Stadion

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru alte sensuri, vedeți Stadion (dezambiguizare).
Wembley Stadium din Londra, Anglia
Stadionul Maracanã

Stadionul este un loc spacial amenajat sau o arenă (de obicei) descoperită, destinată practicării sporturilor, desfășurării concertelor, sau altor eventimente și care constă dintr-un teren parțial sau complet înconjurat de tribune – structuri special proiectate pentru a servi drept loc pentru spectatori de unde privesc evenimentul, fie în picioare, fie așezați.[1][2]

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Cuvântul "stadion" provine de la cuvântul grecesc "stadion" (στάδιοn), o unitate de măsură egală cu lungimea a 600 de picioare umane.[3]

Istoric[modificare | modificare sursă]

Cel mai vechi stadion cunoscut este cel din Olympia, în Peloponezul de Vest, Grecia, unde au fost organizate Jocurile Olimpice din antichitate din anul 776 î.Hr. Inițial 'jocurile' au constat într-un singur eveniment, alergând la viteză maximă de-a lungul stadionului. Stadionul, o măsură de lungime, poate fi legat de "stadium", dar pistă de pe stadionul de la Olympia este mai lungă decât stadionul convențional. Stadioane grecești și romane au fost găsite în numeroase orașe antice, probabil cel mai faimos fiind Stadionul Domitian, la Roma.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Nussli Group "Stadium Construction Projects" Arhivat în , la Archive.is
  2. ^ Stadion în DEX
  3. ^ Στάδιον, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, on Perseus

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • John, Geraint; Rod Sheard; Ben Vickery (). Stadia: A Design and Development Guide (ed. 4th). Amsterdam: Elsevier/Architectural Press. ISBN 978-0-7506-6844-6. 
  • Serby, Myron W. (). The Stadium; A Treatise on the Design of Stadiums and Their Equipment. New York, Cleveland: American Institute of Steel, inc.  (worldcat) (search)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de stadion