Biserica Adormirea Maicii Domnului din Borzești

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Biserica "Adormirea Maicii Domnului" Borzești
Borzesti Side view right.jpg
Biserica Domnească
Informații despre clădire
Localitate Borzești
Țară România
Cod LMI BC-II-m-A-00797
Beneficiar satul Borzești, Bacău
Data începerii construcției 9 iulie 1493
Data finalizării 12 octombrie1494
Stil Moldovenesc
Pagină Web www.bisericaborzesti.ro

Borzești este o localitate componentă a municipiului Onești din județul Bacău și locul unde s-a născut și a copilărit Ștefan cel Mare. El a ctitorit împreună cu fiul său cel mare Alexandru (1464 - 1496) biserica cu hramul "Adormirea Maicii Domnului". A fost construită între 9 iulie 1493 și 12 octombrie 1494. Figurează pe Lista Monumentelor Istorice sub codul: BC-II-m-A-00797.

Biserica[modificare | modificare sursă]

Scopul bisericii, după tradiție, este de a comemora moartea prietenului Mitruț, străpuns de săgețile năvălitorilor tătari, pe rădăcinile legendarului stejar.

Edificiul este de plan dreptunghiular fără turlă, cu lungimea de 26,20 m și lățimea de 10,30 m. Arhitectura bisericii este întânlită la mai multe ctitorii (Dobrovăț, Reuseni), boltit cu calote sferice. Fațadele prezintă ocnițe și firide, dar și decorații de ceramică smălțuită - discuri și cărămizi. La intrare a avut un turn-clopotniță, care astăzi nu mai există. Soclul și ancadramentele au profilatură gotică. Inițial acoperișul bisericii era din șindrilă. Pisania, așezată pe fațada de apus, la dreapta intrării și apărată de o cornișă, are următorul cuprins:

Io Ștefan Voievod, cu mila lui Dumnezeu domn al Țării Moldovei și cu prea iubitul său fiu Alexandru am zidit acest hram care este la Borzești pe Trotuș, Adormirea Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu, întru rugă sieși și întru pomenirea sfânt răposaților moși și părinți ai lor, și care a început a se zidi în anul 1493 (7001) luna iulie și s-a săvârșit în anul 1494 (7002), anul curgător al 38-lea, luna octombrie 12.

Această pisanie este un document mai presus de orice îndoială referitor la numele Borzești. Totala simplitate a volumelor și relativ micile dimensiuni, nu împiedică biserica din Borzești să fie una dintre cele mai monumentale creații ale arhitecturii moldovenești. La biserica din Borzești, pentru prima oară în epoca lui Ștefan cel Mare, discurile smălțuite, așezate aici numai între timpanele ocnițelor, nu mai sunt ornate cu motive zoomorfe și antropomorfe, ci sunt simple, ca un buton central proeminent, înconjurat de un cerc în relief.

În secolul al XVII-lea biserica era în ruine, lipsind acoperișul și tâmplăria.

În anul 1879 biserica care a fost incendiată de turci, sau tătari și care era în ruine de 57 de ani, a fost reparată, adăugându-i-se 3 contraforți, care deși masivi, s-au dovedit a fi nerezistenți, dândui monumentului o înfățișare apăsătoare și reducându-i calitățile formei originale.

Între 1904-1905 s-a reparat acoperișul și fațada din vest și s-au îndepărtat contraforții.

Între 1938-1940 s-au efectuat reparații, dar din cauza cutremurului din noiembie 1940, efectul acestor reparații a fost de scurtă durată.

Biserica a fost restaurată între 1993 și 1994 și pictată în 2004 de pictorul Grigore Popescu.

Galerie foto[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Monografia Municipiului Onești - Verde Teodor, Verde Rozalia, iulie 2003

Legături externe[modificare | modificare sursă]