copiați fragmentul care vă interesează, introduceți-l la sfârșitul paginii Wikipedia:Cafenea și scrieți mesajul acolo.

Indicarea modului de pronunțare[modificare sursă]

Cum se indică modul de pronunțare al unui cuvânt în Wikipedia? În mod concret mă refer la localitățile și râul Veneția din România care se pronunță corect cu accentul pe i, deci diferit de modul uzual de pronunțare al orașului italian Veneția care are accentul pe cel de al doilea e. Deoarece există posibilitatea de a se pronunța greșit numele localităților românești, pronunțarea ar trebui indicată. Afil 1 septembrie 2007 00:56 (EEST)

La en.wp s-a generalizat folosirea Alfabetului Fonetic Internațional, care este un standard folosit de toți foneticienii din lume. Și eu l-am aplicat în toate articolele de fonetică de la ro.wp și la toate celelalte transcrieri. Deci numele românesc Veneția s-ar transcrie [veneˈʦia], unde liniuța de sus arată că silaba care urmează poartă accentul. Pentru afișarea corectă a transcrierilor fonetice avem Format:AFI; în exemplul anterior trebuie scris {{AFI|[veneˈʦia]}}.
În cazul acesta particular cred totuși că pentru cititorii care nu cunosc simbolurile fonetice este mai ușor de înțeles dacă scrieți ceva de genul: „Râul Veneția (cu accentul pe i) este un curs de apă, afluent al râului Olt.” Similar pentru cele două localități din jud. Brașov. — AdiJapan  1 septembrie 2007 20:54 (EEST)
Sau simplu: Venețía. O transcriere mai simplă am utilizat și la Pecica. --Alex:D|Mesaje 1 septembrie 2007 22:44 (EEST)

Formate aniversări[modificare sursă]

Necesit ajutor în crearea formatelor de aniversări pentru pagina principală. Va fi mai bine, dacă 11 de persoane să înscriu la lista aici după numele lunii care ei prefer. Flag of Poland.svgFlag of Romania.svg Remigiu scrie-mi 1 septembrie 2007 15:25 (EEST)

Rezumat[modificare sursă]

Ar putea cineva sa-mi rezume principalele acțiuni organizatorice din saptamana aceasta? Abia m-am întors din strainătate și sunt prea obosit ca să mai caut... --Alex:D|Mesaje 1 septembrie 2007 23:26 (EEST)

Cum traduc un articol[modificare sursă]

Buna

As dori sa contribui la cresterea sectiunii in limba romana a Wikipedia, prin traducerea articolelor din paginile in limba engleza , si spaniola. Cum procedez? Pot alege articolul in mod liber ? Este suficient sa precizes sursa articolului,sau este necesara o licenta ?--Ovi3252004 2 septembrie 2007 03:10 (EEST)

Câteva detalii aveți aici Cum traduc un articol -- Pixi discuție 2 septembrie 2007 06:58 (EEST)

Modificare footer[modificare sursă]

Rog un admin sa modifice footerul paginii, din <A href='/wiki/GNU_FDL'>licența GNU pentru documentație liberă</a>. in <a href='/wiki/GNU_FDL'>licența GNU pentru documentație liberă</a>. (din majuscula in minuscula), ca sa se poata valida pagina ca XHTML1.0 trasitional. Multumesc.--Strainu 2 septembrie 2007 13:15 (EEST)

Suedia[modificare sursă]

Este pe cale de a se săvârși o bătaie de joc față de seriozitatea acestei enciclopedii. Un utilizator, pe nume DPP, a inițiat o serie de articole de 1 -2 rânduri: Apărarea Suediei, Economia Suediei, Populația Suediei, Geografia Suediei, Sănătatea în Suedia, Educația în Suedia, Sportul în Suedia, Clima Suediei, în loc să completeze aricolul Suedia, în care acestea și-ar putea avea locul, dacă ar fi scrise cu seriozitate și competență. Din păcate, conținutul lor amintește de răspunsul unui elev prins cu lecția neînvățată. Aceeași aberație se întâlnește și în legătură cu alte țări. Cred că aceste pseudo-articole enciclopedice ar trebui șterse și contribuitorul ar trebui avertizat să aleagă: ori face o treabă serioasă, ori își vede de ale sale și lasă Wikipedia pe mâna unora mai serioși. --Miehs 2 septembrie 2007 21:21 (EEST)

Eu îl susțin pentru ceea ce a făcut în domeniul companiilor din diferite țări. Chiar dacă sunt de 1-2 rânduri și acelea, aduc niște informații minimale și până la urmă acesta este scopul cioturilor. L-aș încuraja să continue. --Gmb. 2 septembrie 2007 21:48 (EEST)
La fiecare țară există (sau ar trebui să existe) o casetă la final care grupează toate aceste articole. Modelul e preluat de la Wikipedia englezească, unde evident că articolele sunt mai dezvoltate. --Alex:D|Mesaje 2 septembrie 2007 22:06 (EEST)
Formatul este bun, dar nu s-ar putea verifica puțin traducerea? --Mishuletz 2 septembrie 2007 22:33 (EEST)

Proclamatia de la abdicarea regelui Mihai[modificare sursă]

Nu am gasit nicaieri proclamatia privind abdicarea regelui, care a fost data la radiu în seara zilei de 30 dec. 1947. Exista pe undeva ? Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 86.105.157.47 (discuție • contribuții).


A nu se confunda două noțiuni diferite. Pe 30 decembrie 1947 Regele Mihai a abdicat, el a semnat și, seara, a citit la radio un act de abdicare. Republica a fost proclamată ulterior de către noul guvern.

ACTUL DE ABDICARE

Mihai Iiu

Prin grația lui Dumnezeu și voința națională,

Rege al României

La toți de față și viitori, sănătate!

În viața statului român s’au produs în ultimii ani adânci prefaceri politice, economice și sociale, care au creiat noi raporturi între principalii factori ai vieții de Stat. Aceste raporturi nu mai corespund astăzi condițiunilor stabilite de Pactul fundamental – Constituția Țării –, ele cerând o grabnică și fundamentală schimbare.

În fața acestei situațiuni, în deplină înțelegere cu factorii de răspundere ai Țării, conștient de răspunderea ce-mi revine, consider că instituția monarhică nu mai corespunde actualelor condițiuni ale vieții noastre de Stat, ea reprezentând o piedică serioasă în calea dezvoltării României. În consecință, pe deplin conștient de importanța actului ce fac în interesul poporului român,

ABDIC

Pentru mine și pentru urmașii mei la Tron, renunțând pentru mine și pentru ei la toate prerogativele ce le-am exercitat ca Rege al României.

Las poporului român libertatea de a-și alege noua formă de Stat.

Mihai R.

Dat la București, Astăzi, 30 decembrie 1947

(Mai vezi și originalul [1])--88.192.241.146 3 septembrie 2007 01:56 (EEST)

Ce a pățit Cafeneaua noastră[modificare sursă]

În ultimele zile, în mod repetat apare din senin textul arhivat de luna trecută de la cafenea. Știe cineva de ce se întâmplă treaba asta? --Bekuletz|Lasă mesaj 2 septembrie 2007 22:03 (EEST)

Și eu care credeam că mi se fac păreri... --Alex:D|Mesaje 2 septembrie 2007 22:05 (EEST)
Cred ca au fost niscai probleme cu cache-ul. Îmi apăreau și mie la editare, am dat un purge și n-au mai apărut.--Strainu 3 septembrie 2007 17:16 (EEST)

intrebare cloroplast[modificare sursă]

ce forma are cloroplastul matasii broastei?

