Onești

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru alte sensuri, vedeți Onești (dezambiguizare).
Onești
—  municipiu  —
Onesti vazut din Hotel Trotus.jpg
Drapel
Drapel
Stemă
Stemă
Poreclă: Cetatea petrochimiei
Onești se află în România
Onești
Onești
Onești (România)
Poziția geografică
Coordonate: 46°15′N 26°46′E ({{PAGENAME}}) / 46.250°N 26.767°E

ȚarăFlag of Romania.svg România
JudețStema judetului Bacau.svg Bacău

SIRUTA20563
Atestare documentară14 decembrie 1458

ReședințăOnești[*]
Localități componenteBorzești, Slobozia, Onești[*]

Guvernare
 - primar al municipiului Onești[*]Victor-Laurențiu Neghină[*] ( PMP, octombrie 2020)

Suprafață
 - Total90,17 km²
Altitudine210 m.d.m.

Populație (2011)[1][2]
 - Total 39172 locuitori
 - Densitate948,66 loc./km²

Fus orarUTC+2
Cod poștal601003–601159

Localități înfrățite
 - SkienNorvegia
 - EysinesFranța
 - PistoiaItalia
 - StrășeniRepublica Moldova

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata
GeoNames Modificați la Wikidata

Poziția localității Onești
Poziția localității Onești

Onești (maghiară: Ónfalva sau Onyest, în trecut Gheorghe Gheorghiu-Dej) este un municipiu în județul Bacău, Moldova, România, format din localitățile componente Borzești, Onești (reședința) și Slobozia. Este situat la confluența râurilor Trotuș, Cașin, Oituz și Tazlău. Are o suprafață de 90,17 km² iar populația este de 39.172 locuitori în anul 2011. Este traversat de drumul european E574 și de drumurile naționale DN11A și DN12A ce fac legătura cu Bucureștiul, cu nordul țării și cu Transilvania. Pe cale feroviară, legăturile naționale și internaționale se realizează prin rețeaua CFR.

Alte nume și etimologie[modificare | modificare sursă]

Se crede că numele Onești provine de la o persoană pe nume Oană.[3] Potrivit lui Gábor Lükő⁠(hu), radicalul „on” din denumire este nume de persoană de origine turcică iar primii locuitorii ar fi fost tătaro-cumani.[4]

Prima atestare documentară provine din 1436, când boierul Dan Mesehna a primit ca donație opt sate, printre care figurează și Onești.[3][4] Satul a fost menționat și într-un uric din 14 decembrie 6966 (1458).[3]

Mai mulți autori maghiari folosesc toponimul de Ónfalva, însă locuitorii maghiari de astăzi ai localității nu utilizează această denumire. Apare și la István Györffy⁠(hu) că „la această variantă toponimică nu avem date provenite de la populație.” După Péter Halász, este cert că mai înainte nici denumirea de Onyest (în pronunțarea sătenilor maghiari) nu a fost des folosită de localnici, cel puțin între ei.[4]

Între 22 martie 1965 și 1990 orașul s-a numit Gheorghe Gheorghiu-Dej, în memoria fostului lider al României.[5]

Geografie[modificare | modificare sursă]

Teritoriu[modificare | modificare sursă]

Oneștiul este situat în Depresiunea Tazlău-Cașin, la o altitudine medie de 210 m. Cel mai jos punct al orașului este la 180 m pe valea Trotușului. Cel mai înalt este la 398 m pe Dealul Perchiu.

Poziția geografică este 46° 13'N (latitudine) și 26° 47'E (longitudine), la circa 60 km SV de municipiul reședință Bacău.

Din punct de vedere administrativ, Onești se învecinează cu comunele Helegiu și Bârsănești în Nord, Gura Văii și Ștefan cel Mare în Est, Buciumi și Cașin în Sud și Bogdănești și Târgu Trotuș în Vest.

Orașul intravilan este dispus pe terase naturale și antropice, dar și pe dealurile din preajmă, astfel se găsesc case la altitudinea medie de 300 m pe dealul Cuciur și pe albia Trotușului, la altitudinea medie de 200 m.

Tipurile de sol prezente sunt reprezentate de cernoziom și roci sedimentare (nisip și pietriș). Fertilitatea solului este asigurată de însușirile fizice, hidrofizice și biochimice, având un conținut ridicat de humus de bună calitate, reacție neutră sau slab acidă și o bună aprovizionare cu elemente nutritive asimilabile.

Din punct de vedere geomorfologic Municipiul Onești face parte din unitatea dealurilor subcarpatice, fiind așezat la confluența râurilor Tazlău și Trotuș, cu afluenții Oituz și Cașin.

Pe partea dreaptă a râurilor Trotuș și Tazlău sunt dezvoltate terase neexistând pericol de inundații, singurele zone cu risc de inundații fiind reprezentate de lunca inundabilă adiacentă albiilor majore ale râurilor.

