Wikipedia:Articole de calitate

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Articole de calitate)
Sari la navigare Sari la căutare
Articole de calitate Propuneri Criterii Procedură Arhivă
Comenzi rapide:
WP:AC
WP:AdC


Articolele de calitate sunt considerate a fi cele mai bune articole de la Wikipedia, conform evaluării făcute de contribuitori. Pentru acordarea statutului de calitate un articol trebuie să îndeplinească o serie de criterii care privesc tratarea cuprinzătoare, corectă și obiectivă a subiectului și forma adecvată de prezentare. Înainte de a apărea în această listă, articolele trec printr-un proces de evaluare și selecție.

În prezent, din totalul de 412.669 articole de la Wikipedia în limba română, un număr de 198 dețin statutul de articol de calitate, ceea ce reprezintă aproximativ unul din 2080. Articolele de calitate pot fi identificate cu ajutorul steluței LinkFA-star.png din colțul din dreapta-sus al paginii. Această steluță poate fi de asemenea întâlnită și în partea stângă a unor pagini, în dreptul unei limbi, pentru a marca faptul că articolul omolog din limba respectivă este unul de calitate.

Dacă găsiți sau dacă scrieți un articol care îndeplinește criteriile de calitate și merită să fie inclus în această listă, puteți porni procesul de evaluare nominalizând articolul la secțiunea de propuneri. De asemenea este disponibilă și pagina Articolelor bune, ce are în vedere articolele a căror calitate este una bună, dar nu excelentă.

Alte secţiuni Alte secțiuni
Goldenwiki 1.5.png Articol de calitate aleatoriu
Dinastia Song

Perioada Dinastiei Song (în chineză: 宋朝, Sòng Cháo; sʊŋ tʂʰɑʊ̯) reprezintă denumirea unei epoci istorice din istoria Chinei, care a a început în anul 960 și a durat până în anul 1279. Ea a a fost precedată de „Perioada Celor Cinci Dinastii și a Celor Zece Regate” și a fost urmată de „Perioada Dinastiei Yuan”. În timpul acestei perioade au fost emiși primii bani adevărați de hârtie din istoria lumii - bancnote - de către un guvern național. Tot în această perioadă a fost înființată prima flotă maritimă militară permanentă a Chinei, s-a folosit pentru prima dată praful de pușcă și s-a determinat, tot pentru prima dată, nordului geografic cu ajutorul busolei.

Perioada Dinastiei Song este împărțită în două perioade distincte: „Song de Nord” și „Song de Sud”. În timpul perioadei Song de Nord (chineză: 北宋, 960–1127), capitala țării era în orașul nordic Bianjing (astăzi Kaifeng), dinastia controlând mare parte din „China Interioară”. Perioada Song de Sud (chineză: 南宋, 1127–1279) a urmat după ce Dinastia Song a pierdut controlul Chinei de Nord în favoarea Dinastiei Jin. În această perioadă, conducătorii din dinastia Song s-au retras la sud, de Fluviul Yangtze, stabilindu-și capitala la Lin'an (astăzi Hangzhou).

Deși dinastia Song a pierdut controlul leagănului tradițional al civilizației chinezești din valea Râului Galben, economia dinastiei Song nu a căzut în ruine, Imperiul Song de Sud conținând 60% din populația Chinei și mare parte a terenului agricol cultivabil. Dinastia Song de Sud și-a întărit considerabil forța navală pentru a-și apăra apele și granițele, îndeplinind misiuni maritime în străinătate. Pentru a se apăra de dinastia Jin, și mai târziu de mongoli, Imperiul Song și-a dezvoltat noi tehnologii militare și a inventat praful de pușcă.

În 1234, Dinastia Jin a fost cucerită de mongoli, care au preluat controlul asupra Chinei nordice, întreținând relații tensionate cu Imperiul Song de Sud. Möngke Khan, al patrulea Mare Han al Imperiului Mongol, a murit în 1259 în timp ce asedia o cetate în Chongqing. Fratele său mai tânăr Kublai Han a fost proclamat Mare Han, deși a fost recunoscut doar parțial de mongolii din vest. În 1271, Kublai Han a fost proclamat împărat al Chinei. După două decenii de războaie sporadice, armatele lui Kublai Han au cucerit Dinastia Song în 1279. China era din nou unită, sub conducerea Dinastiei Yuan (1271–1368).