Format și articol[modificare sursă]

Există un articol „Străzi din București” și cu același conținut „Format:Străzi din București” --P-7 ✍ - 3 septembrie 2007 00:28 (EEST)

75.000 de articole[modificare sursă]

Nu punem și noi o imagine corespunzătoare așa cum au pus catalanii [2]? Ca să nu se bucure singuri.--Gmb. 3 septembrie 2007 18:28 (EEST)

Am putea, dar de ce să ne îmbătăm cu apă rece? O comparație între grafice și tabele spune mult mai multe decât un număr oarecare de articole: Ro-grafic, Ro-tabel și Ca-grafic, Ca-tabel. --Alex:D|Mesaje 3 septembrie 2007 19:18 (EEST)
Rog pe un administrator să golească categoria de ștergeri rapide ca să putem stabili care a fost articolul aniversar. --Mishuletz 3 septembrie 2007 21:26 (EEST)
După ce am șters articolele, numărătoarea mi-a indicat că articolul 75000 este Linux XP, al lui Strainu. La mai multe articole! — KlaudiuMihăilă Mesaj 3 septembrie 2007 21:35 (EEST)
Alex, nu ne imbatam cu apa rece, ci ne integram in tendinta mondiala. Articolul 75.000, unul deosebit de scurt dupa cum se poate vedea (si pe care NU intentionez sa-l dezvolt cine stie cat), este rezultatul direct al aparitiei in top 20 a vo.wiki. Pe mine m-a lasat masca ritmul lor de crestere (10.000 de articole intr-o zi - aproape toate cu boti) si m-a determinat sa actionez. Poate ca pe aia nu-i mai prindem din urma prea curand, dar pe catalani putem. Stiu, luna trecuta am scris tot aici ceva cu totul diferit, dar mi-a cam ajuns si mie. Daca asa se poarta cursa spre 100k, atunci asa sa fie... eu unul ma voi adapta. Asteptati-va si la alte serii de articole cioturi din partea mea.--Strainu 4 septembrie 2007 00:22 (EEST)
În legătură cu imaginea 75000, ei bine la Wikipedia, textele utilitare ar trebui să aibă întotdeauna prioritate față de cele cu un scop estetic (sau pentru laudă în cazul acesta). De ce să pierdem timpul să mai punem și imaginea asta, când, de exemplu, putem dezvolta o pagină ce are nevoie de ajutor sau pune niște diacritice?
Cât despre întrecerea cu catalanii... Suntem într-o competiție aici și nu știam eu? Dacă într-adevăr este o competiție, ar trebui să fie o întrecere a calității articolelor și nu a numărului acestora. După părerea mea, ar fi bine să avem numai articole de calitate și niciun ciot. Asta e... catalani puțini și harnici, români mulți și leneși (recunosc, eu însumi fiind român :). Vă reamintesc însă că problema acesta a fost discutată pe larg: [3].--Andynomite Tireless Contributor Barnstar.gif 4 septembrie 2007 10:24 (EEST)

Mi se pare că ideea de „competiție” între wikipediile română și catalană este în tot idiotică. Va fi mai bine dacă începem cooperarea cu catalani. Uneori, cunoștința limbii franceze și un mic dicționar online sunt suficiente pentru a traduce articole de la ca.wp la ro.wp și de la ro.wp la ca.wp. Flag of Poland.svgFlag of Romania.svg Remigiu scrie-mi 4 septembrie 2007 23:09 (EEST)

Mutare Categorie[modificare sursă]

Categoriile nu pot fi mutate!? Eu acum văd...--Gmb. 4 septembrie 2007 22:12 (EEST)


Preparation of Fundraiser 2007[modificare sursă]

Hi, this is just a first introduction message to tell you: there is more to come. I am dealing with the Project Management of the Fundraiser 2007 and therefore will search for contacts of wikimedians who can help us to do our tasks on all projects. I am actually also building the structure for the fundraiser on Meta. We will need people who help to design buttons, translate texts of buttons, documents, sitenotices etc. Should you feel you want to co-operate please let me know. You can reach me on my meta user page or by e-mail at scretella (at) wikimedia (dot) org. If you wish to notify us that you would like to co-operate on translations, it would be nice if you used e-mail and copied the e-mail to me and Aphaia (aphaia (at) gmail (dot) com). Thank you for your attention and I hope to meet you soon! Cheers :-) -- 4 September 2007 Sabine

continut aleator și continut audio[modificare sursă]

http://ro.wikipedia.org/wiki/Portal:Gifted Aici este in partea dreapta caseta in care apar informatii despre o eleva . Conținutul acestei casete aș vrea sa se schimbe la fiecare reafișare a paginii. Am mai multe variante și vreau să apară aleator. Este posibil?


Cum introduc continut audio (sa apara un fel de player audio) pe pagina http://ro.wikipedia.org/wiki/Alexandra_Abrudan _

--lumina_in_inima 5 septembrie 2007 11:44 (EEST)

Trimiteți fișierul audio, pe urmă introduceți în articol:
{{multi-listen start}} {{multi-listen item|filename=Nume fișier|description=Descriere |format=[[Ogg]]}} {{multi-listen end}}
Formatul utilizat de obicei este Ogg. --Placet | Discuție 5 septembrie 2007 12:00 (EEST)
Afișarea aleatoare a unei părți din conținutul paginii este posibilă și am aplicat acest lucru la pagina principală a proiectului, unde articolul de calitate prezentat este mereu altul din cele peste 100; la fiecare 10 secunde este activă altă subpagină. Dacă aveți experiență cu „limbajul” folosit la Wikipedia puteți face același lucru la portalul „Gifted”. Succes. Apropo, chiar nu avem în românește nici un mod de a exprima aceeași idee? — AdiJapan  5 septembrie 2007 21:30 (EEST)

Racovița, Sibiu[modificare sursă]

Doresc sa introduc in Wikipedia Monografia unui sat din marginimea Sibiului ce se numeste Racovita. Am la baza o carte scrisa in 1995 de catre un consatean al meu Nicolae Lupea caruia i-a luat circa 15ani sa se documenteze foarte serios in toate arhivele sibiene incepand din anul 1800 . Cartea a fost editata la Casa de presa si Editura Tribuna din Sibiu in 1995. Cum sa incep? Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Asybaris (discuție • contribuții).

Nu sunt probleme de drepturi de autor. Este o monografie absolut minunata, veti vedea Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Asybaris (discuție • contribuții).

:Despre ce anume vorbiți? — AdiJapan  6 septembrie 2007 11:53 (EEST)

Scuze, n-am observat mesajul anterior și faptul că sînteți aceeași persoană. Vă rog să vă semnați mesajele scriind patru tilde (””””) la sfîrșitul mesajului.
Văd că ați început deja lucrul la articolul Racovița, Sibiu. În legătură cu drepturile de autor, fie obțineți de la autor declarația scrisă că permite Wikipediei să copieze și să redistribuie materialele din carte sub licența GNU FDL, fie rescrieți cu cuvintele dumneavoastră toate pasajele. Prin reformulare drepturile de autor nu se mai aplică. — AdiJapan  6 septembrie 2007 12:13 (EEST)

Intrebare[modificare sursă]

Există un soft semi automat sau robot, care să înlocuiască anumiți termeni în Wikipedia ? Mă refer la înlocuiri frecvente din limbi străine ca BILD, TIITEL, INHALT -->Imagine, Titlu, Conținut etc. --P-7 ✍ - 6 septembrie 2007 09:09 (EEST)

Se poate rezolva cu un robot. Vedeți dintre cei care au roboți pe cine puteți convinge să vă ajute. Puteți încerca mai întîi la pagina Wikipedia:Cereri pentru roboți. — AdiJapan  6 septembrie 2007 11:53 (EEST)

Sablon bibliografie copil inzestrat[modificare sursă]

Vreau sa fac un model de pagina in care sa prezint copii talentati, talentul lor fiind recunoscut de catre profesori si dovedit prin activitatea lor. Ma poate ajuta cineva sa fac un template atractiv ? --lumina_in_inima 6 septembrie 2007 10:20 (EEST)

Cred că pot să apară probleme (legale) în cazul articolelor scrise despre minori. Ar fi bine să contactezi un administrator pentru a elimina orice dubiu. Doru 17 septembrie 2007 02:32 (EEST)

stergere cont[modificare sursă]

cum imi pot sterge contul wikipedia?se poate? Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Elitzika (discuție • contribuții).

