Comuna Dealu Morii, Bacău

46°18′9″N 27°17′49″E (Comuna Dealu Morii, Bacău) / 46.30250°N 27.29694°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Dealu Morii
—  comună  —
Dealu Morii se află în România
Dealu Morii
Dealu Morii
Dealu Morii (România)
Poziția geografică
Coordonate: 46°18′9″N 27°17′49″E ({{PAGENAME}}) / 46.30250°N 27.29694°E

ȚarăFlag of Romania.svg România
JudețStema judetului Bacau.svg Bacău

SIRUTA22237

ReședințăDealu Morii
Componență

Guvernare
 - primar al comunei Dealu Morii[*]Gabriel Savin[*][3] ( PSD, )

Suprafață
 - Total40,05 km²
Altitudine150 m.d.m.

Populație (2011)[1][2]
 - Total 2739 locuitori

Fus orarUTC+2

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata
GeoNames Modificați la Wikidata

Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului

Dealu Morii (în trecut, Negulești și Blaga) este o comună în județul Bacău, Moldova, România, formată din satele Banca, Bălănești, Blaga, Boboș, Bodeasa, Bostănești, Calapodești, Căuia, Dealu Morii (reședința), Dorofei, Ghionoaia, Grădești, Negulești și Tăvădărești.

Așezare[modificare | modificare sursă]

Comuna se află în sud-estul județului, la limita cu județul Vrancea, pe malurile Berheciului. Este străbătută de șoseaua județeană DJ241A, care o leagă spre nord de Vultureni, Oncești, Izvoru Berheciului și Secuieni (unde se termină în DN2F) și spre sud în județul Vrancea de Corbița și Tănăsoaia și în județul Galați de Brăhășești și Gohor. La Dealu Morii, acest drum se intersectează cu șoseaua județeană DJ206A, care duce spre vest la Găiceana și spre est la Podu Turcului.[4]

Demografie[modificare | modificare sursă]
Circle frame.svg

Componența etnică a comunei Dealu Morii

     Români (98,64%)

     Necunoscută (1,24%)

     Altă etnie (0,1%)
Circle frame.svg

Componența confesională a comunei Dealu Morii

     Ortodocși (97,99%)

     Necunoscută (1,24%)

     Altă religie (0,76%)

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Dealu Morii se ridică la 2.739 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 3.006 locuitori.[1] Majoritatea locuitorilor sunt români (98,65%). Pentru 1,24% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.[2] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (97,99%). Pentru 1,24% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.[5]

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Comuna Dealu Morii este administrată de un primar și un consiliu local compus din 11 consilieri. Primarul, Gabriel Savin[*], de la Partidul Social Democrat, este în funcție din . Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[6]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Social Democrat8        
Partidul Național Liberal3        

Istorie[modificare | modificare sursă]

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna purta numele de Negulești, făcea parte din plasa Berheci a județului Tecuci, și era formată din satele Blaga, Căuia de Jos, Căuia de Sus, Lărgășeni, Măldărești, Negulești și Răspochi, având în total 1314 locuitori. În comună existau o școală cu 32 de elevi deschisă în 1868, o moară de apă pe pârâul Certieni și patru biserici (la Blaga, Lărgășeni, Măldărești și Răspochi).[7] În aceeași alcătuire este consemnată comuna de Anuarul Socec din 1925, având atunci 1945 de locuitori, și reședința în satul Blaga, și făcând parte din plasa Găiceana a aceluiași județ.[8] În 1931, satul Lărgășeni a fost transferat comunei vecine Corbița, în comuna Negulești apărând între timp și satele Căpotești, Dumbrava și Hazu-Moara Dediului.[9]

În 1950, comuna, care a luat și ea numele de Blaga după satul ei de reședință, a fost transferată raionului Răchitoasa din regiunea Bârlad și apoi (după 1956) raionului Adjud din regiunea Bacău. În 1964, satul Răspochi a luat numele de Livezile.[10] În 1968, comuna Blaga a fost transferată la județul Bacău și a fost unită cu comuna Tăvădărești (desprinsă anterior din comuna Vultureni, aflată la nord). Comuna a luat numele de la noua reședință, satul Dealu Morii, format atunci prin contopirea satelor Hazu și Meleșcani în jurul unui nucleu cu o evoluție recentă. Tot atunci, satul Vultureni (din comuna Tăvădărești) a luat numele de Calapodești pentru a fi diferențiat de reședința comunei vecine; satele Livezile, Căuia de Jos și Căuia de Sus au fost contopite sub un nou sat denumit Căuia; iar satele Dumbrava și Măldărești au fost comasate cu satul Negulești.[11][12]

Monumente istorice[modificare | modificare sursă]

Trei obiective din comuna Dealu Morii sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Bacău ca monumente de interes local, toate fiind clasificate ca situri arheologice. Situl din punctul Spătărești aflat la marginea de nord a satului Blaga cuprinde urmele unei așezări din Epoca Bronzului târziu (cultura Noua); așezarea de pe panta dealului „Gura Ghionoaiei” de lângă satul Ghionoaia cuprinde o așezare romană (secolul al III-lea e.n.), una din perioada Halstatt și una din Epoca Bronzului (cultura Monteoru); în fine, situl din punctul „Bălăneasa”, aflat la 1 km vest de satul Tăvădărești cuprinde vestigii din secolele al XVI-lea–al XVII-lea.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b Populația satelor aflate actualmente în componența comunei, ea având la acea vreme (2002) altă componență.„Recensământul Populației și al Locuințelor 2002 - populația unităților administrative pe etnii”. Kulturális Innovációs Alapítvány (KIA.hu - Fundația Culturală pentru Inovație). Accesat în . 
 2. ^ a b Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
 3. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2016, Biroul Electoral Central 
 4. ^ Google Maps – Comuna Dealu Morii, Bacău (Hartă). Cartografie realizată de Google, Inc. Google Inc. Accesat în . 
 5. ^ Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab13. Populația stabilă după religie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Arhivat din original la . Accesat în . 
 6. ^ „Rezultatele finale ale alegerilor locale din 2020” (Json). Autoritatea Electorală Permanentă. Accesat în . 
 7. ^ Lahovari, George Ioan (). „Negulești, com. rur.” (PDF). Marele Dicționar Geografic al Romîniei. 4. București: Stab. grafic J. V. Socecu. p. 491. 
 8. ^ „Comuna Negulești în Anuarul Socec al României-mari”. Biblioteca Congresului SUA. Accesat în . 
 9. ^ Tablou de regruparea comunelor rurale întocmit conform legii privind modificarea unor dispozițiuni din legea pentru organizarea administrațiunii locale”. Monitorul oficial și imprimeriile statului (161): 403, 405. . 
 10. ^ „Decretul nr. 799 din 17 decembrie 1964 privind schimbarea denumirii unor localități”. Monitoruljuridic.ro. Accesat în . 
 11. ^ „Legea nr. 3/1968”. Lege-online.ro. Accesat în . 
 12. ^ „Legea nr. 2/1968”. Monitoruljuridic.ro. Accesat în .