Populația Chinei s-a dublat în secolele al X-lea și al XI-lea. Această creștere a fost susținută de creșterea cultivării orezului în centrul și sudul Chinei, utilizarea soiurilor de orez care se recoltează timpuriu, provenite din Asia de Sud și Sud-Est, și de abundența de alimente. Recensământul Imperiului Song de Nord a înregistrat o populație de aproximativ 50 milioane de oameni, de aceeași dimensiune ca în perioadele dinastiilor Han și Tang. Se estimează, însă, că Imperiul Song de Nord avea o populație de aproximativ 100 de milioane de oameni și de 200 de milioane în perioada Dinastiei Ming. Această creștere a generat o revoluție economică în China medievală. Creșterea demografică a fost în parte cauza retragerii treptate a guvernului central din economie.

O populație mai mare a crescut și importanța micii nobilimi în administrația și în politica locală. Oficialii numiți în centrele de provincie se bazau pe nobilimea educată pentru servicii, finanțare și supravegherea regiunilor. Viața socială în timpul dinastiei Song a fost vibrantă; elitele sociale se adunau pentru a admira și a comercializa lucrări de artă, populația interacționa la festivaluri publice și la cluburi private, iar orașele aveau cartiere cu teatre. Răspândirea literaturii și științei fusese îmbunătățită prin inventarea xilogravurii și (în secolul al XI-lea) a tiparului cu caractere mobile.

Tehnologia premodernă, știința, filosofia, matematica, ingineria și alte ocupații intelectuale au înflorit în timpul dinastiei Song. Filosoi cum ar fi Cheng Yi și Zhu Xi au revigorat confucianismul cu noi idei, influențate de idealuri budiste, și au pus accent pe o nouă organizare a textelor clasice, organizare ce a adus în prim plan principala doctrină a neoconfucianismul. Deși instituția examinării imperiale exista din timpul Dinastiei Sui, ea a devenit mult mai importantă în timpul dinastiei Song. Aceasta a devenit principalul factor ce a favorizat transformarea unei elite aristocratice într-o elită funcționărească.

Toate articolele de calitate


Artă şi cultură Artă și cultură

Literatură și teatru
Corbul - Hobbitul - Întunecare - Orașe și ani - Stăpânul inelelor - Zorba Grecul - Jurnalul Annei Frank (7 articole)
Muzică
Epica - Hollaback Girl - Like a Virgin (cântec) - Nightwish - U2 - Within Temptation (6 articole)
Film
300 - Eroii de la Termopile - E.T. Extraterestrul - Jigoku Shoujo - Kaleido Star - Latter Days - Marilena de la P7 - Noaptea morților vii - Prison Break - The Cat and the Canary (film din 1927) (9 articole)
Arhitectură
Crucea Eroilor de pe Muntele Caraiman - Mănăstirea Bârnova - Mănăstirea Mihai Vodă - Mănăstirea Plătărești - Parcul Copou - Turnul Londrei (6 articole)
Pictură
Bonaparte traversând Marele Saint Bernard - Pictura bisericească a lui Nicolae Grigorescu - Atacul de la Smârdan (3 articole)