Tot ce aveți în clipa asta în cont este mesajul de bun venit pe care l-ați primit și întrebarea de mai sus. Acestea se pot șterge, dar contul în sine nu. Nu vom putea să dăm contul altcuiva, pentru că numai dumneavoastră știți parola. Dacă doriți ștergerea contului pentru a crea altul atunci nu vă faceți probleme, creați un cont nou și încetați utilizarea celui actual. — AdiJapan  6 septembrie 2007 12:04 (EEST)

Articol de calitate?[modificare sursă]

Am terminat de scris articolul Literatură portugheză. Spuneți-mi ce parere aveți. Merită calificativul de „articol de calitate”?--FeodorBezuhov 7 septembrie 2007 01:00 (EEST)

Inserarea imaginilor care se aflǎ sub copyright pe Wikipedia din limba englezǎ[modificare sursă]

Salut! Am o nelǎmurire în legǎturǎ cu imaginile din Wikipedia varianta limba englezǎ aflate sub copyright. De fiecare datǎ când încerc sǎ inserez un astfel tip de imagini acestea nu vor sǎ aparǎ ci apare doar textul ca de exemplu Image:NumeImagine.jpg sau Imagine:NumeImagine.jpg. Cum ar trebui sǎ procedez ca sǎ aparǎ imaginea care era și pe Wikipedia din limba englezǎ.--Cristi215 7 septembrie 13:30 (EEST)

Acelea trebuie descărcate de acolo și încărcate aici, cu aceeași licență. --Alex:D|Mesaje 7 septembrie 2007 16:07 (EEST)

Player pe pagina wiki[modificare sursă]

Cum pot introduce un player cum e cel de pe pagina http://en.wikipedia.org/wiki/Template:Listen in pagina http://ro.wikipedia.org/wiki/Alexandra_Abrudan. --lumina_in_inima 8 septembrie 2007 22:03 (EEST)

2.000.000[modificare sursă]

Wikipedia în engleză a depășit 2.000.000 de articole --Venator 9 septembrie 2007 11:24 (EEST)

cum adaug numele preotului la o localitate (un sat)[modificare sursă]

Salut, mă interesează cum/dacă pot adăuga numele preotului într-un articol referitor la un sat. Am observat că pentru primar există sintaxa "|primar=" dar am văzut că "|preot=" nu merge. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Meetzah (discuție • contribuții).

În primul rînd felicitări pentru contribuții!
Informația despre preot trebuie introdusă nu în casetă ci în text, într-un paragraf despre biserica respectivă. Caseta conține informații legate strict de organizarea administrativă, oficială, a comunei. De remarcat că există și sate fără biserică și sate cu două sau mai multe biserici.
În altă ordine de idei, v-aș ruga să țineți cont de următoarele:
 • Folosiți diacriticele peste tot, inclusiv în titlurile de secțiune (deci nu „Asezarea Geografica”, „Atestare documentara”).
 • Inițialele majuscule folosiți-le numai acolo unde este corect în românește: Așezare geografică, „județul Olt”.
 • Scrisul cu majuscule (ca în CRĂCIUNEI) nu se folosește decît foarte rar, acolo unde este necesar, ca de exemplu în abrevieri, citate din inscripții latinești și poate alte cîteva situații cu totul excepționale.
 • Articolul Radomirești, Olt este atît despre comuna Radomirești cît și despre satul Radomirești. Pentru celelalte sate din comună există articolele Crăciunei, Olt, Poiana, Olt, și Călinești, Olt. Aceste legături interne ar trebui introduse în articol.
 • Stilul descrierilor trebuie să fie unul de enciclopedie, nu de literatură. „Pe alocuri, monotonia câmpiei este presărată cu crovuri și gorgane, făcând-o să iasă din tiparul clasic” sună frumos, dar impropriu pentru o enciclopedie. Apropo, în româna standard gorganele nu sînt forme de relief, ci morminte; probabil ar trebui făcută o clarificare.
 • Formulele la persoana întîi trebuie evitate, atît în expresii impersonale precum „trebuie să amintim aici”, dar mai ales în referirile la propria persoană, ca în „satul nostru”. De altfel aceasta este Wikipedia în limba română, nu a României, deci chiar și expresiile de genul „țara noastră” sînt improprii.
 • În cele din urmă toate articolele vor trebui să aibă precizate sursele de documentare. Ne-ar prinde bine dacă ați menționa în articol, într-o secțiune numită „Bibliografie”, ce publicații cunoașteți despre Radomirești.
Sper că nu v-am supărat prea mult cu aceste observații. Dacă mai aveți și alte nelămuriri vă rog să ne întrebați. Succes! — AdiJapan  10 septembrie 2007 08:31 (EEST)

ghid de strazi bucurestene[modificare sursă]

Buna ziua, De curind am aflat ca academicianul Roman Mircea Eliade s-a nascut pe strada 'soldat radu cristian' si ma intreb cine a fost acest soldat. M-am uitat putin pe internet si in Dictionarul enciclopedic roman, dar fara success. Stie oare cineva deja, sau unde ma pot orienta? Multumesc anticipat. Cristi

DREPTURI DE AUTOR[modificare sursă]

CUM TREBUIE SA PROCEDAM????? Intrebare vis a vis de drepturi de autor.

Am discutat cu unul din mostenitorii de drept ai autorului monografiei pe care doresc sa fie o contributie pentru Wikipedia deoarece autorul a decedat. I-am expus dorinta mea de a expune materialul pentru care autorul si-a dedicat o parte a vietii sale si pornind de la sotia dansului pana la cel mai tanar mostenitor si-au dat acordul verbal pentru acest proiect.

Datorita faptului ca exista si a doua varianta prin care sa nu folosesc in exprimare cuvintele autorului ceea ce ar duce probabil la scaderea calitatii textelor postate, raspunsul a fost urmatorul (citat din e-mail):

[Mesaje e-mail șterse pentru evitarea spamului.]

--Asybaris

Răspuns[modificare sursă]

Înțeleg că situația este următoarea: doriți să contribuiți la dezvoltarea articolului Racovița, Sibiu folosind fragmente dintr-o lucrare publicată. Aveți deja acordul de principiu al titularilor drepturilor de autor (moștenitorii autorului). Soluția pe care o propun este următoarea:

 • Dacă aveți în întregime monografia în format digital, locul cel mai potrivit pentru aceasta este la Wikisursă. Acolo textul nu va suferi nici o modificare de formă sau conținut (în afară poate de aspecte care țin de digitizare). În general la Wikisursă este locul pentru texte (romane, poezii, publicistică, lucrări științifice etc.) pe care dorim să le păstrăm în forma originală pentru a le pune la dispoziția cititorilor interesați.
 • În articolul din Wikipedia puteți copia din monografie acele fragmente relevante din punct de vedere enciclopedic. Nu este nevoie de reformulare decît în măsura în care aceasta este necesară pentru a asigura curgerea firească a textului. Trebuie totuși precizat că la Wikipedia orice contribuitor poate interveni asupra textului prin completări, ștergeri, rescrieri, deci nu garantăm că peste cîțiva ani textul va fi identic cu cel inițial. (Totuși articolele bine scrise suferă în general foarte puține modificări de-a lungul timpului, iar eventualele acte de vandalism sînt anulate.)