Hidrografie[modificare | modificare sursă]

Rețeaua hidrogarfică a Oneștiului este reprezentată de râurile Trotuș, Cașin, Oituz și Tazlău. Datorită influenței antropice, regimul hidrologic al râului Cașin a fost complet modificat, amenajările contra inundațiilor contribuind la regularizarea scurgerii. În râul Trotuș se află amenajarea hidroenergetică al Platformei Petrochimice Borzești ce alimentează cu apă de răcire unitatea 1 a Sucursalei Electrocentrale Borzești.

Nivelul pânzei freatice variază funcție de relief, astfel că în zonele luncă pânza freatică se găsește la 3 – 4 m, pe terasele vechi din cauza grosimii depozitelor de aluviuni se găsește la 10 m, în sud – estul teritoriului la 2 – 3 m, iar pe dealurile Perchiu și Slobozia ajunge la 20 m.

Clima[modificare | modificare sursă]

Clima este temperat-continentală, temperaturile fiind cuprinse între -25 grade Celsius, pe timpul iernii, și +35 grade Celsius, pe timpul verii cu o temperatură medie anuală de 9,2°C, iar precipitațiile anuale au o valoare de 654 mm. Vânturile cele mai frecvente bat pe direcția vest și sud – vest. Vegetația este specifică zonei temperat-continentale: conifere, foioase, plante urcătoare dar și plante rare care se află în rezervația Perchiu (sit SCI), arie naturală protejată inclusă în situl de importanță comunitară - Dealul Perchiu.

Demografie[modificare | modificare sursă]
Circle frame.svg

Componența etnică a municipiului Onești

     Români (90,28%)

     Necunoscută (8,71%)

     Altă etnie (0,99%)Circle frame.svg

Componența confesională a municipiului Onești

     Ortodocși (79,87%)

     Romano-catolici (9,45%)

     Necunoscută (8,83%)

     Altă religie (1,83%)

Conform recensământului efectuat în 2011, populația municipiului Onești se ridică la 39.172 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 51.416 locuitori.[1] Majoritatea locuitorilor sunt români (90,29% - 50.416 locuitori), 545 locuitori țigani, 206 locuitori maghiari, 50 locuitori greci, 24 locuitori germani, 14 locuitori ceangăi, 6 locuitori evrei etc.[2] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (79,88% - 45.291 locuitori), cu o minoritate de romano-catolici (9,45% - 5.354 locuitori), 239 locuitori penticostali, 199 locuitori adventiști de Ziua a Șaptea, 57 locuitori reformați, 18 locuitori atei, 5 locuitori mozaici etc.[6]

Onești - evoluția demografică

Date: Recensăminte sau birourile de statistică - grafică realizată de Wikipedia

Evoluția numărului populației
An Pop.   ±%  
1956 11.253 —    
1966 35.663 +216.9%
1977 41.738 +17.0%
1992 58.810 +40.9%
2002 51.681 −12.1%
2011 39.172 −24.2%

Istorie[modificare | modificare sursă]

Antichitate[modificare | modificare sursă]

Neoliticul și Aneoliticul (5500 – 2700 / 2500 î.Hr.): Deasupra cartierului Malu al orașului Onești, pe malul drept al râului Cașin, au fost descoperite resturi de cultură materială a unei așezări din perioada neoliticului. Printre resturi s-au regăsit fragmente de vase din pastă amestecată cu pleavă, bogat ornamentate cu motive pictate în spirală, care aparțin fazei B a culturii Cucuteni. Din același loc provin câteva vârfuri de săgeți din silex, de formă triunghiulară, cu baza concavă și bucăți de lipitură arsă cu urme de nuiele.

Epoca bronzului (2000-1200 î. Hr.): În partea de vest a orașului, la punctul numit „Varnița”, situat pe terasa medie a Trotușului, au fost semnalate rămășițele unei așezări din epoca bronzului. Aceste resturi constau mai ales din ceramica specifică culturii Monteoru. Vasele sunt făcute dintr-o pastă cenușie amestecată cu cioburi pisate. Fragmentele de vase sunt în cea mai mare parte de culoare cenușie închisă. Motivele ornamentale constau din linii oblice sau orizontale, incizate pe corpul vasului; uneori inciziile sunt dispuse în benzi de două, trei linii formând ziz-zaguri, sau unghiuri așezate sub o linie, sau o bandă de linii orizontale ce marchează gâtul vasului. O altă grupă de ornamente o reprezintă benzile în relief, compuse din două, trei linii. Au fost scoase la iveală și câteva instrumente de os și cuțite de piatră încovoiate. La Borzești, pe partea dreaptă a râului Trotuș, între rafinărie și Combinatul Chimic Borzești, se găsește o stațiune din epoca bronzului. În urma unor săpături au apărut urme de locuințe aparținând culturii Monteoru. Pe malul drept al râului Cașin, la nord de satul Răcăuți și în imediata lui vecinătate, a fost descoperită, la punctul „Rupturi”, o stațiune din epoca bronzului.