Nuvola apps edu languages.png Biografii

Astronomie
Artă
Apcar Baltazar - Octav Băncilă - Nicolae Petrescu-Găină - Lisa del Giocondo - Sava Henția - Barbu Iscovescu - Constantin Lecca - Ștefan Luchian - Mișu Popp - Toma T. Socolescu - Arthur Verona (11 articole)
Film
Joseph Barbera - Bette Davis - William Hanna (3 articole)
Fizică
Edward Teller (1 articol)
Istorie
Constantin Prezan - Fridtjof Nansen - Mircea cel Bătrân - Vincent-Marie de Vaublanc - Józef Piłsudski(5 articole)
Literatură
Anna Ahmatova - Feodor Dostoievski - William Gibson - James Joyce - Franz Kafka - J. K. Rowling - Émile Zola (7 articole)
Muzică
Alicia Keys - Amy Winehouse - Avril Lavigne - Chris Brown - Christina Aguilera - Ciara - Dmitri Șostakovici - Gabriella Cilmi - Inna - Jacques Offenbach - Janet Jackson - Jordin Sparks - Kelly Clarkson - Kylie Minogue - Kendrick Lamar - Leona Lewis - Madonna - Gustav Mahler - Patricia Kaas - September - Shakira - Usher - Yohanna (23 de articole)
Politică
Barack Obama - Carl Schmitt - Neville Chamberlain - Giuseppe Garibaldi - Nikita Sergheevici Hrușciov - Nicolae Iorga - Richard Nixon - Vidkun Quisling - Take Ionescu - Harry S. Truman - Vintilă I. C. Brătianu (12 articole)
Religie
Angela de Foligno - Ioan Vladimir (2 articole)
Societate
Eugen Filotti - Mary Anning - Antonin Scalia (3 articole)
Sport
Dorin Goian - Victoraș Iacob (2 articole)

Politică şi societate Politică și societate

Căsătorii între persoane de același sex în Spania - Criza economică din 1899-1901 - Istroromâni (3 articole)

Ştiinţe Științe

Arheologie
Tezaurul de la Pietroasa (1 articol)
Astronomie
Neptun - Sistemul solar - Supernovă - Telescopul spațial Hubble - Titan (satelit) (5 articole)
Biologie
Asprete - Bacterie - Balenă albastră - Balaurul dobrogean - Condor andin - Koala - Lăstun de casă - Lup marsupial - Vidră de mare (9 articole)
Medicină
Hepatită C - Hipertensiune arterială - Schizofrenie (3 articole)
Chimie
Actiniu - Benzen - Hidrogen - Iod - Potasiu - Ytriu (6 articole)
Fizică
Deplasare spre roșu - Tensiune superficială - Mecanica fluidelor numerică - Teoria relativității generale (4 articole)
Geografie
Bălți - Belarus - Brazilia - Franța - Muntele Tambora - Comuna Racovița, Sibiu - Republica Populară Chineză - România - Tulsa, Oklahoma (9 articole)
Istorie și heraldică
Istorie universală
Afacerea Dreyfus - Bătălia de la Austerlitz - Bătălia de la Bosworth - Bătălia navală de la Guadalcanal - Bătălia de la Midway - Bătălia de la Quebec (1775) - Bătălia din Marea Coralilor - Bătălia Greciei - Bătălia de la Wagram - Bătălia de la Waterloo - Campania din Balcani (Primul Război Mondial) - Clasa Alaska - Complotul prafului de pușcă - Declarația de Independență a Lituaniei - Dinastia Song - Dinastia Ming - Expediția Discovery - Expediția Imperială Transantarctică - Expediția Terra Nova - Exhumarea și înmormântarea lui Richard al III-lea - HMS Endeavour - Istoria Lituaniei (1219–1295) - Noaptea cuțitelor lungi - Ordinul Templierilor - Prostituția în Grecia Antică - Războiul Civil American - Războiul Civil Finlandez - Revoluția Texană - Unificarea Germaniei (29 de articole)
Istoria României
Cetatea Timișoara - Consiliul de Coroană din 17-19 februarie 1918 - Comuna Racovița în Evul Mediu - Corpurile Voluntarilor Români din Rusia - Drapelul României - Heraldica României - Istoria comunei Racovița - Raiduri aviatice românești în Africa (9 de articole)
Lingvistică
Limba croată - Limba spaniolă - Nume ale grecilor - Rongorongo (4 articole)
Matematică
Algoritmul lui Euclid - Grup (matematică) - Pi (3 articole)
Religie și mitologie
Biserica Ortodoxă Albaneză - Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică - Mitropolia Proilaviei - Religia în Racovița, Sibiu (4 articole)

Sport Sport

Cursa carelor de luptă - FC Universitatea Cluj - Finala Ligii Campionilor 2007 (3 articole)

Jocuri Jocuri

The Last of Us (1 articol)

Tehnologie Tehnologie

Leopard 2E - Locomotivă cu abur - Podul Calafat-Vidin - Schimbător de căldură - Sistemul internațional de unități - Turbină cu gaze (6 articole)
Informatică
Cifrul Cezar (1 articol)