Judo

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Kyuzo Mifune (stânga) și Jigoro Kano.

Judoul (pronunțat „giudo”[1]; 柔道 jūdō, „metoda flexibilă/suplă/mlădioasă”) este o artă marțială japoneză modernă (Gendai budō). În 1882, pornind de la principiile tradiționalului jujitsu și păstrând tehnicile de aruncare și prize ale acestuia, profesorul Jigoro Kano și-a format propriul său stil, care a devenit cunoscut sub denumirea de Kano-ryu, iar mai târziu s-a numit Kodokan Judo.

Principiile sale se bazează pe folosirea supleței în locul forței brute, fiind eliminate loviturile și unele luxări periculoase, cum ar fi luxarea degetelor. În judo se folosesc proiectări, secerări, fixări la sol, strangulări și luxări.

La începutul secolului trecut, pe măsură ce judoul a fost popularizat în Europa, și-a pierdut treptat caracterul și proprietățile de artă marțială, transformându-se în sport. În 1964 judo a devenit probă olimpică.

Practicantul judoului se numește judoka. Sala unde se practică judoul se numește dojo. Echipamentul de judo, numit judogi, a fost introdus de către Kano în anul 1907, dar pentru grade folosea, în continuare, numai centuri albe și negre.

Centurile[modificare | modificare sursă]

Culorile centurilor în Europa, Canada, Australia, Noua Zeelandă etc.
Albă Judo white belt.svg
Galbenă Judo yellow belt.svg
Portocalie Judo orange belt.svg
Verde Judo green belt.svg
Albastră Judo blue belt.svg
Maro Judo brown belt.svg
Neagră Judo black belt.svg

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de judo