Epoca Fierului 1200 î. Hr. – 106 d. Hr.: Prima vârstă a fierului (Hallstatt), 1200 – 450/300 î. Hr. A doua etapă a fierului (La Tene), 450/300 î Hr – 106 d. Hr. Epoca Romană 106 - 300 d. Hr. În partea de nord-vest a cartierului Slobozia, se găsește o așezare din prima perioadă a epocii fierului. S-au descoperit o necropolă de incinerație, material ceramic, obiecte de metal (cuțite din fier, cu lama ușor curbată, sau cu lama mult curbată). În imediata vecinătate a confluenței Oituzului cu Trotușului, s-au descoperit așezări arheologice din a doua perioadă a epocii fierului – perioada La Tène. La punctul „Strâmba” s-au identificat resturile unei așezări din latenul geto-dacic. S-au descoperit fragmentele ceramice de tradiție geto-dacică, care au culoare cărămizie, decorate cu brâu alb, lucrate de mână și o altă categorie de ceramică, de culoare cenușie, din pastă fină, lucrată la roată. La Viișoara de găsește o așezare din perioada geto-dacică, situată pe malul stâng al pârâului Văratic. Au putut fi observate fragmente de ceramică, râșnițe, urmele a trei bordeie. Tot aici s-au găsit monede antice grecești, ale orașelor Dyrrhachium și Apollonia. Aceste tezaure constituie o dovadă a legăturilor de schimb cu orașele grecești din Dobrogea, în această perioadă. Ele dovedesc circulația mărfurilor grecești spre Transilvania, pe drumul din sudul Moldovei, care de la Barboși, ducea pe valea Siretului în sus, iar de la Poiana urca pe valea Trotușului până la pasul Oituz, de unde trecea în Transilvania. În perioada romană, acest drum denumit „Via Angusta” era străjuit de cele două castre de la Brețcu, (Covasna) și Poiana, Galați.

Evul Mediu[modificare | modificare sursă]

Numele său se trage de la „Seliștea lui Oană la Trotuș”. Așezarea de pe Trotuș apare consemnată într-un act de danie emis la 14 decembrie 1458 de cancelaria voievodului Ștefan cel Mare din Suceava. Documentul se află expus la Muzeul de Istorie al Municipiului Onești alături de obiecte și arme datând din acea vreme, descoperite în zonă. Ștefan cel Mare a poruncit cancelarului să scrie următoarele rânduri:

Malurile, ținutu Bacău, Cu mila lui dumnezeu, noi Ștefan Voievod, domn țarei Moldaviei. Facem înștiințare cu această carte domniei mele, tuturor cine o va vide, sau cetindu-se o va auzi, ca viind înainte noastră și înainte boerilor noștri, mari și mici, Marușca, fata lui Andrieș Slujăscul, giupâneasa lui Negrilă, de a sa buna voie și’au dat satele și moara, parte a ei, ci și’au împărțit, înainte noastră și înainte boierilor noștri, cu frații sei și cu surorile sale și au dat mănăstirei Bistriții, unde este hramul Adormirea preasfintei născătoarii de dumnezeu; numele satelor: giumătate de Slujești, unde au fost curtea tatălui ei, și giumătate de moară și din tot venitul, giumătate, și la Maluri amândouă coturi Oneștii și Labășeștii, și fântâna Horgăi, unde au fost mănăstirea tătânesau ca să fie sfintei mănăstiri Bistriții cu tot venitul, Iar hotarul numitelor sate să le fie pe unde din vechi s’au stăpânit. Pre care este credința a domniei mele, noi Ștefan Voievod și credința mitropolitului nostru Teoctist, și credința tuturor boerilor noștri, mari și mici.”[7]

Lăbășeștii, a fost un sat pe teritoriul actual al orașului Onești (cartierul Malu), așezat pe cursul inferior al Cașinului. Stăpânul de demult al Oneștiului, Andrieș Slujascul, din documentul de atestare al localității din anul 1458, este evocat de poetul Gheorghe Izbășescu: „Cu lanterna în mână umblu noaptea pe străzi ridicând pleoapa strălucitoare-a țărânii (documentul atestării orașului meu din 14 decembrie 1458) să dau de piatra ocultă pe care și-a zgâriat umbra Andrieș Slujascul, stăpânul de demult al Oneștiului, lângă apa Cașinului, sub maluri surpate.” Actul original nu se păstrează, fiind foarte uzat. El a fost transcris din slavonă la începutul secolului XX. Se păstrează numai copiile. După istoricul Ion Bogdan (1864-1919), din cele patru sate menționate în document, Slujești a dispărut, Lăbășeștii s-a unit cu Oneștii, iar Malurile au luat mai târziu denumirea de Răcăuți. Moșiile Borzești și o parte din Negoiești, Onești, Costești, Pătrășcani și Rădeana, se aflau în stăpânirea particulară a lui Ștefan cel Mare. Domnul, pe baza dreptului de „dominium eminens” (termen latin denumind dreptul suprem de stăpânire asupra pământului țării, exercitat de domn), era considerat stăpân pe teritoriul întregii țări, având la dispoziția sa, atât domeniul public, cât și proprietatea personală, moștenită sau cumpărată.