Ca să nu avem nici o problemă din punct de vedere legal, ar fi bine să avem din partea unuia din titularii drepturilor de autor o declarație după modelul acesta:

„Subsemnatul, ___, titular al drepturilor de autor pentru lucrarea «___», permit Fundației Wikimedia să publice această lucrare (sau fragmente din ea) sub licența GNU pentru documentație liberă. Menționez că am pentru aceasta acordul celorlalți titulari ai drepturilor de autor.”

Declarația nu are nevoie să fie legalizată la notariat și poate fi trimisă simplu prin e-mail. De asemenea trebuie știut că aceasta nu este o cedare a drepturilor de autor, deci moștenitorii vor putea în continuare să se bucure de drepturile pe care le au. Declarația nu face decît să ofere siturilor din cadrul Fundației Wikimedia (Wikipedia, Wikisursa etc.) permisiunea de a copia monografia respectivă. Licența GNU pentru documentație liberă permite cititorilor să copieze la rîndul lor materialele, cu obligația de a menționa sursa și de a nu le schimba licența.

Cînd obțineți declarația vă rog să ne trimiteți o copie la info-ro@wikipedia.org. De asemenea, pentru a nu face publice adresele de e-mail, numele și alte detalii personale vă rog să continuați această discuție prin mesaje la aceeași adresă.

Mulțumim pentru dorința de a contribui la Wikipedia. Vă rog să transmiteți mulțumirile noastre pentru generozitate și titularilor drepturilor de autor. — AdiJapan  11 septembrie 2007 05:34 (EEST)


Floricele Racovita[modificare sursă]

Cu tot respectul, va intreb daca tot ce introduc aici este interesant ptr wikipedia? Daca ceea ce am introdus eu pot formata cum vreau, de exemplu tabelul de la Secretarii satului dupa 1950? Daca ceea ce am formatat in afara de floricelele de mai demult sterse de dumneavoastra, are vreo relevanta? Am inteles de la AdiJapan problemele de diferente intre computere si modul de formatare. E super OK. Am inteles. Am trimis ieri un e-mail cu acord de drepturi de autor in atasament si am intrebat daca-i ok. Nu mi-a raspuns nimeni. De ce nu cereti contributorilor sa trimita daca vor numai textele si imaginile si faceti voi ce vreti mai departe? Ati vazut ca ma preocupa formatarea textelor si aranjarea primei pagini care in afara de cuprins n-avea decat linkuri. De ce nu aveti transparenta cuvenita si de bun simt sa ajutati la astfel de probleme. Nu cred ca ceea ce scriu eu este ceva neinteresant pentru wikipedia si pentru publicul larg. Va intreb cate pagini de istoric de sate din Romania aveti pe wikipeda? pe Sibiu n-aveti nimic. Ce fac eu este preluare de informatii dintr-o monografie, am pus de la inceput cuprinsul actiunii mele. Nu mi-a zis nimeni ca nu va intereseaza memorii de razboi, drept pentru care de abia dupa ce am muncit vreo trei ore am aflat dupa inca o zi, ca articolul e propus pentru stergere.

Fotografiile mi-a spus AdiJapan trebuie sa aibe referinte in alte lucrari scrise. Va intreb, cate fotografii s-au publicat despre Racovita, Sibiu in literatura de specialitate? Nici una sau foarte probabil extrem de putine, cateva in monografia din care scriu eu. Cine stabileste ce e bine si ce nu? Criterii? Eu cred ca functioneaza liberul arbitru la dumneavoastra.

Va intreb: Toponimia, Graiul Racovicean, Arta populara, Folclorul, Economia satului asa cum aparea din cuprinsul postat de la inceput va intereseaza? Ca doar vedeti cuprinsul nu puteti zice ca nu. Atata lucru puteti spune daca este de interes enciclopedic sau nu. Aici la wikipedia nu spune nimeni nimic. Afli dupa ce-ai muncit. Sunt profund nemultumit de modul cum dumneavoastra comunicati cu contributorii. Trecand peste toate acestea, imi reafirm disponibilitatea sa termin monografia si dumneavoastra alegeti ce-i bun si ce-i rau. Ceva din ea va ramane si aici si asta cred ca-i obiectivul principal care trebuie sa anime un contributor in a-si cheltui timpul pentru astfel de activitati.

Va multumesc pentru spatiul virtual creat in vederea petrecerii timpului liber. Asybaris pentru Adijapan si Emilly.

Articolele despre sate[modificare sursă]

La en.wp sîntem dați ca exemplu negativ: [4] În particular se pune întrebarea dacă fiecare sat în parte merită un articol separat sau dacă nu cumva satele ar trebui descrise în cadrul articolelor despre comune. Păreri? Argumente? — AdiJapan  11 septembrie 2007 06:07 (EEST)

Nu înțeleg de ce ar trebui să suferim pentru ce spun cei de pe en. Cei doi care „ne-au dat ca exemplu negativ” nu au nicio legătură cu ro wikipedia, prin urmare nu sunt îndreptățiți la critici. Uite cum poate să arate un articol despre un sat Maiorești, Mureș (se poate scrie așa despre fiecare sat). Argumentul cel mai puternic este că România a fost până acu' 100 de ani preponderent rurală, acolo e istoria României, în sate, în biserici, în oamenii de acolo, în dascălii de la sat, acolo au învățat cei care la un moment dat au devenit cărturarii României. Că lenea e la rang de virtute pe ro.wikipedia și prefărem tot timpul să dăm din papagal în loc să ne documentăm și să scriem, e altceva. Acesta e motivul pentru care articolele despre sate arată așa cum arată, dar asta nu înseamnă că nu se poate scrie despre fiecare din ele. -- Pixi discuție 11 septembrie 2007 08:16 (EEST)
Perfect de acord cu Pixi, dacă ar scrie toți românii care și-au petrecut o parte din vacanțe la sat câte un articol (enciclopedic)... --Venator 11 septembrie 2007 10:52 (EEST)
Adi, iti faci prea multe probleme pentru en.wp. Aia de acolo nu sunt nici Dumnezeu, nici Ceausescu. In plus, sa nu uitam ca cele doua wikipedii au targeturi cu totul diferite. Daca poate sa fie adevarat ca prea multe articole pot sa nelamureasca o persoana care nu stie nimic despre aceasta tara, se poate presupune ca o persoana care a invatat romaneste a aflat si despre diviziunile sale geografice, fie ele formale sau informale.--Strainu 11 septembrie 2007 10:51 (EEST)

Este o problemă inventată de 2 români cărora li s-a urcat wikipedia la cap; nu băgați în seamă ce spun Dahn și Biruitorul de la Wikipedia engleză, ei nu sunt wikipedia engleză. Bineînțeles că fiecare sat sau așezare umană poate avea articol separat. Mai mult, dacă iau aleatoriu oricare articol și îl duc la wikieng, nimeni nu mi-l poate șterge de acolo. De fapt acest lucru chiar se întâmplă. Iar a spune: satul X nu are nimic de zis lumii pentru că e prea mic și are un nume "necool", este o lipsă crasă de respect pentru subiect dar și o eroare de evaluare, întrucât despre marea majoritate a localităților din România s-au scris monografii, care, nu e vina amatorilor, zac nedescoperite în bibliotecile din țară ( cu titlu exemplificativ, pe județul Timiș, cu 315 localități, există peste 600 de monografii - adunate într-un proiect la care lucrează oameni de cultură bănățeni). Dar asta e altă problemă. Noi avem aici cel mai frumos proiect al localităților dintre toate wikipediile. --—Radufan 11 septembrie 2007 10:56 (EEST)

