Sari la conținut

Nicolae Colan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Nicolae Colan
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Vâlcele, Austro-Ungaria Modificați la Wikidata
Decedat (73 de ani) Modificați la Wikidata
Sibiu, România Modificați la Wikidata
ÎnmormântatMănăstirea Sâmbăta de Sus Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Religiecreștinism ortodox[*] Modificați la Wikidata
Ocupațieredactor de gazetă[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Funcția episcopală
SediulSibiu
TitlulArhiepiscopul Sibiului
Perioada1957 - 1967
PredecesorIustin Moisescu
SuccesorNicolae Mladin
Cariera religioasă
Hirotonire episcopală26 mai 1957
Episcop consacratorPatriarhul Iustinian
Titluri precedenteEpiscop al Vadului, Feleacului și Clujului (1936 - 1957)
Alte funcțiiMinistru al Educației Naționale, Cultelor și Artelor (1938 - 1939)
Membru titular al Academiei Române
PremiiOrdinul Sfântului Mormânt, în gradul de cavaler (1925)

Coroana României, în gradul de mare ofițer (1936) Vulturul României, în gradul de cavaler (1937) Polonia Restituta, în gradul de mare cruce (1938)

Meritul Cultural pentru biserică, în gradul de ofițer (1942)

Nicolae Colan (n. , Vâlcele, Austro-Ungaria – d. , Sibiu, România) a fost un Mitropolit ortodox al Ardealului, membru (1942) al Academiei Române.

Între anii 1936-1957 a fost episcop al Episcopiei Vadului, Feleacului și Clujului. În data de 26 mai 1957 a fost ales arhiepiscop al Sibiului și mitropolit al Ardealului. A păstorit Mitropolia Ardealului până la sfârșitul vieții.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut la 28 noiembrie 1893, în satul Arpatac (azi, Araci), satul de reședință al comunei Vâlcele, jud. Covasna. După ce a absolvit școala primară din sat, a început liceul la Colegiul Reformat din Sfântu Gheorghe (1906), de unde s-a transferat în 1907 la Liceul Ortodox „Andrei Șaguna” din Brașov (1907-1914)[1].

După terminarea liceului a urmat primii doi ani ai Seminarului Teologic-Pedagogic „Andreian” din Sibiu, dar, la intrarea Regatului României în Primul Război Mondial, Nicolae a trecut Carpații, stabilindu-se la București. După ocuparea Bucureștiului, s-a mutat la Roman, în Moldova, până la Marea Unire din 1918, când a revenit la Sibiu, și a terminat Seminarul din Sibiu. A obținut licența la Facultatea de Teologie din București cu teza „Stilul lui Dimitrie Cantemir în scrierile lui românești”[2].

Episcop al Clujului și Mitropolit al Ardealului[modificare | modificare sursă]

Episcop al Clujului[modificare | modificare sursă]

Între anii 1921-1922, a fost secretar arhiepiscopal la Sibiu, iar din 1922 a fost profesor provizoriu de Studiul Noului Testament, unde a devenit titular în 1924. Din 1928, a devenit rector al aceluiași institut, până în 1936.

În 1934, a fost hirotonit preot, și în 1935 a fost hirotesit protoiereu. După decesul episcopului Nicolae Ivan, Sfântul Sinod l-a ales pe protoiereul Nicolae Colan spre a fi episcopul Clujului. După ce a fost călugărit (cu același nume de botez), a fost hirotonit arhiereu la Catedrala Mitropolitană din Sibiu (31 mai 1936), și întronizat la Cluj (29 iunie, același an).

Ca episcop al Clujului, a fost singurul episcop ortodox care, în urma Dictatului de la Viena (1940), a rămas în ,,teritoriul vremelnic ocupat", preluând și eparhiile Maramureșului, Oradiei și Sibiului[3]. A înființat, în 1944, un liceu mixt ortodox la Cluj, care, în 1945, s-a bifurcat în Liceul ortodox de băieți „Mitropolitul Simion Ștefan” și Liceul ortodox de fete „Doamna Stanca”. După desființarea Institutului Teologic Ortodox din Cluj, cele două școli au devenit, cu niște eforturi considerabile ale episcopului Nicolae, Școală medie de cântăreți bisericești (1952 - 1954), Seminar Teologic Liceal Ortodox cu cinci, respectiv patru ani de studiu (1955 - 2012), și Seminar Teologic Ortodox cu învățământ primar, gimnazial și liceal. Din 2021, școala poartă numele de Colegiul Ortodox „Mitropolit Nicolae Colan”, în onoarea fondatorului[4].

A fost ales membru titular al secțiunii istorice a Academiei Române în locul rămas vacant prin decesul lui Nicolae Titulescu.[5] Discursul său de recepție a fost ținut în mai 1945, la care i-a răspuns, potrivit uzanțelor academice, prof. univ. dr. Silviu Dragomir.[5]

Mitropolit al Ardealului[modificare | modificare sursă]

În 1957 a fost ales Mitropolit al Ardealului după ce postul a rămas vacant, (Iustin Moisescu devenind mitropolit al Moldovei) datorită reputației pe care și-o câștigase în fața autorităților. A fost întronizat în 26 mai 1957, de către patriarhul Iustinian Marina, eveniment la care a participat inclusiv directorul Departamentului Cultelor, Dumitru Dogaru. A păstorit la Sibiu timp de zece ani, până la moartea sa, la 15 aprilie 1967.

Inițial, a fost înmormântat în apropierea Bisericii Sfânta Treime din Rășinari, lângă mausoleul lui Andrei Șaguna, iar mai târziu osemintele sale au fost mutate în Cripta Mitropoliților Ardealului de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Mitropolitul Nicolae Colan”. Mitropolia Clujului. Accesat în . 
  2. ^ „Mitropolitul Nicolae Colan”. Mitropolia Clujului. Accesat în . 
  3. ^ „Mitropolitul Nicolae Colan”. Mitropolia Clujului. Accesat în . 
  4. ^ „Colegiul Ortodox "Mitropolitul Nicolae Colan" Cluj-Napoca”. www.facebook.com. Accesat în . 
  5. ^ a b Grigorie T. Marcu, „Note și informații”, în Revista Teologică, Sibiu, anul XXXV, nr. 5, mai 1945, p. 216.

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

  • Pastorație și istorie la episcopul Nicolae Colan în Transilvania: 1940 - 1944, Dorel Man, Editura Renașterea, 2007
  • Biserica neamului si unitatea limbii romanesti, discurs rostit la 28 mai 1945 în ședință publică solemnă de Episcopul Nicolae Colan, Academia Română, Discursuri de recepție.
  • Lăcătușu, Ioan (coord.). Genealogia familiei Colan. Sfântu Gheorghe, Editura Eurocarpatica, 2012, 200 p.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Imagini[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Nicolae Colan