Generalul Henri Mathias Berthelot, șeful Misiunii Militare Franceze, decorând soldați în Onești (1917)

Epoca contemporană[modificare | modificare sursă]

În anul 1950, satul Cerchezești-Lahovari, de lângă satul Borzești, cu 59 de locuitori la recensământul din 1941, a fost înglobat în satul Borzești. Satul Crișomul, din partea de est a satului Onești, pe cursul inferior al râului Trotuș, a fost înglobat în satul Onești.

Panoramă a orașului nou în anul 1965

În anul 1952, o echipă de geografi și urbaniști condusă de ing. Mihail Florescu, ministrul Industriei Chimice s-a deplasat pe Valea Trotușului, pentru a stabili locul de amplasare al unui oraș și al unui mare combinat industrial. Din această echipă a făcut parte și geograful Vintilă M. Mihăilescu. A fost preferat Oneștiul, deoarece:

 1. este amplasat la locul de întâlnire a Trotușului (158 km) cu cei mai importanți afluenți ai săi: Râul Cașin (45 km), Râul Oituz (57 km) și Râul Tazlău (85 km).
 2. este așezat la o convergență de drumuri în patru direcții principale: spre Brașov, via Târgu Secuiesc, prin Pasul Oituz; spre Târgu Ocna (cu o ramură spre Slănic-Moldova), Comănești (cu o ramură spre Moinești) și Miercurea Ciuc prin Pasul Ghimeș-Palanca; spre Bacău, prin depresiunea subcarpatică Tazlău (cu o ramură îndreptată spre Moinești); spre Adjud, pe valea inferioară a Râului Trotuș.
 3. este așezat într-o zonă bine populată.
 4. este așezat într-un relief format dintr-un șes, clădit din pietrișuri de gresie, în pătură groasă, acoperite cu luturi, constituit din două terase, una mai înaltă și una mai joasă.
Strada Mercur din orașul Gheorghe Gheorghiu-Dej, înainte de 1975

Tot în anul 1952, prin Hotărârea Consiliului de Miniștrii Nr.1635, se prevedea ca în regiunea Bacău, raionul Târgu Ocna, să se construiască Grupul Industrial Borzești și orașul muncitoresc aferent, Onești. Zona industrială a fost construită la nord - est de fostul sat Borzești, între calea ferată și râul Trotuș, suprafața ei depășind-o pe cea a celorlalte zone ale orașului. Ca urmare a acestei Hotărâri, din anul 1952, încep să se construiască coloniile pentru muncitorii constructori și apoi s-au săpat temeliile primelor blocuri. Orașul Onești s-a construit în șase etape, etape distincte și azi după stilul construcțiilor. În prima etapă (1952- 1960) s-a construit pe vatra fostului sat Onești, cartierul Tineretului și Cașin, axat pe două bulevarde, b-dul Republicii și b-dul Oituz, cu o orientare convergentă spre nord-est, la podul de peste Cașin, de unde, în continuare, se face legătura cu gara feroviară. În etapa a doua (1961-1965), s-a construit primul nucleu masiv, în b-dul Oituz - locuințe, unități comerciale, spital, unități de învățământ - și s-a realizat legătura dintre cartierele din prima etapă cu sectorul ,,Piața Centrală” și b-dul Republicii. Etapa a treia (1966-1970) a reprezentat un proces de compactare în intervalul dintre râurile Cașin, Trotuș și Oituz și o creștere a orașului pe verticală. Un moment important îl marchează conturarea centrului, prin construcția Casei de Cultură și a hotelului Trotuș. În etapa a patra (1971-1975), s-a continuat extinderea orașului spre sud -vest, în lungul terasei inferioare a Cașinului, cu ansambluri de blocuri și s-au făcut amenajări pentru deschiderea lucrărilor în cartierul Mărășești. Etapa a cincea (1976-1980), a dus la întregirea cartierului de locuințe de la vest de Casa de Cultură și s-a încheiat cartierul Victor Babeș. Etapa a șasea (1981-1990), a dus la construirea de locuințe în cartierul Mărășești, pe axa Adjud-Târgu Ocna și se încheie lucrările de modernizare în cartierul Malu. Se urbanizează cartierele Cuciur și Buhoci. Pe șantierele orașului și ale unităților industriale au lucrat și deținuți de drept comun și deținuți politici. Din martie 1965 orașul se numește Gheorghe Gheorghiu-Dej (după liderul comunist al României), iar din 1990, după revoluția anticomunistă, revine la vechea denumire, Onești

În vara anului 2005, după 2 săptămâni de ploi puternice, râurile Trotuș și Cașin au ieșit din matcă, inundând orașul și blocând canalizarea. Astfel, nivelul apei a atins și 40 cm în unele zone din Onești, iar mai multe construcții au fost luate de apă (magazii, poduri pietonale etc.). Aproape același scenariu s-a întâmplat în 2010, fără pagube însă.