Nu mă înțelegeți greșit, eu n-am spus nici că sînt de acord cu ce spun Biruitorul și Dahn, nici că sînt împotrivă, doar v-am adus la cunoștință problema, pentru că ne privește direct. Personal cred că este cazul să avem cîte un articol despre fiecare sat, pentru că am văzut cu ochii mei cum se completează treptat aceste articole și știu că aceste completări n-ar fi apărut dacă nu existau cioturile. Aș fi vrut doar să știm de la început care localitate e comună și care e sat, pentru ca să putem genera acele cioturi ceva mai organizat.
În aproximativ aceeași ordine de idei am pus ieri la Discuție Wikipedia:Proiectul localitățile din România o întrebare despre comunele care au același nume cu unul din satele componente, caz în care a fost creat automat un singur articol pentru amîndouă. Îi rog pe cei implicați în proiectul localităților să găsească o soluție pe care s-o aplicăm uniform peste tot. — AdiJapan  11 septembrie 2007 11:23 (EEST)
Proiectul localităților este foarte important pentru Wikipedia în limba română, deoarece aici au fost create pentru prima dată articole pentru sate și comune, pe urmă au apărut articole și la alte Wikipedii. Peste doi-trei ani când vor fi mai bine dezvoltate cioturile create pentru sate, motorul Google și alte motoare de căutare vor găsi paginile de aici pe primul loc dintre alte mii de căutări. Mai bine să ne vedem noi în continuare de treabă și să-i lăsăm pe cei doi să trăncănească în voie. Oare de ce nu au pus problema și în cazul celor 12.295 de articole despre localități din Germania? (vedeți de:Kategorie:Gemeinde in Deutschland) România are aproximativ 13.832 de localități pe care și noi suntem în stare să le dezvoltăm, chiar dacă suntem mai puțini. --Emily | disc. 11 septembrie 2007 11:40 (EEST)

Vedeti si Racovița, Sibiu, ce parere aveti? Asybaris

Comuna nu este o entitate care se suprapune identității localităților componente, ba ea se mai și modifică, cel puțin în ultima perioadă a fost o explozie de noi comune. Satele în schimb sunt cele care primează ca subiect, așa că pe pagina unei localități-centru de comună, primează ca subiect localitatea respectivă, după care, fiind ea centrul de comună, poate fi tratat subiectul "comună". În orice caz, nu este nici vina și nici competența noastră să facem ordine acolo nici guvernul României nu o poate face. Luăm realitatea așa cum este - există sate și sate-centru de comună (cu nume identic). --—Radufan 11 septembrie 2007 12:01 (EEST)
De acord cu tine, dar asta nu răspunde la întrebare. În articolul Racovița, Sibiu, că tot a fost dat ca exemplu, scriem despre satul Racovița, comuna Racovița sau despre amîndouă? Probabil că despre amîndouă (deși e vorba de două subiecte diferite!), dar atunci apare o discrepanță între satele care au articol separat și cele care n-au. Soluția optimă este, cred eu, să creăm și articole despre satele care se întîmplă să poarte același nume ca și comunele din care fac parte, dar în acest caz trebuie să găsim o convenție pentru titluri și s-o aplicăm peste tot. De exemplu Racovița, Sibiu să fie articolul despre comună, iar Racovița (Racovița), Sibiu să fie cel despre sat, unde în paranteză intră numele comunei. — AdiJapan  11 septembrie 2007 16:46 (EEST)


Sunt total de acord cu Emily.
Nota din en:wiki este extrem de tendențioasă și este făcută cu totală reacredință. De fapt, ea implică următoarea afirmație - localitățile mici din Franța, Germania, Statele Unite sau alte țări merită să fie menționate. Cele din România nu - nici dracul nu este interesat de mici localități din România. Personal nu sunt de acord cu un asemenea punct de vedere, indiferent că este vorba despre România sau altă țară. Am scris un răspuns la en:wiki pentru a lua atitudine. Problema nu este dacă pentru moment articolele sunt cioturi sau nu - în timp se pot dezvolta. Problema este că o enciclopedie trebuie să fie o lucrare de referință, unde să poți găsi informațiile de care ai nevoie. Este perfect posibil ca un cititor să dea peste numele unei localități - nu știe dacă este comună sau sat. Citește despre ea într-un roman sau aude la televizor despre un eveniment care s-a petrecut acolo sau a auzit altfel despre ea. Evident se duce la o lucrare de referință - ar putea consulta un atlas, dacă are unul la îndemână. Dacă are nevoie de această informație ar trebui să poată să o găsească în Wikipedia. Pe unii poate îi interesează coordonatele geografice ale localității, pe alții nu. Wikipedia trebuie să includă informația pentru cei pe care îi interesează.
Nu se poate ști care sunt localitățile care vor prezenta un interes oarecare în viitor. Într-un sat oarecare se poate face o descoperire arheologică de importanță deosebită, poate cădea un meteorit, poate fi locul de naștere al unui savant care ia premiul Nobel. Când se produce evenimentul respectiv, vor fi mulți care au nevoie de informațiile despre localitatea respectivă.
Soluția adoptată de ro:wikipedia este corectă pentru o enciclopedie. Nu vă lăsați intimidați de câțiva nemernici care urmăresc cine știe ce agendă.Afil 12 septembrie 2007 05:34 (EEST)

Am pus o intrebare acum o luna, ce parere aveti de Racovita? Aici e o camera goala, nu raspunde nimeni. Asybaris

Dreptul la sanatate[modificare sursă]

Sunt interesata de tot ceea ce este legat de "dreptul la sanatate", ata la nivel national cat si international. Daca cineva are materiale legate de acest subiect, please...contact me.

Wikipedia nu este un loc în care să postați anunțuri de mica publicitate. Dacă doriți astfel de materiale mergeți la o bibliotecă, acolo există monitoare oficiale și alte surse pentru a găsi informații despre legislația internațională. -- Pixi discuție 11 septembrie 2007 08:39 (EEST)

PS: folosiți google-ul cu încredere și siturile autorităților din România. Ex ms.ro -- Pixi discuție 11 septembrie 2007 08:40 (EEST)

SOS[modificare sursă]

Nu stiu daca e normal sa incepem asa, dar ca sa stiti de ce, va comunic urmatoarele. Noi suntem o organizatie neguvernamentala din Republica Moldova, si suntem unicii care avem un post de radio prin eter 96.2 fm, care emite 100% in limba romina, 24/24 ore, si ne-am intilnit cu o problema- financiara. Va dati bine seama ce inseamna o astfel de organizatie, mass-media, in pregatirea catre alegerile parlamentare din 2009, cind actuala guvernare este comunista. Deaceia vreau sa intreb, daca findatia wikimedia ofera granturi, care sunt conditiile, daca este vre-un formular special s.a

Va multumesc anticipat, si suntem bu8curisi daca vom primi un raspuns pozitiv.

Presedintele NGO de Informare,directorul postului de radio Radio-Singera V.Mocanu--victor 11 septembrie 2007 16:49 (EEST)

Blog - Imagine[modificare sursă]

Dacă găsesc imagini care-mi trebuie pe anumite bloguri fără copyright, care au sau nu dreptul de a folosi imaginile respective (au permisiune de la deținătorul drepturilor imag. dar nu menționează sau încalcă pur și simplu legea), încărcând la rându-mi aici imagini de pe adresa blogului respectiv, încalc cu ceva politica wiki privind imaginile dacă pun o etichetă de genul {{DP-legătură}}? Cam cum ar trebui să acționez?--Gmb. 11 septembrie 2007 18:42 (EEST)

Și încă ceva: imaginilor luate de pe pagini cu Copyleft ce etichetă le pun?--Gmb. 11 septembrie 2007 20:03 (EEST)
Dacă imaginea este însoțită de o mențiune a drepturilor de autor (drepturi depline, GNU, Creative Commons de un tip sau altul, domeniu public etc.) atunci este clar: vom lua acea mențiune de bună și vom copia imaginea în măsura în care ne permite licența (adică fie folosim imaginea pentru că avem voie, fie o folosim ca „utilizare cinstită”). Dacă în schimb nu există nici o mențiune a drepturilor de autor --- și nici nu putem deduce că imaginea se află în domeniul public (de exemplu picturile lui Leonardo da Vinci sînt evident în domeniul public) --- atunci trebuie să presupunem că imaginea e protejată și nu putem decît să recurgem la „utilizare cinstită” dacă chiar nu ne putem lipsi de ea.
Nu există o licență numită „copyleft”. Termenul se folosește (mai mult în glumă) pentru licențele GNU și Creative Commons. De aceea nu cred că veți găsi un material însoțit doar de nota „copyleft”, ci și de numele licenței. — AdiJapan  12 septembrie 2007 13:24 (EEST)
Vă mulțumesc!--Gmb. 12 septembrie 2007 13:54 (EEST)

