Radu R. Rosetti

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Nu confundați cu Radu Rosetti.
Radu R. Rosetti
1917 - Locotenent-colonel Radu R. Rosetti.png
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Decedat (72 de ani) Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of Romania (1948-1952).svg România Modificați la Wikidata
Ocupație istoric
militar[*] Modificați la Wikidata
Logo of the Romanian Academy.png Membru titular al Academiei Române

Radu R. Rosetti (n. 20 martie 1877, Căiuți, Bacău - d. 2 iunie 1949, Închisoarea Văcărești) a fost un istoric și general român, membru titular al Academiei Române.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Descendent din vechea familie boierească Rosetti, viitorul istoric militar Radu R. Rosetti a trăit într-o lume în care rangul boieresc nu mai exista. Generalul nu mai are nimic în comun cu fiii de boieri de altădată; el ajunge în înalte funcții militare datorită eforturilor proprii și nu datorită rangului deținut sau a averii. După terminarea cursului primar la școala din comuna natală își continuă studiile la Liceul Național din Iași, urmează cursul pregătitor pentru Școala de poduri și șosele. În 1899 este absolvent al Școlii Militare de artilerie și geniu, iar în 1906 al Școlii superioare de Război.

Radu R. Rosetti s-a căsătorit la 26 aprilie 1907 cu Ioana Știrbey. În timpul celor șapte ani de căsătorie, soții Rosetti au avut patru copii: Ileana, Radu, Ioana și Elisabeta. Ioana Știrbey a murit, în vârstă de numai 29 de ani, la nașterea celui de-al patrulea copil.[1]

Carieră Militară[modificare | modificare sursă]

Radu R. Rosetti a avut o merituoasă activitate ca Șef al Biroului Operații din cadrul Marelui Cartier General, ca ofițer de Stat Major și apoi comandant al Regimentului 47 / 72 Infanterie; este rănit în lupta de la Răzoare (6 august 1917), pentru faptele sale eroice fiind decorat prin decret regal cu cea mai înaltă distincție militară, „Ordinul Mihai Viteazul”, clasa a III-a. După război este numit atașat militar la Londra, apoi comandant de brigadă și, ulterior, director al Cursurilor de pregătire pentru ofițerii superiori. În 1924 este înaintat la gradul de general.

Reputat practician și teoretician, autor al unor studii de istorie și teorie militară de incontestabilă importanță, președinte al Consiliului de Conducere al Muzeului Militar Național (1924–1931[2]), muzeu pentru înființarea căruia militase încă din 1914, Radu R. Rosetti a inițiat săpături arheologice la „vechile cetăți“ Soroca (1928), Cetatea Albă, Turnu Severin și Țețina (1929).[3]

Din 1927, Radu R. Rosetti a fost ales membru corespondent, iar din 1935 membru titular al Academiei Române. Cu această ocazie a prezentat discursul de recepție cu titlul Gânduri despre vitejie în trecutul românesc[4].

Între anii 1931-1940 a condus Biblioteca Academiei Române.

Al Doilea Război[modificare | modificare sursă]

Considerat drept cel mai important cercetător al istoriei militare a poporului român, om de o aleasă cultură, generalul academician Radu R. Rosetti, care pe parcursul întregii sale vieți a detestat totalitarismul, a fost determinat să accepte în 1941 funcția de Ministru al Educației Naționale, Cultelor și Artelor în guvernul Ion Antonescu, în perioada 27 ianuarie 1941 - 11 noiembrie 1941[5].

în 1949 a fost arestat din ordinul unui Tribunal al poporului, care l-a condamnat la doi ani de închisoare[6], sfârșindu-și zilele în închisoarea Văcărești, la vârsta de 72 de ani, la 2 iunie 1949.

In memoriam[modificare | modificare sursă]

La Onești o stradă a fost denumită Radu R. Rosetti.[7]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Casa familiei generalului Radu R. Rosetti
  2. ^ Generalul Radu R. Rosetti
  3. ^ Ștefan cel Mare și vremea sa în Muzeul Militar Național
  4. ^ Istoricul Radu R. Rosetti, 125 ani de la naștere
  5. ^ http://documentare.agerpres.ro/guverne.php?i=75
  6. ^ Procesul criminalilor de război
  7. ^ http://serv.onesti.ro:7778/portal/page?_pageid=53,32929,53_33220&_dad=portal&_schema=portal&p_calledfrom=1

Legături externe[modificare | modificare sursă]