Stema Socialistă a orașului Gheorghe Gheorghiu Dej (Onești), adoptată în 1972.

Stema[modificare | modificare sursă]

Stema actuală a Municipiului Onești constă în Stejarul din Borzești, cu referire la o legendă din copilăria lui Ștefan cel Mare. În partea superioară se găsesc 5 turnuri ce simbolizează faptul că Oneștiul este municipiu de rangul II.

Stema socialistă constă într-un scut cu fundal cărămiziu ce are în partea superioară simbolurile industriei orașului (două coloane de rectificare și un vas pentru depozitarea gazelor lichefiate, precum și doi stâlpi de înaltă tensiune), în centru stema Republicii Populare Române, sub acestea fiind două crengi de stejar unite de o lance iar la bază numele orașului, Gheorghe Gheorghiu-Dej.

Monumente[modificare | modificare sursă]

Monumentele Eroilor[modificare | modificare sursă]

Monumentul Eroilor, închinat Războiului de întregire a Neamului 1916-1919

Monumentul eroilor Regina Maria se află în apropierea Primăriei Onești și este închinat eroilor căzuți în Războiul de Întregire a Neamului 1916 - 1919. Osemintele au fost mutate din satul Curița, comuna Cașin în anul 1941.[8]

Monumentul Eroilor Sovietici - căzuți în luptele cu armata germană în august 1944, s-a constituit un cimitir în anul 1949, parcul mic din centrul localității Onești. În cele 38 de morminte sunt înhumați 180 de ofițeri și ostați sovietici. În timpul construcției orașului, cimitirul a fost mutat lângă dealul Cuciur.

Monument al eroilor din Onești - construit în anul 1925 este simplu, fără inscripții, pe toate laturile se găsesc ornamente florale. Este executat din piatră și are o înălțime de 3 m. Până în 1989 a avut un obelisc din bronz ce a fost spart și înlocuit după cu o simplă cruce. Este amplasat într-un sens giratoriu de pe Calea Mărășești.

Monumente istorice și de arhitectură (socialistă și modernă)[modificare | modificare sursă]

Fântâna arteziană Cristal de Sare (1988) și Casa de Cultură a Sindicatelor
 • Conacul Ruset Rosno (Maria Bogdan), monument istoric situat pe Calea Mărășești, actual complex Stejarul;
 • Clubul elevilor (conacul Alecu Aslan), casa ultimului proprietar, colonelul Miclescu;
 • Stejarul - monument de artă - lucrare a sculptorului Paul Vasilescu (1967);
 • Maternitatea - lucrare de artă realizată în 1964 de către Ion Vlad, amplasată pe fațada Spitalului Municipal Onești;
 • Zimbrul - monument de artă ridicat de sculptorul Ion Vlad în anul 1964, a fost situat în zona gării CFR;
 • Basorelief Muncitorii - lucrare de artă socialistă realizat în anul 1961 de Nicolae Enea, situat pe strada George Călinescu;
 • Trecut și prezent istoric - basorelief socialist situat pe Bulevardul Oituz, lucrare a artistului Cristea Grosu în 1965;
 • Statuie de bronz Elan Gimnastic - lucrare de artă socialistă amplasată în fața Hotelului Trotuș, sculptor Gheorghe Baratchi;
 • Monumentul Voivodul - lucrare de artă modernă realizată de artistul plastic Eremia Grigorescu și arhitect Ioan Goia în anul 2000;
 • Grup statuar Nadia Comăneci - lucrare realizată de artistul plastic Eremia Grigorescu și arhitect Ioan Goia în anul 1999;
 • Monument Mihai Eminescu - lucrare realizată de artistul plastic Eremia Grigorescu în anul 2000;
 • Bustul lui Ștefan cel Mare - Borzești - lucrare din bronz realizată în anul 1936.

Cultură[modificare | modificare sursă]

Obiective turistice[modificare | modificare sursă]

Obiective turistice recomandate sunt: Dealul Perchiu (sit SCI), Biserica Adormirea Maicii Domnului din Borzești, Crucea Eroilor de pe Dealul Perchiu, Muzeul Municipal de Istorie, Monumentul Mihai Eminescu, Biserica ortodoxă Sfântul Nicolae, Parcul Municipal „Libertății”.