Tutankhamon|Bellu[modificare sursă]

Ma poate ajuta cineva sa am acces la un site despre a 18-a dinastie, Tutankhamon,ziua de nastere\moarte a lui? Si -in cimitirul Bellu este un grup statuar, langa mormantul lui Eminescu,-despre familia Poroianu(ea comite suicid in secolul trecut cand afla ca sotul ii e ruda:tata sau frate?)as vrea amanunte despre istoria asta!Multumiri Ada.

kurgan si completari[modificare sursă]

Denumirea corectă in limba romană este GORGAN. De ce să folosim denumiri rusești împrumutate din turcă, atunci când avem o denumire românească? Confer: Biserica Gorgani, numită așa de aproape 400 de ani.

La limbile anatolice, lipsește limba cariană.

Albaneza e limba iliră numai in mintea protocronistă a lui Cabei.

Nu se cunosc limbile ilire. Denumirea de limbi traco-ilire e gresită.

Cu exceptia unei informații din antichitatea greacă, nu există dovezi că armeana ar avea legătură cu limbile traco-frigiene. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 82.76.77.79 (discuție • contribuții).

Mulțumim pentru observații.
După cum probabil ați observat, la Wikipedia poate contribui oricine. Prin contribuții se înțelege și „simpla” retușare a conținutului, corectarea greșelilor mai mici sau mai mari, ștergerea aberațiilor care se mai strecoară uneori, completările mărunte și cele de anvergură, etc. Ca urmare aveți libertatea --- și rugămintea noastră --- de a corecta articolele unde ați găsit aceste greșeli. Cu ceva efort probabil ne-am descurca și noi, dar este mai bine ca modificările să fie făcute de cineva care se și pricepe. Eventual treceți pe la pagina de bun venit pentru a afla mai multe detalii despre Wikipedia, deschideți-vă un cont și... spor la lucru! — AdiJapan  15 septembrie 2007 17:07 (EEST)

Imagini traduse în limba română[modificare sursă]

Uneori aș avea nevoie de o imagine care se gaseste la Wikimedia Commons, sub licență, să zicem, Creative Commons. Imaginea contine pe ea texte în altă limbă. Aș dori să traduc textele alea în limba română și imaginea respectivă modificată s-o pun și pe ea în domeniul public și s-o folosesc în articolele de pe Wikipedia în limba română. Întrebări:

 • Am dreptul să fac această manevră ?
 • Sub ce licență trebuie să pun imaginea modificată ? (Eu sunt autorul modificărilor și pun aceste modificări... )
 • Unde trebuie să pun această imagine, pot s-o pun cu „Trimite fișier”, având în vedere că practic va fi folosită numai pe Wikipedia în limba română, sau este altă procedură ?

Mulțumesc.--Turbojet 14 septembrie 2007 22:04 (EEST)

În primul rînd atenție, nu confundați Creative Commons cu domeniul public. Creative Commons este numele unei familii de licențe mai mult sau mai puțin libere (adică impun restricții mai mari sau mai mici la copiere, modificare, utilizare, distribuire), iar lucrările aflate în domeniul public sînt absolut libere, în sensul că puteți face cu ele orice ce vă place fără a da socoteală nimănui. Ca să vă răspund la întrebări:
 • Dacă licența permite modificarea imaginii (cazul cel mai frecvent) atunci puteți crea și distribui o variantă tradusă.
 • Dacă licența permite schimbarea licenței pentru lucrările derivate atunci puteți alege pentru varianta tradusă ce licență vă place. Unele licențe însă îi obligă pe utilizatori să redistribuie toate lucrările derivate sub exact aceeași licență ca și cea inițială.
 • Locul cel mai potrivit pentru imaginile sub licență liberă este tot la Commons, chiar dacă probabil cele mai multe vor fi folosite numai la ro.wp. Nu uitați că mai există și Wikționarul, Wikiștirile, Wikisursa etc. în limba română, care folosesc uneori și imagini. În plus, avînd toate fișierele media la Commons, aceia pe care îi interesează numai aceste fișiere, nu și enciclopedia, le vor putea găsi pe toate la un loc, ceea ce simplifică de exemplu căutarea imaginilor. Direcția de urmat este de a păstra la proiectele locale numai acele imagini protejate de lege și pe care le „utilizăm cinstit”.
Vedeți că unele imagini la Commons au cîte două licențe. În asemenea cazuri aveți libertatea s-o alegeți pe aceea care vă dă mai multă libertate de mișcare și s-o ignorați pe cealaltă. Nu trebuie să le respectați pe ambele simultan.
Succes. — AdiJapan  15 septembrie 2007 16:58 (EEST)

Articole de calitate[modificare sursă]

Navigând printre articolele de calitate am constat o neconcordanță. Pagina articole de calitate spune că sunt 109 de articole de calitate și drept urmare sunt 109 de formate gen Wikipedia:Articol de calitate/109. Cu toate acestea categoria Categorie:Articole de calitate listează 114 pagini. Patru dintre aceste pagini sunt Articole de calitate, Format:Pagina principală/Articol de calitate/Articole, Wikipedia:Articol de calitate/Listă și Wikipedia:Formate utile/Generale. Rămân 110 de articole, față de 109 cât ne arată numărătoare oficială. Am greșit eu pe undeva, n-am văzut vreo pagină de serviciu care e listată în categoria respectivă, sau chiar există 110 articole de calitate? --Danutz

Am rezolvat între timp. --Danutz

Întrebare![modificare sursă]

Am creeat un articol nou pe wikipedia (nu este ciot) este categorizat, dar când îl caut cu motorul de căutare(Google) nu apare versiunea scrisă de către mine în limba română(apar numai variantele scrise în celelalte limbi, iar pentru a intra în varianta scrisă de către mine trebuie să intru în cea din engleză apoi în cea pe care o vreau eu). Ce pot face? Utilizator:SylverSpy 93 scrie-mi 16 septembrie 2007 00:39 (EEST)

Problem se datorează probabil faptului că articolul a fost creat recent și nu a fost încă indexat de către Google. După un timp, acesta va apărea în căutarea Google.--Danutz

Steaguri[modificare sursă]

Steagul Italiei nu mai apare nicăieri. De asemenea am tradus pagini legate de sărituri cu schiurile din Wikipedia în limba germană și engleză, și în fiecare articol am pus steaguri, care acum nu mai sunt vizibile. Severina 16 septembrie 2007 10:25 (EEST)

Mda, și eu am aceeași problemă. Dintr-un motiv oarecare, nu se mai replică imaginile de la commons. (sau doar steagurile, sau doar SVG? Nu stiu.) Dacă mă duc pe pagina de la commons, reușesc să văd steagul peste tot, până atunci nu. --Strainu 16 septembrie 2007 11:14 (EEST)

traducere[modificare sursă]

sal! eu sunt noua aici shi ma intrebam: pot sa intru undeva ca sa traduc o fraza? sau niste cuvinte? Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Simy09 (discuție • contribuții).

Puteți contribui, desigur. Vedeți cu ocazia asta și pagina Wikipedia:Traduceri. Mulțumim și spor la scris! — AdiJapan  16 septembrie 2007 19:58 (EEST)

Cine?[modificare sursă]

Cine a pictat SOTII ARNOLFINI? Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 89.36.209.134 (discuție • contribuții).