Muzee[modificare | modificare sursă]

Biblioteci[modificare | modificare sursă]

 • Biblioteca Municipală „Radu Rosetti”
 • Biblioteca filiala „Consânzeana”

Teatre[modificare | modificare sursă]

 • Teatrul Municipal (Sala de Spectacole) - aflat în Casa de Cultură, cu o capacitate de 750 locuri.

Cinematografe[modificare | modificare sursă]

 • Cinema Capitol (fostul Cinema 23 August) - reinaugurat în anul 2012
 • Cinematograful Oituz - închis

Spitale[modificare | modificare sursă]

 • Spitalul Municipal „Sfântul Ierarh Dr. Luca al Crimeii”

Clădiri publice[modificare | modificare sursă]

 • Primăria nouă - inaugurată în anul 2006
 • Casa de Cultură a Sindicatelor - inaugurată în 1967, își desfășoară activitățile pe o suprafață de peste 5000 mp.
 • Primăria veche (Administrația Finanțelor Publice a Municipiului Onești, sedii de partide politice)

Evenimente culturale[modificare | modificare sursă]

Parcuri și arii protejate[modificare | modificare sursă]

 • Dealul Perchiu (sit SCI Natura 2000) - desemnat în scopul protejării biodiversității și menținerii într-o stare de conservare favorabilă a florei spontane și faunei sălbatice, precum și a habitatelor naturale de interes comunitar aflate în arealul zonei protejate.
 • Parcul Municipal „Libertății” - cu suprafața de 14, 22 ha este unul dintre cele mai mari parcuri din orașele moldave.
 • Parcul „George Călinescu” - fostul parc Trandafirilor, al doilea ca mărime din oraș, cu are o suprafață de 3,05 ha.
 • Parcul „Cașin” - amenajat pe malul râului Cașin, are o suprafață de 1,03 ha.
 • Parcul „Nadia Comăneci” - aflat lângă colegiul cu același nume, are o suprafață de 0,9 ha.
 • Parcul „Mărășești” - aflat într-o incintă, are o suprafață de 0,6 ha.

Biserici[modificare | modificare sursă]

Sfântul Nicolae este patronul spiritual a orașului și 6 decembrie (Ziua Sf. Nicolae) este sărbătoare oficială municipală.

Biserici ortodoxe[modificare | modificare sursă]

Biserici romano-catolice[modificare | modificare sursă]

Alte culte[modificare | modificare sursă]

 • Biserica Creștin Adventistă Mal - 1994
 • Biserica Craștin Adventistă Slobozia - 1975
 • Biserica penticostală Filadelfia - 1992
 • Biserica baptistă Sfânta Treime - 1992
 • Biserica Evanghelică

Lăcașuri de cult desființate:[modificare | modificare sursă]

 • Sinagoga (construită în 1918) și demolată la mijlocul secolului al XX-lea. În anul 1939 comunitatea evreiască a comunei se ridica la aproximativ 100 de persoane.

Sport[modificare | modificare sursă]

Municipiul Onești dispune de o bază sportivă dotată cu trei stadioane de fotbal, un teren de handbal cu nocturnă, 6 terenuri de tenis, o sală de gimnastică, o sală de lupte, bazine de înnot, teren de atletism, sală jocuri sportive. De asemeni, baza sportivă dispune de un minihotel modern, pentru sportivii care vin în cantonamente.

Sala Polivalentă „Nadia Comăneci” construită în Parcul Libertății cu o capacitate de 2500 locuri, găzduiește desfășurarea de competiții la nivel național de handbal, tenis, baschet, badminton, volei, box, haltere, lupte, judo și gimnastică. În baza sportivă se antrează zilnic lotul olimpic de gimnastică junioare, luptători și halterofili, dar se pot antrena și locuitorii orașului.

Primăria Municipiului Onești organizează anual „Campionatul Municipal de fotbal”. Competiția se desfășoară pe terenul sintetic din Parcul Sportiv Municipal.

Gimnastică[modificare | modificare sursă]

Nadia Comăneci este cea mai cunoscută gimnastă a României, aceasta copilărind și antrenându-se la Onești. Andreea Chelaru a copilărit tot în Onești.

Fotbal[modificare | modificare sursă]

Clubul de fotbal al orașului a fost FC Onești (1994 - 2003), în prezent desființat. Perioada de glorie a fost în anii 1998-1999 și 1999-2000, când echipa a evoluat în Prima Divizie. A fost primul club de fotbal românesc dintr-un oraș mic (65.000 locuitori la acea vreme) care a promovat în prima divizie, după 1989. Echipa este cunoscută pentru meciurile purtate cu FC Dinamo București și FC Universitatea Craiova.

O nouă echipă de fotbal a orașului a fost FCM Onești (2008 - 2011), care, în sezonul 2010-2011, a evoluat în Liga a 3-a.

În primăvara anului 2012 a fost fondat, de către Consiliul Local Onești în colaborare cu echipa Dinamo București, clubul de fotbal FCM Dinamo Onești. Acesta evoluează în sezonul 2012 - 2013 în Liga a IV-a.

Atletism[modificare | modificare sursă]

Atleții Levente și Lorand Bartha, Costică Manea, Luminița Ciocârlan, Mihaela Gherghe, Alin Nistor și foarte mulți alții au reprezentat cu onoare, Municipiul Onești, la Campionatele naționale, balcanice, europene și mondiale.

Haltere[modificare | modificare sursă]

Un alt sport cunoscut în oraș sunt halterele, astfel la ediția a XXIII – a Los Angeles (SUA) din 1984 Radu Gelu (CSO) a cucerit medalia de argint la Jocurile Olimpice la 60 kg.

Alte sporturi[modificare | modificare sursă]

Economie[modificare | modificare sursă]

Rafinăria Onești în anul 1964

Oneștiul este un oraș industrial, cu o structură economică bine dezvoltată în jurul unor ramuri industriale, în special cea prelucrătoare a produselor petrochimice pe Platforma Petrochimică Borzești. Confecțiile, prelucrarea lemnului, industria alimentară și alte servicii sunt alte ramuri importante.

RAFO Onești, fondată în 1966, este una din principalele rafinării de petrol din România, intrând în categoria rafinăriilor mari (alături de Petrobrazi Ploiești, Arpechim Pitești, Petrotel Ploiești și Petromidia Năvodari). A fost cel mai modern combinat de prelucrare a petrolului din Estul Europei, folosind tehnologii americane. Principalele produse petroliere realizate sunt benzinele, motorinele, propanul, Gaz Petrolier Lichefiat (GPL), păcura, cocsul de petrol, propilena și sulful de petrol.

Rafinăria are o capacitate de 3 500 000 tone pe an. Nu funcționează de 8 ani, fiind ținută în conservare, având mici perioade de funcționare, intermitente. Oprind rafinăria, pe orizontală au fost nevoite să-și închidă activitatea multe alte firme ce asigurau servicii de întreținere și reparații, accesorii și activități anexe. Una dintre acestea este fosta întreprindere de Utilaj Chimic Uton. Închiderea în lanț a acestor firme a dus la un șomaj ridicat și un fenomen de emigrare a populației apte de muncă.

Carom Onești este singura companie producătoare de cauciuc sintetic din România și din estul Europei. Numele provine de la prescurtarea cuvintelor Cauciuc Românesc. Între 1962 și 1989 a purtat numele de Combinatul de Cauciuc Sintetic și Produse Petrochimice Onești, atunci numele de Carom era doar o marcă a primului cauciuc obținut prin polimerizarea în emulsie a butadienei cu alfametil stirenul.

Chimcomplex Borzești este una dintre cele mai mari companii producătoare de produse chimice din România. Este deținută în proporție de 96,05% de A2 Impex SRL, fiind o societate din grupul SCR (Serviciile Comerciale Române), controlat de omul de afaceri Ștefan Vuza. Titlurile companiei se tranzacționează la categoria de bază a pieței Rasdaq, secțiunea XMBS, sub simbolul CHOB.

Parte a Grupului SCR, cel mai puternic grup industrial din România, Chimcomplex S.A. Borzești este unul din cei mai importanți fabricanți de produse chimice din România.

Uton Onești este o companie producătoare de utilaje din România. A fost înființată în anul 1973, sub denumirea de Întreprinderea de Utilaj Chimic Borzești (IUC). Societatea UTON a fost creată inițial ca furnizor de echipamente pentru industriile chimică și petrochimică. Principalele produse aflate în portofoliul societății sunt schimbătoarele de caldură, recipientele sub presiune (reactoare, rezervoare, stocatoare GPL, coloane), skiduri - unități tehnologice în construcție modulară, cazanele de apă fierbinte și abur, liniile de conducte tehnologice, producție ce mergea la export în proporție de 70-80% până la falimentarea companiei.

Croco Onești este o companie în industria alimentară ce produce: Brezel, Crackers, Sticks și Petit Beurre având o prezență permanentă pe piață de la înființare (octombrie 1994).

Capacitatea de producție maximă este de 93 tone biscuiți/24 ore.

Modeon Onești în industria de confecții textile ce produce în sistem lohn confecții pentru femei, bărbați și copii. Este o societate cu capital privat românesc, fondată în anii 80' ce produce îmbrăcăminte sport și casual, uniforme și haine pentru ski, termolipite pentru export. Din anul 2001 compania s-a restructurat iar în anii 2008-2009 s-a început demolarea a câtorva clădiri de birouri și secții de producție.

Barlinek Onești este un producător polonez de cherestea și parchet triplustratificat a cărui marfă se duce mult către export în vestul Europei.

Pa&Co este o companie deținută de omul de afaceri Costel Cășuneanu din Oituz ce se ocupă cu transportul internațional, construcția de autostrăzi și drumuri și prelucrarea și producția de parchet triplustratificat și uși.