Vedeți articolele: Jan van Eyck și Erwin Panofsky.
GEO msg 16 septembrie 2007 22:05 (EEST)

buna ziua[modificare sursă]

este un site foarte interesant si util, pacat ca multe dintre teme nu exista sau sunt mult prea sumare! se poate lucra mai mult la acest site? adica sa se mai mareasca volumul de teme?

Da, spor ! --Venator 17 septembrie 2007 10:06 (EEST)
OK, stiu ca n-are nicio legatura cu subiectul, dar LOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL. Super raspuns, Venator. --Strainu 17 septembrie 2007 12:33 (EEST)

17.09.07

Stimați Colegi, Aș vrea să cunosc cum se poate insera un fișier pdf în texul unui articol. Eu nu cunosc prea bine tehnica de lucru, mai ales, de la Wikipedia și, de aceea, ajutorul dvs. îmi va fi de neprețuit. Căci, prin introducerea unui asemenea fișier se pot aduce informații suplimentare foarte interesante sau completări la articolul respectiv. De asemenea, un fișier pdf poate completa referințele bibliografice cu datele întregului document suplimentar. Vă mulțumesc pentru ajutorul dvs. Pandur

Aici încercăm să scriem o enciclopedie, nu introducem pdf-uri, doc-uri. Wikipedia nu este o colecție de linkuri sau de documente. -- Pixi discuție 17 septembrie 2007 12:58 (EEST)

Categorie:scriitori ruși[modificare sursă]

Salutare!

Am o nelămurire, vă rog să mă ajutați, dacă vă pricepeți, firește.

Am adăugat articolului despre Ivan Andreevici Krîlov categoria Catergorie:scriitori ruși. După ce m-am uitat la respectiva categorie, amintită adineauri, am observat că scriitorul rus Krîlov apărea la "I" și nu la "K". De ce asta? Pentru că numele articolului începe cu "Ivan"? Mă gândesc că din cauza asta, pentru că a luat articolul automat dupa prima literă ce-i poartă numele. Cum poate fi rezolvată această problemă? Spune-ți-mi și mie cum, ca data viitoare să știu. Mulțumesc anticipat.

O seara bună!--FeodorBezuhov | mesaj 17 septembrie 2007 20:24 (EEST)

Iată cum trebuie trecut în categorie: [[Categorie:Scriitori ruși|Krîlov, Ivan Andreevici]] sau puteți utiliza funcția {{DEFAULTSORT:Krîlov, Ivan Andreevici}} --Alex:D|Mesaje 17 septembrie 2007 21:54 (EEST)

Ansamblul Brancusi din Targu-Jiu,la acest capitol....ESTE O GRAVA EROARE...[modificare sursă]

este o grava eroare in continutul materialului informativ....

de pe site,Brancusi a avut in minte motive religioase atunci cand a sculptat Ansamblul Brancusi din Targu-Jiu,deci va rog va va documentati mai "adanc"...atat am avut de zi,cititi biografia lui.

Românii de pe (misterioasa) Vale a Izinelor[modificare sursă]

Vedeți copertă. Știți cumva unde (în ce țară) se află Valea Izinelor? (să fie Turcia?). Vreau sa demarez un wiki-articol despre aceasta vale dar nu am nici un fel de date sau referințe! Ugo 20 septembrie 2007 22:27 (EEST)

Este vorba despre zona care cuprinde satele Viștea și Viștișoara din țara Făgărașului. Pentru informații suplimentare vedeți saitul:
[5] Afil 20 septembrie 2007 23:45 (EEST)
Mersi mult petru raspuns. Nu există referințe despre Valea Izinelor pe google etc. decât cele referitoare la cartea pomenită. Izin sună pur turcesc, de aceea am suspectat că ar fi o colonie de români (aromâni sau megleniți) rătăciți prin Turcia, dar zona Făgărașului a fost locuită de cumanii care și-au lasat amprenta în toponimia locala (Satele Beșinbac sau Beșimbac, Comana etc.). "Beș" se traduce prin "cinci" pe turcește. Ugo 22 septembrie 2007 20:14 (EEST)

holonic[modificare sursă]

ce este sistemul holonic?

Un holon este un sistem sau un fenomen care constituie un întreg, dar în același este o parte dintr-un sistem mai mare și poate fi divizat în subsisteme mai mici. De exemplu, o celulă este un holon, dar în același timp mai multe celule pot fi grupate astfel încât să formeze un organ, care este de asemenea un holon. Mai multe organe se grupează formând o ființă vie care la rândul ei este un holon. Afil 22 septembrie 2007 04:00 (EEST)

Infobox pentru anime și manga[modificare sursă]

Sunt curios daca au fost traduse sau daca mi se poate comunica modul de a le traduce, doresc sa ma implic în traducerea unor articole în domeniu și consider că este un mare ajutor folosirea unui infobox pentru informațiile de ordin statistic cum ar fi numarul de episoade la anime-uri sau de volume, anul aparitiei, sau editura și magazinul în care a fost manga-ul publicat inițial.

Apropo dacă știți dacă în limba română se acceptă anime și manga la plural precum in engleza și știți ceva sigur vă rog să-mi comunicați. Folosesc sufixele -ul și -uri pentru acord și pentru ușurarea citirii frayelor ce conțin cuvantul. --Vânator de vampiri AlucardNoir 21 septembrie 2007 22:02 (EEST) oh, se pare că uitasem să mă semnez, scuze

Aș aprecia și numai informații legate de traducerea unui infobox în general, mă multumesc dacă puteți sa-mi spuneți cum traduc denumirile din interior, schim numai ce srie pe acolo la datele generale (volume, episoade, edituara etc.) sau trebuia ceva mai mult --Vânator de vampiri AlucardNoir 22 septembrie 2007 13:53 (EEST)

Am rezolvat problema, oarecum - mai am de lucru dar am inceput sa traduc infobox-urile, puteti sa le gasiti aici: Format:Infobox_animanga nu va sfiiti sa faceti comentarii asupra traducerii sau sa oferiti o mana de ajutor--Vânator de vampiri AlucardNoir 26 septembrie 2007 18:39 (EEST)

Ajutor[modificare sursă]

Rog pe cineva care se pricepe să implementeze Format:Locație Moldova la Format:Cutie Comune Moldova pentru că eu nu mă pricep. WIkipedia rusească stă foarte bine la acest capitol, are coordonatele și hărțile pentru fiecare comună din R.Moldova.--—Radufan 21 septembrie 2007 22:11 (EEST)

Listă de calitate[modificare sursă]

Am observat că la Wikipedia în limba engleză și nu numai există și o astfel de categorisire. Nu credeți că ar trebui să apară și la noi? Pentru exemplificare aruncați un ochi pe listele astea 2:

Și sunt convins că mai sunt și altele... --Godfroid 22 septembrie 2007 00:30 (EEST)

Eu sînt de acord, atîta doar că nu prea văd de ce trebuie să fie o categorie aparte. Listele (cele bine făcute) sînt de fapt articole propriu-zise la care subiectul este de așa natură încît organizarea informației ia forma unei liste. În spațiul articolelor există alte tipuri de pagini care nu au șanse să devină articole de calitate: redirecturile și dezambiguizările. Dar listele sînt în regulă. Felicitări pentru Lista piloților de Formula 1. — AdiJapan  22 septembrie 2007 10:58 (EEST)
Îți mulțumesc încă o dată pentru felicitări. În ceea ce privește efectiv problema, ai perfectă dreptate. Și eu mă gândisem la asta, dar am zis că poate ar trebui să ne conformăm variantei în engleză. Dar într-adevăr pare inutilă formarea unei categorisiri de genul ăsta. Întrebarea următoare vine firesc, zic eu. Cum ar trebui să procedez în continuare pentru ca articolul să fie propus la secțiunea articole de calitate? Mulțumesc. O zi bună!! --Godfroid 22 septembrie 2007 14:50 (EEST)
Nominalizările se fac la pagina Wikipedia:Propuneri pentru articole de calitate. Aveți acolo atît criteriile de calitate cît și instrucțiuni pentru nominalizare. Succes! — AdiJapan  23 septembrie 2007 21:10 (EEST)