Albrau Onești - fabrică de bere ce a început activitatea în 1992.

Administrație și politică[modificare | modificare sursă]

Municipiul Onești este administrat de un primar și un consiliu local compus din 21 consilieri. Primarul, Victor-Laurențiu Neghină[*], de la Partidul Mișcarea Populară, este în funcție din octombrie 2020. Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[9]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Mișcarea Populară8        
Alianța PNL-USR-PLUS7        
Partidul Social Democrat6        

Împărțirea administrativă[modificare | modificare sursă]

Municipiul Onești este compus din localitățile componente Onești, Borzești și Slobozia, care nu au alte subdiviziuni. Neoficial, localitatea componentă Onești este împărțită în 11 cartiere: Satu Catolic, Buhoci, Borzești, Slobozia, TCR, Mal, Dallas, Belci (Slobozia Nouă), Cuciur, ANL. Spațiu locativ constituit, în principal din blocuri cu 1 până la 13 etaje (excepție fac locuințele fără etaje din TCR și de pe strada Cașinului). Zona centrală veche (Cvartalurile I-V) poate deservi 22 000 locuitori în 6500 apartamente construite în intervalul 1954-1963. Cele două bulevarde din Onești sunt Republicii (aprox. 2 km) și Oituz (aprox. 1,7 km). De asemenea, străzi importante sunt: Calea Mărășești, care trece și prin localitatea componentă Borzești, strada Libertății (aprox. 4,5 km) (cea din urmă fiind folosită ca o șosea de centură pentru Onești).

Relații externe[modificare | modificare sursă]

Orașe înfrățite:

Foste orașe înfrățite:

Transport[modificare | modificare sursă]

Prin Onești trece Drumul european E574, care face legătura între Covasna și Bacău.

Drumuri naționale care fac legătura dintre Onești și alte localități:

Infrastructura transportului public local inaugurat în anul 2009 este concesionat si se desfășoară prin operatori economici, pe două trasee principale (1 și 2) cu două autobuze, iar spre cartierele limitrofe transportul se realizează cu zece microbuze la intervale regulate de timp.

Traseul 1: Gară – Victor Babeș – Oituz 28 – Poștei – Mihai Eminescu – Peco – Aurora – Conți – Belvedere – Catedrala Ortodoxă – Piața Centrală – Generală 1 – Moldova – Buciumului.

Traseul 2: Gară – Victor Babeș – Moldova – Generală 1 – Piața Centrală – La Capucini – Belvedere – Conți – George Bacovia – Scutarului – Brașov – Mihai Eminescu – Parc Municipal – Oituz 35 – Buciumului.

Stațiile de călători sunt amenajate și întreținute de Primăria Municipiului Onești.

În ultimii ani s-au dezvoltat foarte mult serviciile de taximetrie, existând 8 operatori economici și 50 operatori independenți, cu un număr total de 200 taximetre.

A fost realizat 10 % din infrastructura necesară transportului cu troleibuzul spre Platforma Petrochimică Borzești, prin montarea de stâlpi din beton armat pe arterele principale în anul 1999 însă din lipsă de fonduri și datorită scăderii numărului de muncitori pe platformă acest proiect a fost sistat.

Personalități născute în Onești[modificare | modificare sursă]

Actori[modificare | modificare sursă]

Cântăreți[modificare | modificare sursă]

Oameni de afaceri[modificare | modificare sursă]

 • Daniel Dines (n. 1972), inginer, cel mai bogat om din România.

Militari[modificare | modificare sursă]

Politicieni[modificare | modificare sursă]

Sportivi[modificare | modificare sursă]

Oameni de cultură[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b „Recensământul Populației și al Locuințelor 2002 - populația unităților administrative pe etnii”. Kulturális Innovációs Alapítvány (KIA.hu - Fundația Culturală pentru Inovație). Accesat în .  Mai multe valori specificate pentru |titlu= și |title= (ajutor)
 2. ^ a b Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
 3. ^ a b c Mihai Costăchescu; Documentele Moldovenești înainte de Ștefan cel Mare, Vol. I, Iași, 1931, pag. 489
 4. ^ a b c Péter Halász; Zboară praful pe străzile din Onești..., în Moldvai Magyarság, 4 (323), 2020, pag. 10
 5. ^ Verde Rozalia, Verde Teodor; Monografia Municipiului Onești – în date și evenimente, iunie 2003, pag. 50
 6. ^ Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab13. Populația stabilă după religie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Arhivat din original la . Accesat în . 
 7. ^ Mușat, Ștefan (cel Mare) (). Atestarea documentară a satului Onești, județul Bacău. 
 8. ^ „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în . 
 9. ^ „Rezultatele finale ale alegerilor locale din 2020” (Json). Autoritatea Electorală Permanentă. Accesat în . 
 10. ^ Татьяна Юльевна Бурмистрова, „Интернациональное единство советского народа”, Лениздат, 1982, p. 119

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Onești