Legături interwiki cu diacritice[modificare sursă]

Wikipedia:Pagini românești cu diacritice a fost creată în 2003, cînd probabil Wikipedia încă nu generalizase folosirea codării caracterelor cu Unicode, și apăreau mereu probleme la legăturile interwiki spre ro.wp. Poate cineva să verifice dacă mai este de actualitate? Mulțumesc. — AdiJapan  22 septembrie 2007 10:44 (EEST)

Cum se scrie un text colorat?[modificare sursă]

Salutare. Sunt mai nou pe Wikipedia și am o nelămurire: cum se scrie un text colorat (în mod deosebit cu albastru)? Am căutat în secțiunea Cum modific o pagină dar nu se explică prea clar. Doresc să știu cum pot scrie cu albastru sau cu roșu, după caz. Vreau să mă inițiez pentru a putea scrie/modifica articole și aș vrea, totuși, să fiu un personaj competent.--King smile333 22 septembrie 2007 12:21 (EEST)

Vă rog să folosiți cu decență culorile în articole, nu vrem ca articolele să arate ca un pom de crăciun, cu toate culorile, bolduri sau fonturi. Iată Exemplul scris așa <span style="color:red"> Exemplul</span>.-- Pixi discuție 22 septembrie 2007 13:01 (EEST)
Acum există formatul Culori. În rest, de aceeași părere cu Pixi.
GEO msg 22 septembrie 2007 14:10 (EEST)

Bine, și care e diferența între <span style="color:blue">king_smile333</span> și king_smile333 ? Am văzut că varianta a doua diferă ca și culoare a textului: la unii apare cu albastru, la alții (cum am pațit eu) apare cu roșu. Unde am greșit? -- King smile333

Presupun că vă referiți la legăturile interne, din care unele apar albastre și unele roșii. În acest caz nu trebui să vă bateți capul cu culorile, pentru că acestea sînt generate automat. Tot ce trebuie să faceți este să puneți între paranteze pătrate duble acele cuvinte sau denumiri de la care vreți ca cititorul să poată ajunge la alt articol. De exemplu pentru a face legătura spre articolul despre Sibiu trebuie să scrieți [[Sibiu]]. Dacă articolul cu acel titlu există atunci legătura va apărea albastră (Sibiu), altfel apare roșie (Tra la la). — AdiJapan  22 septembrie 2007 17:37 (EEST)

Vă mulțumesc tuturor pentru clarificări. Toate cele bune!--King smile333 23 septembrie 2007 15:07 (EEST)


versiunea de tiparit[modificare sursă]

se poate face cumva ca versiunea de tiparit sa fie mai "curata" de acele mesaj de genu "Modificarea acestei pagini de către utilizatorii anonimi sau înregistrați recent a fost dezactivată pentru a împiedica vandalismul." sau "Articolele „Originile românilor” și „Etnogeneza românească” ar trebui unite."

vreau doar 2 pagini sa printez dar apar acele mesaje la inceput si deranjeaza un pic..

adresele respective: http://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Limba_rom%C3%A2n%C4%83&printable=yes http://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Etnogeneza_rom%C3%A2neasc%C4%83&printable=yes

Imagini sub licenta CC non-commercial[modificare sursă]

Se pot folosi aceste imagini pe wikipedia? Si daca nu, ce argumente sunt? Ca doar nu suntem un sit comercial... Multumesc.--Strainu 27 septembrie 2007 12:35 (EEST)

Se pot, cu specificarea aceleiași licențe. Acestea nu sunt libere (adică cel care le descarcă de aici nu le poate comercializa) și nu pot fi puse pe commons:
This page lists all Creative Commons licenses that are accepted at Wikimedia Commons. Under our licensing policy, only "by-sa" (Attribution-ShareAlike), "by" (Attribution), and "sa" (ShareAlike) licenses are permitted; all "nc" (Noncommercial) and "nd" (Nonderivative) licenses are not acceptable.--Alex:D|Mesaje 27 septembrie 2007 14:06 (EEST)
Pai atunci eu propun sa cream si formate pentru toate tipurile de licente CC.--Strainu 27 septembrie 2007 15:32 (EEST)

Meran[modificare sursă]

Este un ciot - asta e clar dar de unde apare - Anunțul: Articole de curățat ? --P-7 ✍ 27 septembrie 2007 21:40 (EEST)

De la Format:Cutie Orase DE. Probabil explicațiile formatului nu sunt ok? Asta lăsând la o parte denumirea fără diacritice...--Strainu 27 septembrie 2007 22:23 (EEST)

mo.wiktionary[modificare sursă]

S-a propus închiderea dicționarului în așa-zisa limbă moldovenească. Nu ar trebui să votăm mai mulți pentru sprijinirea acestei inițiative? Și încă o întrebare. Cică a fost închisă mo.wikipedia, dar în lista de wikipedii (în clasament) ea tot apare. E normal? Nu ar trebui să lipsească de acolo (și de oriunde altundeva)? Ea poate fi și accesată, dar când am încercat să scriu scria că e închisă temporar. Până la urmă cum este? Poate reveni? Pe de altă parte văd că și klingoniana încă apare în clasament... Dar revenind la oaia noastră, poate nu ar fi rău să votăm și noi cât mai mulți aici, că nu se știe niciodată...

buna ziua[modificare sursă]

speram ca aici sa gasesc un referat pe tema:"Friendships come and go,but families are forever".....dar nu am gasit nimic.ma poate ajuta cineva?

Întrebare[modificare sursă]

Am nevoie de ajutor pentru a traduce acest cuvânt. Cuvânt din engleză: guilders. La ce monedă se referă? Contextul este următorul: "Letter of 1626 stating that Manhattan Island had been purchased for the value of 60 guilders". Mulțumesc Sebi 28 septembrie 2007 18:41 (EEST)

Termenul se traduce prin „gulden”. Olandez probabil. --Mocu 28 septembrie 2007 18:43 (EEST)

Mulțumesc. Sebi 28 septembrie 2007 18:53 (EEST)

putetzi baga si alte detalii despre galaxie?

[Categorie:Oraș al Hansei|Wismar][modificare sursă]

Mă întreb: de ce este blocat Wismar Oraș al Hansei, care are numai 2 rânduri ? --P-7 ✍ 29 septembrie 2007 11:21 (EEST)

 • S-a rezolvat ! --P-7 ✍ 29 septembrie 2007 16:32 (EEST)

Securizarea paginilor pe optiunea edit[modificare sursă]

Ar fi bine sa securizati paginile pe optiunea editare. Am gasit pagini [ http://ro.wikipedia.org/wiki/Denis_Diderot#Opera ] cu junkuri pe care am putut sa le corectez fara nici o problema. In acelasi mod altii pot introduce text fara a fi controlati. Cu stima Cipm

Exact asta e ideea: oricine este liber să contribuie, altfel Wikipedia n-ar fi crescut de la zero pînă la ceea ce este acum. E drept că mai avem și vandali, este inevitabil, dar acțiunile lor sînt în general anulate într-un interval foarte scurt. Sînt destul de rare cazurile cînd o modificare rău-voitoare rămîne nedetectată mai multe zile, ca aceea pe care o semnalați. Vă mulțumim pentru ajutor. Dacă doriți să aflați mai multe despre cum funcționează Wikipedia vă invit să treceți pe la pagina de bun venit. Toate cele bune! — AdiJapan  30 septembrie 2007 11:03 (EEST)